Wednesday, March 31, 2010

Πάνω από τα 83 δολάρια το αργό- Αλμα 5,1% το Μάρτιο


Πάνω από τα 83 δολάρια το αργό- Αλμα 5,1% το Μάρτιο

Πάνω από τα 83 δολάρια έκλεισε το αργό το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων το αργό σημείωσε για ακόμη μία φορά σημαντικά κέρδη. Οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς και οι πτωτικές τάσεις του δολαρίου, οδήγησε σε νέα υψηλά από την αρχή της χρονιάς το αργό.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου του αργού ενισχύθηκαν κατά 1,7%, κλείνοντας την τελευταία συνεδρίαση του τριμήνου στα 83,76 δολάρια το βαρέλι. Τον Απρίλιο το αργό κέρδισε κατά 5,1%, ενώ σε επίπεδο τριμήνου σημείωσε κέρδη 5,5%, για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Eνισχύθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3520 δολ. από το επίπεδο των 1,3414 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3479 δολάρια.

source: reporter.gr

Στόχος $5-10 δισ. από παγκόσμια έκδοση ελληνικού ομολόγου

Στόχος $5-10 δισ. από παγκόσμια έκδοση ελληνικού ομολόγου

Στην άντληση 5-10 δισ. δολαρίων στοχεύει η Ελλάδα μέσα από την παγκόσμια έκδοση ομολόγου τον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου, με roadshow που για τις ΗΠΑ προγραμματίζεται στις 20 Απριλίου και για την Ασία στις 27 του ιδίου μηνός, φέρεται να δήλωσε σήμερα Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

«Θέλουμε να διαφοροποιήσουμε τις πηγές μας. Έως σήμερα το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων μας έχει εκδοθεί σε ευρώ. Θα εκδώσουμε ομόλογο σε δολάριο με roadshow στις ΗΠΑ και την Ασία και ελπίζουμε να αντλήσουμε 5-10 δισ. δολάρια», φέρεται να δήλωσε το ίδιο πρόσωπο.

«Το roadshow είναι μία λογική κίνηση διότι ένα πολύ μικρό μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε χέρια αμερικανών επενδυτών ή επενδυτών από την Ασία και είναι μία καλή στιγμή να εξετάσουμε το ενδιαφέρον τους», προσέθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ηγηθεί του roadshow, το οποίο πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, και τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, στο Τόκιο, το Πεκίνο, τη Σαγκάη και ίσως στη Σιγκαπούρη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρος Χριστοδούλου, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για τον Απρίλιο είναι καλυμμένες, ενώ απάντησε καταφατικά σε ερώτημα για το αν ο ΟΔΔΗΧ σκοπεύει να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου σε δολάρια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν το Bloomberg και η Credit Agricole Corporate and Investment Bank, η Ελλάδα ενδέχεται να επιβαρυνθεί με επιπλέον τόκους 13 δισ. ευρώ για το χρέος που πρόκειται να πουλήσει φέτος.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Ανω των εκτιμήσεων η πτώση του Chicago PMI το Μάρτιο


ΗΠΑ: Ανω των εκτιμήσεων η πτώση του Chicago PMI το Μάρτιο

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών σημείωσε ο μεταποιητικός δείκτης Chicago PMI το Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στις 58,8 μονάδες το Μάρτιο από 62,6 μονάδες το Φεβρουάριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση στις 60,8 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης παραδόσεων υποχώρησε στις 57,8 μονάδες από τις 62,6 μονάδες και ο δείκτης νέων παραγγελιών στις 61,8 μονάδες από 62,2 μονάδες.

Ωστόσο, ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στις 53,1 μονάδες από 53 μονάδες το Φεβρουάριο.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών το Φεβρουάριο

Ήπια άνοδο 0,6% εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ κατά το μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.



Τον Ιανουάριο οι παραγγελίες στα εργοστάσια είχαν σημειώσει αύξηση 2,5%, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των παραγγελιών το Φεβρουάριο κατά 0,5%.

source: reporter.gr

Κερδοφορο το τρίμηνο για το χρυσό


Κερδοφορο το τρίμηνο για το χρυσό

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων ο χρυσός, καθώς τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα από την αγορά εργασίας πίεσαν χαμηλότερα το δολάριο, γεγονός που έκανε ελκυστικότερα τα μέταλλα.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,8%, κλείνοντας την τελευταία συνεδρίαση του τριμήνου στα 1.114,50 δολάρια η ουγγιά. Τον Απρίλιο ο χρυσός υποχώρησε κατά 0,4%, ενώ σε επίπεδο τριμήνου σημείωσε κέρδη 1,7%, για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Eνισχύθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3520 δολ. από το επίπεδο των 1,3414 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3479 δολάρια.

source: reporter.gr

Η Moody΄s υποβαθμίζει πέντε ελληνικές τράπεζες


Η Moody΄s υποβαθμίζει πέντε ελληνικές τράπεζες

Στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων των καταθέσεων και της πιστοληπτικής ικανότητας πέντε συνολικά ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Moody΄s Investors Service.


Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, ο οίκος προέβη σε αυτήν την κίνηση λόγω της εξασθένισης της χρηματοοικονομικής ισχύς τους και των αναμενόμενων πρόσθετων πιέσεων από τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Οι τράπεζες που επηρεάζονται είναι οι εξής: Εθνική Τράπεζα σε A2 από A1), EFG Eurobank σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1), Alpha Bank σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1) και Τράπεζα Πειραιώς σε Baa1/Prime-2 από A2/Prime-1).


Η Moody΄s υποβάθμισε επίσης την πιστοληπτική αξιολόγηση και αξιολόγηση καταθέσεων της Emporiki Bank σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1, ωστόσο ως αποτέλεσμα της επαναξιολόγησης της πιστωτικής ενίσχυσης που συνδέεται με τη συστημική υποστήριξη του ιδρύματος.


Το outlook και στις πέντε τράπεζες παραμένει αρνητικό.


Η Moody΄s επισημαίνει ότι με την κίνηση αυτή ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των συγκεκριμένων τραπεζών που ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου του 2010.

Οι σημερινές αλλαγές στις αξιολογήσεις αντανακλούν το επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας και τις αναμενόμενες επιπτώσεις αυτού στην ποιότητα παγίων αλλά και τη δυνατότητα παραγωγής κερδοφορίας των τραπεζών. Οι πιέσεις στα μακροοικονομικά θεμελιώδη έγιναν αισθητές το περασμένο έτος και αναμένεται να ενισχυθούν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους”, σημειώνεται στην έκθεση του οίκου.

“Μπορεί τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών να έχουν θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα, οι δημοσιονομικές ωστόσο προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα”.

Η αρνητική ανάπτυξη θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στη μείωση της κερδοφορίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, συνεχίζει ο οίκος. H Moody΄s εκτιμά πως η ανοδική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ξεκίνησε το 2008 θα συνεχιστεί το 2010 και πιθανότατα το 2011.


source: capital.gr

Γερμανία: Κοινή δράση με Γαλλία για την επιβολή τραπεζικού φόρου

Γερμανία: Κοινή δράση με Γαλλία για την επιβολή τραπεζικού φόρου


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones)—Ο τραπεζικός φόρος που πρότεινε η γερμανική κυβέρνηση σήμερα θα είναι «ήπιος», και θα προσαρμόζεται στο πλαίσιο παρόμοιων κινήσεων και από άλλες κυβερνήσεις, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δήλωσε ότι αυτός και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde – έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου μετά το τέλος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου – θα πιέσουν τους ομολόγους τους στην Ευρωζώνη και στο γκρουπ των 20 βιομηχανοποιημένων και ανεπτυγμένων οικονομιών να υιοθετήσουν παρόμοιους φόρους.

Ο φόρος που βρίσκεται υπό συζήτηση από τη γερμανική κυβέρνηση θα βασίζεται στο πιθανό συστημικό κίνδυνο των τραπεζών και θα συμβάλει στο ταμείο διασώσεων.

Σε αντίθεση με το μοντέλο της Γερμανίας για το εν λόγω ταμείο, η Γαλλία προτιμά την επιβολή φόρου στις τράπεζες που θα αποτρέπει τους συστημικούς κινδύνους, τα έσοδα από τον οποίο θα τροφοδοτούν τον προϋπολογισμό του κράτους και όχι ένα συγκεκριμένο ταμείο, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Απρόσμενη πτώση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το Μάρτιο


ΗΠΑ: Απρόσμενη πτώση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το Μάρτιο

Νέα πτώση σημείωσαν οι θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP που είδαν το φως της δημοσιότητας.


Συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 23.000 με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να κάνουν λόγο για αύξηση 50.000 θέσεων.

Σημειώνεται πως ο Μάρτιος ήταν ο 26ος διαδοχικός μήνας που οι θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα υποχώρησαν.

Στον παραγωγικό τομέα οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 51.000 ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28.000. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έκοψαν 7.000 θέσεις, οι μικρές επιχειρήσεις 12.000 και οι μεσαίες 4.000.

source: capital.gr

Roubini: "Η Κίνα ο λαγός, η Ινδία η χελώνα"


Roubini: "Η Κίνα ο λαγός, η Ινδία η χελώνα"


Το γνωστό μύθο του Αισώπου χρησιμοποίησε ο Nouriel Roubini για να περιγράψει τη σχέση των δύο μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομιών. Η Ινδία έχει τεράστια ανάγκη για κεφάλαια αν θέλει να φτάσει το ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας και να επωφεληθεί από την παγκόσμια μεταστροφή της οικονομικής ισχύος προς τις αναδυόμενες αγορές, τόνισε ο Roubini, ο οικονομολόγος που προέβλεψε την κρίση.

«Η Κίνα είναι ο λαγός και η Ινδία η χελώνα, ωστόσο η ανάπτυξη επιταχύνεται στην Ινδία», δήλωσε χθες ο Roubini. «Υπάρχει τεράστια ανάγκη για ανθρώπινο και κεφαλαιακό δυναμικό», πρόσθεσε.

Οι αναδυόμενες αγορές αναμένεται να σημειώσουν ανάκαμψη τύπου V, ενώ θετικό παράγοντα για την Ινδία αποτελεί το γεγονός ότι η οικονομία εξαρτάται λιγότερο από τις εξαγωγές σε σύγκριση με την Κίνα, επισήμανε ο Roubini.

«Η Ινδία χρειάζεται «κεφαλαιακό δυναμικό υπό τη μορφή έργων υποδομής που μπορούν να γίνουν είτε από κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις είτε από συνεργασίες του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα», υποστήριξε ο Roubini. «Η ασιατική χώρα πρέπει επίσης να επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό, σε καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις στην αγορά ακινήτων και να «διατηρήσει κοινωνική σταθερότητα», τόνισε.

Εξάλλου, ο Roubini σημείωσε ότι ίσως η Κίνα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες στην προσπάθειά της να διατηρήσει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, από την Ινδία η οποία πιθανώς καταφέρει πιο εύκολα να επιτύχει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Τέλος ανέφερε ότι προτιμά την "πιο ισορροπημένη οικονομία της Ινδίας".

source: capital.gr

Νέα αναρρίχηση ανεργίας


Νέα αναρρίχηση ανεργίας



Σε νέο ψηλό έφθασε η ανεργία στην Κύπρο σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, που δείχνουν ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας επιδεινώνεται και ότι η σταθεροποίηση που είχε καταγράψει ο σχετικός δείκτης στις αρχές του έτους ήταν προσωρινή. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό των ανέργων ανήλθε στο 6,3% το Φεβρουάριο από 6,2% τον Ιανουάριο και 6,2% το Δεκέμβριο του 2009.

Ένα χρόνο πριν, δηλαδή το Φεβρουάριο του 2009, το ποσοστό της ανεργίας ήταν μόλις 4,3%.

Αύξηση καταγράφει το ποσοστό της ανεργίας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη. Η ανεργία στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο ψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2000 και στην ευρωζώνη στο πιο ψηλό σημείο από τον Αύγουστο του 1998.

Το Φεβρουάριο το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 9,6% από 9,5% τον Ιανουάριο και 8,3% τον περσινό Φεβρουάριο.

Στην ευρωζώνη το ποσοστό της ανεργίας εκτοξεύθηκε στο 10% από 9,9% τον Ιανουάριο. Το Φεβρουάριο του 2009 το ποσοστό της ανεργίας ήταν 8,8% στην ευρωζώνη.

Τα ψηλότερα ποσοστά ανεργίας έχει η Λετονία (21,7%) και η Ισπανία (19%), ενώ τα χαμηλότερα η Ολλανδία (4%) και η Αυστρία (5%).

Η Eurostat εκτιμά ότι 23 εκ. άνθρωποι στην ΕΕ ήταν άνεργοι το Φεβρουάριο εκ των οποίων οι 15,7 εκ. ήταν στην ευρωζώνη.

Σε σχέση με το Ιανουάριο του 2010, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 131 χιλ. στην ΕΕ και κατά 61 χιλ. στην ευρωζώνη. Σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2009, στην ευρωζώνη υπάρχουν 3,1 εκ. περισσότεροι άνεργοι και στην ευρωζώνη 1,8 εκ.

source: stockwatch.com.cy

Δέκατη στη λίστα του Forbes με τις χειρότερες χώρες για δουλειά η Ελλάδα

Δέκατη στη λίστα του Forbes με τις χειρότερες χώρες για δουλειά η Ελλάδα

Μία ακόμη «διάκριση» για την Ελλάδα είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς το αμερικανικό περιοδικό Forbes κατατάσσει τη χώρα μας στη δέκατη θέση της λίστας με τις χειρότερες χώρες για να βρει κάποιος μία θέση εργασίας.

Τη στιγμή που ο κόσμος περιμένει να δει σημάδια ανάκαμψης που θα υποδεικνύουν ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση φτάνει στο τέλος της, δυστυχώς για ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου η στιγμή αυτή αργεί να έρθει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Forbes, μπορεί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το «ελληνικό ζήτημα», ωστόσο το πιο διαδεδομένο πρόβλημα σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης είναι ότι ο κόσμος αδυνατεί να βρει δουλειά.

Στην πρώτη θέση της λίστας με τις χειρότερες χώρες για να εργαστεί κανείς βρίσκεται η Ιρλανδία, της οποίας η ανεργία εμφάνισε την πιο ραγδαία επιδείνωση τον τελευταίο χρόνο, διαμορφούμενη στο 13,8% τον Ιανουάριο, έναντι 6,3% το 2008. Επίσης το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 7,5% το 2009 και αναμένεται να μειωθεί ακόμη 1% φέτος.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Σλοβακία, στην οποία η ανεργία αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στο 13,7%, ενώ τρίτη έρχεται η Δανία, η οποία έχει χαμηλή ανεργία στο 7,3% και αρκετά υψηλό επίπεδο διαβίωσης, ωστόσο ήταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που «έπεσε» σε ύφεση, λόγω της κατάρρευσης της εγχώριας αγοράς ακινήτων.

Τέταρτη είναι η Τουρκία και πέμπτη η Ισλανδία, ενώ έκτη βρίσκεται η Ισπανία, η οποία έχει την πρωτιά στην ανεργία, μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών στο 18,8%.

Η χώρα μας βρίσκεται στη δέκατη θέση της λίστας με την ανεργία να βρίσκεται στο 9,7%, αυξημένη κατά 2,2% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την δέκατη τρίτη θέση, η Μ. Βρετανία τη δέκατη έκτη, η Γαλλία τη δέκατη έβδομη, η Ιαπωνία την εικοστή Πέμπτη, ενώ η Κίνα δεν βρίσκεται στη λίστα με τις 30 χειρότερες χώρες για να βρει κάποιος δουλειά.

source: capital.gr

Coca Cola 3E: "Κοιτάζει" την αγορά αλκοόλ της Ρωσίας

Coca Cola 3E: "Κοιτάζει" την αγορά αλκοόλ της Ρωσίας

Στη διάθεση αλκοολούχων ποτών στην αγορά της Ρωσίας σχεδιάζει να μπει η Coca-Cola 3E. Η εταιρεία έχει ήδη κάνει αίτηση στις αρμόδιες αρχές της χώρας για να διανέμει αλκοολούχα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Μάλιστα, τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, όπως η εφημερίδα Kommersant, την θέλουν να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τους όρους διανομής του ουίσκι Jack Daniel΄s Whiskey και της βότκα Finlandia με την αμερικανική παραγωγό εταιρεία τους Brown-Forman. Η Coca Cola 3E ήδη συνεργάζεται με την Brown – Forman διανέμοντας ποτά της σε 4 χώρες, μεταξύ των οποίων και η γειτονική της Ρωσίας, Ουκρανία.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Ξανά σε ανοδική τροχιά η ανεργία


Ευρωζώνη: Ξανά σε ανοδική τροχιά η ανεργία

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο των 11 ετών αναρριχήθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, δείχνοντας πως η ανάκαμψη δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αποτρέψει τις απολύσεις.

Ειδικότερα, η ανεργία ενισχύθηκε στο 10% από 9,9% τους προηγούμενους τρεις μήνες, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1998, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Τα στοιχεία ήταν ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Η νέα άνοδος του ποσοστού ανεργίας, έπειτα από τρεις μήνες καθήλωσης στο 9,9% αντανακλά τον αγώνα των επιχειρήσεων στη μάχη με την αδύναμη ζήτηση, παρά το ότι η οικονομία επέστρεψε σε τροχιά ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους.Με τόσους ανέργους, είναι πιθανό ότι ούτε οι λιανικές πωλήσεις θα ανακάμψουν σύντομα, σχολιάζει το Dow Jones Newswires.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι 61.000 άτομα προστέθηκαν στη λίστα των ανέργων το Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τους 38.000 που είχαν προστεθεί τον πρώτο μήνα του έτους.

Το αποτέλεσμα ήταν ο συνολικός αριθμός ανέργων στη ζώνη του ευρώ να ανέλθει στους 15,7 εκατομμύρια, αριθμός που ξεπερνά το συνολικό πληθυσμό της Αυστρίας και της Ιρλανδίας μαζί. Σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2008, ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί κατά 1,8 εκατ.

Το πρόβλημα της ανεργίας γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στις ηλικίες κάτω των 25, σε μια ένδειξη πως γεγονός που υποδηλώνει πως η οικονομική κρίση θα σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά απόφοιτων σχολείων και πανεπιστημίων.

Για το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία αυξήθηκε στο 9,6% το Φεβρουάριο από 9,5% τον προηγούμενο μήνα, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή καταγραφής του μεγέθους το 2000.

Το μήνα αυτό, την υψηλότερη ανεργία εμφάνισε η Λετονία (21,7%), ενώ ακολουθεί η Ισπανία (19%). Στο αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά κατέγραψαν η Ολλανδία (4%) και η Αυστρία (5%), ανακοίνωσε η Eurostat.

source: capital.gr

Στο επίπεδο-ρεκόρ του 7,5% ανήλθε το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Γαλλία το 2009


Στο επίπεδο-ρεκόρ του 7,5% ανήλθε το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Γαλλία το 2009

Παρίσι: Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, το 2009, ανήλθε στα 144,8 δισ. ευρώ ή το 7,5% του ΑΕΠ, σύμφρωνα με όσα ανακοίνωσε τη Μ.Τετάρτη η γαλλική στατιστική υπηρεσία.

Αν και το έλλειμμα είναι ελαφρά χαμηλότερο από όσο προβλεπόταν, είναι το υψηλότερο που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα η Γαλλία και αισθητά πάνω από το όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 80,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2008, εξαιτίας της μείωσης κατά 4,3% των δημοσίων εσόδων και της αύξησης κατά 3,8% των δαπανών.

Το κρατικό χρέος αυξήθηκε στα 1,49 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 77,6% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλικής κυβέρνησης, το έλλειμμα θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος, για να φθάσει το 8,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010. Από εκεί και πέρα, εκτιμά ότι θα αρχίσει να μειώνεται ώστε να υποχωρήσει στο στο 3% του ΑΕΠ το 2013.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται επίσης να αυξηθεί, σκαρφαλώνοντας στο 87,1% του ΑΕΠ το 2010.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που μεταδόθηκαν τη Μ.Τετάρτη από το ραδιοφωνικό δίκτυο France Info, το 70% των Γάλλων αποδοκιμάζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, ενώ μόνο το 27% των ερωτηθέντων διατύπωσε θετική γνώμη για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο BVA, που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση, οι θετικές γνώμες είναι οι χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 26 και τις 27 Μαρτίου, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ήττα της κυβερνώσας γαλλικής δεξιάς στις περιφερειακές εκλογές.

source: philenews.com

Bharti: Εξαγοράζει πάγια της Zain στην Αφρική έναντι $9 δισ.

Bharti: Εξαγοράζει πάγια της Zain στην Αφρική έναντι $9 δισ.

Στην εξαγορά της πλειονότητας των δραστηριοτήτων της Zain στην Αφρική προχώρησε η ινδική Bharti, έναντι 9 δισ. δολαρίων σε μετρητά, σε μια συμφωνία που την καθιστά την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο διασυνοριακό deal ινδικής εταιρείας μετά την εξαγορά της αγγλοολλανδικής Corus από την Tata Steel έναντι 13 δισ. δολαρίων το 2007, ενώ αναμένεται να αυξήσει τη βάση συνδρομητών της Bharti στα 180 εκατ. περίπου, δίνοντας πρόσβαση στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της Αφρικής.

Σε ανακοίνωσή της, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ινδία βάσει συνδρομητών, ανέφερε ότι θα εξαγοράσει πάγια της Zain, γνωστής και ως Kuwait’s Mobile Telecommunications Co, σε 15 χώρες, εξαιρουμένων των θυγατρικών στο Μαρόκο και το Σουδάν.

source: capital.gr

Γερμανία: Στο 8% μειώθηκε η ανεργία το Μάρτιο


Γερμανία: Στο 8% μειώθηκε η ανεργία το Μάρτιο

ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ (Dow Jones)—Εξέπληξε τους αναλυτές η αγορά εργασίας της Γερμανίας, σημειώνοντας ισχυρή ανάκαμψη το Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ομοσπονδιακός οργανισμός εργασίας.

Ο αριθμός των ατόμων που καταγράφτηκαν στο ταμείο ανεργίας μειώθηκε κατά 31.000 το Μάρτιο στα 3,568 εκατ., ξεπερνώντας τις προσδοκίες που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 10.000, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Αυτό συνεπάγεται ότι η Γερμανία γλίτωσε την κρίση στην αγορά εργασίας, αλώβητη προς το παρόν σε μεγάλο βαθμό, καθώς η απασχόληση αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες, όταν οι κατασκευαστικές προσλαμβάνουν περισσότερα άτομα.

Η ανεργία μειώθηκε στο 8% το Μάρτιο από 8,1% τον περασμένο μήνα σε αναπροσαρμοσμένη βάση, έναντι του 7,6% που σημείωσε το Νοέμβριο του 2008, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1992.

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες βοήθησαν στην αύξηση της ζήτησης για εργάτες το Μάρτιο, ιδιαίτερα για όσους εργάζονται στην ύπαιθρο.

Ωστόσο αυτός δεν ήταν ο μοναδικός λόγος στον οποίο οφείλεται η ανάκαμψη, τόνισε ο Frank-Juergen Weise, επικεφαλής του οργανισμού.

«Η αγορά εργασίας της Γερμανίας ανταπεξήλθε στην κρίση», σημείωσε αναφερόμενος στα κυβερνητικά μέτρα που βοήθησαν να προστατευτεί η μεγαλύτερη αγορά εργασίας της Ευρώπης, από την σχεδόν κατά 5% πτώση της οικονομικής δραστηριότητας πέρσι.

source: capital.gr

Greek Budget Crisis Adds 13 Billion Euros to Interest Payments

Greek Budget Crisis Adds 13 Billion Euros to Interest Payments


March 31 (Bloomberg) -- Greece may pay about 13 billion euros ($17.5 billion) more in interest on the debt it sells this year than it would have if yields had stayed at their pre-crisis levels relative to Germany’s, according to data compiled by Bloomberg and Credit Agricole Corporate and Investment Bank.

Interest on the three bonds it sold this year, including a seven-year note offered this week, will amount to 7.7 billion euros over the life of the securities, compared with 3.8 billion euros if they had sold them at the average extra yield, or spread, over German debt that prevailed between 2000 and 2008, the data show. Greece will incur a further 18.9 billion euros of interest on this year’s remaining issuance, compared with 9.4 billion euros before the crisis began, according to Bloomberg calculations based on Credit Agricole data.

Greece is struggling to lower its borrowing costs even after the European Union and the International Monetary Fund crafted an aid package that would be triggered if the nation can’t raise sufficient cash from capital markets to cover its financing needs. Prime Minister George Papandreou’s government, which is seeking to narrow a budget deficit that is more than four times the EU’s limit, must raise as much as 10.5 billion euros by the end of May.

“Greece needs to get through its current funding and start growing at a decent rate so this large amount of debt doesn’t snowball,” said Peter Chatwell, a fixed-income strategist at Credit Agricole in London. “The market is currently reflecting disappointment that the seven-year deal didn’t outperform and Greek spreads are likely to stay where they are for now.”

Sale Forecast

Greece sold 8 billion euros of five-year notes on Jan. 25 to yield 3.81 percentage points more than benchmark German securities of similar maturity, compared with an average spread of 0.26 percentage points before the crisis. It issued 5 billion euros of 10-year bonds yielding 3.25 percentage points more than German debt on March 4, compared with average 0.34 percentage points.

Credit Agricole predicts that this year Greece will sell 8 billion euros of five-year notes, 4 billion euros of 15-year bonds, 8 billion euros of 10-year securities, 3 billion euros of 30-year bonds and 5 billion euros of five-year floating notes.

Greece’s seven-year notes fell yesterday on the first day of trading, with the yield rising to 6.078 percent from an issue yield of 6.001 percent.

“We are continuing to muddle our way through the funding hump that Greece has over the next few weeks,” Jim Reid, head of fundamental strategy at Deutsche Bank AG in London, wrote in a note to clients yesterday. “This story will run and run as these levels of funding relative to core Europe aren’t really sustainable.”

source: bloomberg.com

Το δολάριο ενισχύεται αλλά του λείπει ακόμα το momentum


Το δολάριο ενισχύεται αλλά του λείπει ακόμα το momentum


Το ράλι των προηγούμενων ημερών των βασικών νομισμάτων συνάντησε σημαντικές αντιστάσεις την Τρίτη, με το δολάριο να ενισχύεται και πάλι, αλλά να λείπει ακόμα το αποφασιστικό momentum για μια διατηρήσιμη ανάκαμψη.


Σε γενικές γραμμές το συναίσθημα φαίνεται να εξακολουθεί να ευνοεί την περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου, ακόμα και έναντι του γεν, το οποίο καταγράφει κάποιες σημαντικές απώλειες έναντι του αμερικανικού νομίσματος τις τελευταίες ημέρες. Οι όποιες συζητήσεις για επαναπατρισμό κεφαλαίων πίσω στην Ιαπωνία για το τέλος του δημοσιονομικού έτους, φαίνεται να είναι μόνο αυτό και το γεν ετοιμάζεται να υποχωρήσει σε νέα χαμηλά για το 2010.


Το ευρώ δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του έναντι του δολαρίου και του γεν καθώς πιέζεται από τους φόβους για την ικανότητα της Ελλάδας να δανειστεί χρήματα μετά τα άσχημα αποτελέσματα των δημοπρασιών. Το επταετές ομόλογο της Ελλάδας υποχώρησε κατά την πρώτη ημέρα των συναλλαγών κατά 0.34%.


Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε η στερλίνα κατά τη χθεσινή ημέρα, ωθούμενη από την ανοδική τελική αναθεώρηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Αγγλίας για το τέταρτο τρίμηνο καθώς και κάποια καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για το στεγαστικό τομέα. Σήμερα ωστόσο, περιορίζει τα κέρδη της μετά τα αποτελέσματα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη από το Gfk.


Σε πτώση υποχρεώνεται σήμερα και το αυστραλιανό έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση κάποιων απογοητευτικών αποτελεσμάτων για τις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες σημείωσαν πτώση ενάντια στις εκτιμήσεις, μειώνοντας έτσι τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Reserve Bank of Australia.


Το οικονομικό ημερολόγιο σήμερα περιλαμβάνει αρκετά στοιχεία για να παρακολουθήσουν οι επενδυτές. Αρχικά από την Ευρωζώνη αναμένεται η μεταβολή της ανεργίας για τη Γερμανία και λίγο αργότερα το ποσοστό της ανεργίας και ο δείκτης τιμών καταναλωτή για ολόκληρή τη Ευρωζώνη. Το μεσημέρι από τις ΗΠΑ ανακοινώνονται ο θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα από την ADP, ο δείκτης Chicago PMI, οι βιομηχανικές παραγγελίες και τα αποθέματα πετρελαίου. Τέλος από τον Καναδά δημοσιεύεται σήμερα το ακαθάριστο εθνικό προϊόν του τετάρτου τριμήνου.

source: capital.gr

ΗΒ: Εγκρίθηκαν τελικά και μέρισμα


ΗΒ: Εγκρίθηκαν τελικά και μέρισμα


Την απόφαση για διανομή μερίσματος ύψους €0,05 ανά μετοχή ενέκρινε κατά τη χθεσινή του συνεδρία το ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας. Η απόφαση θα τεθεί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου εξετάστηκαν και τα τελικά αποτελέσματα του 2009 που δεν παρουσιάζουν διαφοροποίηση από τα προκαταρτικά που ανακοινώθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου. Η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη €27,2 εκ. για το 2009 έναντι €34 εκ. το 2008.

source: stockwatch.com.cy

Κακό προμήνυμα για κατασκευές


Κακό προμήνυμα για κατασκευές


Αργεί η ανάκαμψη των κατασκευαστικών επενδύσεων καθώς σύμφωνα με νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Ιανουάριο του 2010 σημειώθηκε μεγάλη μείωση στο εμβαδόν των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Πέραν του μειωμένου εμβαδού, τα στοιχεία δείχνουν επίσης μείωση στον αριθμό των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν αλλά και συρρίκνωση στον αριθμό των υπό ανέγερση οικιστικών μονάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων στις ελεύθερες περιοχές περιορίστηκε τον πρώτο μήνα του 2010 στις 228,8 χιλ. τ.μ. από 278,9 χιλ. τ.μ. τον Ιανουάριο του 2009, καταγράφοντας πτώση 17,9%.

Τον Ιανουάριο του 2009 ως προς το 2008 είχε καταγραφεί αύξηση 11,6%, ενώ το 2007 ως προς το 2006 μείωση 5,3%.

Μειωμένες επενδύσεις στις κατασκευές αναμένονται σε όλες τις πόλεις πλην της Λευκωσίας.

Η μεγαλύτερη συρρίκνωση με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναμένεται στην Πάφο.

Στην Πάφο το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων παρουσιάζει μείωση 46,7% στα 28,6 χιλ. τ.μ. από 53,7 χιλ. τ.μ., ενώ μείωση 28,5% καταγράφεται και στην ελεύθερη Αμμόχωστο που από 29,3 χιλ. τ.μ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2009, φέτος το εμβαδόν περιορίστηκε στα 21 χιλ. τ.μ. Μείωση 24,6% και 18,7% αντίστοιχα, καταγράφεται και στη Λάρνακα και τη Λεμεσό.

Αντίθετα, στην Λευκωσία καταγράφεται αύξηση 9,8% με το εμβαδό να φθάνει τις 90,5 χιλ. τ.μ. έναντι 82,4 χιλ. τ.μ. τον πρώτο μήνα του 2009.

Μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν καθώς περιορίστηκαν στις 619 από 694 (-10,8%).

Η αξία των αδειών μειώθηκε κατά 15,4% στα €198,1 εκ. από €234,1 εκ. το 2008. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 1.290 οικιστικές μονάδες έναντι 1.585 τον Ιανουάριο του 2009, καταγράφοντας μεγάλη πτώση 18,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως τονίζει η Στατιστική Υπηρεσία, οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

source: stockwatch.com.cy
Share |