Wednesday, June 1, 2011

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε πρόταση για αύξηση του ορίου χρέους


Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε πρόταση για αύξηση του ορίου χρέους


Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε το νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους κατά 2,4 τρισ. δολ. σε μια συμβολική ψηφοφορία η οποία είχε στόχο, όπως υποστηρίζουν οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών, να δείξει ότι το Κογκρέσο δεν θα δώσει το πράσινο φως για την αύξηση του ανώτατου ορίου εκτός και αν η πρόταση περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον περιορισμό των ελλειμμάτων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε με 318 κατά και 97 υπέρ την πρόταση για αύξηση του ανώτατου ορίου επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Και τα 97 υπέρ προήλθαν από Δημοκρατικούς, ενώ όλοι οι Ρεπουμπλικανοί καταψήφισαν την πρόταση.

"Σήμερα κάνουμε σαφές ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα δεχτούν την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους της χώρας χωρίς σημαντικές περικοπές δαπανών και πραγματικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής για θέματα εμπορίου, φόρου και δασμών της Βουλής των Αντιπροσώπων Dave Camp λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

Το χρέος έφτασε το ανώτατο όριο των 14,29 τρισ. δολ. στις 16 Μαΐου, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner έχει δηλώσει ότι είναι σε θέση να δρομολογήσει "έκτακτα μέτρα" για να καλύψεις έως τις αρχές του Αυγούστου τις ανάγκες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Οικονομολόγοι υπέρ της πρότασης των Ρεπουμπλικανών για το χρέος

Περισσότεροι από 150 οικονομολόγοι στηρίζουν την πρόταση του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων John Boehner η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους να προβλέπει ανάλογη μείωση των δαπανών του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από το γραφείο του, αναφέρει το CNBC.

Η επιστολή αναμένεται να δώσει στον Boehner διαπραγματευτική ισχύ στη σημερινή συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με αντικείμενο το ανώτατο όριο του χρέους και άλλα δημοσιονομικά θέματα.

"Η αύξηση του ανώτατου χρέους χωρίς να ακολουθήσουν σημαντικές περικοπές δαπανών και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί ο κυβερνητικός εθισμός στις δαπάνες θα βλάψει τη διαδικασία της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα στην Αμερική", αναφέρεται στην επιστολή.

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών καθώς και μέλη των Δημοκρατικών, έχουν ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μείωσης των ομοσπονδιακών δαπανών για να δώσουν τη συγκατάθεση τους σε μια αύξηση του ορίου του χρέους.

Την επιστολή υπογράφουν διακεκριμένοι οικονομολόγοι όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Robert Mundell του Columbia University και οικονομολόγοι από πανεπιστήμια όπως το New York University και Georgetown University, καθώς και συντηρητικά think tanks όπως το American Enterprise Institute.


source: capital.gr

No comments:

Share |