Friday, September 18, 2009

SEC κατά Βρυξελλών

SEC κατά Βρυξελλών


Φόβοι των Αμερικανών ότι οι κανονισμοί των Βρυξελλών (στην φωτό το κτήριο της Κομισιόν θα σημάνουν τον αποκλεισμό αμερικανικών hedge funds και private equity από την ευρωπαϊκή αγορά.

Την αντίδραση της Ουάσιγκτον πυροδοτούν τα σχέδια των Βρυξελλών για επιβολή κανόνων στη λειτουργία αντισταθμιστικών ταμείων (hedge funds) και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity).

Η ρυθμιστική αρχή κεφαλαιαγορών των ΗΠΑ (SEC) εκφράζει την αντίθεσή της, θεωρώντας ότι οι προωθούμενοι κανονισμοί συνιστούν έμμεσα μέτρα προστατευτισμού.

Το πλαίσιο που έχει προτείνει η Κομισιόν (και το οποίο θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-έλη) προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι διαχειρίστριες εταιρείες εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων, όπως τα hedge funds, θα πρέπει να εγγράφονται σε σχετικό μητρώο, καθώς και να παρέχουν στις εποπτικές αρχές μια σειρά από πληροφορίες για τις επιδόσεις τους, προκειμένου να λειτουργούν στην Ε.Ε.

Εάν οι εν λόγω επιχειρήσεις, όπου και αν έχουν την έδρα τους δεν συμμορφωθούν στο νέο πλαίσιο σε διάστημα τριών ετών από τότε, που ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα προϊόντα τους εντός των συνόρων της Ενωσης.

Από το βήμα οικονομικού συνεδρίου στο Λονδίνο ο Ντέιβιντ Βόγκαν, αξιωματούχους της SEC, υπογράμμισε ότι οι κανονισμοί θα σημάνουν ουσιαστικά τον αποκλεισμό αμερικανικών hedge funds και private equity από την ευρωπαϊκή αγορά.

«Με τον τρόπο αυτό θα κλείσει η πόρτα στις αμερικανικές ανταγωνίστριες εταιρείες» είπε ο κ. Βόγκαν, ενώ πρόσθεσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές της κάθε πλευράς θα πρέπει να σέβονται τις μεταξύ τους διαφορές και όχι να επιβάλουν τα στάνταρντ τους η μία στην άλλη.

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και εντός της Ε.Ε. Το Λονδίνο -χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης- επιθυμεί το τελικό πλαίσιο που θα υιοθετηθεί να είναι πιο χαλαρό.

Και τούτο διότι εκτιμά ότι αυστηρές ρυθμίσεις θα ωθήσουν πολλές εταιρείες να εγκαταλείψουν το Λονδίνο και τα άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα. Ωστόσο, έρχεται αντιμέτωπο με το Παρίσι και το Βερολίνο, που επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι πρέπει να μπουν κανόνες στην αγορά των hedge funds.


naftemporiki

No comments:

Share |