Monday, January 25, 2010

Κέρδη για το αργό


Κέρδη για το αργό

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανακάμπτοντας από τις πιέσεις που δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι εκτιμήσεις για ανανέωση της θητείας του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, «αναπτέρωσε» τις ελπίδες των αναλυτών για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 1%, στα 75,26 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από την πτώση της τάξεως του 10% που σημείωνε τις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις. Ενδοσυνεδριακά, το αργό σημείωνε πτώση, όπου και είχε φτάσει τα 74,01 δολάρια το βαρέλι, ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών.

Οι αγορές είναι αισιόδοξες ότι η ανάκαμψη δεν θα διακοπεί από πιθανή αλλαγή νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση που αλλάξουν χέρια τα ηνία της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, αναφέρουν οι αναλυτές. Μάλιστα, θεωρούν ότι εμμέσως επικροτείται η πολιτική που ακολούθησε ο B. Bernanke, ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να βρουν στηρίγματα για τη συνέχιση του ράλι που ξεκίνησε πριν από δέκα μήνες περίπου.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι τιμές του αργού θα αγγίξουν τα 95 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, καθώς αναμένεται βελτίωση της ζήτησης. Μια πιθανή μείωση των αποθεμάτων, θα οδηγήσει πάλι την τιμή του αργού πάνω από τα 100 δολάρια το 2011, εκτιμά.

reporter.gr

Μικρά κέρδη για το χρυσό


Μικρά κέρδη για το χρυσό

Με μικρά κέρδη έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της ανάκαμψης του δολαρίου έναντι του γιεν, γεγονός που ενισχύει την ελκυστικότητα των μετάλλων.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουάριου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 6 δολάρια στα 1.095,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια ασημιού ενισχύθηκαν κατά 1,3% στα 17,145 δολάρια. Η πλατίνα αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% στα 1.546,10 δολάρια ενώ το παλλάδιο υποχώρησε 10 cents στα 440 δολάρια.
Την περασμένη εβδομάδα ο χρυσός υποχώρησε περίπου 3,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα έξι εβδομάδων. Το γεγονός αυτό, οδήγησε αρκετούς επενδυτές να λάβουν νέες θέσεις, εξηγούν οι αναλυτές για τη σημερινή ανοδο.

reporter.gr

ΗΠΑ: Στους πιστωτές κτιριακά συγκρότηματα της Tishman Speyer στη Ν. Υόρκη

ΗΠΑ: Στους πιστωτές κτιριακά συγκρότηματα της Tishman Speyer στη Ν. Υόρκη

Στους πιστωτές θα παραδώσει τα κτιριακά συγκροτήματα του Μανχάταν Peter Cooper Village και Stuyvesant Town η κοινοπραξία των Tishman Speyer Properties και BlackRock Realty καθώς οι δύο εταιρείες αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που έλαβαν για την εξαγορά τους.


Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα συγκροτήματα είχαν αγοραστεί από την MetLife Inc. πριν από τέσσερα χρόνια έναντι του ποσού ρεκόρ για τον κτηματομεσιτικό κλάδο των ΗΠΑ των 5,4 δισ. δολ.

Οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση χρεών τους ύψους 3 δισ. δολ. από τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο, όπως σημειώνεται και σε ανακοίνωσή τους, έγινε φανερό πως η μόνη βιώσιμη λύση είναι η παράδοση των συγκροτημάτων στις πιστώτριες τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αξία μόνο του Stuyvesant Town έχει υποχωρήσει στα 1,8 δισ. δολ., δηλαδή περισσότερο από 50% σε σχέση με την τιμή αγοράς του.

reporter.gr

Μ. Βρετανία: Πρόταση για φορολογία των τραπεζών


Μ. Βρετανία: Πρόταση για φορολογία των τραπεζών

Πληθαίνουν οι φωνές ανά τον κόσμο που θέλουν τις τράπεζες να πληρώνουν τα πακέτα διάσωσης που έλαβαν κατά τις δύο προηγούμενες χρονιές, όταν και η οικονομική κρίση βρισκόταν στο απόγειο της.
Η βρετανική κυβέρνηση, διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικών Λόρδου Πολ Μάϊνερς, έχει αρχίσει τις απαραίτητες διεργασίες για τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας, η οποία θα επιβάλει στις τράπεζες την πλήρη επιστροφή των ποσών που έλαβαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στον διεθνή Τύπο, η Μ. Βρετανία, θα υποβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σχετικό υπόμνημα τον Απρίλιο. Μάλιστα, έντονη είναι και η επεξεργασία για την επαναφορά του "φόρου Τόμπιν", ο οποίος προβλέπει φορολογία στις οικονομικές συναλλαγές, ενώ δεν έχει παραμεριστεί και το μέτρο αύξησης των ιδίων κεφαλαίων.

reporter.gr

Ποσό €8 δισ. άντλησε το ελληνικό δημόσιο


Ποσό €8 δισ. άντλησε το ελληνικό δημόσιο


Στα επίπεδα των mid-swaps συν 350 μονάδες βάσης τιμολογείται το 5ετές κοινοπρακτικό ομόλογο, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 8 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, με τo μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται κοντά στο 6,25%.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για την κοινοπρακτική έκδοση του ελληνικού δημοσίου με τις προσφορές να φτάνουν τα 25 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε κάλυψη 5 φορές του ζητούμενου ποσού.

Σημειώνεται ότι το αρχικό guidance ήταν στις 375 μονάδες βάσης και στη συνέχεια διαμορφώθηκε σε mid-swaps συν 350 με 365 μ.β.

O οίκος Moody’s πάντως, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό CNBC, φέρεται να δήλωσε πως η έκδοση του κοινοπρακτικού ομολόγου δεν αλλάζει την αξιολόγηση που έχει θέσει για τη χώρα μας.

"Μέχρι τώρα το βιβλίο βρίσκεται στα 20 δισ. ευρώ. Έχει πάει πολύ καλά, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας", δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος της κυβέρνησης μιλώντας στο Dow Jones Newswires, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα αντλήσει περίπου 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Dow Jones μέσα σε μία ώρα από το άνοιγμα του βιβλίου οι προσφορές ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για την έκδοση ορίστηκαν ως κύριοι ανάδοχοι οι Credit Suisse Group, Deutsche Bank AG, Eurobank EFG, Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley και National Bank of Greece.

Η Ελλάδα αξιολογείται "A2" από την Moody΄s Investors Service και "BBB+" από τις Standard & Poor΄s Corp. και Fitch Ratings Inc.

Το Dow Jones Newswires σε δημοσίευμά του με τίτλο "Η Ελλάδα αγοράζει χρόνο με το ομόλογο, αλλά πληρώνει το τίμημα" αναφέρει ότι η σημαντική ζήτηση που καταγράφηκε αποτελεί μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης και αναμένεται να δώσει στην Ελλάδα αρκετά κεφάλαια ούτως ώστε να αποπληρώσει δάνεια τα οποία λήγουν από τώρα έως και τις αρχές Απριλίου. Επιπλέον, αναφέρεται πως η συναλλαγή εκλαμβάνεται και ως ένδειξη ισχύος από τις ελληνικές αρχές, που θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει σε private placement. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ανάλογη κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί από τις αγορές ως προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εκτεθεί άμεσα στις ξένες αγορές.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Στην ανακοίνωσή του σχετικά με το κοινοπρακτικό ομόλογο το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει:


"Κατά τη διάθεση του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας, σήμερα, αντλήθηκαν συνολικά 8 δισ. ευρώ, με απόδοση που διαμορφώθηκε στο 6,2%. Σημειώνεται ότι συνολικά κατατέθηκαν προσφορές 25 δισ. ευρώ ανοίγοντας το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελληνική Οικονομία. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης του προγράμματος δανεισμού για το 2010.

Παράλληλα όμως το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο η χώρα μας καλείται να καταβάλει, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα αποκατάστασης της αξιοπιστίας και εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Ταυτόχρονα υποδεικνύει το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις που υλοποιεί η σημερινή Κυβέρνηση βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση".

Υπενθυμίζει ότι σε πρωινό δημοσίευμα του με τίτλο "Υπό την πίεση του ταμειακού ελλείμματος η έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου" το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

Υπό την πίεση του υψηλού ταμειακού ελλείμματος (12,8% του ΑΕΠ) που κληρονόμησε από το 2009 και με διευρυμένα τα spreads στην δευτερογενή αγορά, το ελληνικό δημόσιο επιχειρεί σήμερα -εκτός απροόπτου- την πρώτη έκδοση πενταετούς κοινοπρακτικού δανείου, με στόχο να συγκεντρώσει περί τα 5 δισ. ευρώ.

Για την έκδοση, όπως ανακοινώθηκε ορίστηκαν ως κύριοι ανάδοχοι τα παρακάτω Τραπεζικά Ιδρύματα:
* Credit Suisse
* Deutsche Bank
* Eurobank EFG
* Goldman Sachs International
* Morgan Stanley
* National Bank of Greece

Στην έκδοση θα συμμετέχουν και οι περισσότεροι εκ των βασικών διαπραγματευτών.

Έλληνες τραπεζίτες στη διάρκεια του τελευταίου 48ωρου δεν απέκλειαν πάντως κάποια έκπληξη όσον αφορά το «πώς και πόσο» αυτής της έκδοσης, χωρίς όμως να διευκρινίζουν τίποτα περισσότερο.

Το μεγάλο στοίχημα της έκδοσης είναι η διασφάλιση spread μικρότερου από εκείνου της δευτερογενούς αγοράς στα πενταετή ομόλογα που στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας είχε ξεπεράσει το 5% (ήτοι 512 μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών bunds).

Η έκδοση στηρίζεται κυρίως σε ξένες τράπεζες με τις οποίες -όπως αποκάλυψε το «Κεφάλαιο» το Σάββατο- υπήρξε πυρετός διαπραγματεύσεων και συναντήσεων του κ. Παπακωνσταντίνου στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.

Συμπληρωματική αυτών των επαφών ήταν η συνάντηση του κ. Σαχινίδη την Πέμπτη το βράδυ με Έλληνες τραπεζίτες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να διευκρινισθεί το μέγεθος της συμμετοχής τους.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η επιτυχία της έκδοσης σήμερα θα δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό δημόσιο να επανέλθει πολύ γρήγορα με νέα έκδοση.

Το spread της σημερινής έκδοσης επιδιώκεται να είναι μικρότερο ή έστω της τάξης του 3,5%, ήτοι περίπου 350 μονάδες βάσης, με αδιευκρίνιστο το ύψος της προμήθειας για τους βασικούς αναδόχους της έκδοσης.

Η πίεση πάντως για τη συγκέντρωση ταμειακών διαθεσίμων παραμένει ιδιαίτερα υψηλή αν συνυπολογίσει κανείς ότι το 2009 έκλεισε πριν από τρεις περίπου εβδομάδες με ταμειακό έλλειμμα σύμφωνα με την ΤτΕ ύψους 12,8% του ΑΕΠ ήτοι περίπου 30 δισ. ευρώ...

capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση 16,7% στις μεταπωλήσεις κατοικιών


ΗΠΑ: Πτώση 16,7% στις μεταπωλήσεις κατοικιών


Μεγάλη πτώση σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι μεταπωλήσεις κατοικιών, έχοντας προηγουμένως συμπληρώσει τρεις διαδοχικούς ανοδικούς μήνες λόγω των κυβερνητικών κινήτρων που περιελάμβαναν φορολογικές εκπτώσεις.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 16,7% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,45 εκατ. από 6,54 εκατ. το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η National Association of Realtors.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση κατά 11,6% στο μέγεθος των 5,78 εκατ.

Στο σύνολο του 2009 σημειώθηκαν 5,16 εκατ. πωλήσεις κατοικιών από 4,91 εκατ. το 2008, σημειώνοντας άνοδο 4,9%. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια άνοδο των πωλήσεων από το 2005.

Για το Νοέμβριο τα στοιχεία παρέμειναν αμετάβλητα και έδειξαν άνοδο των πωλήσεων 7,4%.

capital.gr

Η Toyota θα ανακαλέσει δύο εκατ. οχήματα στην Ευρώπη


Η Toyota θα ανακαλέσει δύο εκατ. οχήματα στην Ευρώπη

H αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ενδέχεται να ανακαλέσει περί τα δύο εκατομμύρια οχήματα στην Ευρώπη προκειμένου να επιδιορθώσει εν δυνάμει ελαττωματικά πεντάλ γκαζιού, αφού το ελάττωμα αυτό προκάλεσε μαζικές ανακλήσεις στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες μέσων ενημέρωσης.

Η Τoyota ανακάλεσε περί τα 2,3 εκατομμύρια οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και οχήματα των μοντέλων Corolla και Camry, επικαλούμενη ένα πρόβλημα στο πεντάλ του γκαζιού, το οποίο μπορεί να κολλήσει.

Μέρη των πεντάλ γκαζιού που κατασκευάζονται από αμερικανικές εταιρείες χρησιμοποιούνται επίσης σε οχήματα που πωλούνται στην Ευρώπη, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

Aξιωματούχοι της Toyota βρίσκονται σε επαφή με αρχές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης επειδή οι κανονισμοί για τις ανακλήσεις ποικίλλουν, αλλά η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου ενδέχεται να προχωρήσει σε εθελοντική ανάκληση ακόμη και εάν η κατάσταση δεν δικαιολογεί μία υποχρεωτική ανάκληση, μετέδωσε το πρακτορείο.

Παρόμοια προβλήματα δεν αναμένονται στην Ιαπωνία,αλλά η εταιρεία συνεχίζει να ερευνά
άλλες ασιατικές αγορές,πρόσθεσε το Kyodo.

naftemporiki

Περικοπές 11.200 θέσεων εργασίας στην Sam΄s Club

Περικοπές 11.200 θέσεων εργασίας στην Sam΄s Club


Σε περικοπές 11.200 θέσεων εργασίας στη θυγατρική της αλυσίδα Sam΄s Club σχεδιάζει να προχωρήσει Wal-Mart Stores, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 10% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας καθώς η Wal-Mart αποφάσισε να δώσει σε εξωτερική συνεργασία ορισμένες από τις δραστηριότητες της θυγατρικής της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sam΄s Club, Brian Cornell δήλωσε ότι περισσότερες πληροφορίες για τις περικοπές θα δοθούν τον Φεβρουάριο ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ΄ τρίμηνου.

capital.gr

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές κοινοπρακτικό ομόλογο


Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές κοινοπρακτικό ομόλογο



Σε επίπεδα mid-swaps συν 350 με 365 μονάδες βάσης αναθεωρήθηκε το guidance για το 5ετές κοινοπρακτικό ομόλογο, από 375 μ.β. αρχικά, σύμφωνα με μια από τις ανάδοχες τράπεζες, όπως αναφέρει το Jones Newswires.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές έχουν ήδη ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, ενώ το τελικό ποσό που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο θα εξαρτηθεί από το κόστος.

Σύμφωνα με το Dow Jones μέσα σε μία ώρα από το άνοιγμα του βιβλίου οι προσφορές ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για την έκδοση ορίστηκαν ως κύριοι ανάδοχοι οι Credit Suisse Group, Deutsche Bank AG, Eurobank EFG, Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley και National Bank of Greece.

Η Ελλάδα αξιολογείται "A2" από την Moody΄s Investors Service και "BBB+" από τις Standard & Poor΄s Corp. και Fitch Ratings Inc.

Υπενθυμίζει ότι σε πρωινό δημοσίευμα του με τίτλο "Υπό την πίεση του ταμειακού ελλείμματος η έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου" το Capital μετέδιδε τα εξής:

Υπό την πίεση του υψηλού ταμειακού ελλείμματος (12,8% του ΑΕΠ) που κληρονόμησε από το 2009 και με διευρυμένα τα spreads στην δευτερογενή αγορά, το ελληνικό δημόσιο επιχειρεί σήμερα -εκτός απροόπτου- την πρώτη έκδοση πενταετούς κοινοπρακτικού δανείου, με στόχο να συγκεντρώσει περί τα 5 δισ. ευρώ.

Για την έκδοση, όπως ανακοινώθηκε ορίστηκαν ως κύριοι ανάδοχοι τα παρακάτω Τραπεζικά Ιδρύματα:
* Credit Suisse
* Deutsche Bank
* Eurobank EFG
* Goldman Sachs International
* Morgan Stanley
* National Bank of Greece

Στην έκδοση θα συμμετέχουν και οι περισσότεροι εκ των βασικών διαπραγματευτών.

Έλληνες τραπεζίτες στη διάρκεια του τελευταίου 48ωρου δεν απέκλειαν πάντως κάποια έκπληξη όσον αφορά το «πώς και πόσο» αυτής της έκδοσης, χωρίς όμως να διευκρινίζουν τίποτα περισσότερο.

Το μεγάλο στοίχημα της έκδοσης είναι η διασφάλιση spread μικρότερου από εκείνου της δευτερογενούς αγοράς στα πενταετή ομόλογα που στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας είχε ξεπεράσει το 5% (ήτοι 512 μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών bunds).

Η έκδοση στηρίζεται κυρίως σε ξένες τράπεζες με τις οποίες -όπως αποκάλυψε το «Κεφάλαιο» το Σάββατο- υπήρξε πυρετός διαπραγματεύσεων και συναντήσεων του κ. Παπακωνσταντίνου στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.

Συμπληρωματική αυτών των επαφών ήταν η συνάντηση του κ. Σαχινίδη την Πέμπτη το βράδυ με Έλληνες τραπεζίτες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να διευκρινισθεί το μέγεθος της συμμετοχής τους.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η επιτυχία της έκδοσης σήμερα θα δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό δημόσιο να επανέλθει πολύ γρήγορα με νέα έκδοση.

Το spread της σημερινής έκδοσης επιδιώκεται να είναι μικρότερο ή έστω της τάξης του 3,5%, ήτοι περίπου 350 μονάδες βάσης, με αδιευκρίνιστο το ύψος της προμήθειας για τους βασικούς αναδόχους της έκδοσης.

Η πίεση πάντως για τη συγκέντρωση ταμειακών διαθεσίμων παραμένει ιδιαίτερα υψηλή αν συνυπολογίσει κανείς ότι το 2009 έκλεισε πριν από τρεις περίπου εβδομάδες με ταμειακό έλλειμμα σύμφωνα με την ΤτΕ ύψους 12,8% του ΑΕΠ ήτοι περίπου 30 δισ. ευρώ...

capital.gr

Ocean Tankers: Αίτηση διάλυσης από Λιβεριανή εταιρεία


Ocean Tankers: Αίτηση διάλυσης από Λιβεριανή εταιρεία


Συνέχεια στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία Ocean Tankers ήρθε να δώσει η Λιβεριανή εταιρεία Favour Navigation Co Ltd η οποία πρόσφατα κατέθεσε αίτηση διάλυσης της εταιρείας ενώπιον του επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Όπως πληροφορούμαστε η Favour Navigation είχε ναυλώσει πλοία της στην Ocean για να φέρει το νερό από την Ελλάδα για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης και οι απαιτήσεις της σήμερα φτάνουν τις 700-800 χιλιάδες ευρώ.

Η αίτηση έχει οριστεί για της 18 Φεβρουαρίου ενώπιον του επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, δικάσιμος κατά την οποία δοθούν οδηγίες για τη συνέχεια της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες αιτήσεις εναντίον της Ocean Tankers αυτή τη φορά από ελληνικές εταιρείες, στις οποίες, φαίνεται να οφείλει σημαντικά ποσά η Ocean.

Σωσίβιο o διακανονισμός με κυβέρνηση

Η εταιρεία ενδεχομένως να πάρει σημαντική ανάσα εάν υπάρξει αίσιο τέλος στη διαιτησία με την κυβέρνηση σχετικό με την έλευση του νερού από την Ελλάδα. Η Ocean διεκδικεί περίπου 25εκ. ευρώ και το θέμα έχει τεθεί σε διαιτησία η οποία ακόμα δεν έχει καταλήξει σε οριστική συμφωνία.

sigmalive.com

Bernanke: Πιο κοντά σε δεύτερη θητεία στη Fed


Bernanke: Πιο κοντά σε δεύτερη θητεία στη Fed



Αυξάνεται η στήριξη για τον επικεφαλής της Fed κ. Ben Bernanke προκειμένου να αναλάβει και δεύτερη θητεία στην τράπεζα, τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από γερουσιαστές και των δύο κομμάτων.

Μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κ. Bernanke στη Γερουσία, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την επενδυτική διάθεση οδηγώντας σε «ελεύθερη πτώση» τη Wall Street την Παρασκευή 22/1, ως φαίνεται οι Αμερικανοί πολιτικοί αποφάσισαν να εκφράσουν δημόσια τη στήριξή τους στο πρόσωπό του.

Ο Πρόεδρος Obama «είναι απόλυτα βέβαιος ότι η υποψηφιότητα του κ. Bernanke θα ψηφιστεί», τόνισε σε δηλώσεις του στην εκπομπή «State of the Union» του CNN ο κ. David Axelrod, κορυφαίος σύμβουλος στον Λευκό Οίκο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, κ. Mitch McConnell, υποστήριξε σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC ότι «ο κ. Bernanke θα έχει στήριξη και από τις δύο πλευρές και θα επανεκλεγεί».

Αρκετοί γερουσιαστές, κυρίως του Δημοκρατικού Κόμματος, φρόντισαν να εκφράσουν δημόσια τη στήριξή τους στον πρόεδρο της Fed, ενώ οι traders δίνουν πλέον 92% πιθανότητες στον κ. Bernanke να βρεθεί στη διοίκηση της τράπεζας για μία ακόμη θητεία. Το αντίστοιχο ποσοστό την Παρασκευή 22/1 ήταν 65%.



Η θητεία του κ. Bernanke ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου και η Γερουσία θα προχωρήσει σε ψηφοφορία για την ανανέωσή της εντός της εβδομάδας. Προκειμένου να εγκριθεί η υποψηφιότητα ο κ. Bernanke θα πρέπει να λάβει 60 θετικές ψήφους (εκ των 100 της Γερουσίας), με τον κ. Harry Reid, δημοκρατικό γερουσιαστή, να δηλώνει απόλυτα βέβαιος για την επανεκλογή.

euro2day.gr

KDDI: Εξαγορά μεριδίου σε Jupiter προς $4 δισ.

KDDI: Εξαγορά μεριδίου σε Jupiter προς $4 δισ.


Στην εξαγορά του μεριδίου που κατέχει η εταιρία Liberty Global στην ιαπωνική στην εταιρία καλωδιακής τηλεόρασης Jupiter Telecommunications προχωρά η τηλεπικοινωνιακή εταιρία KDDI.

Η KDDI –ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία- καταβάλει το ποσό των τεσσάρων δισ. δολαρίων προκειμένου να αποκτήσει το 38% της Jupiter το οποίο βρίσκεται στην κατοχή της Liberty Global. Η KDDI καταβάλει 140.000 γεν για την απόκτηση 2,59 εκατ. μετοχών της Jupiter, προσφέροντας premium 44%.

Μέσω της εξαγοράς η KDDI θα έχει πρόσβαση σε 3,3 εκατ. νοικοκυριά, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πιθανούς πελάτες και για την κινητή τηλεφωνία, ενώ θα απεξαρτηθεί από την Nippon Telegraph and Telephone σε ό,τι αφορά τις μονάδες καλωδιακών δικτύων.

euro2day.gr

M. Stanley: 3 σενάρια για την ελληνική οικονομία


M. Stanley: 3 σενάρια για την ελληνική οικονομία



Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ακόμα χειρότερη, πριν καλυτερεύσει, τονίζει η Morgan Stanley σε έκθεσή της στις 25/1 για την Ελλάδα, με τίτλο "Whither Greece?" (Προς τα πού οδεύει η Ελλάδα;).

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αγνοήσουν τα ακραία σενάρια, ενώ εκτιμά πως η διάσπαση της ευρωζώνης είναι απίθανη.

Η Morgan Stanley αναφέρεται σε τρία διαφορετικά σενάρια για το μέλλον της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τα οποία, όπως τονίζει, σχετίζονται με την αυστηρότητα με την οποία θα εφαρμοστούν τα μέτρα επαναφοράς στη δημοσιονομική πειθαρχία. Τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ο κίνδυνος για τον τρόπο εφαρμογής τους είναι σημαντικός: Αν η εφαρμογή των αυστηρών μέτρων είναι πλήρης, είναι πιθανό η ελληνική οικονομία να κυλήσει στην ύφεση.

Όπως εκτιμά ο οίκος, η «σκληρή αγάπη» που δείχνει η Ευρώπη προς την Ελλάδα, προς το παρόν, θα αποτελέσει καταλύτη για βελτίωση των δημοσιονομικών στο μέλλον.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο ρυθμός συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να μειώνεται στο πρώτο μισό του έτους, αλλά η δημοσιονομική αυστηρότητα θα επιφέρει μια νέα αδυναμία στην οικονομική δραστηριότητα στα μέσα του έτους.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ με βάση το σενάριο αυτό θα διαμορφωθεί σε -1,2% το 2009, σε 2% το 2010 και σε +0,5% το 2011.



Οι επενδύσεις πέφτουν απότομα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και η ανάπτυξη της κατανάλωσης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα μπαίνει εκ νέου σε αρνητικό έδαφος. Το επίπεδο της ανεργίας εξακολουθεί να αυξάνεται και φτάνει στο 12% στις αρχές του 2011. Η πτώση στην οικονομία βοηθά να μένει ο πληθωρισμός υπό έλεγχο. Στο σενάριο αυτό η ανάκαμψη του επόμενου έτους αποδεικνύεται πολύ εύθραυστη και το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου υποχωρεί στις 190 μονάδες βάσης στα τέλη του 2011.

Κατά το αισιόδοξο σενάριο η οικονομία συρρικνώνεται όσο και πέρυσι, αλλά επιταχύνει πιο έντονα το 2011 (στο σενάριο αυτό, το οποίο συγκεντρώνει πιθανότητες 20%, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ποσοστό 1,5% το 2011). Όπως αναφέρει ο οίκος, η ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας στην περίπτωση αυτή θα προέλθει από την ατελή εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. Ως αποτέλεσμα, η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται με πιο αργό ρυθμό.

Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει επίσης 20% πιθανότητα, το ΑΕΠ συρρικνώνεται για τρεις χρονιές στη σειρά, κάτι που πιθανόν να προκαλέσει και κοινωνικές αναταραχές. Το άσχημο σενάριο για την ανάπτυξη προέρχεται από το ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας να είναι άτεγκτη και η οικονομία να μην αντέξει το σοκ υποχωρώντας 3,5% το 2010.

Στην ίδια έκθεση, ο οίκος αναφέρεται ακόμη και σε τέσσερις κινδύνους:

* Οι οικονομικές προοπτικές που στηρίζουν τα δημοσιονομικά νούμερα είναι σχετικά αισιόδοξες, αφού παρά τη χρηματοοικονομική μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί μονο οριακά κατά 0,3%.

* Η πρόκληση της εφαρμογής των διαφόρων μέτρων είναι σημαντική, πολύ περισσότερο που και η ίδια η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί την ανάγκη να βελτιωθεί σημαντικά ο μηχανισμός χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

* Η ποιότητα των μέτρων έχει τόση σημασία όση και η ποσότητα για δύο λόγους: Πρώτον, το ένα τρίτο των μέτρων για τα έσοδα έχει αδύναμο ή καθόλου δομικό περιεχόμενο και δεύτερον, η αβεβαιότητα που περιβάλλει την εκτίμηση για τη δυνατότητα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι αρκετά υψηλή σε σχέση με τα μέτρα περικοπής κόστους.

* Η επίδραση των διαφόρων μέτρων για τα επόμενα χρόνια δεν έχει πλήρως υπολογιστεί.

euro2day.gr

Ericsson: Κάμψη 92% στα κέρδη δ' τριμήνου


Ericsson: Κάμψη 92% στα κέρδη δ' τριμήνου

Μείωση της τάξης του 92% κατέγραψαν κατά το τέταρτο τρίμηνο χρήσης τα κέρδη της Ericsson AB, του μεγαλύτερου κατασκευαστή ασύρματων δικτύων παγκοσμίως, με φόντο τον περιορισμό των δαπανών για δίκτυα από τις εταιρείες τηλεφωνίας.



Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκαν στα 314 εκατ. κορόνες (43,4 εκατ. δολάρια) έναντι των 3,89 δισ. κορόνων το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Τα έσοδα σημείωσαν πτώση 13% στα 58,3 δισ. κορόνες, έναντι προβλέψεων για 59 δισ. κορόνες.

Σημειώνεται εδώ ότι τα κέρδη της Ericsson είναι αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα που τα τοποθετούσαν οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ο μέσος όρος 17 αναλυτών – ερωτηθέντων από το Bloomberg - έκανε λόγο για κέρδη της τάξης των 2,5 δισ. κορόνων.

reporter.gr

Kάτω από τα 75 δολάρια το αργό


Kάτω από τα 75 δολάρια το αργό

Κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου στος διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, φτάνοντας κοντά σε χαμηλό μήνα, στον απόηχο της υποχώρησης των μετοχών στις χρηματιστηριακές αγορές, των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα, αλλά και του αδύναμου δολαρίου, τα οποία περιόρισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την ισχυροποίηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

reporter.gr

S&P: Απαισιόδοξη για την ευρωπαϊκή οικονομία


S&P: Απαισιόδοξη για την ευρωπαϊκή οικονομία

Απαισιόδοξη είναι για την πορεία της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας η S&P σύμφωνα με τελευταίο σημείωμά της. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο για ευρωπαϊκά θέματα, Jean-Michel Six, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη τους επόμενους 12-18 μήνες παραμένουν απαισόδοξες.





Τονίζει μάλιστα, ότι όσοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα επιστρέψει σύντομα σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά, θα πρέπει να κάνουν υπομονή. «Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία δείχνουν ότι η ανάπτυξη κόλλησε και μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% το προηγούμενο τρίμηνο, το τέταρτο φαίνεται πως έχει κολλήσει», επισήμανε ο κ. Six.



«Μέχρι τώρα, τους τελευταίους 18 μήνες, δημοσιονομικά και αναπτυξιακά προγράμματα στήριξης ενίσχυσαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αλλά όσο η θετική επίδραση αρχίζει να εξασθενίζει, θα πρέπει να περιμένουμε πως η ανάπτυξη θα αποδυναμώνεται. Τη σκυτάλη της ανάπτυξης θα λάβουν οι αναδυόμενες αγορές.



Με τον κ. Six φαίνεται να συμφωνεί και η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας που στις 13 Ιανουαρίου άφησε να εννοηθεί ότι η γερμανική οικονομία κόλλησε και πάλι. Το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η οικονομία υποχώρησε 4% το 2009, προβλέπει πως η οικονομία της θα ενισχυθεί κατά 0,7% το 2010 και 1,5% το 2011, δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της την αρκετά εύθραυστη γερμανική οικονομία.



«Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση, η οποία θα παραμείνει στάσιμη και το 2010, όπως επίσης και οι σφικτές πιστώσεις τόσο σε εταιρίες όσο και στα νοικοκυριά, που θα ενισχυθούν μέσα στο 2010», καταλήγει ο κύριος Six.

reporter.gr

25 top-paying companies

25 top-paying companies

Senior account execs at Salesforce.com take home an average $249,607 total compensation annually. See which other Best Companies to Work For offer big paychecks.

Click on the link below to read the rest of the story.

http://money.cnn.com/galleries/2010/fortune/1001/gallery.bestcompanies_toppay.fortune/index.html

cnn

Υποχωρούν κάτω από τις 300 μ.β. τα spreads

Υποχωρούν κάτω από τις 300 μ.β. τα spreads


Τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών bunds υποχωρούν κάτω από τις 300 μονάδες βάσης λίγο πριν το μεσημέρι της Δευτέρας και εν αναμονή της ελληνικής κοινοπρακτικής έκδοσης.

Πιο συγκεκριμένα, τα spreads βρίσκονται στις 292 μ.β. ενώ πριν λίγες ώρες είχαν αναρριχηθεί στις 305 μ.β.

capital.gr

SocGen: Συζητήσεις με Credit Agricole για κοινοπραξία


SocGen: Συζητήσεις με Credit Agricole για κοινοπραξία


ΠΑΡΙΣΙ (Dow Jones) – Οι γαλλικές τράπεζες Societe Generale SA (GLE.FR) και Credit Agricole SA (ACA.FR) βρίσκονται σε συνομιλίες για την δημιουργία κοινοπραξίας στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, αναφέρει η γαλλική εβδομαδιαία La Lettre de l΄Expansion χωρίς να επικαλείται πηγές.

Ωστόσο, οι συνομιλίες ενδεχομένως να εκτροχιαστούν από την πολύπλοκη φύση των δύο επιχειρήσεων, ιδίως επειδή οι δραστηριότητες της Societe Generale στην επενδυτική τραπεζική δεν περιλαμβάνονται σε ξεχωριστή θυγατρική και καθώς οι συνομιλίες αφορούν μόνο ένα μέρος των της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής της Credit Agricole.

Οι Credit Agricole και SocGen αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

capital.gr

Ferrero: Αποσύρεται επισήμως από την διεκδίκηση της Cadbury


Ferrero: Αποσύρεται επισήμως από την διεκδίκηση της Cadbury



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η ιταλική εταιρεία ζαχαρωδών Ferrero απέκλεισε επισήμως σήμερα το ενδεχόμενο να καταθέσει αντιπρόταση για την Cadbury PLC, ανοίγοντας το δρόμο για την Kraft Foods Inc να ολοκληρώσει την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας έναντι 11,9 δισ. λιρών.

Η ιδιωτικών συμφερόντων Ferrero ανέφερε σε ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο του Λονδίνου ότι δεν προτίθεται να καταθέσει πρόταση για την Cadbury. Είχε ανακοινώσει στις 18 Νοεμβρίου ότι εξέταζε όλες τις εναλλακτικές αναφορικά με την κατάθεση αντιπρότασης, ωστόσο λίγοι ανέμεναν να πραγματοποιηθεί μετά και την απόσυρση του ενδιαφέροντος από τις Nestle και Hershey.

Το συμβούλιο της Cadbury την περασμένη εβδομάδα πρότεινε να γίνει αποδεκτή μία πρόταση μετρητών και μετοχών ύψους 850 πενών ανά μετοχή από την Kraft, δίνοντας τέλος σε μία μάχη τεσσάρων μηνών. Με όλους τους ενδιαφερόμενους πλέον εκτός παιχνιδιού, η Kraft φαίνεται ότι θα λάβει την έγκριση από το 50% των μετόχων έως τη διορία στις 2 Φεβρουαρίου.

Σε ξεχωριστή σημερινή ανακοίνωση, η Kraft έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για την πρόταση της και ειδικότερα για τον τρόπο που μπορούν να επιλέξουν οι μέτοχοι την αναλογία μετρητών-μετοχών.

Η Kraft ανέφερε ότι οι μέτοχοι της Cadbury που δεν θέλουν μετοχές της Kraft θα ήταν καλύτερα να αποδεχτούν το πακέτο μετρητών-μετοχών και μετά να πουλήσουν τις μετοχές τους στην αγορά, παρά να λάβουν μόνο μετρητά.

Η πρόταση της Kraft δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους να λάβουν μόνο μετρητά, αν και με αυτόν τον τρόπο η πρόταση φτάνει μόλις στις 799 πένες ανά μετοχή έναντι 827 πενών ανά μετοχή που είναι η αξία του πακέτου μετοχών-μετρητών.


capital.gr

Μειώνουν τα μπόνους οι τράπεζες της Wall Street


Μειώνουν τα μπόνους οι τράπεζες της Wall Street


Σε μείωση των αποζημιώσεων προς τα κορυφαία στελέχη τους προχωρούν οι Goldman Sachs Group, Morgan Stanley και JPMorgan Chase & Co. αντιδρώντας στις πολιτικές πιέσεις που έχουν δεχτεί το τελευταίο διάστημα από τον Λευκό Οίκο.

Οι τρεις εταιρείες-κολοσσοί της Wall Street έβαλαν στην άκρη 39,9 δισ. δολ. για μισθούς το 2009, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του πρακτορείου έκαναν λόγο για 46,1 δισ. δολ. Το 2007 η δεξαμενή των μισθών και μπόνους είχε φτάσει το ρεκόρ των 44,7 δισ. δολ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ένα νέο πλαίσιο κανονισμών για τον τραπεζικό κλάδο, ενώ επιτέθηκε και πάλι στις τράπεζες για τα υπέρογκα μπόνους που διαθέτουν προς τα στελέχη τους την ίδια στιγμή που περιορίζουν τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυρια.

capital.gr

BOJ Said to Be Open to Expanding Emergency Loans, Bond Buying


BOJ Said to Be Open to Expanding Emergency Loans, Bond Buying

Jan. 25 (Bloomberg) -- Bank of Japan policy makers are prepared to consider expanding an emergency-loan program for banks and increasing purchases of government debt should the recovery falter, people with knowledge of the matter said.

The central bank’s board will leave interest rates and its lending program unchanged tomorrow, 16 of 17 economists said in a Bloomberg News survey. How it responds in coming months will depend on the extent of any further economic shocks -- such as a surge in the yen to November’s 14-year high -- the people said on condition of anonymity because the talks are private.

“Should a rise in the yen threaten to damp corporate and consumer sentiment and exacerbate deflation, the BOJ will probably expand the loan program,” said Masaaki Kanno, a 25- year veteran of the central bank who is now chief economist at JPMorgan Chase & Co. in Tokyo. “If that’s not enough, the bank may turn to more bond buying.”

While increased liquidity injections may help restrain the yen, an expansion of the monthly 1.8 trillion yen ($20 billion) of bond purchases may spark concern the BOJ is financing the government’s deficit spending. Central bankers would have to counter any such perception, and may need to stress the urgency for Prime Minister Yukio Hatoyama’s administration to rein in the budget gap, one of the people said.

The Bank of Japan may be unique in considering additional monetary stimulus among the Group of 20 major economies this year. Exporters have led the rebound from the country’s worst postwar recession as falling wages, job losses and factory overcapacity hamper spending and deepen price declines at home.

Expand Credit Program

Central bank Governor Masaaki Shirakawa and his colleagues, who begin a two-day meeting today, will leave the benchmark interest rate at 0.1 percent tomorrow, according to all of the 17 economists surveyed.

One of the analysts, Hiromichi Shirakawa, chief economist at Credit Suisse Group AG in Tokyo and a former BOJ official, said the bank may expand the 10 trillion yen lending program it introduced Dec. 1 in reaction to the yen’s climb to 84.83 per dollar. The currency jumped more than 1 percent at the end of last week, to as high as 89.79 in Tokyo trading, underscoring the risk to the nation’s exporters.

The emergency lending facility, which provides commercial banks with funds for three months at 0.1 percent, could be expanded in stages, one of the people said. Along with increasing the size, officials might extend the maturity of the loans to six months, and later to 12 months, the person said.

‘Crucial Challenge’

Governor Shirakawa said last week that stamping out deflation is a “crucial challenge” and the bank will persist with its low-rate policy to aid growth. He said he expects the economy to keep growing, fueled by overseas sales, though the revival of exports and output has yet to spur domestic demand.

When the yen was trading around 93 per dollar on Jan. 7, Finance Minister Naoto Kan said he wanted it to weaken “a bit more” and he will seek to cooperate with the Bank of Japan on the currency’s level. The yen’s gain last week made it stronger than the 90-to-mid-90s range that Kan has said manufacturers regard as “appropriate.”

There are “still various policy measures that could be taken” by the government and the bank, Kan said Jan. 14. Last week he said it “would be going too far if the government asked the BOJ to implement specific monetary policy measures.”

With a public debt that’s almost twice the size of the economy, Kan may have little room to increase spending beyond the record 92.3 trillion yen budgeted for the year starting April 1.

‘Put the Heat On’

“The government may put the heat on the BOJ should the yen gain rapidly and stocks slide before the fiscal year end,” said Mari Iwashita, chief market economist at Nikko Cordial Securities Inc. in Tokyo. “The government is overwhelmed by the task of passing next year’s budget bill, so it has no choice but to depend on the BOJ if the economy stumbles.”

So far, borrowing costs remain contained even as the fiscal condition deteriorates, as deflation attracts investors to government debt. The yield on the 10-year note was at 1.325 percent on Jan. 22.

“I see a 30 percent chance that the bank will buy more bonds,” said Yasunari Ueno, chief market economist at Mizuho Securities Co. in Tokyo. “The BOJ at heart probably wants to prevent more bond purchases because any increase would fuel speculation” that it will monetize the debt, Ueno said.

Any consideration by the board to buy more government bonds may hinge on whether the bank sticks to a self-imposed rule of limiting its holdings of the securities lower than the amount of bank notes in circulation. Bank notes are decreasing and the room to increase bond purchases is narrowing, one of the people with knowledge of the situation said.

Another option is for the bank to specify the period for keeping rates low, one of the people said, adding that it’s not currently an urgent issue. When it introduced a quantitative easing policy of pumping cash into the banking system in March 2001, it said the step would stay until prices stopped falling.

bloomberg
Share |