Friday, September 18, 2009

ΗΠΑ: Οι μεγάλες τράπεζες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες

ΗΠΑ: Οι μεγάλες τράπεζες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες


O πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke τράβηξε πολλή προσοχή την περασμένη Τρίτη όταν δήλωσε πως η ύφεση "πιθανότατα έχει τελειώσει." Τράβηξε λιγότερη προσοχή όταν είπε, στην ίδια εκδήλωση, ότι προβλέπει έναν κόσμο με ένα μικρότερο "σκιώδες τραπεζικό" σύστημα.

Αυτό, βέβαια, είναι το χαλαρό δίκτυο των τιτλοποιήσεων, των hedge funds, των αγορών παραγώγων και άλλων ρυθμίσεων που έχει υποκαταστήσει μεγάλα κομμάτια του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι αγριότητές του και η περιορισμένη εποπτεία (και κατανόηση) από τις ρυθμιστικές αρχές, κατηγορούνται για ορισμένες τουλάχιστον από τις υπερβολές που έφεραν τον πανικό του 2008.

Ο Bernanke είπε ότι αναμένει "τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βάση", πως το σκιώδες τραπεζικό σύστημα "δεν θα επιστρέψει στο μέγεθος που ήταν πριν. ... [αυτό] θα είναι σίγουρα, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βάση, απλούστερο, μικρότερο, λιγότερο αδιαφανές, θα υπόκειται σε περισσότερη εποπτεία από τις ρυθμιστικές αρχές, και αυτά τα πράγματα πιστεύω ότι θα περιορίσουν την ανάπτυξή του για ένα χρονικό διάστημα".

Αρκετά λογικό. Αλλά υπάρχει μια άλλη όψη σε αυτή την παρατήρηση: το πρόβλημα με τις "πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν" τράπεζες μπορεί να γίνει χειρότερο.

Το σκεπτικό είναι αρκετά απλό: Η τιτλοποίηση, ειδικότερα, είναι ένας πρακτικός τρόπος για να φύγουν τα δάνεια και άλλα πάγια από τα βιβλία των τραπεζών, αυξάνοντας την ικανότητα τους να δανείζουν περισσότερα. Αλλά αν οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν πρόκειται να αναλάβουν τη δραστηριότητα αυτή καθώς η ανάκαμψη εξελίσσεται, αυτό θα μείνει με τις τράπεζες.

"Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα γίνουν μεγαλύτερες, διότι θα υπάρχουν περισσότερα στα βιβλία των τραπεζών", λέει ο Simon Johnson, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ στο MIT ο οποίος ασκεί δριμεία κριτική στις επιχειρήσεις διάσωσης τραπεζών των ΗΠΑ.

Η εναλλακτική λύση, βέβαια, είναι ότι οι τράπεζες απλά δεν μπορούν να καλύψουν το κενό που άφησε το μικρότερο σκιώδες σύστημα, βάζοντας τη διαδικασία της ανάκαμψης σε κίνδυνο. (Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα ούτως ή άλλως, χάρη στην απροθυμία των τραπεζών να ξεφορτωθούν τοξικά πάγια.)

Μεγαλύτερες τράπεζες θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερος κίνδυνος για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση μιας νέας κρίσης, εάν δεν θεσπιστούν γρήγορα αποτελεσματικές κανονιστικές μεταρρυθμίσεις, κάτι για το οποίο υπάρχουν, και δίκαια, αρκετοί που αμφιβάλλουν.

Εδώ είναι οι παρατηρήσεις του Bernake, από τις ερωτήσεις που ακολούθησαν την ομιλία του στο Brookings Institution.

Κ. Bernanke: "Όχι, δεν έχω κανενός είδους ακριβή εκτίμηση, προφανώς. Σαφώς, το σκιώδες τραπεζικό σύστημα ήταν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πιστωτικού συστήματος μας για πολύ καιρό, και η συρρίκνωση αυτού του σκιώδους τραπεζικού συστήματος είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική, αν δεν είναι πιο σημαντική, με τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και τη δημιουργία των προβλημάτων με την διαθεσιμότητα πιστώσεων που έχουμε σήμερα.

Φαντάζομαι ότι το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, δεν θα επιστρέψει στο μέγεθος που ήταν πριν. Οι αλλαγές στα λογιστικά πρότυπα και τα κανονιστικά πρότυπα θα μειώσουν τα οφέλη για τις τράπεζες για το μοντέλο δανεισμού εκτός ισολογισμού.

Σίγουρα θα υπάρξουν νέες ματιές στα είδη των τιτλοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα. Δεν περιμένω να δω πολύ σύνθετα δομημένα πιστωτικά προϊόντα τα οποία θα καταστούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης στο άμεσο μέλλον. Αλλά, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλές τιτλοποιήσεις που έχουν αποδείξει την ΄αξία΄ τους, ως επί το πλείστον απλές τιτλοποιήσεις διαφόρων ειδών, και καταναλωτικά προϊόντα, καταναλωτική πίστη, φοιτητικά δάνεια και διάφορα άλλα πράγματα.

Και, πράγματι, το πρόγραμμα TALF έχει υποστηρίξει σημαντική δραστηριότητα σε αυτά τα απλά προϊόντα στην αγορά τιτλοποίησης, και πράγματι, βλέπουμε τώρα -κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό- βλέπουμε περισσότερες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντελώς έξω από το πρόγραμμα της fed. Έτσι η πρόβλεψή μου είναι ότι το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, οι αγορές τιτλοποίησης θα επανέλθουν, θα είναι ένα σημαντικό μέρος του πιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, αλλά θα είναι σίγουρα, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βάση, απλούστερο, μικρότερο, λιγότερο αδιαφανές, θα υπόκεινται σε περισσότερη εποπτεία από τις ρυθμιστικές αρχές, και αυτά τα πράγματα πιστεύω ότι θα περιορίσουν την ανάπτυξη του για ένα χρονικό διάστημα".

capital.gr

No comments:

Share |