Friday, November 23, 2012

Κύπρος: Τέλη Ιανουαρίου τα πρώτα χρήματα



Mε μία λιτή ανακοίνωση η Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαιώνει ότι επιτεύχθηκε σύγκλιση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τρόικα επί των προτάσεων για συνομολόγηση Μνημονίου δανειοδότησης της Κύπρου από το Μηχανισμό Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Αναφορικά με το θέμα του πραγματικού ύψους του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σημειώνεται, αναμένεται να ξεκαθαρίσει περί τις αρχές Δεκεμβρίου με την ενδιάμεση έκθεση της εταιρίας στην οποία έχει ανατεθεί να εκπονήσει ανεξάρτητη έκθεση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. 
Η εξέλιξη αυτή, αναφέρεται στην ανακοίνωση, επιτρέπει πλέον στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η συμφωνία του Eurogroup εντός Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης από τις αρμόδιες Αρχές ή και τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωζώνης. «Αφού συμπληρωθεί και αυτή η διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να αντλήσει από το Μηχανισμό Σταθερότητας την απαραίτητη ρευστότητα που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει». 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύντομα θα απευθυνθεί στο λαό αναφορικά με το θέμα του Μνημονίου, καταλήγει η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση των δανειστών
Σχεδόν ταυτόχρονα, εκδόθηκε και κοινή ανακοίνωση των τριών δανειστών, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αναφέρεται πως η αποστολή είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις κυπριακές Αρχές σε σχέση με τα building blocks ενός μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής. Οι Αρχές της χώρες και οι ομάδες των τριών οργανισμών, σημειώνεται, σημείωσαν καλή πρόοδο προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας σε θέματα κλειδιά ώστε να ενδυναμώσουν τα δημόσια οικονομικά, να αποκαταστήσουν την υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα.
Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι η οικονομία να επιστρέψει σε σταθερή ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα. Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν από τα κεντρικά κτίρια των εμπλεκόμενων με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου για ένα πιθανό πρόγραμμα.
Σημειώνεται επίσης, πως το προκαταρκτικό αποτέλεσμα της έρευνας στις τράπεζες, που αναμένεται τις επόμενες βδομάδες, θα αποτελέσει τη βάση μεταξύ των δύο πλευρών για εξεύρεση λύσεων συναφή με τη βιωσιμότητα του χρέους. 

source: sigmalive.com
Share |