Friday, December 9, 2011

«Πέτρινη» διετία προβλέπει η ΚΤ


«Πέτρινη» διετία προβλέπει η ΚΤ

Μηδενική ανάπτυξη το 2012 και ισχνή το 2013 προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα στις μακροοικονομικές προβλέψεις που δημοσίευσε σήμερα.

Οι προβλέψεις είναι πολύ πιο κάτω από τις αντίστοιχες προβλέψεις που είχε εκδώσει τον Ιούνιο, όταν προέβλεπε σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας για το 2012.

Η ΚΤ αναμένει ότι ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για την Κύπρο θα φθάσει στο 0,3% το 2011 έναντι 1,4% που εκτιμούσε τον Ιούνιο.

Θα περιοριστεί στο 0% το 2012 από +2,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη ενώ για το 2013 εκτιμάται στο 1,3%.

Οι αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις για το 2011 και το 2012 οφείλονται, σε μια πιο συγκρατημένη κατάσταση της πορείας της οικονομίας όπως αυτή αντικατοπτρίζεται από διάφορους δείκτες κυρίως μετά τα γεγονότα στο Μαρί, τα δημοσιονομικά μέτρα, τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ και τις αναπόφευκτες συνέπειες στην καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη.

Παράλληλα, η αβεβαιότητα τόσο για τα περαιτέρω μέτρα που θα ληφθούν σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και για την αποτελεσματικότητά τους, η μείωση της κερδοφορίας των εταιρειών και του ιδιωτικού διαθέσιμου εισοδήματος καθώς και η αύξηση στην ανεργία, έχουν συμβάλει σημαντικά στο αρνητικό κλίμα καθώς και στη δημιουργία περαιτέρω αβεβαιότητας τόσο στο καταναλωτικό όσο και στο επενδυτικό περιβάλλον.

Η ΚΤ παραδέχεται ότι οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις της είναι ως επί το πλείστον καθοδικοί. Τονίζει ότι οι σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για την πρόβλεψη του ΑΕΠ, πιθανή υιοθέτηση επιπλέον μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση και πιθανή ένταξη μας στο μηχανισμό στήριξης ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις προβλέψεις για το ΑΕΠ.

Παράλληλα, η υλοποίηση της απομείωσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά 50% και οι συνεπακόλουθες ανάγκες για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ενδέχεται να επηρεάσουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα μέσω της μόχλευσης με συνεπακόλουθες επιπτώσεις στο ΑΕΠ.

Πιθανή επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας επίσης θα επιδεινώσει τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΚΤ.

Η πρόβλεψη της είναι πάντως πιο αισιόδοξη από αυτή του IMF για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1%. Είναι όμοια με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (0% το 2012) και ελαφρώς πιο απαισιόδοξη από αυτή του Υπ. Οικονομικών (0,2%).

Η ΚΤ αναμένει την ιδιωτική κατανάλωση να επιβραδυνθεί στο 0,8% το 2011 σε σχέση με αύξηση 2,4% το 2010.

Ανεργία

Όσον αφορά την ανεργία, η ΚΤ αναμένει ότι θα ανέλθει στο 7,1% φέτος από 6,2% που ανέμενε πριν και το 2012 να αυξηθεί στο 7,7% από 7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Για το 2013, η ανεργία αναμένεται να φθάσει το 7,8%.

Η παραγωγικότητα το 2011 αναμένεται να αυξηθεί οριακά κατά 0,2%, σημαντικά πιο κάτω από την αύξηση που καταγράφηκε το 2010, ως αποτέλεσμα της χειροτέρευσης του οικονομικού κλίματος και της καταστροφής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο βασιλικό. Η εικόνα αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2012 με την παραγωγικότητα να παραμένει στάσιμη ενώ το 2013 αναμένεται βελτίωση κατά 1%.

Το 2011 ο πληθωρισμός στην Κύπρο αναμένεται να ανέλθει στο 3,4% σε σύγκριση με 2,6% που καταγράφηκε το 2010.

Το 2012 ο πληθωρισμός αναμένεται να καταγράψει σημαντική επιβράδυνση στο 2%.

Εννοείται ότι, ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ, η οποία είναι υπό συζήτηση θα επηρεάσει αυξητικά τις τιμές.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 10 μηνών το εμπορικό έλλειμμα


ΗΠΑ: Σε χαμηλό 10 μηνών το εμπορικό έλλειμμα


Στα 43,5 δισ. δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών, συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, αν και οι εισαγωγές από την Κίνα εκτινάχθηκαν σε επίπεδα - ρεκόρ.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, αν και οι εισαγωγές από την Κίνα εκτινάχθηκαν σε επίπεδα - ρεκόρ.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης, το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 43,5 δισ. δολάρια, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο, τα στοιχεία για το έλλειμμα του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν σε 44,2 δισ. δολάρια από 43,1 δισ. δολάρια.

Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα του Οκτωβρίου συρρικνώθηκε κατά 1,6% από το Σεπτέμβριο, έναντι διεύρυνσης που ανέμενε η πλειονότητα των αναλυτών.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1% στα 222,6 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,8% στα 179,2 δισ. δολάρια. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές από την Κίνα ανήλθαν στο ρεκόρ των 37,8 δισ. δολαρίων και οι εισαγωγές από την Ιαπωνία διαμορφώθηκαν στα 12,3 δισ. δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2008.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Σε υψηλό έξι μηνών ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης


ΗΠΑ: Σε υψηλό έξι μηνών ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης


Άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών σημείωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Thomson Reuters σε συνεργασία με το University of Michigan.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 67,7 μονάδες από 64,1 μονάδες στο τέλος Νοεμβρίου ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 66 μονάδες.

Σημειώνεται πως στα μέσα Νοεμβρίου ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 64,2 μονάδες.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 77,9 μονάδες από 77,6 μονάδες ενώ ο δείκτη προσδοκιών σημείωσε άνοδο στις 61,1 μονάδες από 55,4.

Ο δείκτης για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα ενός έτους παρέμεινε υποχώρησε στο 3,1% από 3,2% ενώ βάθος πέντε ετών διατηρήθηκε στο 2,7%.



source: capital.gr

Ιαπωνία: Αναθεώρησε προς τα κάτω τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου


Ιαπωνία: Αναθεώρησε προς τα κάτω τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου


Η Ιαπωνία αναθεώρησε χαμηλότερο το ΑΕΠ της για το τρίτο τρίμηνο το 1,4% έναντι της αρχικής μέτρησης 1,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Η αναθεώρηση περιλαμβάνει νέες μεθόδους κατάρτισης των στοιχείων και αναμενόταν από τους αναλυτές.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 5.6% από την αρχική μέτρηση του 6%.

Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε 0,7% (αναθεωρημένη μέτρηση) στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ενώ η συνολική εγχώρια ζήτηση αναθεωρήθηκε στο +0,8% από το αρχικό +1%.



source: capital.gr

Κίνα: Κατά 12,4% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή, κατά 17,3% οι λιανικές πωλήσεις


Κίνα: Κατά 12,4% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή, κατά 17,3% οι λιανικές πωλήσεις

Άνοδο 12,4% κατέγραψε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα τον Νοέμβριο, χαμηλότερα πάντως από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Την ίδια στιγμή, οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα σκαρφάλωσαν τον Νοέμβριο κατά 17,3%.

source: reporter.gr

«Βουτιά» των γερμανικών εξαγωγών τον Οκτώβριο


«Βουτιά» των γερμανικών εξαγωγών τον Οκτώβριο

Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα μισού έτους εμφάνισαν οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Οκτώβριο, περιορίζοντας σημαντικά το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Απρίλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν πολύ μικρότερη μείωσή τους, κατά 1%.

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι μηνών εμφάνισαν όμως και οι εισαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 1% έναντι προβλέψεων για αύξηση της τάξεως του 0,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίες, το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε τον Οκτώβριο στα 12,6 δισ. ευρώ από 15,1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

source: naftemporiki.gr

Πτώση 1,5% για το Nikkei


Πτώση 1,5% για το Nikkei

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε το ιαπωνικό χρηματιστήριο την Παρασκευή, καθώς οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αλλαγή της Συνθήκης της Ε.Ε.

Ο δείκτης Nikkei [.N225] υποχώρησε κατά 1,5% στις 8.536,46 μονάδες, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες 1,2% έπειτα από κέρδη σχεδόν 6% την περασμένη εβδομάδα.

Ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 0,9% και έκλεισε στις 738,12 μονάδες. Αυξημένος ήταν ο όγκος των συναλλαγών.

source: naftemporiki.gr

Toyota: Μαχαίρι 54% στις προβλέψεις για κέρδη


Toyota: Μαχαίρι 54% στις προβλέψεις για κέρδη

Η Toyota Motor που ετοιμάζεται να χάσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, μείωσε κατά 54% τις προβλέψεις της για τα κέρδη καθώς οι πλημμύρες της Ταϊλάνδης που ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 70 χρόνων, διέκοψαν την παραγωγή.

Τα καθαρά κέρδη θα μειωθούν στα 180 δισ. γιεν για τους δώδεκα μήνες που λήγουν στις 31 Μαρτίου, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Τα κέρδη είναι χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις της Toyota αλλά και από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν κέρδη 393 δισ. γιεν.

Η εταιρεία μείωσε επίσης τις προβλέψεις για τα λειτουργικά κέρδη και τις πωλήσεις.

source: stockwatch.com.cy

Υποβάθμιση γαλλικών τραπεζών από Moody’s


Υποβάθμιση γαλλικών τραπεζών από Moody’s

υποβάθμιση των ratings των γαλλικών τραπεζών BNP Paribas SA (BNP) Societe Generale SA και Credit Agricole SA (ACA) , προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επισημαίνοντας τους περιορισμούς χρηματοδότησης και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης εν μέσω της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Η μακροπρόθεσμη βαθμολογία του χρέους για την BNP Paribas και Credit Agricole μειώθηκε κατά μία βαθμίδα στο Aa3, το τέταρτο ψηλότερο βαθμό επενδύσεων, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος σε ξεχωριστές εκθέσεις

Το rating για τη Societe Generale υποβαθμίστηκε στο A1, στο πέμπτο ψηλότερο βαθμό επενδύσεων

Ο οίκος προχώρησε επίσης στη μείωση των αυτόνομων εκτιμήσεων για την χρηματοοικονομική ευρωστία των τριών τραπεζών.

source: stockwatch.com.cy
Share |