Friday, September 18, 2009

Σχέδια για αποφυγή καταρρεύσεων

Σχέδια για αποφυγή καταρρεύσεων


Προτάσεις για τον περιορισμό των περιπτώσεων κατάρρευσης τραπεζών παρουσίασαν, χθες, κεντρικοί τραπεζίτες, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από το G20 να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας.


Να παρακινήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τους κινδύνους επιχειρούν οι κεντρικοί τραπεζίτες, επισημαίνει ο Νουτ Βέλινκ.
Κεντρικοί τραπεζίτες προχώρησαν χθες σε συστάσεις για να περιοριστούν οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην περίπτωση που διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι καταρρεύσουν, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί επανάληψη της χρηματοοικονομικής κρίσης.

«Οι συστάσεις έχουν στόχο να παρακινήσουν τις τράπεζες με διασυνοριακές δραστηριότητες να μειώσουν το συστηματικό κίνδυνο και έτσι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα "υπερβολικά μεγάλες για να καταρρεύσουν"», επισημαίνει ο Νουτ Βέλινκ, επικεφαλής της Επιτροπής της Βασιλείας για την Εποπτεία Τραπεζών, που έχει τη βάση της στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS).

Οι τράπεζες θα πρέπει να αναπτύξουν «πρακτικά και αξιόπιστα σχέδια», για να θέσουν σε ισχύ μηχανισμό άμεσης «επούλωσης των πληγών», στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ οι μηχανισμοί, που έχουν στόχο να περιορίσουν τον αντίκτυπο από την κατάρρευση μιας τράπεζας, θα πρέπει να ισχυροποιηθούν.

Για παράδειγμα, οι αρχές θα πρέπει να έχουν τη δύναμη να μεταβιβάζουν χρηματοοικονομικά συμβόλαια σε μία υγιή τράπεζα, προκειμένου να διατηρηθεί η συνέχεια στην περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο κριτικής από την Κομισιόν την προσεχή εβδομάδα για τη διάρθρωση των προμηθειών τους.

Εκθεση που αναμένεται να παρουσιαστεί την προσεχή Τρίτη από την επίτροπο της Ε.Ε. για την Προστασία του Καταναλωτή, Μεγκλένα Κούνεβα, θα επισημαίνει ότι πολλές τράπεζες φαίνεται να αποκρύβουν κάποιες χρεώσεις με τη σημερινή διάρθρωση των προμηθειών τους, κάτι που αρκετοί πελάτες δυσκολεύονται να καταλάβουν.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, εμμένει στη λήψη μέτρων για τα μπόνους στον τραπεζικό τομέα, με τη Γαλλία ωστόσο να «κατεβάζει τους τόνους» στο θέμα της επιβολής περιορισμών στα μπόνους τραπεζιτών.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σε σχόλιά της στον Τύπο ότι το Παρίσι αυτό που θέλει μόνο είναι να τεθούν σαφή όρια. Επίσης, οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου κάλεσε το G20 να ανανεώσει τη δέσμευσή του για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.


naftemporiki

No comments:

Share |