Wednesday, December 23, 2009

Elma: Εξαγορά Liberty έναντι €4,5 εκ.

Elma: Εξαγορά Liberty έναντι €4,5 εκ.

Τον έλεγχο της Liberty Life απέκτησε χθες η Elma καταβάλλοντας €4,5 εκ. για την αγορά 27,2 εκ. μετοχών της εταιρείας που αντιπροσωπεύει ποσοστό 29,92% του κεφαλαίου της. Από τα 27,2 εκ. μετοχές, τα 23,5 εκ. πώλησε ο βασικός μέχρι πρότινος μέτοχος της Aspis Liberty, Advantage Capital έναντι €3,9 εκ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αγορά πραγματοποιήθηκε χθες 22 Δεκεμβρίου 2009 με εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση από τους κυρίως μετόχους της Liberty που κατείχαν τον έλεγχο της εταιρείας. Η αγορά έγινε στην καθαρή εσωτερική αξία της Liberty που ανήρχετο σε 16,50 σεντ του Ευρώ ανά μετοχή.

Η πώληση των μετοχών της Aspis Libery στην Elma ακολουθεί την ανακοίνωση της πρόθεσης της Advantage Capital να ρευστοποιήσει τις συμμετοχές της στο κλάδο των ασφαλιστικών. Ακολουθεί επίσης την προχθεσινή δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της ασφαλιστικής θυγατρικής της Advantage Capital, Commercial Value.

Η Advantage Capital, ανακοίνωσε ότι το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε να αποδεκτή πρόταση του Ομίλου εταιρειών Elma Holdings που έκρινε ως συμφέρουσα για πώληση του 25,88% της άμεσης συμμετοχής της εταιρείας στην ασφαλιστική Liberty με την διάθεση 23.500.000 μετοχών για το ποσό των €3.877.500 που αντιστοιχεί σε €0,165 ανά μετοχή.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η εταιρεία περιόρισε την άμεση συμμετοχή της στην Liberty Life από 35,38% στο 9,5%. Η συνολική άμεση και έμμεση συμμετοχή της εταιρείας σήμερα βρίσκεται στο 13,96%.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το υπόλοιπο της επένδυσης στη Liberty Life δεν θεωρείται από το Διοικητικό Συμβούλιο ως στρατηγική συμμετοχή και εξετάζει προτάσεις που έχει ενώπιον του για άμεση ρευστοποίηση του.

«Η έξοδος της εταιρείας από την συμμετοχή στην Liberty Life μετά από εννέα και πλέον χρόνια, είναι ο προπομπός για την πλήρη έξοδο από τις ασφαλιστικές δραστηριότητες. Στο παρόν στάδιο η εταιρεία συνεχίζει να έχει επαφές και να αξιολογεί προτάσεις που αφορούν και τις υπόλοιπες θυγατρικές ασφαλιστικές της εταιρείες», τονίζεται.

«Με την πιο πάνω απόφαση, η εταιρεία επιδιώκει να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα και ταυτόχρονα να βελτιώσει την οικονομική της θέση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής και τις τρέχουσες υποχρεώσεις της. Επίσης επιδιώκει να αποκτήσει τα εχέγγυα για να χαράξει τη νέα στρατηγική της πορεία όσο αφορά τις επενδύσεις της αλλά και τον τομέα δραστηριοτήτων της», καταλήγει.


stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% στο προσωπικό εισόδημα το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% στο προσωπικό εισόδημα το Νοέμβριο


Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων έξι μηνών εμφάνισε το Νοέμβριο το προσωπικό εισόδημα των πολιτών των ΗΠΑ, ενώ η καταναλωτική δαπάνη σημείωσε ισχυρή αύξηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,4% το Νοέμβριο, ενώ η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,5%.

Σημειώνεται πως η κατά 0,4% αύξηση στο εισόδημα ήταν η μεγαλύτερη από την κατά 1,5% το Μάιο. Ωστόσο, ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν κάνει λόγο για αύξηση 0,5%. Παράλληλα, είχαν εκτιμήσει αύξηση 0,6% στην δαπάνη.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να συμπληρώσουν τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί περισσότερο στο τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπου ενισχύθηκε κατά 2,2%.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 6,9% των οικομικών αδειών το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Αύξηση 6,9% των οικομικών αδειών το Νοέμβριο


Αύξηση 6,9% σημείωσαν οι οικοδομικές άδειες το Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 589.000, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Αρχικά είχε εκτιμηθεί αύξηση των αδειών σε ποσοστό 6%, στις 584.000.


capital.gr

ΗΠΑ: Χαμηλότερος των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan


ΗΠΑ: Χαμηλότερος των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan


Βελτιώθηκε περαιτέρω η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει το University of Michigan σε συνεργασία με το Reuters, αν και ο σχετικός δείκτης δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/Michigan διαμορφώθηκε στις 72,5 μονάδες τον Δεκέμβριο από 67,4 μονάδες το Νοέμβριο και 60,1 μονάδες την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ωστόσο δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 73,5 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters. Ήταν επίσης κάτω από τα αρχικά στοιχεία του Δεκεμβρίου που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 73,4 μονάδες.

Ο δείκτης των υφιστάμενων οικονομικών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 78,0 μονάδες από 68,8 μονάδες το Νοέμβριο, ενώ ο δείκτης των προσδοκιών των καταναλωτών σκαρφάλωσε στις 68,9 μονάδες από 66,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

capital.gr

Πουλά μετοχές ο πρόεδρος της Barclays


Πουλά μετοχές ο πρόεδρος της Barclays


Στην πώληση συνολικά 1,8 εκατ. μετοχών της Barclays συνολικής αξίας περίπου 8 εκατ. δολ. προχώρησε τις τελευταίες δύο ημέρες ο πρόεδρος της βρετανικής τράπεζας, Robert Diamond, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Diamond πούλησε 985.585 μετοχές χθες και άλλες 814.415 μετοχές σήμερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας. Μετά την ολοκλήρωση των πωλήσεων συνεχίζει να κατέχει συνολικά 8.333.810 μετοχές της Barclays.

capital.gr

Citi: Ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των κεφαλαίων του TARP


Citi: Ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των κεφαλαίων του TARP


Η Citi ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή της επένδυσης των 20 δισ. δολ. από την αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος για την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου (TARP).

Η αποπληρωμή των κεφαλαίων του TARP ακολουθεί την ολοκλήρωση της διάθεσης νέων μετοχών μέσω της οποίας η Citi άντλησε 20,5 δισ. δολ. ανακοίνωσε η τράπεζα.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να κατέχει δικαιώματα για την αγορά κοινών μετοχών της Citi στο πλαίσιο της επένδυσης μέσω του TARP καθώς και 7,7 δισ. κοινές μετοχές τις οποίες σχεδιάζει να πουλήσει μέσα στο 2010.

capital.gr

Άλμα 3% για το αργό μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα


Άλμα 3% για το αργό μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα


Πάνω από τα 76 δολ. ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τετάρτης το συμβόλαιο του αργού σημειώνοντας άλμα 3% για να αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών εβδομάδων στον απόηχο των κυβερνητικών στοιχείων που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για τα εμπορικά αποθέματα στις ΗΠΑ και έδειξαν μεγάλη υποχώρηση στα αποθέματα αργού.

Αναλυτικά, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου κέρδισε 2,27 δολ. ή 3,1% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 76,67 δολ. το βαρέλι, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 4,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση των αποθεμάτων κατά 1 εκατ. βαρέλια σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Μετά τη νέα υποχώρηση τα αποθέματα διαμορφώθηκαν στα 327,546 εκατ. βαρέλια ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 883.00 βαρέλια και διαμορφώθηκαν στα 216,33 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 800.00 βαρέλια. Τέλος τα διυλισμένα αποθέματα υποχώρησαν κατά 3,027 εκατ. βαρέλια διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση κατά 2,3 εκατ. βαρέλια.

Κέρδη για τα μέταλλα

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τετάρτης η τιμή του χρυσού, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά επτά εβδομάδων που σημείωσε στις χθεσινές συναλλαγές, καθώς τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις πωλήσεις νέων κατοικιών και την καταναλωτική εμπιστοσύνη οδήγησαν το δολάριο σε απώλειες, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 7,30 δολ. ή 0,7% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.093,30 δολ. ανά ουγγιά. Ο χρυσός Φεβρουαρίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο, επίσης σημείωσε άνοδο 0,7% κλείνοντας στα 1.094 δολ. ανά ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος ο δείκτης δολαρίου, που αντανακλά την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών νομισμάτων, διολίσθησε στις 77,841 μονάδες από 78,245 αργά το βράδυ της Τρίτης.

Αναφορικά με την πορεία των υπολοιπων μετάλλων, το ασήμι Μαρτίου ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,9% στα 17,19 δολ. ανά ουγγιά, ενώ ο χαλκός Μαρτίου σημείωσε άλμα 2,1% κλείνοντας στα 3,2035 δολ. η λίβρα.

Κέρδη 0,9% σημείωσε το παλλάδιο Μαρτίου στα 357,35 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα Ιανουαρίου ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,1% στα 1.426,80 δολ. ανά ουγγιά.

capital.gr

Χαμηλό επτά μηνών στις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ


Χαμηλό επτά μηνών στις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ

Απρόσμενη μείωση σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο. Ειδικότερα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση, στις 355.000 από 400.000 τον Οκτώβριο. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο στις 438.000. Η μέση τιμή πώλησης μειώθηκε κατά 1,9% από το Νοέμβριο του 2008.

reporter.gr

Moody΄s: Υποβαθμίζει τις ομολογιακές εκδόσεις της Marfin και της ΕΤΕ


Moody΄s: Υποβαθμίζει τις ομολογιακές εκδόσεις της Marfin και της ΕΤΕ

ΕΤΕ - ΜΑΡΦΒ Στην υποβάθμιση των ενυπόθηκων ομολογιακών εκδόσεων της Εθνικής Τράπεζας και της Marfin Egnatia Bank, προχώρησε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody΄s.
Αναλυτικότερα, τα ομόλογα ενυπόθηκης εξασφάλισης της Marfin υποβαθμίστηκαν στο Αα2 από Αα1, έξι μήνες μετά την τελευταία υποβάθμισή τους κατά μία βαθμίδα στις 12 Ιουνίου.

Υπό την αξιολόγηση της Moody's βρίσκονται και οι ενυπόθηκες ομολογιακές εκδόσεις βαθμολογίας Ααα της Εθνικής Τράπεζας, με πιθανό το ενδεχόμενο της υποβάθμισής τους.

reporter.gr

Αποπλήρωσε το TARP και η Wells Fargo


Αποπλήρωσε το TARP και η Wells Fargo

Ολοκλήρωσε της αποπληρωμή της κυβερνητικής βοήθειας που είχε λάβει η Wells Fargo μέσω του προγράμματος TARP, ύψους 25 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της σήμερα.

Η τράπεζα ανέφερε ότι κατέβαλε μερίσματα ύψους 131,9 εκατ. δολαρίων από την αρχή του έτους, ενώ συνολικά, από τον Οκτώβριο του 2008, όταν και είχε λάβει τη βοήθεια, κατέβαλλε μερίσματα 1,44 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται εδώ ότι το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών διατηρεί ακόμα τις εγγυήσεις για περίπου 110 εκατ. μετοχές της Wells Fargo στην τιμή τωμ 34,01 δολαρίων η μία.

reporter.gr

Υποβαθμίζει και την Finansbank η Moody's


Υποβαθμίζει και την Finansbank η Moody's

Σε υποβάθμιση του outlook των καταθέσεων της Finansbank προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's σήμερα, χαρακτηρίζοντας «αρνητική» την προοπτική της θυγατρικής της ΕΤΕ, από «σταθερή» προηγουμένως. Η υποβάθμιση αυτή είναι απόρροια της υποβάθμισης της οικονομικής ευρωστίας της Εθνικής Τράπεζας σε C με «αρνητική» προοπτική, καθώς η ΕΤΕ είναι ο κύριος μέτοχος της Finansbank με ποσοστό 95%.

reporter.gr

Ανοδικά έκλεισε ο χρυσός


Ανοδικά έκλεισε ο χρυσός

Την πρώτη άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων σημείωσε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η πτώση του δολαρίου αποκατάστησε την ελκυστικότητα του μετάλλου, η οποία είχε πληγεί τις τελευταίες συνεδριάσεις από το ράλι του δολαρίου.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,7% στα 1.093,30 δολάρια η ουγγιά, ανακόπτοντας έτσι το επταήμερο πτωτικό σερί. Από την αρχή του μήνα, ο χρυσός έχει διορθώσει την πρότερη ανοδική του πορεία κατά 8,1%.
Μικρή υποχώρηση παρουσίασε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στο 1,4279 δολάρια από το επίπεδο των 1,4249 δολαρίων που έκλεισε αργά προχθές το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Χθες το αμερικανικό νόμισμα είχε ανατιμηθεί έως τα 1,4218 έναντι του ευρώ που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4276 δολάρια.

Η πτώση του δολαρίου αποδίδεται σε πωλήσεις που προχώρησαν επενδυτές προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη από την άνοδο των τελευταίων ημερών.

reporter.gr

Ford: Συμφωνία για πώληση της Volvo


Ford: Συμφωνία για πώληση της Volvo

Σε συμφωνία για πώληση της θυγατρικής της, Volvo στην κινεζική Geely κατέληξε η Ford σύμφωνα με τη σουηδική τηλεόραση.

naftemporiki

Δεκαπέντε ταύροι και μία αρκούδα

Δεκαπέντε ταύροι και μία αρκούδα

Μετά από τις λάθος προβλέψεις που είχαν κάνει αρκετοί αναλυτές για το 2009, οι οποίοι φυσικά δεν «είδαν» να έρχεται το ιστορικό ράλι που σημάδεψε την φετινή χρονιά, παραδέχονται το λάθος τους και τονίζουν πως η ανάπτυξη της κερδοφορίας θα ωθήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές ακόμη υψηλότερα το ερχόμενο έτος.



Ετσι, δεκαπέντε συνολικά διεθνείς οίκοι βλέπουν κέρδη το 2010, ενώ μόνο η Morgan Stanley βλέπει κόκκινο στις αγορές. Ο πιο bullish oίκος είναι η Bank of America η οποία τοποθετεί το ράλι του 2010 στο 26%, ενώ κέρδη πάνω του 20% βλέπουν η ING και η Goldman Sachs. Αυτό είναι το συμπέρασμα της δημοσκόπησης που έγινε στα γραφεία 16 διεθνών οικων σε ότι αφορά τις προβλέψεις τους για το νέο έτος.

Ετσι, οι Bank of America, Deutche Bank Credit Suisse, Exane, Goldman Sachs, HSBC, ING, JPMorgan, Natixis , Nomura, RBS, Sal. Oppenheim, Societe Generale, UBS και Unicredit βλέπουν σε μέσο όρο περαιτέρω ράλι της τάξης του 11% στην ευρωπαϊκή αγορά το 2010, ενώ η Morgan Stanley υποστηρίζει πως η απόσυρση των πακέτων στήριξης θα βαρύνει τις μετοχές κι έτσι εκτιμά πως ο δείκτης MSCI Europe, μετά από ένα ράλι που θα τον φέρει στις 1200 μονάδες, θα κλείσει το 2010 στις 1030 μονάδες.

Oπως σημειώνει ο αναλυτής της ΙΝG, κ. Patrick Monen, όλα είναι έτοιμα για να ζήσουμε μία εξαιρετική χρονιά στα χρηματιστήρια το 2010. Oπως προσθέτει, εάν οι κυβερνήσεις αποσύρουν την στήριξή τους, αυτό θα είναι απλά ένα δυναμικότατο σημάδι πως η κρίση είναι πλέον πίσω μας, και αυτό σίγουρα θα λειτουργήσει θετικότατα στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

reporter.gr

Ευοίωνες συνθήκες για εξαγορές και συγχωνεύσεις

Ευοίωνες συνθήκες για εξαγορές και συγχωνεύσεις


Τα στελέχη των επενδυτικών τραπεζών εναποθέτουν τις ελπίδες για ένα τέλος στην «ξηρασία» που χαρακτήριζε τα δύο τελευταία χρόνια την ευρωπαϊκή αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Συγκεκριμένα, ευελπιστούν ότι οι ανοδικές τάσεις στα χρηματιστήρια, η ευκολότερη χρηματοδότηση και το βελτιωμένο κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων θα συντελέσει σε αύξηση των συμφωνιών. Υπάρχουν όμως και κάποιο λόγοι που θα δικαιολογούσαν τη διατήρηση της επιφυλακτικότητας και το 2010.

Στο παρελθόν, η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων υπολειπόταν των χρηματιστηριακών αγορών περίπου κατά έξι μήνες. Κατά συνέπεια, τα στελέχη επενδυτικών τραπεζών ενθαρρύνονται από τις ανοδικές τάσεις στα χρηματιστήρια τους εννέα τελευταίους μήνες, μέσω του «ράλι» που άρχισε το Μάρτιο.

Και οι αγορές κεφαλαίου, που είχαν σχεδόν παγώσει το χειμώνα 2008-2009, εμφανίζουν μεγαλύτερη κινητικότητα στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, ειδικά για τις μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση Ευρωπαίων διευθυνόντων συμβούλων που διεξήχθη από την UBS και την Boston Consulting Group, το 19% θεωρούν πιθανή μια εξαγορά εταιρείας, με πωλήσεις τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, εντός του 2010.

Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο έναντι του 10% των εταιρειών που πράγματι προχώρησαν σε τέτοια συμφωνία το 2003, την πρώτη χρονιά των ημερών ευφορίας στην αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων. Παρ' όλα αυτά, η πρόθεση απέχει πολύ από την πράξη. Εάν μείζον εμπόδιο είναι η τιμή, με τους πιθανούς αγοραστές να θεωρούν ότι οι αξίες στοιχείων ενεργητικού είναι υπερβολικά υψηλές.

Και παρόλο που οι αγορές κεφαλαίου έχουν ανοίξει και πάλι, οι τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικές ως προς τη χορήγηση δανείων. Τίποτε όμως από όλα αυτά δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν συμφωνίες στην Ευρώπη, αλλά μάλλον θα είναι μικρές σε μέγεθος.

Σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της Deutsche Bank ο όγκος εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη ενδεχομένως να αυξηθεί στα 300 με 590 δισ. ευρώ το 2010, έναντι 148 δισ. ευρώ του τρίτου τριμήνου 2009.

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2008, η ευρωπαϊκή δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων υποχώρησε σε ναδίρ δεκαπέντε ετών στο πρώτο τρίμηνο του 2008, μόλις στο 0,3% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των ευρωπαϊκών εισηγμένων, έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου 1,1% και του 4,7% στη διάρκεια της τεχνολογικής φούσκας.

naftemporiki

Θετικό κλίμα στην Ασία, κλειστός ο Nikkei

Θετικό κλίμα στην Ασία, κλειστός ο Nikkei


Ανοδικό τέμπο εμφανίζουν τα χρηματιστήρια της Ασίας, ωστόσο με υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς η αγορά της Ιαπωνίας παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική ημέρα κερδών στις ασιατικές αγορές ενώ το δολάριο ανήλθε σε υψηλό τριών μηνών έναντι του ευρώ και το πετρέλαιο επίσης ενισχύθηκε πάνω από τα 74 δολ. το βαρέλι, υποδεικνύοντας ότι οι οικονομίες βελτιώνονται.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι επενδυτές εμφανίζουν τάσεις αύξησης των χαρτοφυλακίων τους στην Ασία καθώς δεν είναι λίγες οι εκτιμήσεις καθώς και τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι εισερχόμαστε στο καλύτερο τρίμηνο από πλευράς αποδόσεων για την περιφέρεια.

Σε πρόσφατη έκθεση της Citigroup, οριοθέτησαν ως την καλύτερη περίοδο για τις αποδόσεις των ασιατικών αγορών το τρίμηνο από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου, περίοδος που υποσκελίζει ακόμη και το “Santa Claus” ράλι του Δεκεμβρίου, ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως στις αγορές της Δύσης.

“Όταν πρόκειται για την εορταστική περίοδο πιστεύω ακράδαντα ότι όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο...αν η ιστορία αποτελεί οδηγό, τότε είναι περίοδος για ικανοποιητικά κέρδη”, σημείωσε ο Markus Rosgen, αναλυτής της Citi.

Στα ταμπλό, ο MCSI Asia Pacific, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, σημείωσε άνοδο 0,3% στο Τόκιο, όπου οι αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται σε ποσοστό 0,71%.

Κέρδη καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας, με τον Shanghai Composite να σημειώνει άνοδο 0,76%, ενώ ο Shenzhen Composite ενισχύεται κατά 1,67%. Ο ευρύτερος CSI 300 σημειώνει κέρδη 0,94%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημειώνει κέρδη 0,35%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κινείται ανοδικά κατά 0,58%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX 200 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 0,75%, ενώ στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,96%.

Στην Σιγκαπούρη ο Straits Times σημειώνει κέρδη 0,61%, ενώ στην Ινδία ο δείκτης Sensex καταγράφει σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,61%.

capital.gr

«Τέλος» το Word για τη Microsoft


«Τέλος» το Word για τη Microsoft

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του αμερικανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου για τη Microsoft, απαγορεύοντας της να πουλάει από τον Ιανουάριο το διαδεδομένο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, με την αιτιολογία της παραβίασης ευρεσιτεχνίας. Επιπλέον, η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει 290 εκατ. δολάρια στην ενάγουσα i4i, καναδική εταιρεία πληροφορικής.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα τεθεί σε ισχύ από τις 11 Ιανουάριου, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, και σημαίνει ουσιαστικά ότι η Microsoft δεν θα μπορεί να πουλά όλες τις διαθέσιμες εκδόσεις του Microsoft Word και του Microsoft Office. Η εταιρεία ανέφερε ότι και η ίδια και το κοινό θα ζημιωθεί από την απόσυρση του προγράμματος από τις αγορές, μέχρι να σχεδιαστεί νέα έκδοση.

H εταιρεία ανέφερε, πάντως, ότι αναμένει να έχει έτοιμες τις «διορθωμένες» εκδόσεις πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση. Η Microsoft ετοιμαζόταν για την απόφαση ήδη από τον Αύγουστο, ενώ ανέφερε ότι το νομικά προβληματικό μέρος του προγράμματος (που αφορούσε την επεξεργασία XML από χρήστες του Word) έχουν αφαιρεθεί από τις δοκιμαστικές εκδόσεις του Word 2010.

Η Microsoft είχε προσφύγει στο εν λόγω ομοσπονδιακό δικαστήριο ασκώντας έφεση σε απόφαση δικαστηρίου της πολιτείας του Τέξας: Το δικαστήριο είχε κρίνει υπέρ της εταιρείας πληροφορικής i4i Inc από το Τορόντο, η οποία είχε κατηγορήσει την Microsoft για παραβίαση ευρεσιτεχνίας που είχε κατοχυρώσει η ίδια.

O ιδρυτής της i4i, Μισέλ Βουλπέ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την τελεσίδικη απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό βήμα στην προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των μικρών εταιρειών».

reporter.gr

Συνεχίζει να «κατρακυλά» το ευρώ- Στα 1,4279 δολάρια


Συνεχίζει να «κατρακυλά» το ευρώ- Στα 1,4279 δολάρια

Συνεχίστηκε η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στο 1,4293 δολάρια από το επίπεδο των 1.4338 δολαρίων που έκλεισε αργά προχθές το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4279 δολάρια.

Η υποχώρηση του ευρώ αποδίδεται στην ανησυχία που προκαλεί το ενδεχόμενο η συνεχιζόμενη αστάθεια στις αγορές να αναστρέψει την τάση ανάκαμψης της οικονομίας. Σχετική μελέτη της Βarclays που δημοσιοποιήθηκε σήμερα επαναφέρει το σενάριο της λεγόμενης διπλής βουτιάς (double dip) δηλαδή η οικονομική δραστηριότητα μετά την διαφαινόμενη ανάκαμψη της να οδηγηθεί σε μία νέα φάση ύφεσης. Ωστόσο όπως αναφέρεται στην συγκεκριμένη έκθεση το σενάριο αυτό μέχρι στιγμής οι αγορές δεν το αξιολογούν από τα πλέον πιθανά.

reporter.gr

Σε χαμηλά επτά εβδομάδων ο χρυσός


Σε χαμηλά επτά εβδομάδων ο χρυσός

Σε χαμηλά επτά εβδομάδων βρέθηκε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της περεταίρω ενδυνάμωσης του δολαρίου, γεγονός που πλήττει την ελκυστικότητα του μετάλλου.

Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησαν κατά 0,9% στα 1.068 δολάρια η ουγγιά, ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 3 Νοεμβρίου.

Συνεχίστηκε η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στο 1,4293 δολάρια από το επίπεδο των 1.4338 δολαρίων που έκλεισε αργά προχθές το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4279 δολάρια.

Η υποχώρηση του ευρώ αποδίδεται στην ανησυχία που προκαλεί το ενδεχόμενο η συνεχιζόμενη αστάθεια στις αγορές να αναστρέψει την τάση ανάκαμψης της οικονομίας. Σχετική μελέτη της Βarclays που δημοσιοποιήθηκε σήμερα επαναφέρει το σενάριο της λεγόμενης διπλής βουτιάς (double dip) δηλαδή η οικονομική δραστηριότητα μετά την διαφαινόμενη ανάκαμψη της να οδηγηθεί σε μία νέα φάση ύφεσης. Ωστόσο όπως αναφέρεται στην συγκεκριμένη έκθεση το σενάριο αυτό μέχρι στιγμής οι αγορές δεν το αξιολογούν από τα πλέον πιθανά.

reporter.gr

ΗΠΑ: Εκλεισε το 10% των εφημερίδων

ΗΠΑ: Εκλεισε το 10% των εφημερίδων

Εκατόν σαράντα δύο εφημερίδες κατέβασαν ρολά στις ΗΠΑ το 2009 αριθμός που αναλογεί περίπου στο 10% των εφημερίδων ( ημερησίων και εβδομαδιαίων) που σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής ένωσης ιδιοκτητών εφημερίδων ανέρχονται σε 1408. Το 2008 είχαν κλείσει

Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων που απολύθηκαν διαμορφώθηκε στις 15.000 αν και στον ευρύτερο χώρο των εκδόσεων χάθηκαν 90.000 θέσεις εργασίας.

Οι αιτίες σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πως ανεξάρτητα από την πτώση των διαφημιστικών εσόδων, έγιναν και λάθη στρατηγικής που οδήγησαν σε αδιέξοδα.

Ο ένας λόγος ήταν ο υπερβολικός δανεισμός που ήταν αποτέλεσμα της στρατηγικής εξαγορών προκειμένου να διατηρηθούν ή και να αυξηθούν τα μερίδια σε μία αγορά που έφθινε λόγω της στροφής προς το Internet.

O δεύτερος πιο σοβαρός λόγος, ήταν οι πρώιμες δραστικές αναδιαρθρώσεις με μειώσεις προσωπικού, εξωτερικές αναθέσεις, μείωση κυκλοφορίας. Τα μέτρα αυτά μπορεί να απέδωσαν εφάπαξ, αλλά όταν χειροτέρεψε η κατάσταση δεν ήταν δυνατόν να ληφθούν νέοι περιορισμοί και οι εφημερίδες έμειναν εκτεθειμένες και ανήμπορες να αντιδράσουν με νέα μέτρα. Επίσης οι περικοπές συχνά είχαν αρνητική επίδραση στην ποιότητα με αποτέλεσμα να χάνονται αναγνώστες.

Ακόμη και εάν η διαφήμιση, που περιορίστηκε λόγω της κρίσης, επανέλθει σε αξιοπρεπή επίπεδα, και πάλι θα υπάρχει πρόβλημα καθώς εν τω μεταξύ έχει χαθεί αναγνωστικό κοινό που δύσκολα – κατά τους αναλυτές- κερδίζεται πίσω.

reporter.gr

Πάνω από τα 74 δολάρια το αργό


Πάνω από τα 74 δολάρια το αργό

Πάνω από τα 74 δολάρια έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της αναμονής για πτώση των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκαν κατά 0,9% στα 74,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί ακόμα και στα 72,72 δολάρια.

Αμετάβλητη διατήρησε την παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ, μετά τη σημερινή συνεδρίαση των μελών του στη Λουάντα, όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Η απόφαση του καρτέλ επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου υποχωρεί 1,21% στα 72,47 δολάρια το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, είχε ταχθεί υπέρ των πρόσφατων τιμών του πετρελαίου, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη μεταβολής της προσφοράς. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις άλλων αξιωματούχων του ΟΠΕΚ, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της παραγωγής στα ίδια επίπεδα.

Συνεχίστηκε και σήμερα η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στο 1,4293 δολάρια από το επίπεδο των 1.4338 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4279 δολάρια.

Η υποχώρηση του ευρώ αποδίδεται στην ανησυχία που προκαλεί το ενδεχόμενο η συνεχιζόμενη αστάθεια στις αγορές να αναστρέψει την τάση ανάκαμψης της οικονομίας. Σχετική μελέτη της Βarclays που δημοσιοποιήθηκε σήμερα επαναφέρει το σενάριο της λεγόμενης διπλής βουτιάς (double dip) δηλαδή η οικονομική δραστηριότητα μετά την διαφαινόμενη ανάκαμψη της να οδηγηθεί σε μία νέα φάση ύφεσης. Ωστόσο όπως αναφέρεται στην συγκεκριμένη έκθεση το σενάριο αυτό μέχρι στιγμής οι αγορές δεν το αξιολογούν από τα πλέον πιθανά.

reporter.gr

Air Comet: Αναβάλει τις πτήσεις της λόγω οικονομικών προβλημάτων

Air Comet: Αναβάλει τις πτήσεις της λόγω οικονομικών προβλημάτων


Τις πτήσεις της ανέβαλε η ισπανική αεροπορική εταιρεία Air Comet, λόγω οικονομικών δυσκολιών, οι οποίες την εμποδίζουν να καταβάλει τα χρέη της.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Air Comet, η οποία ειδικεύεται σε πτήσεις με προορισμούς τη Λατινική Αμερική, απέδωσε τα προβλήματα της σε απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου, που επιτρέπει στην τράπεζα Nord Bank της Γερμανίας να ξεκινήσει διαδικασία κατάσχεσης των παγίων της εταιρείας.

Ισπανικά δημοσιεύματα Τύπου αναφέρουν πως η αεροπορική εταιρεία χρωστούσε στην τράπεζα περίπου 14 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η απόφαση, ανάγκασε την εταιρεία να προετοιμάσει απολύσεις εργαζομένων και να διακηρύξει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Η εργατική ένωση Stavla, η οποία εκπροσωπεί το προσωπικό των πτήσεων, είπε ότι η Air Commet απασχολεί περίπου 700 άτομα και μεταφέρει 1.500 επιβάτες ημερησίως σε πτήσεις από την Μαδρίτη προς προορισμούς όπως η Μπογκάτα, το Μπουένος Άϊρες και η Αβάνα.

capital.gr

Lloyds: Συμφωνία διακανονισμού με τις αμερικανικές αρχές


Lloyds: Συμφωνία διακανονισμού με τις αμερικανικές αρχές


Σε συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατέληξε η Lloyds TSB Bank σε σχέση με τις κατηγορίες για παράνομες συναλλαγές με κράτη που αντιμετωπίζουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Η τράπεζα συμφώνησε να καταβάλει 217 εκατ. δολ. στο πλαίσιο του διακανονισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Lloyds παραβίασε κυρώσεις κατά κρατών όπως το Ιράν, το Σουδάν και η Λιβύη. Η Lloyds έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης σε σχέση με τις ίδιες κατηγορίες.

capital.gr

Νέα πτώση για τον δείκτη μεταβλητότητας VIX

Νέα πτώση για τον δείκτη μεταβλητότητας VIX


Κάτω από τις 20 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης VIX (Volatility Index) του χρηματιστηρίου δικαιωμάτων του Σικάγου, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008, ενώ την ίδια στιγμή οι βασικοί δείκτες της Wall Street κινούνται κοντά σε υψηλά 14 μηνών μετά τα θετικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για τις μεταπωλήσεις κατοικιών.

Ο VIX -που μετρά το κόστος της χρησιμοποίησης δικαιωμάτων ως ασφάλεια έναντι πτώσης του δείκτη S&P 500- βρέθηκε να υποχωρεί έως τις 19,76 μονάδες, ενώ αυτή την ώρα σημειώνει πτώση 2,4% στις 19,99 μονάδες.

capital.gr

ΗΠΑ: Άνοδος 0,6% στις τιμές κατοικιών τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: Άνοδος 0,6% στις τιμές κατοικιών τον Οκτώβριο


ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (Dow Jones) – Άνοδο 0,6% σημείωσαν σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στέγασης (FHFA).

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά και έδειξαν πτώση 0,4% από την αρχική μέτρηση που είχε δείξει ότι οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.

Η FHFA υπολογίζει τον μηνιαίο δείκτη για τις τιμές των κατοικιών με βάση τις τιμές αγοράς των κατοικιών με υποθήκες διασφαλισμένες από τις Fannie Mae (FNM) και Freddie Mac (FRE).

capital.gr

Στόχος των χάκερ η Citigroup


Στόχος των χάκερ η Citigroup

Για συντονισμένη επίθεση χάκερ στα ηλεκτρονικά συστήματα της Citigroup κάνουν λόγο ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, με την τράπεζα πάντως να διαψεύδει την επίθεση.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι η τράπεζα βρέθηκε στο επίκεντρο επίθεσης από χάκερ που κατάφεραν να περάσουν τα συστήματα ασφάλειας προκαλώντας ζημιές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκπρόσωπος της τράπεζας διέψευσε την επίθεση. "Δεν είχαμε καμία παραβίαση του συστήματος και δεν έχουν υπάρξει απώλειες για την τράπεζα ή για λογαριασμούς πελατών. Οι ισχυρισμοί ότι το FBI έρευνά επίθεση χάκερ στη Citigroup είναι απολύτως αναληθείς", δήλωσε το στέλεχος της τράπεζας.

capital.gr
Share |