Friday, September 18, 2009

Ευρωζώνη: Στα €6,6δισ. το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών Ιουλίου

Ευρωζώνη: Στα €6,6δισ. το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών Ιουλίου

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης εμφάνισε πλεόνασμα τον Ιούλιο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν πλεόνασμα 6,6 δισ. ευρώ σε σχέση με έλλειμμα 4,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο αγαθών διευρύνθηκε στα 11,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 2.5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ενώ το πλεόνασμα των υπηρεσιών αυξήθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ από 1,0 δισ. ευρώ.

capital.gr

Υπέρ της επιβολής φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές η Γερμανία

Υπέρ της επιβολής φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές η Γερμανία


Πιέσεις προς το G20 να εξετάσει την πρόταση για επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές σκοπεύει να ασκήσει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ, ωστόσο, όπως τονίζει, δεν αναμένει συναίνεση επί του θέματος.

Σύμφωμα με τον Στάινμπρουκ, οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών του G20 βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη θέσπιση νέων κανόνων για τα τραπεζικά κεφάλαια.

Οι ηγέτες του G20 πρόκειται να συναντηθούν στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου.

naftemporiki

Louis Vuitton: Διψήφια αύξηση κερδών παρά την ύφεση


Luis Vuitton: Διψήφια αύξηση κερδών παρά την ύφεση


«Τέσσερα είναι τα βασικά συστατικά του επιχειρηματικού μας μοντέλου: προϊόν, διανομή, επικοινωνία και τιμή», εξηγεί ένα στέλεχος του ομίλου LVMH «Η δουλειά που κάνουμε στα τρία πρώτα είναι τόσο καλή που οι πελάτες ξεχνούν το τέταρτο», τονίζει. Το «καμάρι» του μεγαλύτερου ομίλου πολυτελών προϊόντων είναι, φυσικά, η Louis Vuitton, η οποία προσφέρει περιθώρια κέρδους 40-45% –τα μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη αλυσίδα ειδών πολυτελείας.

Τα έσοδα του ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2009 διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη υποχώρησαν κατά 12%. Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχθηκαν οι τομείς των κρασιών και των ποτών, καθώς και των κοσμημάτων, με τα έσοδα να καταγράφουν πτώση 17% και τα κέρδη κατά 41% και 73% αντίστοιχα.

Οι απώλειες, ωστόσο, αντισταθμίστηκαν από τη Vuitton, της οποίας τα έσοδα αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό καταγράφοντας κέρδη σε όλες τις αγορές. «Είναι απίστευτο ότι εν μέσω επιβράδυνσης οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν τόσες τσάντες Louis Vuitton», παρατηρεί η Μελανί Φλουκέ, αναλύτρια του κλάδου ειδών πολυτελείας στη JPMorgan.

Ο «άσσος» που κρύβει στο μανίκι της η Vuitton είναι η ισχυρή θέση που έχει αποκτήσει στην πολυπληθέστερη χώρα: την Κίνα. «Ο Κινέζος καταναλωτής είναι ερωτευμένος με την επωνυμία Louis Vuitton», τονίζει η κα Φλουκέ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της LVMH το πρώτο εξάμηνο, το 18% των εσόδων της Vuitton προήλθαν από την κινεζική αγορά, στην οποία η εταιρεία κατέχει τη δεύτερη μεγαλύτερη πελατειακή βάση μετά την Ιαπωνία. Το κλειδί της επιτυχίας είναι, σύμφωνα με τον κ. Αρνό, η αντιμετώπιση της αγοράς ως αναπτυσσόμενη. «Αντιμετωπίζουμε τους Κινέζους πελάτες ως εκλεκτικούς», επισημαίνει.


naftemporiki

Δέκα χρόνια από τις 6.355 μονάδες

Δέκα χρόνια από τις 6.355 μονάδες



Υπάρχει συνημμένο αρχείο τύπου Acrobat (97 KBytes). Κάντε κλικ εδώ για να το δείτε
Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την ημέρα που το ελληνικό Χρηματιστήριο άγγιξε την αποθέωσή του, κλείνοντας στη συνεδρίαση εκείνης της Παρασκευής στις 6.355 μονάδες και έχοντας ενδοσυνεδριακά προσεγγίσει ακόμη και τις 6.500 μονάδες.

Από εκείνη τη μέρα, πολλά άλλαξαν. Η αγορά βυθίστηκε 3,5 χρόνια αργότερα σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 5.000 μονάδες και αφού διέγραψε στη συνέχεια μια ιδιαίτερα ανοδική κίνηση στις 5.300 μονάδες, με αρωγό αυτή τη φορά τα blue chips και όχι την πολλά υποσχόμενη περιφέρεια του 1999, βρέθηκε και πάλι στις 2.500 μονάδες.

Ο απολογισμός από όλη αυτή την κίνηση κάθε άλλο παρά δικαιώνει εκείνους που θεωρούν ότι όποιος τοποθετείται σε μετοχές θα πρέπει να έχει μακροπρόθεσμη προοπτική. Αποδεδειγμένα, στους κύκλους μιας δεκαετίας, όσοι δεν ρευστοποιούν κατά μέσο όρο στα τρία χρόνια, ρισκάρουν με τον εγκλωβισμό τους για τουλάχιστον άλλα τόσα χρόνια.

Οπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, για την πορεία των μετοχών που διαπραγματεύονταν το 1999 στο Χ.Α. και εξακολουθούν να διαπραγματεύονται και σήμερα ήτοι από ένα σύνολο 170 μετοχών, μόλις οι Jumbo [BABr.AT] , Βασιλόπουλος και Vivartia δείχνουν να έχουν αποκομίσει κέρδη, με την τελευταία μάλιστα να μην είναι απόλυτα συγκρίσιμη, αφού το 1999 υπήρχε ως Δέλτα, χωρίς να περιέχει τις υπόλοιπες εξαγορασθείσες που συγχώνευσε στη συνέχεια.

Από το σύνολο των υπόλοιπων μετοχών, οι 100 εμφανίζουν απώλειες πάνω από 90%, με τις περισσότερες από αυτές μάλιστα να μην πλησίασαν τις τιμές του 1999 ούτε το Νοέμβριο του 2007, όταν η αγορά επέστρεψε πάνω από τις 5.300 μονάδες. Κι αυτό γιατί φυσικά μπορεί ο δείκτης του Χ.Α. να «μάζεψε» σε μεγάλο βαθμός τις απώλειές τους, όμως αυτό, όπως αναφέρθηκε, αποδίδεται σε καλής ποιότητας μετοχές, ενώ και η σύνθεση του Γενικού Δείκτη έχει διαφοροποιηθεί. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι, το 1999, η Κλωνατέξ [KLOr.AT] , που έχει χάσει από τότε το 99,9% της αξίας της, συμμετείχε στο Γ.Δ., ενώ δεν υπήρξε στο Χ.Α. ο ΟΠΑΠ, που εισήλθε αργότερα και σχεδόν άμεσα τοποθετήθηκε στο δείκτη αυτό.

Οσον αφορά δε στην ποιότητα του Χ.Α. και στις μετοχές που τραβούν την προσοχή σήμερα, βλέπουμε ότι πλέον στην κορυφή της κεφαλαιοποίησης συντηρήθηκαν κάποιες μεγάλες διαχρονικές αξίες, όπως είναι οι τράπεζες και ο ΟΤΕ, ενώ εξαφανίστηκαν οι «πολλά υποσχόμενες» επιχειρήσεις του ομίλου Λαναρά και η Altec [AICr.AT] . Βέβαια, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται σήμερα και ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ, οι οποίες όμως δεν ήταν εισηγμένες στο Χ.Α. και λογικά θα ανήκαν και τότε στην ελίτ.

Επιστρέφοντας πίσω στη δεκαετία, στο θερμό καλοκαίρι της τότε Σοφοκλέους, που ακόμη και τα 6 Ρίχτερ της Πάρνηθας δεν στάθηκαν ικανά να το κλονίσουν στο ελάχιστο, θυμίζουμε το 1,1 εκατομμύριο των ενεργών τότε κωδικών, τις 2.500 ΑΕΛΔΕ που λειτουργούσαν, τις σχεδόν 100 χρηματιστηριακές και, φυσικά, την εκτίναξη της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. στο 160% του ΑΕΠ. Βέβαια, η ανυπαρξία επενδυτικής παιδείας ξεπερνούσε το 90% των συμμετεχόντων στην αγορά.

Ηταν η περίοδος που η χρηματιστηριακή αγορά της Ελλάδας προσείλκυε τους ξένους κερδοσκόπους επενδυτές, οι οποίοι και φυσικά, υποψιαζόμενοι την αλλαγή που επερχόταν εν αναμονή της αναβάθμισης του Χ.Α. με την είσοδο στην ΟΝΕ, προκάλεσαν και τη φρενίτιδα των ρευστοποιήσεων, με τις δραματικές συνέπειες.

Συνέπειες που οδήγησαν στην απαξίωση του Χρηματιστηρίου, τη δυσκολία να αντληθούν υγιή κεφάλαια, στην εξαφάνιση πολλών πρωταγωνιστών και, φυσικά, στον περιορισμό των συναλλαγών από μια μερίδα «παιχτών», που επισήμως προσέγγιζαν τις 50.000, για να φτάσουν σήμερα τις 74.000 ενεργές μερίδες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως, όσον αφορά στα στοιχεία της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, οι τιμές των μετοχών δείχνουν δραματικά πτωτικές, καθώς έχουν προσαρμοστεί βάσει των εταιρικών πράξεων που έχουν γίνει κατά την εξεταζόμενη δεκαετία (αύξηση αριθμού μετοχών λόγω αυξήσεων κεφαλαίου δωρεάν διανομών ή reverse split).

Οι κεφαλαιοποιήσεις, αντίθετα, σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να μην έχουν υποχωρήσει ανάλογα, όπως π.χ. για την Εθνική, που παρουσιάζεται αυξημένη, καθώς έχουν σημειωθεί σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου αρκετών εκατ. ευρώ.

naftemporiki

Μ. Βρετανία: Στα 16,1 δισ. λίρες το έλλειμμα τον Αύγουστο

Μ. Βρετανία: Στα 16,1 δισ. λίρες το έλλειμμα τον Αύγουστο


Το μεγαλύτερο έλλειμμα προϋπολογισμού που έχει εμφανίσει ποτέ μήνα Αύγουστο, από την έναρξη καταγραφής των σύγχρονων στοιχείων το 1993, κατέγραψε η Μ. Βρετανία καθώς η ύφεση “κατέστρεψε” τα φορολογικά έσοδα ενώ οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια αυξήθηκαν σημαντικά.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 16,1 δισ. λίρες έναντι 9,9 δισ. λιρών τον Αύγουστο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις 16 αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για έλλειμμα της τάξης των 17,6 δισ. λιρών.

Αναλυτές προειδοποίησαν μέσα στην εβδομάδα ότι η Μ. Βρετανία θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες πιο γρήγορα από ποτέ αν θέλει να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει η παγκόσμια ύφεση, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το έλλειμμα θα υπερβαίνει το 13% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, όντας το μεγαλύτερο στο G20.

“Έχουμε ένα τεράστιο έλλειμμα που έχει προκληθεί από την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων”, τόνισε ο Richard Snook, οικονομικός αναλυτής του κέντρου οικονομικών και επιχειρηματικών ερευνών. “Υπάρχει μία τεράστια μαύρη τρύπα στα οικονομικά του κράτους η οποία μπορεί να γεμίσει μόνο με δραστικές περικοπές δαπανών.

capital.gr

Estee Lauder: Κλείνει την Prescriptives


Estee Lauder: Κλείνει την Prescriptives


H Estee Lauder θα προβεί στη διακοπή χονδρικής διανομής των προϊόντων Prescriptives, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς η εταιρεία προϊόντων ομορφιάς εντείνει την ενασχόληση της στις περιοχές με τις καλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης.

Η εταιρεία καλλυντικών ανέφερε ότι θα καταγράψει χρεώσεις 35 με 40 εκατ. δολ που συνδέονται με την απόφαση που πήρε την Τρίτη. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι διατηρεί τους στόχους για τις πωλήσεις και για τα κέρδη το δημοσιονομικό έτος 2010, εξαιρουμένων των χρεώσεων.

Εκπρόσωπος της Εstee Lauder τόνισε ότι η εταιρεία προσπαθεί να τοποθετήσει όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζομένους που επηρεάστηκαν σε κενές θέσεις. Η εταιρεία δε δημοσίευσε τα έσοδα της μάρκας Prescriptives.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να πουλάει την συγκεκριμένη μάρκα διαδικτυακά για τους πελάτες των ΗΠΑ μέχρι εξατλήσεως των αποθεμάτων. Τα προϊόντα πωλούνται στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μ. Βρετανία, την Ιρλανδία και την Αυστραλία.

Η Estee Lauder, η οποία εξετάζει τις ζημιογόνες μάρκες της, τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ζημιές για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης αποδιδόμενες στα κόστη αναδιάρθρωσης και στις αδύναμες πωλήσεις. Η εταιρεία, επίσης, παρουσίασε αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων για το πρώτο τρίμηνο χρήσης, αλλά το ετήσιο outlook της ήταν στα ίδια επίπεδα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την χρονική περίοδο.

Η μετοχή δεν μεταβλήθηκε, μετά από την υποχώρηση κατά 7 σεντς στα 35,42 δολάρια στη διάρκεια των κανονικών συναλλαγών.

capital.gr

ΗΠΑ: Οι μεγάλες τράπεζες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες

ΗΠΑ: Οι μεγάλες τράπεζες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες


O πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke τράβηξε πολλή προσοχή την περασμένη Τρίτη όταν δήλωσε πως η ύφεση "πιθανότατα έχει τελειώσει." Τράβηξε λιγότερη προσοχή όταν είπε, στην ίδια εκδήλωση, ότι προβλέπει έναν κόσμο με ένα μικρότερο "σκιώδες τραπεζικό" σύστημα.

Αυτό, βέβαια, είναι το χαλαρό δίκτυο των τιτλοποιήσεων, των hedge funds, των αγορών παραγώγων και άλλων ρυθμίσεων που έχει υποκαταστήσει μεγάλα κομμάτια του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι αγριότητές του και η περιορισμένη εποπτεία (και κατανόηση) από τις ρυθμιστικές αρχές, κατηγορούνται για ορισμένες τουλάχιστον από τις υπερβολές που έφεραν τον πανικό του 2008.

Ο Bernanke είπε ότι αναμένει "τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βάση", πως το σκιώδες τραπεζικό σύστημα "δεν θα επιστρέψει στο μέγεθος που ήταν πριν. ... [αυτό] θα είναι σίγουρα, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βάση, απλούστερο, μικρότερο, λιγότερο αδιαφανές, θα υπόκειται σε περισσότερη εποπτεία από τις ρυθμιστικές αρχές, και αυτά τα πράγματα πιστεύω ότι θα περιορίσουν την ανάπτυξή του για ένα χρονικό διάστημα".

Αρκετά λογικό. Αλλά υπάρχει μια άλλη όψη σε αυτή την παρατήρηση: το πρόβλημα με τις "πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν" τράπεζες μπορεί να γίνει χειρότερο.

Το σκεπτικό είναι αρκετά απλό: Η τιτλοποίηση, ειδικότερα, είναι ένας πρακτικός τρόπος για να φύγουν τα δάνεια και άλλα πάγια από τα βιβλία των τραπεζών, αυξάνοντας την ικανότητα τους να δανείζουν περισσότερα. Αλλά αν οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν πρόκειται να αναλάβουν τη δραστηριότητα αυτή καθώς η ανάκαμψη εξελίσσεται, αυτό θα μείνει με τις τράπεζες.

"Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα γίνουν μεγαλύτερες, διότι θα υπάρχουν περισσότερα στα βιβλία των τραπεζών", λέει ο Simon Johnson, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ στο MIT ο οποίος ασκεί δριμεία κριτική στις επιχειρήσεις διάσωσης τραπεζών των ΗΠΑ.

Η εναλλακτική λύση, βέβαια, είναι ότι οι τράπεζες απλά δεν μπορούν να καλύψουν το κενό που άφησε το μικρότερο σκιώδες σύστημα, βάζοντας τη διαδικασία της ανάκαμψης σε κίνδυνο. (Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα ούτως ή άλλως, χάρη στην απροθυμία των τραπεζών να ξεφορτωθούν τοξικά πάγια.)

Μεγαλύτερες τράπεζες θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερος κίνδυνος για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση μιας νέας κρίσης, εάν δεν θεσπιστούν γρήγορα αποτελεσματικές κανονιστικές μεταρρυθμίσεις, κάτι για το οποίο υπάρχουν, και δίκαια, αρκετοί που αμφιβάλλουν.

Εδώ είναι οι παρατηρήσεις του Bernake, από τις ερωτήσεις που ακολούθησαν την ομιλία του στο Brookings Institution.

Κ. Bernanke: "Όχι, δεν έχω κανενός είδους ακριβή εκτίμηση, προφανώς. Σαφώς, το σκιώδες τραπεζικό σύστημα ήταν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πιστωτικού συστήματος μας για πολύ καιρό, και η συρρίκνωση αυτού του σκιώδους τραπεζικού συστήματος είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική, αν δεν είναι πιο σημαντική, με τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και τη δημιουργία των προβλημάτων με την διαθεσιμότητα πιστώσεων που έχουμε σήμερα.

Φαντάζομαι ότι το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, δεν θα επιστρέψει στο μέγεθος που ήταν πριν. Οι αλλαγές στα λογιστικά πρότυπα και τα κανονιστικά πρότυπα θα μειώσουν τα οφέλη για τις τράπεζες για το μοντέλο δανεισμού εκτός ισολογισμού.

Σίγουρα θα υπάρξουν νέες ματιές στα είδη των τιτλοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα. Δεν περιμένω να δω πολύ σύνθετα δομημένα πιστωτικά προϊόντα τα οποία θα καταστούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης στο άμεσο μέλλον. Αλλά, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλές τιτλοποιήσεις που έχουν αποδείξει την ΄αξία΄ τους, ως επί το πλείστον απλές τιτλοποιήσεις διαφόρων ειδών, και καταναλωτικά προϊόντα, καταναλωτική πίστη, φοιτητικά δάνεια και διάφορα άλλα πράγματα.

Και, πράγματι, το πρόγραμμα TALF έχει υποστηρίξει σημαντική δραστηριότητα σε αυτά τα απλά προϊόντα στην αγορά τιτλοποίησης, και πράγματι, βλέπουμε τώρα -κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό- βλέπουμε περισσότερες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντελώς έξω από το πρόγραμμα της fed. Έτσι η πρόβλεψή μου είναι ότι το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, οι αγορές τιτλοποίησης θα επανέλθουν, θα είναι ένα σημαντικό μέρος του πιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, αλλά θα είναι σίγουρα, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βάση, απλούστερο, μικρότερο, λιγότερο αδιαφανές, θα υπόκεινται σε περισσότερη εποπτεία από τις ρυθμιστικές αρχές, και αυτά τα πράγματα πιστεύω ότι θα περιορίσουν την ανάπτυξη του για ένα χρονικό διάστημα".

capital.gr

Παράταση για το "πακέτο" των €28 δισ. ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παράταση για το "πακέτο" των €28 δισ. ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση, την παράταση της εφαρμογής των μέτρων για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέσω του κυβερνητικού «πακέτου» των 28 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2009.

Όπως αναφέρεται, η παράταση αφορά το καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης, το καθεστώς εγγυήσεων και το καθεστώς τίτλων του δημοσίου που είχαν αρχικά εγκριθεί, καθώς και τις τροποποιήσεις που υιοθετήθηκαν αργότερα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση προκειμένου το μέτρο να ανταποκρίνεται στις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν (IP/08/1901).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η παράταση της εφαρμογής των μέτρων, που είχαν αρχικά εγκριθεί στις 19 Νοεμβρίου 2008, είναι συμβατή με τις σχετικές προϋποθέσεις που έχει θέσει αναφορικά με τις κρατικές στηρίξεις για την έξοδο από την κρίση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η επέκταση της εφαρμογής των μέτρων είναι περιορισμένη σε διάρκεια και σκοπό, κι έτσι η Επιτροπή έκρινε ότι είναι συμβατή με το Άρθρο 87(3)(b) της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

capital.gr

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο της Fed οι απολαβές των τραπεζιτών

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο της Fed οι απολαβές των τραπεζιτών


Το "πράσινο φως" από την Federal Reserve θα χρειάζεται να εξασφαλίζουν οι τράπεζες σε θέματα αμοιβών και αποζημιώσεων των στελεχών τους, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει η κεντρική τράπεζα για να περιορίσει το ρίσκο και να συνδέσει τις απολαβές με τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, το σχέδιο της Fed προβλέπει την συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων -για πρώτη φορά- στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται για τις αποζημιώσεις των στελεχών, για τις οποίες παραδοσιακά αποφάσιζαν αποκλειστικά τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών προτάσεων η Fed θα έχει το δικαίωμα να απορρίψει πακέτα αποζημιώσεων που θεωρεί ότι ενθαρρύνουν την ανάληψη υπερβολικού ρίσκου από τα στελέχη των τραπεζών.

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, περίπου 25 στον αριθμό, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ελέγχου. Η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να συγκρίνει αυτές τις τράπεζες ως ομάδα προκειμένου να εντοπίζει πρακτικές που ξεχωρίζουν και ενδεχομένως να είναι επικίνδυνες για τις εταιρείες.

Η τελική πρόταση θα είναι έτοιμη σε λίγες εβδομάδα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και θα μπορούσε να αναθεωρηθεί στην πορεία.

capital.gr

GS: Αύξηση τιμών για 6 τράπεζες, αναβάθμιση ΚΥΠΡ

GS: Αύξηση τιμών για 6 τράπεζες, αναβάθμιση ΚΥΠΡ


Σε "neutral" από "sell" αναβαθμίζει την σύσταση για την Τράπεζα Κύρπου η Goldman Sachs, αφαιρόντας την από την Pan- Europe sell list, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Επίσης, προχωρά σε αύξηση των τιμών-στόχων για Εθνική Τράπεζα στα 24,7 ευρώ από 20 ευρώ, Eurobank στα 10,9 ευρώ από 8,5 ευρώ, Alpha Bank στα 11,7 ευρώ από 9,3 ευρώ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 4,5 ευρώ από 4,2 ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς στα 9,2 ευρώ από 6,2 ευρώ και Marfin Popular Bank στα 2,5 ευρώ από 2,3 ευρώ

euro2day.gr

Pound Declines for Second Day as Banking Concerns Resurface

Pound Declines for Second Day as Banking Concerns Resurface


Sept. 18 (Bloomberg) -- The pound weakened for a second day against the dollar on renewed concern the financial crisis in Europe will be prolonged, damping demand for the region’s assets.

Britain’s currency dropped against 15 of its 16 major counterparts after the Daily Telegraph said Lloyds Banking Group Plc had been forced to abandon a move to withdraw from the U.K. government’s asset protection plan. The dollar pared weekly losses against the Australian and New Zealand dollars as Asian stocks retreated, reviving demand for the relative safety of the U.S. currency.

“The Telegraph article enhanced views the Bank of England can’t exit its accommodative monetary policy stance any time soon,” said Akira Hoshino, Tokyo-based chief manager of the foreign-exchange trading department at Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Ltd., a unit of Japan’s largest banking group. “Receding hopes for an imminent exit will put pressure on the pound.”

The pound declined to $1.6379 as of 6:16 a.m. in London from $1.6453 in New York yesterday, after earlier falling to $1.6358, the lowest level since Sept. 8. The U.K. currency dropped to 149.34 yen from 149.86 yen. The yen was at 91.17 per dollar from 91.08.

The pound dropped to a one-week low after the Telegraph said Lloyd’s Chief Executive Officer Eric Daniels is understood to have presented the Financial Services Authority with plans to raise more than 15 billion pounds ($25 billion).

Require More Capital

The FSA decided Lloyds would require more capital to withstand rising bad debts and to lend an additional 28 billion pounds to businesses and households this year and next, as agreed with the government, the Telegraph said. The newspaper didn’t name a source for the information.

Lloyds sought a government rescue in the wake of Lehman Brothers Holdings Inc.’s collapse a year ago. The bank was crippled by its takeover of HBOS Plc and agreed to pay a fee of 15.6 billion pounds in March for state guarantees of losses from toxic assets. The U.K. Treasury took control of Royal Bank of Scotland Plc at about the same time.

The U.K. currency also weakened after British Bankers’ Association data showed the cost of three-month loans in sterling between banks fell for a 13th day. That spurred speculation traders sold the pound to fund investments in higher-yielding assets in so-called carry trades.

Bank of England Governor Mervyn King said this week that policy makers may lower the interest rate paid to hold reserves at the central bank.

“The market is now focusing on which central banks of the developed countries will be the first to pull out of quantitative easing,” Hoshino said.

EU Proposal

The euro dropped from near a one-year high versus the dollar after the EU, in proposals to be put forward at next week’s Group of 20 nations meeting in Pittsburgh, said yesterday “restructuring of the banking sector must take place.”

“The functioning of the banking system remains critical to restoring growth and reestablishing credit flows” the group said in a statement at the end of a summit in Brussels. European Commission President Jose Barroso said in a Bloomberg Television interview yesterday that Europe needs continued low interest rates and government stimulus measures to keep the recovery on track.

“The EU appears to be worried over the banking industry in Europe,” said Takashi Kudo, director of foreign-exchange sales in Tokyo at NTT SmartTrade Inc., a unit of Nippon Telegraph & Telephone Corp. “This may spark risk aversion, leading to selling of European currencies such as the euro.”

The European Central Bank has held its benchmark interest rate at 1 percent since May this year and has used “non- standard measures” including lending banks as much cash as they want to fight the region’s recession.

Risk Aversion

The dollar rose against 14 out of the 16 most-active currencies as Asian stocks declined after Aiful Corp., Japan’s third-largest consumer lender by revenue, sought to reschedule debt payments and metal prices fell. The Nikkei 225 Stock Average retreated 0.7 percent and the MSCI Asia Pacific Index of regional shares lost 0.3 percent.

“Falling equities are spurring risk aversion,” said Yuji Saito, head of the foreign-exchange group in Tokyo at Societe Generale SA, France’s third-largest bank. “This is causing buying back of the dollar, which has been used as a funding currency for carry trades.”

Australia’s and New Zealand’s dollars trimmed weekly gains as technical indicators signaled their advances versus the dollar may stall. The 14-day relative strength index for the Australian dollar against the greenback climbed to 70 on Sept. 16, the highest since June 2. A reading of 70 indicates a reversal in direction may be imminent.

‘Headwinds’

“Given the fact that the global economy has not rebounded to pre-financial crisis levels, currencies such as the Australian dollar that have already fully recovered may face headwinds in extending their advances,” said Daisaku Ueno, chief analyst at Gaitame.Com Research Institute Ltd., a unit of Japan’s largest currency margin company.

Bank of Japan Governor Masaaki Shirakawa said yesterday that while stimulus measures have helped the economy improve, “we’re not confident about the strength of private final demand after those effects fade.”

Australia’s currency slid to 87.06 U.S. cents from 87.28 cents yesterday, when it rose to 87.75 cents, the highest since August 2008. New Zealand’s dollar traded at 71.01 U.S. cents from 71.07 cents yesterday, when it reached 71.58 cents, also the most since August last year.

Benchmark interest rates are 3 percent in Australia and 2.5 percent in New Zealand, compared with 0.1 percent in Japan and as low as zero in the U.S., attracting investors to the South Pacific nations’ higher-yielding assets. The risk in such trades is that currency market moves will erase profits.

bloomberg

SEC: Προτείνει κατάργηση του "flash trading"

SEC: Προτείνει κατάργηση του "flash trading"

Την κατάργηση των “αστραπιαίων εντολών” και την επιβολή νέων κανονισμών στους οίκους αξιολόγησης, πρότεινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), στο πλαίσιο προσπαθειών να λάβει μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην αγορά.

Τα μέλη της SEC ψήφισαν ομόφωνα να δοθεί τέλος στην πρακτική του “flash trading” που επιτρέπει σε ορισμένους traders να γνωρίζουν τις εντολές σε μια μετοχή, κλάσματα δευτερολέπτου πριν αυτές εμφανιστούν στις πλατφόρμες, δίνοντας τους "ανταγωνιστικό πλεονέκτημα" έναντι άλλων traders. Λογισμικά συστήματα υψηλής ταχύτητας μπορούν να εκμεταλλευτούν τη διαφορά αυτή, επιτρέποντας στα μέλη τους να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές και κέρδη. Εν μέσω αντιδράσεων που προκάλεσε το "flash trading", τα χρηματιστήρια BATS Exchange και Nasdaq OMX Group προχώρησαν πρόσφατα σε εθελοντική κατάργηση της πρακτικής.

Παράλληλα η SEC επιθυμεί την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών για τους οίκους αξιολόγησης που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, δίνοντας αισιόδοξα outlooks για την αγορά διασφαλισμένων με ενυπόθηκα δάνεια τίτλων.

capital.gr

Εκτόξευση Ikea

Εκτόξευση Ikea

Σε επίπεδα-ρεκόρ ανήλθαν φέτος οι πωλήσεις του σουηδικού ομίλου ειδών επίπλωσης Ikea, παρά τον περιορισμό της ζήτησης για ορισμένα προϊόντα της.

Η Ikea ανακοίνωσε έσοδα ύψους 21,5 δισ. ευρώ (30,1 δισ. δολάρια) για το οικονομικό έτος από 1ης Σεπτεμβρίου 2008 μέχρι 31ης Αυγούστου 2009, με τις πωλήσεις του σουηδικού ομίλου να είναι αυξημένες κατά 1,4% έναντι ρυθμών ανόδου 7% κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο η Ιkea έχει διευρύνει το δίκτυό της κατά 15 νέα καταστήματα ανά τον κόσμο. «Επρόκειτο για μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, στη διάρκεια της οποίας χρειάστηκε να προσαρμοστούμε στις αλλαγές των συνθηκών στις αγορές.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί από τους πελάτες μας έχουν λιγότερα χρήματα να δαπανήσουν και η αρχή των χαμηλών τιμών είναι πιο επίκαιρη από ποτέ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Ikea, Μίκαελ Ολσον.

Τον Ιούνιο ο σουηδικός όμιλος είχε ανακοινώσει την κατάργηση 5.000 θέσεων εργασίας, ώστε να αντεπεξέλθει στη μείωση της ζήτησης, στον απόηχο της ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Ikea αποτελεί ένα μη εισηγμένο όμιλο που απασχολεί περισσότερους από 120.000 εργαζομένους, διαθέτοντας 267 καταστήματα σε 25 χώρες του κόσμου. Η Ευρώπη εκπροσωπεί το 80% των πωλήσεων της Ikea, η αγορά της Βόρειας Αμερικής το 15% και της περιοχής Ασίας-Αυστραλίας το 5%.


naftemporiki

Εξαγορές και συγχωνεύσεις στηρίζουν την αγορά

Εξαγορές και συγχωνεύσεις στηρίζουν την αγορά

Η κινητικότητα, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, ύστερα από μία μακρά περίοδο στασιμότητας, αναμένεται να προσφέρει ένα επιπλέον στήριγμα στις αγορές μετοχών.

Οι επενδυτές εστιάζουν πλέον το βλέμμα τους όχι μόνο στα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά στις πληροφορίες για μεγάλες εταιρικές συμφωνίες, ακόμη και αν αυτές βρίσκονται στο επίπεδο φημολογίας.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του φημολογουμένου ενδιαφέροντος της Deutsche Telekom για την εξαγορά της Sprint Nextel, το οποίο και έχει δώσει ώθηση στους τίτλους του τηλεπικοινωνιακού και ευρύτερου τεχνολογικού τομέα.

Στήριγμα στις μετοχές προσέφεραν στην αρχή της εβδομάδας και οι πληροφορίες ότι κινεζικό επενδυτικό ταμείο βρίσκεται σε συνομιλίες για την απόκτηση μεριδίου στην επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος AES.

Όταν μάλιστα πρόκειται για επίσημες ανακοινώσεις τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο θεαματικά. Η ανακοίνωση της Adobe Systems ότι θα εξαγοράσει την εταιρεία λογισμικού Omniture έναντι 1,8 δισ. δολαρίων ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες, που οδήγησαν πριν από δύο ημέρες τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008.

Η σταδιακή ανάκαμψη της δραστηριότητας στο μέτωπο των συμφωνιών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους επενδυτές, καθώς αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες είναι πλέον πιο αισιόδοξες για τις προοπτικές της οικονομίας και του κλάδου τους, αλλά και έχουν πρόσβαση σε επαρκή κεφάλαια, ώστε να τολμήσουν νέα ανοίγματα.

Η βελτίωση της εικόνας τελευταίους μήνες είναι σταθερή, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία του Thomson Reuters. Το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως ήταν αυξημένες κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο είχαν ενισχυθεί 15,2% σε σχέση με το πρώτο.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχουμε επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Το 2007 η αξία των συμφωνιών παγκοσμίως είχε εκτιναχθεί στα επίπεδα-ρεκόρ των 4,17 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Thomson Reuters.

Το 2008 υποχώρησε κατακόρυφα μόλις στα 2,9 τρισ. δολάρια, εν μέσω αναταράξεων στις αγορές και πολύ δύσκολης πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Φέτος, παρά τα σημάδια ζωής των τελευταίων μηνών, η συνολική «συγκομιδή» είναι φτωχή, με τις συμφωνίες να αγγίζουν μόλις το 1,3 τρισ. δολάρια για τους πρώτους οκτώμισι μήνες - πτώση 37% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

naftemporiki

SEC κατά Βρυξελλών

SEC κατά Βρυξελλών


Φόβοι των Αμερικανών ότι οι κανονισμοί των Βρυξελλών (στην φωτό το κτήριο της Κομισιόν θα σημάνουν τον αποκλεισμό αμερικανικών hedge funds και private equity από την ευρωπαϊκή αγορά.

Την αντίδραση της Ουάσιγκτον πυροδοτούν τα σχέδια των Βρυξελλών για επιβολή κανόνων στη λειτουργία αντισταθμιστικών ταμείων (hedge funds) και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity).

Η ρυθμιστική αρχή κεφαλαιαγορών των ΗΠΑ (SEC) εκφράζει την αντίθεσή της, θεωρώντας ότι οι προωθούμενοι κανονισμοί συνιστούν έμμεσα μέτρα προστατευτισμού.

Το πλαίσιο που έχει προτείνει η Κομισιόν (και το οποίο θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-έλη) προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι διαχειρίστριες εταιρείες εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων, όπως τα hedge funds, θα πρέπει να εγγράφονται σε σχετικό μητρώο, καθώς και να παρέχουν στις εποπτικές αρχές μια σειρά από πληροφορίες για τις επιδόσεις τους, προκειμένου να λειτουργούν στην Ε.Ε.

Εάν οι εν λόγω επιχειρήσεις, όπου και αν έχουν την έδρα τους δεν συμμορφωθούν στο νέο πλαίσιο σε διάστημα τριών ετών από τότε, που ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα προϊόντα τους εντός των συνόρων της Ενωσης.

Από το βήμα οικονομικού συνεδρίου στο Λονδίνο ο Ντέιβιντ Βόγκαν, αξιωματούχους της SEC, υπογράμμισε ότι οι κανονισμοί θα σημάνουν ουσιαστικά τον αποκλεισμό αμερικανικών hedge funds και private equity από την ευρωπαϊκή αγορά.

«Με τον τρόπο αυτό θα κλείσει η πόρτα στις αμερικανικές ανταγωνίστριες εταιρείες» είπε ο κ. Βόγκαν, ενώ πρόσθεσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές της κάθε πλευράς θα πρέπει να σέβονται τις μεταξύ τους διαφορές και όχι να επιβάλουν τα στάνταρντ τους η μία στην άλλη.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και εντός της Ε.Ε. Το Λονδίνο -χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης- επιθυμεί το τελικό πλαίσιο που θα υιοθετηθεί να είναι πιο χαλαρό.

Και τούτο διότι εκτιμά ότι αυστηρές ρυθμίσεις θα ωθήσουν πολλές εταιρείες να εγκαταλείψουν το Λονδίνο και τα άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα. Ωστόσο, έρχεται αντιμέτωπο με το Παρίσι και το Βερολίνο, που επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι πρέπει να μπουν κανόνες στην αγορά των hedge funds.


naftemporiki

Σχέδια για αποφυγή καταρρεύσεων

Σχέδια για αποφυγή καταρρεύσεων


Προτάσεις για τον περιορισμό των περιπτώσεων κατάρρευσης τραπεζών παρουσίασαν, χθες, κεντρικοί τραπεζίτες, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από το G20 να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας.


Να παρακινήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τους κινδύνους επιχειρούν οι κεντρικοί τραπεζίτες, επισημαίνει ο Νουτ Βέλινκ.
Κεντρικοί τραπεζίτες προχώρησαν χθες σε συστάσεις για να περιοριστούν οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην περίπτωση που διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι καταρρεύσουν, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί επανάληψη της χρηματοοικονομικής κρίσης.

«Οι συστάσεις έχουν στόχο να παρακινήσουν τις τράπεζες με διασυνοριακές δραστηριότητες να μειώσουν το συστηματικό κίνδυνο και έτσι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα "υπερβολικά μεγάλες για να καταρρεύσουν"», επισημαίνει ο Νουτ Βέλινκ, επικεφαλής της Επιτροπής της Βασιλείας για την Εποπτεία Τραπεζών, που έχει τη βάση της στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS).

Οι τράπεζες θα πρέπει να αναπτύξουν «πρακτικά και αξιόπιστα σχέδια», για να θέσουν σε ισχύ μηχανισμό άμεσης «επούλωσης των πληγών», στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ οι μηχανισμοί, που έχουν στόχο να περιορίσουν τον αντίκτυπο από την κατάρρευση μιας τράπεζας, θα πρέπει να ισχυροποιηθούν.

Για παράδειγμα, οι αρχές θα πρέπει να έχουν τη δύναμη να μεταβιβάζουν χρηματοοικονομικά συμβόλαια σε μία υγιή τράπεζα, προκειμένου να διατηρηθεί η συνέχεια στην περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο κριτικής από την Κομισιόν την προσεχή εβδομάδα για τη διάρθρωση των προμηθειών τους.

Εκθεση που αναμένεται να παρουσιαστεί την προσεχή Τρίτη από την επίτροπο της Ε.Ε. για την Προστασία του Καταναλωτή, Μεγκλένα Κούνεβα, θα επισημαίνει ότι πολλές τράπεζες φαίνεται να αποκρύβουν κάποιες χρεώσεις με τη σημερινή διάρθρωση των προμηθειών τους, κάτι που αρκετοί πελάτες δυσκολεύονται να καταλάβουν.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, εμμένει στη λήψη μέτρων για τα μπόνους στον τραπεζικό τομέα, με τη Γαλλία ωστόσο να «κατεβάζει τους τόνους» στο θέμα της επιβολής περιορισμών στα μπόνους τραπεζιτών.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σε σχόλιά της στον Τύπο ότι το Παρίσι αυτό που θέλει μόνο είναι να τεθούν σαφή όρια. Επίσης, οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου κάλεσε το G20 να ανανεώσει τη δέσμευσή του για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.


naftemporiki

Η «κίτρινη» απειλή για την ελληνική ναυτιλία

Η «κίτρινη» απειλή για την ελληνική ναυτιλία


Οι έλληνες πλοιοκτήτες επιβεβαιώνουν τον ηγετικό τους ρόλο στην αγορά, αν και παραμένουν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες προκλήσεις που θέτει η κρίση, αλλά και ο σφοδρός ανταγωνισμός από άλλες χώρες και ιδιαίτερα από την Απω Ανατολή, όπου ο ναυτιλιακός κλάδος απολαμβάνει και της κρατικής στήριξης.

Η μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, εκτιμά ότι οι ανταγωνιστικές πιέσεις για τον ελληνικό εφοπλισμό θα ενταθούν από χώρες όπως η Κίνα και η Κορέα και επισημαίνει έναν κίνδυνο που αντιμετωπίζουν ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες στον τομέα της χρηματοδότησης.

Η μεγάλη εξάρτηση -σημειώνει- της ελληνόκτητης ναυτιλίας από διεθνείς τράπεζες (καθώς οι ελληνικές αντιπροσωπεύουν μόλις το 24% των συνοικών δανείων των ελληνικών εταιρειών, ο οποίος ανέρχεται σε 75 δισ. δολ.) εκθέτει τους Ελληνες εφοπλιστές σε επιπλέον κινδύνους, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές τους, της Απω Ανατολής -που σχετίζονται με την προσαρμογή των ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων σε πιο συντηρητικές πρακτικές διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου, λόγω της έλλειψης κεφαλαίων και της μειωμένης ρευστότητας.

Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΤΕ, ο ελληνόκτητος στόλος διατηρεί την ηγετική του θέση στην αγορά, παραμένοντας ο μεγαλύτερος στον κόσμο (αντιπροσωπεύοντας το 15% της παγκόσμιας χωρητικότητας), παρά το σφοδρό ανταγωνισμό από άλλες χώρες και ιδιαίτερα από την Απω Ανατολή.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ποιοτική αναβάθμιση και ανανέωσή του με τη μέση ηλικία των πλοίων να μειώνεται περαιτέρω στα 11,9 έτη, συγκριτικά με 12,9 έτη για το μ.ο. του παγκόσμιου στόλου.

Οι Ελληνες πλοιοκτήτες επέδειξαν -προστίθεται- αξιοσημείωτα αντανακλαστικά με το ξέσπασμα της κρίσης, προβαίνοντας σε σημαντικές πωλήσεις παλαιότερων πλοίων, πριν από την κατακρήμνιση των τιμών τους, στα τέλη του 2008, ενώ εμφανίζονται -μαζί με τους Κινέζους- ως οι πιο ενεργοί στην εκμετάλλευση αγοραστικών ευκαιριών στην αγορά νεότευκτων πλοίων κατά το α' εξάμηνο του 2009.

Δεδομένου του διεθνούς περιβάλλοντος, μια αναπροσαρμογή των παραγγελιών των Ελλήνων πλοιοκτητών, με μείωση κατά 28% και 36% του εκτιμώμενου συνολικού αποθέματος παραγγελιών δεξαμενοπλοίων και πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου αντιστοίχως, θεωρείται εύλογη, επιτρέποντας ωστόσο τη διατήρηση ενός σταθερού μεριδίου στον παγκόσμιο στόλο σε όρους χωρητικότητας.

Ωστόσο, τονίζεται, οι ανταγωνιστικές πιέσεις αναμένεται να οξυνθούν, εξαιτίας τόσο του εντεινόμενου ανταγωνισμού από τους δυναμικά αναπτυσσόμενους ναυτιλιακούς κλάδους χωρών της Απω Ανατολής -που απολαμβάνουν σε πολλές περιπτώσεις κρατικής στήριξης και προνομιακής πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα (βλ. Κίνα και Κορέα)-, καθώς και της αυξημένης διαπραγματευτικής ισχύος ισχυρών εταιρειών εξόρυξης βιομηχανικών μεταλλευμάτων.

Αρνητική επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης

Η ΕΤΕ σημειώνει ότι η σημαντική κάμψη των διεθνών τιμών ναύλων και της δραστηριότητας στον τομέα, και η αναμενόμενη συγκρατημένη ανάκαμψη της ζήτησης κατά την επόμενη διετία, προβλέπεται να οδηγήσουν σε μείωση των καθαρών εσόδων από τη ναυτιλία το 2009, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα η επίδραση στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης να είναι αρνητική το 2009 και το 2010 -της τάξης των 0,4 ποσοστιαίων μονάδων ετησίως- και να επανέλθει σε θετικό έδαφος (0,3 ποσοστιαίες μονάδες) το 2011.

naftemporiki

Κοινή προσφορά για JAL εξετάζουν American Air, BA και Qantas

Κοινή προσφορά για JAL εξετάζουν American Air, BA και Qantas


Την υποβολή κοινής προσφοράς για την Japan Airlines φέρονται να εξετάζουν η American Airlines, η British Airways και η Qantas, σε μια προσπάθεια να αποκρούσουν την ανταγωνιστική προσφορά που έχει καταθέσει η Delta Air Lines.

Σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στις συζητήσεις, τα οποία επικαλείται το Reuters, η πρόταση θα περιλαμβάνει «ένεση» ρευστότητας από την American Air, ωστόσο ενδεχομένως να μην προβλέπει παροχή κεφαλαίων από τις BA και Qantas.

Σημειώνεται ότι σε συζητήσεις για επένδυση στον ιαπωνικό αερομεταφορέα βρίσκεται ήδη κοινοπραξία της Delta Air Lines.

Σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές, στελέχη της American Air, BA και Qantas – οι οποίες συνεργάζονται ήδη με τη JAL μέσω της συμμαχίας Oneworld – συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα με αξιωματούχους της ιαπωνικής εταιρείας και τους ενημέρωσαν για τα σχέδιά τους να καταθέσουν κοινή προσφορά.

Ο εκπρόσωπος της JAL αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.


naftemporiki

Οριακά χαμηλότερα το αργό


Οριακά χαμηλότερα το αργό


Με οριακές απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, διατηρώντας τις σταθεροποιητικές στάσεις που εξελίσσονταν από την αρχή της συνεδρίασης. Κύριος ρυθμιστής της σημερινής διακύμανσης ήταν το δολάριο, το οποίο παράπαιε μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου. Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησαν 0,1% στα 72,47 δολάρια το βαρέλι, περιορίζοντας ελαφρώς τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς στο 63%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησαν κατά 0,03% στα 70,59 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό «δυσκολεύεται» τα επίπεδα πέριξ των 75 δολαρίων, επισημαίνουν οι αναλυτές, γι΄ αυτό το λόγο όταν προχωρά προς αυτές τις τιμές, σημειώνονται διορθώσεις και ρευστοποιήσεις.

Το δολάριο ενισχύεται από τα χαμηλότερα έτους που είχε βρεθεί έναντι του ευρώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ διαμορφώνεται στο 1,4711 δολάρια/ευρώ.

reporter.gr
Share |