Wednesday, March 31, 2010

Roubini: "Η Κίνα ο λαγός, η Ινδία η χελώνα"


Roubini: "Η Κίνα ο λαγός, η Ινδία η χελώνα"


Το γνωστό μύθο του Αισώπου χρησιμοποίησε ο Nouriel Roubini για να περιγράψει τη σχέση των δύο μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομιών. Η Ινδία έχει τεράστια ανάγκη για κεφάλαια αν θέλει να φτάσει το ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας και να επωφεληθεί από την παγκόσμια μεταστροφή της οικονομικής ισχύος προς τις αναδυόμενες αγορές, τόνισε ο Roubini, ο οικονομολόγος που προέβλεψε την κρίση.

«Η Κίνα είναι ο λαγός και η Ινδία η χελώνα, ωστόσο η ανάπτυξη επιταχύνεται στην Ινδία», δήλωσε χθες ο Roubini. «Υπάρχει τεράστια ανάγκη για ανθρώπινο και κεφαλαιακό δυναμικό», πρόσθεσε.

Οι αναδυόμενες αγορές αναμένεται να σημειώσουν ανάκαμψη τύπου V, ενώ θετικό παράγοντα για την Ινδία αποτελεί το γεγονός ότι η οικονομία εξαρτάται λιγότερο από τις εξαγωγές σε σύγκριση με την Κίνα, επισήμανε ο Roubini.

«Η Ινδία χρειάζεται «κεφαλαιακό δυναμικό υπό τη μορφή έργων υποδομής που μπορούν να γίνουν είτε από κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις είτε από συνεργασίες του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα», υποστήριξε ο Roubini. «Η ασιατική χώρα πρέπει επίσης να επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό, σε καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις στην αγορά ακινήτων και να «διατηρήσει κοινωνική σταθερότητα», τόνισε.

Εξάλλου, ο Roubini σημείωσε ότι ίσως η Κίνα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες στην προσπάθειά της να διατηρήσει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, από την Ινδία η οποία πιθανώς καταφέρει πιο εύκολα να επιτύχει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Τέλος ανέφερε ότι προτιμά την "πιο ισορροπημένη οικονομία της Ινδίας".

source: capital.gr

No comments:

Share |