Wednesday, March 31, 2010

Ευρωζώνη: Ξανά σε ανοδική τροχιά η ανεργία


Ευρωζώνη: Ξανά σε ανοδική τροχιά η ανεργία

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο των 11 ετών αναρριχήθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, δείχνοντας πως η ανάκαμψη δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αποτρέψει τις απολύσεις.

Ειδικότερα, η ανεργία ενισχύθηκε στο 10% από 9,9% τους προηγούμενους τρεις μήνες, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1998, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Τα στοιχεία ήταν ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Η νέα άνοδος του ποσοστού ανεργίας, έπειτα από τρεις μήνες καθήλωσης στο 9,9% αντανακλά τον αγώνα των επιχειρήσεων στη μάχη με την αδύναμη ζήτηση, παρά το ότι η οικονομία επέστρεψε σε τροχιά ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους.Με τόσους ανέργους, είναι πιθανό ότι ούτε οι λιανικές πωλήσεις θα ανακάμψουν σύντομα, σχολιάζει το Dow Jones Newswires.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι 61.000 άτομα προστέθηκαν στη λίστα των ανέργων το Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τους 38.000 που είχαν προστεθεί τον πρώτο μήνα του έτους.

Το αποτέλεσμα ήταν ο συνολικός αριθμός ανέργων στη ζώνη του ευρώ να ανέλθει στους 15,7 εκατομμύρια, αριθμός που ξεπερνά το συνολικό πληθυσμό της Αυστρίας και της Ιρλανδίας μαζί. Σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2008, ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί κατά 1,8 εκατ.

Το πρόβλημα της ανεργίας γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στις ηλικίες κάτω των 25, σε μια ένδειξη πως γεγονός που υποδηλώνει πως η οικονομική κρίση θα σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά απόφοιτων σχολείων και πανεπιστημίων.

Για το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία αυξήθηκε στο 9,6% το Φεβρουάριο από 9,5% τον προηγούμενο μήνα, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή καταγραφής του μεγέθους το 2000.

Το μήνα αυτό, την υψηλότερη ανεργία εμφάνισε η Λετονία (21,7%), ενώ ακολουθεί η Ισπανία (19%). Στο αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά κατέγραψαν η Ολλανδία (4%) και η Αυστρία (5%), ανακοίνωσε η Eurostat.

source: capital.gr

No comments:

Share |