Wednesday, June 1, 2011

Μετατίθεται για τις αρχές Ιουλίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test


Μετατίθεται για τις αρχές Ιουλίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test

Στις αρχές Ιουλίου, από τα τέλη Ιουνίου προηγουμένως, μετατίθεται η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των νέων τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests), σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) που επικαλείται το Reuters.
Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι η EBA αμφισβητεί την ποιότητα των στοιχείων που της απεστάλησαν από τις τράπεζες και θα ζητήσει και δεύτερο γύρο πληροφοριών. «Η ΕΒΑ αξιολογεί και αμφισβητεί τον πρώτο γύρο των στοιχείων από μεμονωμένες τράπεζες», είπε η ΕΒΑ.

source: reporter.gr

Υποβάθμισε και την Marfin Popular η Fitch - Σε καθεστώς επιτήρησης η Τρ. Κύπρου


Υποβάθμισε και την Marfin Popular η Fitch - Σε καθεστώς επιτήρησης η Τρ. Κύπρου

Μετά την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε και στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Marfin Popular Bank σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ ενώ έθεσε και σε καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές (Rating Watch Negative) την αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου. Ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση για την Ελληνική Τράπεζα.
Οι αυξημένοι κίνδυνοι λόγω έκθεσης των δύο τραπεζών στο ελληνικό χρέος, καθώς και οι προκλήσεις για τη διατήρηση της κερδοφορίας και της κεφαλαιακής επάρκειας, οδήγησαν τον οίκο στη σημερινή του απόφαση για την Τράπεζα Κύπρου και τη Marfin Popular.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση στις θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα



ΗΠΑ: Αύξηση στις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κατά 38 χιλ. (εκτ. +190. χιλ.)


source: capital.gr

ΗΠΑ: Μειωμένες κατά 21% στο 5μηνο οι περικοπές θέσεων εργασίας


ΗΠΑ: Μειωμένες κατά 21% στο 5μηνο οι περικοπές θέσεων εργασίας

Σε περικοπές 37.135 θέσεων εργασίας προχώρησαν οι εργοδότες το Μάιο στις ΗΠΑ σύμφωνα με έρευνα της Challenger, Gray & Christmas.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το μέγεθος αυτό είναι κατά 1,8% μεγαλύτερο σε σχέση με τον Απρίλιο και κατά 4,3% σε σχέση με το Μάρτιο. Συνολικά οι περικοπές θέσεων εργασίας το 2011 έχουν φτάσει τις 205.000, νούμερο το οποίο είναι κατά 215 μικρότερο σε σχέση την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στο δημόσιο τομέα και στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς όπου οι περικοπές στο πεντάμηνο ανήλθαν σε 17.500 (5.800 το Μάιο), εμφανίζοντας αύξηση άνω του 300%.Στο χρηματοπιστωτικό κλάδο οι περικοπές αυξήθηκαν 21% στις 11.413.


source: capital.gr

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε πρόταση για αύξηση του ορίου χρέους


Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε πρόταση για αύξηση του ορίου χρέους


Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε το νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους κατά 2,4 τρισ. δολ. σε μια συμβολική ψηφοφορία η οποία είχε στόχο, όπως υποστηρίζουν οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών, να δείξει ότι το Κογκρέσο δεν θα δώσει το πράσινο φως για την αύξηση του ανώτατου ορίου εκτός και αν η πρόταση περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον περιορισμό των ελλειμμάτων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε με 318 κατά και 97 υπέρ την πρόταση για αύξηση του ανώτατου ορίου επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Και τα 97 υπέρ προήλθαν από Δημοκρατικούς, ενώ όλοι οι Ρεπουμπλικανοί καταψήφισαν την πρόταση.

"Σήμερα κάνουμε σαφές ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα δεχτούν την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους της χώρας χωρίς σημαντικές περικοπές δαπανών και πραγματικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής για θέματα εμπορίου, φόρου και δασμών της Βουλής των Αντιπροσώπων Dave Camp λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

Το χρέος έφτασε το ανώτατο όριο των 14,29 τρισ. δολ. στις 16 Μαΐου, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner έχει δηλώσει ότι είναι σε θέση να δρομολογήσει "έκτακτα μέτρα" για να καλύψεις έως τις αρχές του Αυγούστου τις ανάγκες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Οικονομολόγοι υπέρ της πρότασης των Ρεπουμπλικανών για το χρέος

Περισσότεροι από 150 οικονομολόγοι στηρίζουν την πρόταση του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων John Boehner η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους να προβλέπει ανάλογη μείωση των δαπανών του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από το γραφείο του, αναφέρει το CNBC.

Η επιστολή αναμένεται να δώσει στον Boehner διαπραγματευτική ισχύ στη σημερινή συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με αντικείμενο το ανώτατο όριο του χρέους και άλλα δημοσιονομικά θέματα.

"Η αύξηση του ανώτατου χρέους χωρίς να ακολουθήσουν σημαντικές περικοπές δαπανών και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί ο κυβερνητικός εθισμός στις δαπάνες θα βλάψει τη διαδικασία της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα στην Αμερική", αναφέρεται στην επιστολή.

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών καθώς και μέλη των Δημοκρατικών, έχουν ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μείωσης των ομοσπονδιακών δαπανών για να δώσουν τη συγκατάθεση τους σε μια αύξηση του ορίου του χρέους.

Την επιστολή υπογράφουν διακεκριμένοι οικονομολόγοι όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Robert Mundell του Columbia University και οικονομολόγοι από πανεπιστήμια όπως το New York University και Georgetown University, καθώς και συντηρητικά think tanks όπως το American Enterprise Institute.


source: capital.gr

Schneider Bids for Telvent in Purchase Valued at $2 Billion


Schneider Bids for Telvent in Purchase Valued at $2 Billion

June 1 (Bloomberg) -- Schneider Electric SA, the world’s biggest maker of low- and medium-voltage equipment, agreed to buy Spain’s Telvent GIT SA for about 1.4 billion euros ($2 billion) to double its software development capacity.

Shareholders of Madrid-based Telvent will receive $40 a share under the terms of the offer, the French company, based near Paris, said in a statement today. The offer is 16 percent higher than Telvent’s closing price yesterday on the Nasdaq exchange. Abengoa SA has agreed to tender its 40 percent stake.

Telvent extends Schneider’s move into software and real- time monitors to help manage power grids and other infrastructure efficiently, joining peers like ABB Ltd. After holding preliminary talks with Tyco International Ltd., Schneider Chief Executive Officer Jean-Pascal Tricoire has said in recent weeks he prefers small- and mid-sized targets.

“By acquiring Telvent, Schneider Electric will integrate a high value-added software platform that presents a good fit with its own range in field device control and operation management software for the smart grid and efficient infrastructures,” the company said in a statement.

ABB’s $1 billion acquisition of Ventyx last year marked its expansion in industrial software as the Swiss company seeks out higher-margin markets. It followed that deal with a May 9 agreement to acquire private equity-owned Mincom to add clients in the energy and mining industries.

For Schneider, the planned Telvent takeover is the second deal in three days. On May 30, it announced plans to buy 74 percent of Luminous Power Technologies Pvt. Ltd, an Indian maker of inverters and power-storage systems, for about 215 million euros.

Telvent is expected to add to earnings per share in the first year, excluding implementation costs. The company will pay for the acquisition using its own cash.

The tender offer is set to start by mid-June, with closure in the third quarter. The plan has been approved by the board of Telvent. The transactions need approval from European and U.S. competition authorities.

source: businessweek.com

Σε τροχιά επιβράδυνσης η μεταποίηση ευρωζώνης


Σε τροχιά επιβράδυνσης η μεταποίηση ευρωζώνης


Σε τροχιά επιβράδυνσης κινείται ο ευρωπαϊκός κλάδος μεταποίησης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Markit για τον δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ ευρωζώνης για τον Μάιο, που υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα των εκτιμήσεων,

Συγκεκριμένα, δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης της ευρωζώνης υποχώρησε τον Μάιο στο 54,6 από 58 τον Απρίλιο. Η αρχική ένδειξη για τον δείκτη ήταν λίγο υψηλότερα, στο 54,8. Ο δείκτης ΡΜΙ για τον βιομηχανικό κλάδο υποχώρησε στο 55,3 από 60,2 τον προηγούμενο μήνα και ενώ η αρχική ένδειξη έκανε λόγο για υποχώρηση στο 55,3.

Τα στοιχεία της Markit δείχνουν συνεχιζόμενη επιβράδυνση στον μεταποιητικό κλάδο της περιφέρειας της ευρωζώνης, κυρίως στην Ιταλία και την Ιρλανδία, ενώ στην Ισπανία ο κλάδος μεταποίησης συρρικνώθηκε κατά τον Μάιο.

Επιβράδυνση όμως, καταγράφεται ακόμη και στους «ισχυρούς», δηλαδή στην Γαλλία και την Γερμανία.

source: euro2day.gr

Γερμανία: Σημαντική πιβράδυνση της μεταποίησης


Γερμανία: Σημαντική πιβράδυνση της μεταποίησης


Επιβράδυνση και μάλιστα μεγαλύτερη των εκτιμήσεων δείχνουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Markit για τον μεταποιητικό κλάδο της Γερμανίας κατά τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, υποχώρησε τον Μάιο στο 57,7, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης ΡΜΙ είχε αγγίξει το 62 και η αρχική ένδειξη έκανε λόγο για μικρότερη υποχώρηση στο 58,2


source: euro2day.gr

Κίνα: Επιβραδύνθηκε ο μεταποιητικός κλάδος


Κίνα: Επιβραδύνθηκε ο μεταποιητικός κλάδος


Με τον μικρότερο ρυθμό των τελευταίων εννέα μηνών αναπτύχθηκε ο μεταποιητικός κλάδος στην Κίνα το Μάιο, καθώς η κυβέρνηση διεύρυνε την εκστρατεία της για την επιβράδυνση του πληθωρισμού και της αγοράς κατοικίας.

Ο δείκτης PMI υποχώρησε στο 52 από το 52,9 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στο 51,6.

Όπως σχολιάζουν οικονομολόγοι, ο πρωθυπουργός Wen Jiabao δεν έχει κατορθώσει ακόμη να συγκρατήσει τις τιμές στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία, καθώς το κόστος τροφίμων και αγοράς κατοικίας αυξάνεται.

Τα σημερινά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ίσως βοηθήσει την προσπάθειά του, με τον πληθωρισμό των τιμών εισαγωγής να επιβραδύνεται καθώς οι παραγγελίες και η παραγωγή, αυξάνονται πλέον με βραδύτερο ρυθμό.



source: capital.gr

WSJ: Λίστα 75.000 ελληνικών κρατικών ακινήτων προς πώληση


WSJ: Λίστα 75.000 ελληνικών κρατικών ακινήτων προς πώληση


Λίστα 75.000 περίπου κρατικών ακινήτων προς πώληση διαθέτει η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου της Ελλάδος (ΚΕΔ), στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Streeet Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαδικασία βρίσκεται προς το παρών σε αρχικά στάδια, ωστόσο μελλοντικές πωλήσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν περιουσιακά στοιχεία όπως το κρατικό μερίδιο στο Καζίνο Mont Parnes, ξενοδοχεία, καθώς και την παραχώρηση έκτασης για την κατασκευή πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος στη Ρόδο.

Μάλιστα, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, έχει αναθέσει στην Εθνική Τράπεζα να ηγηθεί μιας κοινοπραξίας συμβούλων που προετοιμάζουν αρχικά την πώληση ενός χαρτοφυλακίου αποκρατικοποιήσεων που θα περιέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 20 έως 30 δισ. ευρώ, τα πρώτα εκ των οποίων αναμένεται να βγουν στην αγορά εντός των επόμενων μηνών, σύμφωνα με το πρακτορείο το οποίο επικαλείται δηλώσεις του γενικού διευθυντή Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, Αριστοτέλη Καρυτινού.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις ή την ενοικίαση της κρατικής ακίνητης περιουσίας εκτιμώνται στα 15 με 30 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει στην WSJ ο κ. Καρυτινός, ενώ, όπως ο ίδιος σημειώνει, το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση τα τοποθετεί στα 15 δισ. ευρώ.

«Τα πρώτα βήματα», αναφέρει ο διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, «είναι να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια μακρά λίστα περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου και να εντοπίσουμε τα καταλληλότερα ακίνητα προς πώληση, να επιλύσουμε κάποια νομικά θέματα και να διασφαλίσουμε ότι τα ακίνητα θα αξιοποιηθούν πλήρως από τους επενδυτές».



source: capital.gr

New York Times: Πακέτο 60 δισ. για κάλυψη της ρευστότητας για τα επόμενα δύο χρόνια


New York Times: Πακέτο 60 δισ. για κάλυψη της ρευστότητας για τα επόμενα δύο χρόνια

Μία μέρα έπειτα από το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία αποφάσισε να βάλει τέλος στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και να προχωρήσει σε συμβιβαστικές κινήσεις, προκειμένου να καταβληθεί επιπλέον οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, δάνειο ύψους 60 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν τα νέα σενάρια περί επιπλέον πακέτου στήριξης στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ειδικότερα, το δάνειο αυτό θα θα καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια και θα αναβάλει την ανάγκη αναδιάρθρωση – ήπιας ή όχι - του ελληνικού χρέους.

Όπως επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα, το δάνειο προβλέπει ότι θα υπάρχει μία άτυπη συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους να μετακυλήσουν τους τίτλους που έχουν ή να δεχθούν επιμήκυνση στην λήξη των ομολόγων» «Το νέο δάνειο θα αποφασιστεί μόνο εάν ληφθούν και νέα μέτρα λιτότητας» επισημαίνει το δημοσίευμα. «Το μεγάλο στοίχημα για την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι εάν θα πειστούν οι ιδιωτικές τράπεζες να κρατήσουν τα ελληνικά ομολόγα. Θα ακολουθήσουν την διαδικασία της Βιέννης» καταλήγουν οι New York Times.


Υπευθυμίζεται ότι χθεσινό δημοσίευμα της WSJ ήθελε το Βερολίνο να αλλάζει την πάγια στάση του προς το ζήτημα περί επιπλέον οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση της ελληνικής κρίσης.

Ειδικότερα, η Γερμανία φέρεται να αναδιπλώνεται και να προτίθεται να προβεί σε συμβιβαστικές κινήσεις, έτσι ώστε η έγκριση ενός δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα να πραγματοποιηθεί άμεσα. Με απλά λόγια το Βερολίνο φέρεται να βάζει τέλος στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη συμφωνία για επιπλέον στήριξη στη μία εκ των PIGS.

Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η μέχρι πρότινος στάση της Γερμανίας όριζε την συμμετοχή των ιδιωτών κάτοχων ελληνικών ομολόγων σε οποιαδήποτε λύση του ελληνικού ζητήματος.

«Η παραδοχή του Βερολίνου ότι πρέπει να δανείσει περισσότερα χρήματα, ακόμη και χωρίς βραχυπρόθεσμη εμπλοκή των ιδιωτών ομολογιούχων, θα συμβάλει στην άρση του ευρωπαϊκού αδιεξόδου για τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, προτού η υπερχρεωμένη χώρα να μην ξεμείνει από ρευστότητα στα μέσα Ιουλίου», αναφέρει η WSJ που επικαλείται πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις.

source: reporter.gr

Στο 7,6% του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε η ανεργία τον Απρίλιο


Στο 7,6% του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε η ανεργία τον Απρίλιο

Στο 7,6% του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Απρίλιο, έναντι 7,3% το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη τον Απρίλιο στο 9,9% του, ενώ στο σύνολο της ΕΕ μειώθηκε στο 9,4% από 9,5%.

Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Κύπρου, τον Απρίλιο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 7,3% (7,0% το Μάρτιο), στις γυναίκες 7,9% (7,6% το Μάρτιο) και στους νέους κάτω των 25 ετών 20,3% (στοιχεία Μαρτίου).

Στην Ελλάδα, η ανεργία ανήλθε στο 14,1% (Δ’ τρίμηνο 2010). Στις γυναίκες η ανεργία ανήλθε στο 17,8% και τους νέους κάτω των 25 ετών στο 36,1%.

Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν οι Ολλανδία (4,2%) και η Αυστρία (4,2%), ενώ τις χειρότερες η Ισπανία (20,7%) και η Ιρλανδία (14,7%).

Το Απρίλιο η ΕΕ είχε συνολικά 22,547 εκατ. ανέργους, εκ των οποίων τα 15,529 εκατ. στις χώρες της ευρωζώνης. Το 12μηνο Απρίλιος 2010-Απρίλιος 2011 ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 702.000, εκ των οποίων 457.000 στις χώρες της ευρωζώνης.

Το ποσοστό της συνολικής ανεργίας επί του ενεργού πληθυσμού, που καταγράφηκε στα κράτη μέλη της ευρωζώνης τον Απρίλιο του 2011 ήταν το εξής: Ολλανδία 4,2%, Αυστρία 4,2%, Λουξεμβούργο 4,5%, Γερμανία 6,1%, Μάλτα 6,2%, Κύπρος 7,6%, Βέλγιο 7,7%,Φινλανδία 8,0%, Ιταλία 8,1%, Σλοβενία 8,2%, Γαλλία 9,4%, Πορτογαλία 12,6%, Σλοβακία 13,9%, Ελλάδα 14,1% (Δ’ τρίμηνο 2010), Ιρλανδία 14,7%, Ισπανία 20,7%.


source: sigmalive.com
Share |