Wednesday, December 23, 2009

ΗΠΑ: Εκλεισε το 10% των εφημερίδων

ΗΠΑ: Εκλεισε το 10% των εφημερίδων

Εκατόν σαράντα δύο εφημερίδες κατέβασαν ρολά στις ΗΠΑ το 2009 αριθμός που αναλογεί περίπου στο 10% των εφημερίδων ( ημερησίων και εβδομαδιαίων) που σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής ένωσης ιδιοκτητών εφημερίδων ανέρχονται σε 1408. Το 2008 είχαν κλείσει

Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων που απολύθηκαν διαμορφώθηκε στις 15.000 αν και στον ευρύτερο χώρο των εκδόσεων χάθηκαν 90.000 θέσεις εργασίας.

Οι αιτίες σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πως ανεξάρτητα από την πτώση των διαφημιστικών εσόδων, έγιναν και λάθη στρατηγικής που οδήγησαν σε αδιέξοδα.

Ο ένας λόγος ήταν ο υπερβολικός δανεισμός που ήταν αποτέλεσμα της στρατηγικής εξαγορών προκειμένου να διατηρηθούν ή και να αυξηθούν τα μερίδια σε μία αγορά που έφθινε λόγω της στροφής προς το Internet.

O δεύτερος πιο σοβαρός λόγος, ήταν οι πρώιμες δραστικές αναδιαρθρώσεις με μειώσεις προσωπικού, εξωτερικές αναθέσεις, μείωση κυκλοφορίας. Τα μέτρα αυτά μπορεί να απέδωσαν εφάπαξ, αλλά όταν χειροτέρεψε η κατάσταση δεν ήταν δυνατόν να ληφθούν νέοι περιορισμοί και οι εφημερίδες έμειναν εκτεθειμένες και ανήμπορες να αντιδράσουν με νέα μέτρα. Επίσης οι περικοπές συχνά είχαν αρνητική επίδραση στην ποιότητα με αποτέλεσμα να χάνονται αναγνώστες.

Ακόμη και εάν η διαφήμιση, που περιορίστηκε λόγω της κρίσης, επανέλθει σε αξιοπρεπή επίπεδα, και πάλι θα υπάρχει πρόβλημα καθώς εν τω μεταξύ έχει χαθεί αναγνωστικό κοινό που δύσκολα – κατά τους αναλυτές- κερδίζεται πίσω.

reporter.gr

No comments:

Share |