Monday, January 25, 2010

S&P: Απαισιόδοξη για την ευρωπαϊκή οικονομία


S&P: Απαισιόδοξη για την ευρωπαϊκή οικονομία

Απαισιόδοξη είναι για την πορεία της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας η S&P σύμφωνα με τελευταίο σημείωμά της. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο για ευρωπαϊκά θέματα, Jean-Michel Six, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη τους επόμενους 12-18 μήνες παραμένουν απαισόδοξες.





Τονίζει μάλιστα, ότι όσοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα επιστρέψει σύντομα σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά, θα πρέπει να κάνουν υπομονή. «Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία δείχνουν ότι η ανάπτυξη κόλλησε και μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% το προηγούμενο τρίμηνο, το τέταρτο φαίνεται πως έχει κολλήσει», επισήμανε ο κ. Six.



«Μέχρι τώρα, τους τελευταίους 18 μήνες, δημοσιονομικά και αναπτυξιακά προγράμματα στήριξης ενίσχυσαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αλλά όσο η θετική επίδραση αρχίζει να εξασθενίζει, θα πρέπει να περιμένουμε πως η ανάπτυξη θα αποδυναμώνεται. Τη σκυτάλη της ανάπτυξης θα λάβουν οι αναδυόμενες αγορές.



Με τον κ. Six φαίνεται να συμφωνεί και η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας που στις 13 Ιανουαρίου άφησε να εννοηθεί ότι η γερμανική οικονομία κόλλησε και πάλι. Το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η οικονομία υποχώρησε 4% το 2009, προβλέπει πως η οικονομία της θα ενισχυθεί κατά 0,7% το 2010 και 1,5% το 2011, δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της την αρκετά εύθραυστη γερμανική οικονομία.



«Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση, η οποία θα παραμείνει στάσιμη και το 2010, όπως επίσης και οι σφικτές πιστώσεις τόσο σε εταιρίες όσο και στα νοικοκυριά, που θα ενισχυθούν μέσα στο 2010», καταλήγει ο κύριος Six.

reporter.gr

No comments:

Share |