Thursday, May 31, 2012

ΗΠΑ: Αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Αύξηση κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Μαΐου, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 10 χιλ. στις 383 χιλ. καθώς ο αριθμός της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 373 χιλ. από 370 χιλ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν ο αριθμός των νέων αιτήσεων να διαμορφωθεί στις 370 χιλ. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων – που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας –αυξήθηκε κατά 3.750 στις 374.500. Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου κατά 36.000 στις 3,242 εκατ.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 1,9% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: Αύξηση 1,9% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο

Επιβράδυνε περισσότερο απ’ ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο καθώς τα αρχικά στοιχεία για την κατανάλωση –την ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας– και τα αποθέματα αναθεωρήθηκαν καθοδικά. Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% το α΄ τρίμηνο όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Στην αρχική του έκθεση πριν από ένα μήνα το υπουργείο είχε ανακοινώσει αύξηση 2,2% του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο. Η αμερικανική οικονομία επιβράδυνε αισθητά από το τελευταίο τρίμηνο του 2011 όταν είχε παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 3%.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η συσσώρευση αποθεμάτων ήταν μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις συμβάλλοντας στο ΑΕΠ κατά μόλις 0,2% από 0,6% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Πιο αδύναμες ήταν και οι καταναλωτικές δαπάνες, σημειώνοντας άνοδο 2,7% αντί για 2,9% που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Οι επιχειρήσεις κατάφεραν πάντως να καταγράψουν την μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση στα κέρδη τους από το τέλος του 2009. Τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 11,7% από το προηγούμενο τρίμηνο. Στο μεταξύ οι κυβερνητικές δαπάνες συνέχισαν να υποχωρούν επιβαρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα. Τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν μεγαλύτερη πτώση των δαπανών 3,9% από 3,0% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Chicago PMI το Μάιο

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Chicago PMI το Μάιο

Πτώση για τρίτο συνεχή μήνα και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009 σημείωσε ο δείκτης Chicago PMI το Μάιο για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management. Ειδικότερα, ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 52,7 μονάδες από 56,2 μονάδες τον Απρίλιο ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 56 μονάδες.

Σημειώνεται ότι μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας. Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 50 μονάδες από 57,1 μονάδες. Ο δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε πτώση στις 52,9 μονάδες από 57,4 μονάδες, ο δείκτης των αποθεμάτων μειώθηκε στις 49,4 μονάδες από 53,9 μονάδες ενώ ο δείκτης απασχόλησης διολίσθησε στις 57 από τις 58,7 μονάδες.

source: capital.gr

"Βουτιά" 35% για τις τράπεζες του ΧΑ το Μάιο - Στο 25% οι απώλειες του ΓΔ

"Βουτιά" 35% για τις τράπεζες του ΧΑ το Μάιο - Στο 25% οι απώλειες του ΓΔ

Με κατακόρυφα αυξημένο τζίρο -παρόλο που οι μισοί τίτλοι του FTSE20 δεν διακίνησαν περισσότερα από 500.000 ευρώ έκαστος- έκλεισε η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα άλλαξε «χέρια» όγκος 112,99 εκατ. τεμαχίων, συνολικής αξίας 168,2 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών το 90%, ήτοι 152,4 εκατ. ευρώ, διακινήθηκε μέσω τεσσάρων τίτλων. Στην Coca-Cola 3E διακινήθηκε όγκος 3 εκατ. τεμαχίων και τζίρος 41,12 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να κλείνει στο υψηλό ημέρας και στην «κορυφή» των κερδών του FTSE20. Στον αντίποδα βρέθηκε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που υποχώρησε (και εκεί ολοκλήρωσε) σε νέα χαμηλά, με όγκο 59,07 εκατ. τεμαχίων και τζίρο 61,87 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας υποχώρησε κάτω από το 1 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται σε 965,65 εκατ. ευρώ. Μεγάλη κινητικότητα καταγράφηκε και στους τίτλους των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Στον πρώτο, που ολοκλήρωσε κοντά στα υψηλά ημέρας, διακινήθηκαν 5,96 εκατ. τεμάχια αξίας 25,38 εκατ. ευρώ, ενώ στον ΟΤΕ, που ακολούθησε την ΕΤΕ σε απώλειες και έκλεισε επίσης στα χαμηλά ημέρας, διακινήθηκαν 18,19 εκατ. τεμάχια αξίας 24,04 εκατ. ευρώ. Αυτή η «διελκυστίνδα» μεταξύ των ΕΕΕΚ και ΟΠΑΠ από τη μία και των ΕΤΕ και ΟΤΕ από την άλλη, έληξε με τον FTSE20 ενισχυμένο 1,80% στις 188,84 μονάδες, παρά το γεγονός ότι στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν και οι ΔΕΗ, Eurobank και Τρ. Κύπρου.

Σε μηνιαία βάση ο FTSE20 υποχώρησε 29,49%. Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την Πέμπτη ενισχυμένος 2,77% στις 525,45 μονάδες, μετά από διακύμανση 28 περίπου μονάδων και αφού βρέθηκε ενδοσυνεδριακά να ενισχύεται έως και 4,90% στις 536,32 μονάδες. Συνολικά για τον Μάιο οι απώλειες του ΓΔ διαμορφώθηκαν σε 24,93%. Για τον τραπεζικό δείκτη οι συναλλαγές της Πέμπτης έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας των 180,44 μονάδων με πτώση 6,33%. Συνολικά τον Μάιο ο ΔΤΡ κατέγραψε απώλειες 35,28%.

source: capital.gr

Σε χαμηλό 20ετίας η ανεργία στη Γερμανία

Σε χαμηλό 20ετίας η ανεργία στη Γερμανία

Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα υποχώρησε η ανεργία στη Γερμανία, αγγίζοντας το 6,7% τον Μάιο, από 6,8% τον προηγούμενο μήνα. Όπως επισημαίνουν και οι αναλυτές, είναι το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τη συνένωση των δύο Γερμανιών. «Η αγορά εργασίας της Γερμανίας αναπτύχθηκε θετικά και το Μάιο» δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Εργασίας της χώρας, Frank-Juergen Weiss και συμπλήρωσε: «Η καλή τάση όμως, φαίνεται ότι αποδυναμώνεται». Ο συνολικός αριθμός των ανέργων άλλωστε, έμεινε αμετάβλητος στα 2,872 εκατ.., ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μειωθεί κατά 5.000 άτομα.

Τα εργατικά συνδικάτα όμως, έχουν και άλλους λόγους να πανηγυρίζουν. Όπως έγινε γνωστό, οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen θα λάβουν αύξηση μισθού κατά 4,3% για τους επόμενους 13 μήνες. Επίσης η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι θα προσληφθούν 3.000 προσωρινοί εργαζόμενοι. «Είναι ένας πολύ καλός και σεβαστός συμβιβασμός» δήλωσε η IG Metall η οποία διεξάγει ευρύτερες διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τους εργοδότες, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ασκούνται έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση Merkel να επιτρέψει μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς. Το επιχείρημα είναι πως με τη συνεπαγόμενη ενίσχυση στην εγχώρια ζήτηση της Γερμανίας θα υπάρξει ένα αντιστάθμισμα στην ύφεση που καταγράφεται στην περιφέρεια.

source: euro2day.gr

Γερμανία: Πάνω από τις προβλέψεις οι λιανικές πωλήσεις

Γερμανία: Πάνω από τις προβλέψεις οι λιανικές πωλήσεις

 Αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε πραγματικούς όρους. Σε ετήσια βάση, εμφανίζονται μειωμένες κατά 3,8%. Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν πως οι πωλήσεις θα παρέμεναν αμετάβλητες σε σχέση με το Μάρτιο και θα ενισχύονταν κατά 0,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τις πωλήσεις του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για να δείξουν μηνιαία αύξηση 1,6%, έναντι 0,8% που είχε αρχικά ανακοινωθεί, και ετήσια αύξηση 3,2%, έναντι 2,3% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

source: naftemporiki.gr
Share |