Monday, September 5, 2011

Προειδοποίηση S&P για το δεύτερο πακέτο


Προειδοποίηση S&P για το δεύτερο πακέτο

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η διαβάθμιση της Κύπρου (BBB+/Watch Neg/A-2) θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση (credit watch negative) μέχρι να αναλύσει το δεύτερο πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης και μέχρι να λάβει πρόσθετη πληροφόρηση για το πακέτο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ανακοινώσεις για αμφότερες τις εξελίξεις αναμένονται αργότερα το μήνα, αναφέρει σε ανακοίνωση ο οίκος, δίδοντας μεγαλύτερη πίστωση χρόνου από είχε αρχικά αναφέρει στις 12 Αυγούστου.

Η ανακοίνωση του οίκου διαψεύδει επίσης φήμες ότι ο οίκος σχεδίαζε υποβάθμιση της Κύπρου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο οίκος σημειώνει σήμερα την ανάγκη σημαντικών περικοπών στο δεύτερο πακέτο και προειδοποιεί με νέα υποβάθμιση σε περίπτωση που απουσιάζουν ουσιαστικές περικοπές δαπανών.

Σημειώνει παράλληλα ότι αν το πακέτο υιοθετηθεί όπως ανακοινώθηκε και αν οι τράπεζες δεν σημειώσουν μεγάλες ζημιές από τα ομόλογα, δημιουργείται η προοπτική για σταθεροποίηση του κυπριακού rating.

Στις 26 Αυγούστου, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του οίκου, η κυπριακή κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα για μείωση του ελλείμματος στο 5,5% του ΑΕΠ το 2011 και στο 2% το 2012.

Το μέγεθος των μέτρων που χρειάζονται για επίτευξη των στόχων, λέει ο οίκος, είναι €150 εκ. ή 0,8% του ΑΕΠ το 2011 και €650 εκ. ή 3,5% του ΑΕΠ το 2012.

Εντούτοις, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης δέσμης μέτρων φθάνουν τα €104 εκ. ή το 0,6% του ΑΕΠ το 2011 και τα €261 εκ. ή το 1,3% του ΑΕΠ το 2012.

Το μεγαλύτερο μέρος των προτεινόμενων μέτρων θα πρέπει να περάσουν από το κοινοβούλιο, περιλαμβανομένης και της αύξησης του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 17%, εξοικονομήσεις €200 εκ. μέσω της στόχευσης των παροχών, και πιθανό πάγωμα της ΑΤΑ για ένα χρόνο.

Κατά την άποψή μας, η συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους είναι σημαντική για την προώθηση και ψήφιση των μέτρων στη βουλή, ιδίως αυτή για πάγωμα της ΑΤΑ, αναφέρει ο οίκος.

Αν η κυβέρνηση εγκρίνει αυτό που κατά την άποψη θα θεωρηθεί ως αξιόπιστο πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης, και αν οι πιθανές απώλειες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παραμείνουν στα αναμενόμενα επίπεδα, με την παραδοχή ότι όλοι οι άλλοι παράγοντες παραμείνουν ίδιοι, θα μπορούσαμε να επιβεβαιώναμε τη διαβάθμιση της Κύπρου στο BBB+ για το μακροπρόθεσμο χρέος και στο Α-2 για το βραχυπρόθεσμο χρέος σε συνάλλαγμα.

Από την άλλη, η απουσία μιας έγκαιρης και αξιόπιστης, κατά την άποψη μας, δημοσιονομικής αναπροσαρμογής, που χρειάζεται σημαντικές περικοπές δαπανών, ή αν η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνεπάγεται απώλειες για τις κυπριακές τράπεζες που είναι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες, θα υποβαθμίζαμε την Κύπρο.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |