Wednesday, June 1, 2011

WSJ: Λίστα 75.000 ελληνικών κρατικών ακινήτων προς πώληση


WSJ: Λίστα 75.000 ελληνικών κρατικών ακινήτων προς πώληση


Λίστα 75.000 περίπου κρατικών ακινήτων προς πώληση διαθέτει η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου της Ελλάδος (ΚΕΔ), στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Streeet Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαδικασία βρίσκεται προς το παρών σε αρχικά στάδια, ωστόσο μελλοντικές πωλήσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν περιουσιακά στοιχεία όπως το κρατικό μερίδιο στο Καζίνο Mont Parnes, ξενοδοχεία, καθώς και την παραχώρηση έκτασης για την κατασκευή πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος στη Ρόδο.

Μάλιστα, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, έχει αναθέσει στην Εθνική Τράπεζα να ηγηθεί μιας κοινοπραξίας συμβούλων που προετοιμάζουν αρχικά την πώληση ενός χαρτοφυλακίου αποκρατικοποιήσεων που θα περιέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 20 έως 30 δισ. ευρώ, τα πρώτα εκ των οποίων αναμένεται να βγουν στην αγορά εντός των επόμενων μηνών, σύμφωνα με το πρακτορείο το οποίο επικαλείται δηλώσεις του γενικού διευθυντή Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, Αριστοτέλη Καρυτινού.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις ή την ενοικίαση της κρατικής ακίνητης περιουσίας εκτιμώνται στα 15 με 30 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει στην WSJ ο κ. Καρυτινός, ενώ, όπως ο ίδιος σημειώνει, το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση τα τοποθετεί στα 15 δισ. ευρώ.

«Τα πρώτα βήματα», αναφέρει ο διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, «είναι να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια μακρά λίστα περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου και να εντοπίσουμε τα καταλληλότερα ακίνητα προς πώληση, να επιλύσουμε κάποια νομικά θέματα και να διασφαλίσουμε ότι τα ακίνητα θα αξιοποιηθούν πλήρως από τους επενδυτές».



source: capital.gr

No comments:

Share |