Friday, September 18, 2009

Δέκα χρόνια από τις 6.355 μονάδες

Δέκα χρόνια από τις 6.355 μονάδες



Υπάρχει συνημμένο αρχείο τύπου Acrobat (97 KBytes). Κάντε κλικ εδώ για να το δείτε
Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την ημέρα που το ελληνικό Χρηματιστήριο άγγιξε την αποθέωσή του, κλείνοντας στη συνεδρίαση εκείνης της Παρασκευής στις 6.355 μονάδες και έχοντας ενδοσυνεδριακά προσεγγίσει ακόμη και τις 6.500 μονάδες.

Από εκείνη τη μέρα, πολλά άλλαξαν. Η αγορά βυθίστηκε 3,5 χρόνια αργότερα σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 5.000 μονάδες και αφού διέγραψε στη συνέχεια μια ιδιαίτερα ανοδική κίνηση στις 5.300 μονάδες, με αρωγό αυτή τη φορά τα blue chips και όχι την πολλά υποσχόμενη περιφέρεια του 1999, βρέθηκε και πάλι στις 2.500 μονάδες.

Ο απολογισμός από όλη αυτή την κίνηση κάθε άλλο παρά δικαιώνει εκείνους που θεωρούν ότι όποιος τοποθετείται σε μετοχές θα πρέπει να έχει μακροπρόθεσμη προοπτική. Αποδεδειγμένα, στους κύκλους μιας δεκαετίας, όσοι δεν ρευστοποιούν κατά μέσο όρο στα τρία χρόνια, ρισκάρουν με τον εγκλωβισμό τους για τουλάχιστον άλλα τόσα χρόνια.

Οπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, για την πορεία των μετοχών που διαπραγματεύονταν το 1999 στο Χ.Α. και εξακολουθούν να διαπραγματεύονται και σήμερα ήτοι από ένα σύνολο 170 μετοχών, μόλις οι Jumbo [BABr.AT] , Βασιλόπουλος και Vivartia δείχνουν να έχουν αποκομίσει κέρδη, με την τελευταία μάλιστα να μην είναι απόλυτα συγκρίσιμη, αφού το 1999 υπήρχε ως Δέλτα, χωρίς να περιέχει τις υπόλοιπες εξαγορασθείσες που συγχώνευσε στη συνέχεια.

Από το σύνολο των υπόλοιπων μετοχών, οι 100 εμφανίζουν απώλειες πάνω από 90%, με τις περισσότερες από αυτές μάλιστα να μην πλησίασαν τις τιμές του 1999 ούτε το Νοέμβριο του 2007, όταν η αγορά επέστρεψε πάνω από τις 5.300 μονάδες. Κι αυτό γιατί φυσικά μπορεί ο δείκτης του Χ.Α. να «μάζεψε» σε μεγάλο βαθμός τις απώλειές τους, όμως αυτό, όπως αναφέρθηκε, αποδίδεται σε καλής ποιότητας μετοχές, ενώ και η σύνθεση του Γενικού Δείκτη έχει διαφοροποιηθεί. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι, το 1999, η Κλωνατέξ [KLOr.AT] , που έχει χάσει από τότε το 99,9% της αξίας της, συμμετείχε στο Γ.Δ., ενώ δεν υπήρξε στο Χ.Α. ο ΟΠΑΠ, που εισήλθε αργότερα και σχεδόν άμεσα τοποθετήθηκε στο δείκτη αυτό.

Οσον αφορά δε στην ποιότητα του Χ.Α. και στις μετοχές που τραβούν την προσοχή σήμερα, βλέπουμε ότι πλέον στην κορυφή της κεφαλαιοποίησης συντηρήθηκαν κάποιες μεγάλες διαχρονικές αξίες, όπως είναι οι τράπεζες και ο ΟΤΕ, ενώ εξαφανίστηκαν οι «πολλά υποσχόμενες» επιχειρήσεις του ομίλου Λαναρά και η Altec [AICr.AT] . Βέβαια, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται σήμερα και ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ, οι οποίες όμως δεν ήταν εισηγμένες στο Χ.Α. και λογικά θα ανήκαν και τότε στην ελίτ.

Επιστρέφοντας πίσω στη δεκαετία, στο θερμό καλοκαίρι της τότε Σοφοκλέους, που ακόμη και τα 6 Ρίχτερ της Πάρνηθας δεν στάθηκαν ικανά να το κλονίσουν στο ελάχιστο, θυμίζουμε το 1,1 εκατομμύριο των ενεργών τότε κωδικών, τις 2.500 ΑΕΛΔΕ που λειτουργούσαν, τις σχεδόν 100 χρηματιστηριακές και, φυσικά, την εκτίναξη της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. στο 160% του ΑΕΠ. Βέβαια, η ανυπαρξία επενδυτικής παιδείας ξεπερνούσε το 90% των συμμετεχόντων στην αγορά.

Ηταν η περίοδος που η χρηματιστηριακή αγορά της Ελλάδας προσείλκυε τους ξένους κερδοσκόπους επενδυτές, οι οποίοι και φυσικά, υποψιαζόμενοι την αλλαγή που επερχόταν εν αναμονή της αναβάθμισης του Χ.Α. με την είσοδο στην ΟΝΕ, προκάλεσαν και τη φρενίτιδα των ρευστοποιήσεων, με τις δραματικές συνέπειες.

Συνέπειες που οδήγησαν στην απαξίωση του Χρηματιστηρίου, τη δυσκολία να αντληθούν υγιή κεφάλαια, στην εξαφάνιση πολλών πρωταγωνιστών και, φυσικά, στον περιορισμό των συναλλαγών από μια μερίδα «παιχτών», που επισήμως προσέγγιζαν τις 50.000, για να φτάσουν σήμερα τις 74.000 ενεργές μερίδες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως, όσον αφορά στα στοιχεία της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, οι τιμές των μετοχών δείχνουν δραματικά πτωτικές, καθώς έχουν προσαρμοστεί βάσει των εταιρικών πράξεων που έχουν γίνει κατά την εξεταζόμενη δεκαετία (αύξηση αριθμού μετοχών λόγω αυξήσεων κεφαλαίου δωρεάν διανομών ή reverse split).

Οι κεφαλαιοποιήσεις, αντίθετα, σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να μην έχουν υποχωρήσει ανάλογα, όπως π.χ. για την Εθνική, που παρουσιάζεται αυξημένη, καθώς έχουν σημειωθεί σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου αρκετών εκατ. ευρώ.

naftemporiki

No comments:

Share |