Friday, September 18, 2009

Μ. Βρετανία: Στα 16,1 δισ. λίρες το έλλειμμα τον Αύγουστο

Μ. Βρετανία: Στα 16,1 δισ. λίρες το έλλειμμα τον Αύγουστο


Το μεγαλύτερο έλλειμμα προϋπολογισμού που έχει εμφανίσει ποτέ μήνα Αύγουστο, από την έναρξη καταγραφής των σύγχρονων στοιχείων το 1993, κατέγραψε η Μ. Βρετανία καθώς η ύφεση “κατέστρεψε” τα φορολογικά έσοδα ενώ οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια αυξήθηκαν σημαντικά.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 16,1 δισ. λίρες έναντι 9,9 δισ. λιρών τον Αύγουστο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις 16 αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για έλλειμμα της τάξης των 17,6 δισ. λιρών.

Αναλυτές προειδοποίησαν μέσα στην εβδομάδα ότι η Μ. Βρετανία θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες πιο γρήγορα από ποτέ αν θέλει να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει η παγκόσμια ύφεση, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το έλλειμμα θα υπερβαίνει το 13% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, όντας το μεγαλύτερο στο G20.

“Έχουμε ένα τεράστιο έλλειμμα που έχει προκληθεί από την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων”, τόνισε ο Richard Snook, οικονομικός αναλυτής του κέντρου οικονομικών και επιχειρηματικών ερευνών. “Υπάρχει μία τεράστια μαύρη τρύπα στα οικονομικά του κράτους η οποία μπορεί να γεμίσει μόνο με δραστικές περικοπές δαπανών.

capital.gr

No comments:

Share |