Monday, September 5, 2011

Προειδοποίηση S&P για το δεύτερο πακέτο


Προειδοποίηση S&P για το δεύτερο πακέτο

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η διαβάθμιση της Κύπρου (BBB+/Watch Neg/A-2) θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση (credit watch negative) μέχρι να αναλύσει το δεύτερο πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης και μέχρι να λάβει πρόσθετη πληροφόρηση για το πακέτο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ανακοινώσεις για αμφότερες τις εξελίξεις αναμένονται αργότερα το μήνα, αναφέρει σε ανακοίνωση ο οίκος, δίδοντας μεγαλύτερη πίστωση χρόνου από είχε αρχικά αναφέρει στις 12 Αυγούστου.

Η ανακοίνωση του οίκου διαψεύδει επίσης φήμες ότι ο οίκος σχεδίαζε υποβάθμιση της Κύπρου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο οίκος σημειώνει σήμερα την ανάγκη σημαντικών περικοπών στο δεύτερο πακέτο και προειδοποιεί με νέα υποβάθμιση σε περίπτωση που απουσιάζουν ουσιαστικές περικοπές δαπανών.

Σημειώνει παράλληλα ότι αν το πακέτο υιοθετηθεί όπως ανακοινώθηκε και αν οι τράπεζες δεν σημειώσουν μεγάλες ζημιές από τα ομόλογα, δημιουργείται η προοπτική για σταθεροποίηση του κυπριακού rating.

Στις 26 Αυγούστου, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του οίκου, η κυπριακή κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα για μείωση του ελλείμματος στο 5,5% του ΑΕΠ το 2011 και στο 2% το 2012.

Το μέγεθος των μέτρων που χρειάζονται για επίτευξη των στόχων, λέει ο οίκος, είναι €150 εκ. ή 0,8% του ΑΕΠ το 2011 και €650 εκ. ή 3,5% του ΑΕΠ το 2012.

Εντούτοις, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης δέσμης μέτρων φθάνουν τα €104 εκ. ή το 0,6% του ΑΕΠ το 2011 και τα €261 εκ. ή το 1,3% του ΑΕΠ το 2012.

Το μεγαλύτερο μέρος των προτεινόμενων μέτρων θα πρέπει να περάσουν από το κοινοβούλιο, περιλαμβανομένης και της αύξησης του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 17%, εξοικονομήσεις €200 εκ. μέσω της στόχευσης των παροχών, και πιθανό πάγωμα της ΑΤΑ για ένα χρόνο.

Κατά την άποψή μας, η συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους είναι σημαντική για την προώθηση και ψήφιση των μέτρων στη βουλή, ιδίως αυτή για πάγωμα της ΑΤΑ, αναφέρει ο οίκος.

Αν η κυβέρνηση εγκρίνει αυτό που κατά την άποψη θα θεωρηθεί ως αξιόπιστο πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης, και αν οι πιθανές απώλειες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παραμείνουν στα αναμενόμενα επίπεδα, με την παραδοχή ότι όλοι οι άλλοι παράγοντες παραμείνουν ίδιοι, θα μπορούσαμε να επιβεβαιώναμε τη διαβάθμιση της Κύπρου στο BBB+ για το μακροπρόθεσμο χρέος και στο Α-2 για το βραχυπρόθεσμο χρέος σε συνάλλαγμα.

Από την άλλη, η απουσία μιας έγκαιρης και αξιόπιστης, κατά την άποψη μας, δημοσιονομικής αναπροσαρμογής, που χρειάζεται σημαντικές περικοπές δαπανών, ή αν η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνεπάγεται απώλειες για τις κυπριακές τράπεζες που είναι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες, θα υποβαθμίζαμε την Κύπρο.

source: stockwatch.com.cy

Honda recalls 72,115 cars in India for part replacement


Honda recalls 72,115 cars in India for part replacement

The Indian unit of Japanese auto maker Honda Motor Co said on Monday it will recall 72,115 of its City sedans to replace a power window switch, the firm's second recall since 2010 in the world's second-fastest growing major auto market. Honda sells close to 50,000 City cars each year in India through its subsidiary, competing with local major Maruti Suzuki and South Korea's Hyundai Motors.

"Honda Siel Cars India Ltd is carrying out the part replacement as part of a global exercise by Honda Motor Company to ensure stringent quality standards for its products," a company statement said on Monday.

The recall affects cars manufactured between 2005 and 2007. The company recalled 8,532 City cars in January last year that had been manufactured in 2007, it said in the statement.

The recall announced on Monday is not part of a global recall of 646,000 City and Jazz models announced last year due to a faulty window switch, a company spokeswoman said, declining to comment on the cost to the company for the recalls.

The company said there had been no incidents in India involving the part being replaced.

The image of Japanese auto makers, long famed for their quality, took a dent when the world's top carmaker, Toyota Motor Corp, recalled nearly 16 million vehicles worldwide starting in late 2009 due to faulty parts.

Honda, Japan's No.3 auto maker, through its Indian subsidiary Honda Siel, makes and sells cars such as the Jazz hatchback and Honda City sedan. Its Noida plant near New Delhi has a capacity of 100,000 cars.


source: hindustantimes.com

Βρετανία: Τη μεγαλύτερη πτώση των δυόμιση ετών κατέγραψε ο ΡΜΙ υπηρεσιών


Βρετανία: Τη μεγαλύτερη πτώση των δυόμιση ετών κατέγραψε ο ΡΜΙ υπηρεσιών

Λονδίνο (Dow Jones) – Η ανάπτυξη στον κλάδο των υπηρεσιών της Βρετανίας κατέγραψε την μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων δέκα και πλέον ετών τον Αύγουστο, που αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η οικονομία αποδυναμώνεται, σύμφωνα με έρευνα της Markit και του Chartered Institute of Purchasing and Supply.

Ο δείκτης υπηρεσιών PMI, δείκτης μέτρησης δραστηριότητας στον κλάδο με βάση έρευνα στις υπηρεσίες, υποχώρησε στο 51,1 τον Αύγουστο από το 55,4 τον Ιούλιο. Ο κλάδος αντιστοιχεί περίπου στο 75% της βρετανικής οικονομίας.

Αν και οποιαδήποτε μέτρηση μεγαλύτερη του επιπέδου 50 υποδηλώνει ότι ο κλάδος αναπτύσσεται, η μηνιαία πτώση ήταν η μεγαλύτερη μετά από εκείνη που έχει σημειωθεί την Άνοιξη του 2008 ύστερα από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η πτώση ήταν επίσης πολύ μεγαλύτερη από το 54 που ανέμενε η αγορά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires σε οικονομολόγους.

Η στερλίνα υποχώρησε στα 1,6096 δολάρια μετά από την ανακοίνωση των στοιχείων, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο έναντι του αμερικανικού νομίσματος, από τις 20 Ιουλίου, προτού ανακάμψει αμέσως στα 1,6133 δολάρια.


source: capital.gr

Αυξήθηκαν κατά 0,2% οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη


Αυξήθηκαν κατά 0,2% οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη

Μικρή αύξηση της τάξης του 0,2% εμφάνισε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ-27 σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο του 2011.

Μικρή αύξηση της τάξης του 0,2% εμφάνισε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ-27 σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο του 2011.

Τον Ιούνιο, είχε καταγραφεί αύξηση 0,7% και 0,5%, αντίστοιχα.

Συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2010, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,2% και στις δύο ζώνες.

source: naftemporiki.gr

Κίνα: Έπιασε πάτο ο PMI υπηρεσιών τον Αύγουστο


Κίνα: Έπιασε πάτο ο PMI υπηρεσιών τον Αύγουστο

Στο ναδίρ βούτηξε ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κινεζικό κλάδο υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, ο κλάδος υπηρεσιών στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επιβραδύνθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 50,6 τον Αύγουστο από 53,6 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της HSBC και της Markit, βαθμός που υποδεικνύει υποτυπώδη ανάπτυξη.

source: reporter.gr

Στο PSI η μεγαλύτερη "bad bank" της Γερμανίας


Στο PSI η μεγαλύτερη "bad bank" της Γερμανίας

Η bad bank της κρατικής Hypo Real Estate ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, που περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.



Σύμφωνα με το Reuters, η FMS Wertmanagement θα ανταλλάξει κρατικά ελληνικά ομόλογα με ονομαστική αξία 1 δισ. ευρώ.



«Φυσικά θέλουμε να συνεισφέρουμε, ιδιαίτερα εφόσον κάτι τέτοιο βελτιώνει την προοπτική μιας πλήρους αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που διατηρούμε στο χαρτοφυλάκιο μας», δήλωσε ο Christian Bluhm της FMS Wertmanagement.



Σημειώνεται πως η FMS Wertmanagement δημιουργήθηκε από τοξικά χρέη και χρεόγραφα ύψους 173 δισ. ευρώ, που μεταφέρθηκαν τον Οκτώβριο από την Hypo Real Estate, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη bad bank της Γερμανίας.

Η τράπεζα ανέφερε πως η συνολική της έκθεση σε ελληνικά ομόλογα ανέρχεται στα 8,76 δισ. ευρώ. Από αυτά 13 ομόλογα, με ονομαστική αξία 975 εκατ. ευρώ λήγουν πριν το 2020.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 2 ετών ο ρυθμός ανάπτυξης της δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα


Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 2 ετών ο ρυθμός ανάπτυξης της δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα


Με το χαμηλότερο ρυθμό των δύο τελευταίων ετών αναπτύχθηκε η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, με τον σχετικό σύνθετο δείκτη που καταρτίζει η Markit να υποχωρεί στις 50,7 μονάδες από 51,1 μονάδες τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι ενδείξεις άνω των 50 μονάδων καταδεικνύουν ανάπτυξη της δραστηριότητας στον κλάδο. Τα τελευταία στοιχεία ήταν χαμηλότερα σε σχέση με τις προσωρινές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί και τοποθετούσαν το δείκτη στις 51,1 μονάδες.

Αναλυτικότερα, τα τελικά στοιχεία για τον δείκτη PMI του τομέα μεταποίησης που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα εμφάνισαν συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Αύγουστο, ενώ τα τελικά στοιχεία για τον PMI υπηρεσιών που ανακοινώθηκαν σήμερα εμφάνισαν υποχώρηση του δείκτη στο χαμηλό 23 μηνών των 51,5 μονάδων, από 51,6 μονάδες τον Ιούλιο.

"Τα στοιχεία για τον PMI υποδηλώνουν πως η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο γ΄ τρίμηνο είναι απίθανο να βελτιωθεί περαιτέρω σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης 0,2% που καταγράφηκε στο τρίμηνο που έλήξε τον Ιούνιο ενώ η οικονομική επιβράδυνση στο τελευταίο τρίμηνο του έτους μοιάζει ιδιαίτερα πιθανή εκτός και εάν παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση στην καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη τους επόμενους μήνες", ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της Markit.



source: capital.gr
Share |