Tuesday, August 24, 2010

Με κέρδη τελικά έκλεισε ο χρυσός


Με κέρδη τελικά έκλεισε ο χρυσός

Μετά από μία συνεδρίαση που στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτησαν τα αρνητικά πρόσημα, τελικά ο χρυσός κατάφερε να κλείσει με κέρδη στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι ανησυχίες που προκάλεσε η πτώση των πωλήσεων νέων κατοικιών οδήγησε τους επενδυτές και πάλι στην «ασφάλεια» του.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,4%, κλείνοντας στα 1.233,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχωρούσαν στα 1.211,70 δολάρια.
Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία, εμφάνισαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούλιο. Ειδικότερα, τα συμβόλαια πώλησης υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν κατά 27,2% στα 3,83 εκατομμύρια πωλήσεις, από 5,26 εκατ. ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Μεσιτών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση κατά 13,4%.

source: reporter.gr

Έως και 0,7% του ΑΕΠ το κόστος της ξηρασίας στη ρωσική οικονομία


Έως και 0,7% του ΑΕΠ το κόστος της ξηρασίας στη ρωσική οικονομία

Σε 0,7-0,8% του ΑΕΠ της χώρας για το 2010 θα ανέλθει το κόστος από την άνευ προηγουμένου ξηρασία που πλήττει τη Ρωσία εδώ και πολλούς μήνες, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αντρέϊ Κλεπάτς.
«Η ξηρασία θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ 0,4-0,5% και συνολικά 0,7-08%, αν όχι περισσότερο», δήλωσε ο Κλεπάτς.
Για όλο το έτος, η πρόγνωση για την οικονομική ανάπτυξη παραμένει η ίδια, με αύξηση 4% του ΑΕΠ, σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Κλεπάτς είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρούσε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη. Ωστόσο τα σχέδια αυτά ανατράπηκαν λόγω της σημαντικής ξηρασίας που πλήττει τη χώρα από τον Απρίλιο, η οποία έχει μάλιστα επιδεινωθεί εδώ και πολλές εβδομάδες από τον καύσωνα.

source: reporter.gr

Σε χαμηλά 11 εβδομάδων το αργό


Σε χαμηλά 11 εβδομάδων το αργό

Με απώλειες που έφτασαν το 2% έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι ανησυχίες που προκάλεσε η πτώση των πωλήσεων νέων κατοικιών το οδήγησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έντεκα εβδομάδων.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,47 δολάρια, κλείνοντας στα 71,63 δολάρια το βαρέλι.
Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία, εμφάνισαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούλιο. Ειδικότερα, τα συμβόλαια πώλησης υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν κατά 27,2% στα 3,83 εκατομμύρια πωλήσεις, από 5,26 εκατ. ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Μεσιτών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση κατά 13,4%.

Επιπλέον, επιβραδύνθηκε ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας Richmond FED και κατά το μήνα Αύγουστο. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 11 μονάδες από τις 16 μονάδες τον Ιούλιο και τις 23 τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης αποστολών φορτίων υποχώρησε στις 11 μονάδες από 22 μονάδες .Ο δείκτης εσόδων του τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις -10 μονάδες από τις 8 μονάδες, των εσόδων λιανικών πωλήσεων μειώθηκε στο -8 από τις 0 μονάδες.

Την κακή εικόνα της αγοράς δείχνουν τα στοιχεία του ICSC. Οι πωλήσεις των εμπορικών κέντρων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,3%, σε ετήσια βάση, την εβδομάδα που έληξε στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το Διεθνές Συμβούλιο Εμπορικών Κέντρων (ICSC) και η Goldman Sachs.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Βουτιά 27,2% στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιούλιο


ΗΠΑ: Βουτιά 27,2% στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιούλιο

Βουτιά 27,2% σημείωσαν τον Ιούλιο οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ για να διαμορφωθούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών διαμορφώνοντας μια ζοφερή εικόνα για την αμερικανική στεγαστική αγορά.

Η πτώση-ρεκόρ των πωλήσεων κατά 27,2% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 3,83 εκατ. τον Ιούλιο είναι σχεδόν υπερδιπλάσια των εκτιμήσεων των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που έκαναν λόγο για υποχώρηση των πωλήσεων κατά 14,3%.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της National Association of Realtors, τα αποθέματα κατοικιών αυξήθηκαν σε προσφορά 12,5 μηνών από 8,9 μήνες τον Ιούνιο, πιέζοντας περαιτέρω τις τιμές των κατοικιών. Τα αποθέματα βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα για διάστημα άνω των δέκα ετών.

Η απότομη πτώση των πωλήσεων τον Ιούλιο ακολουθει τις τελευταίες ενδείξεις οικονομικής αδυναμίας στις ΗΠΑ αλλά και την εκπνοή των κυβερνητικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της στεγαστικής αγοράς.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Βουτιά 27,2% στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιούλιο


ΗΠΑ: Επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στο Richmond

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή που υπάγεται στην αρμοδιότητα της Federal Reserve Bank of Richmond επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο μεταποιητικός δείκτης Richmond Fed υποχώρησε στις 11 μονάδες από τις 16 μονάδες τον Ιούλιο.


Ο δείκτης αποστολών φορτίων υποχώρησε στις 11 μονάδες από 22 μονάδες, ο δείκτης εσόδων του τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις -10 μονάδες από τις 8 μονάδες ενώ των εσόδων λιανικών πωλήσεων μειώθηκε στο -8 από τις 0 μονάδες


source: capital.gr

Οι εκτιμήσεις της HSBC για το β΄ τρίμηνο 6 τραπεζών


Οι εκτιμήσεις της HSBC για το β΄ τρίμηνο 6 τραπεζών

Κάμψη σε ετήσια βάση και άνοδο σε τριμηνιαία βάση εκτιμά η HSBC ότι θα εμφανίσουν στο σύνολό τους τα κέρδη έξι ελληνικών τραπεζών στο β’ τρίμηνο του 2010.

Ειδικότερα, η HSBC εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς, Τράπεζας Κύπρου και Marfin Bank θα διαμορφωθούν, στο σύνολό τους, στα 210 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο, καταγράφοντας πτώση 74% σε σχέση με τα 819 εκατ. ευρώ του β΄ τριμήνου της προηγούμενης χρονιάς και αύξηση 34% σε σχέση με τα 157 εκατ. ευρώ του α’ τριμήνου του έτους.

Αναλυτικότερα, η HSBC αναμένει καθαρά κέρδη από την Εθνική Τράπεζα για το β’ τρίμηνο του έτους στα 114 εκατ. ευρώ (χαμηλότερα κατά 71% σε ετήσια βάση και υψηλότερα κατά 433% σε τριμηνιαία βάση).

Για την Eurobank προβλέπει καθαρά κέρδη 14 εκατ. ευρώ στο εξεταζόμενο διάστημα (μειωμένα κατά 85% σε ετήσια βάση και χαμηλότερα κατά 16% σε τριμηνιαία βάση).

Για την Alpha Bank προβλέπει καθαρά κέρδη στα 30 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 77% σε ετήσια βάση και έναντι ζημιών 10 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο της χρονιάς).

Για την Τράπεζα Πειραιώς αναμένει ζημιές 14 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 76 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του 2009, και σε σχέση με κέρδη 7 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του έτους).

Για την Τράπεζα Κύπρου προβλέπει καθαρά κέρδη 66 εκατ. ευρώ (χαμηλότερα κατά 22% σε ετήσια βάση και μειωμένα κατά 19% συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2010).

Τέλος, για την Marfin Bank αναμένει καθαρά κέρδη 1 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 98% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2009 και χαμηλότερα κατά 97% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους).

Πιέσεις στο σύνολο του κλάδου

Η HSBC μεταξύ άλλων εκτιμά, αναφορικά με τα επιτόκια δανεισμού, ότι συνολικά οι ανατιμολογήσεις θα έχουν κάποιο όφελος για τον κλάδο, το οποίο όμως περιορίζεται από τις περιορισμένες δυνατότητες των δανειοληπτών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, αναφέρει η έκθεση, οι μεγαλύτερες μεταβολές εντοπίζονται στα επιχειρηματικά δάνεια και κυμαίνονται μεταξύ 30 και 80 μονάδων βάσης. Τα μεγαλύτερη οφέλη αναμένονται για τις Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς.

Οι πιέσεις στα καταθετικά spreads εκτιμάται ότι αυξήθηκαν σημαντικά στο β’ τρίμηνο λόγω της άνευ προηγουμένου έλλειψης ρευστότητας και σε συνδυασμό με τις εκροές καταθέσεων και τη συνεχιζόμενη δυσλειτουργία στην διατραπεζική αγορά. Αν και αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το σύνολο του κλάδου, η HSBC εκτιμά ότι η ΕΤΕ αντιμετωπίζει τις μικρότερες επιπτώσεις.

Για το β’ τρίμηνο τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια στον κλάδο εκτιμάται ότι υποχώρησαν κατά 10 μονάδες βάσης περίπου, ενώ άνοδος της τάξης του 20% αναμένεται σα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Στον τομέα των χορηγήσεων, η πτώση στο β’ τρίμηνο εκτιμάται σε 25% σε σχέση με το α’ τρίμηνο, στα 3,1 δισ. ευρώ. Όπως σχολιάζει η HSBC, η αδύναμη πιστωτική επέκταση αναμένεται να έχει επηρεάσει αρνητικά (κατά 20%) και τα έσοδα από προμήθειες.

source: capital.gr

Πιο θετική η Citigroup για τις ελληνικές τράπεζες- Αυξάνει εκτιμήσεις


Πιο θετική η Citigroup για τις ελληνικές τράπεζες- Αυξάνει εκτιμήσεις

Στην αύξηση των τιμών στόχων των περισσοτέρων ελληνικών τραπεζών προχώρησε και η Citigroup η οποία σημειώνει πως γίνεται λιγότερο bearish αναφορικά με τα θεμελιώδη των τραπεζών. Ο οίκος αύξησε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2010 για τις περισσότερες από τις ελληνικές τράπεζες.
Η αλλαγή της στάσης της γίνεται -σύμφωνα με την έκθεσή της- γιατί βλέπει σταθεροποίηση στο μακροοικονομικό περιβάλλον καθώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού για τη μείωση του ελλείμματος προχωρά βάσει του προγράμματος και παρά την αδυναμία στα έσοδα. Περιμένει επίσης πως η φημολογία για εξαγορές και συγχωνεύσεις θα αυξηθεί από το φθινόπωρο, ενώ περιμένει μεταβλητότητα στις μετοχές.

Ο οίκος δίνει τιμή στόχο για την Alpha Bank τα 5,75 ευρώ από 4,75 ευρώ, για την ΑΤΕ τα 0,95 ευρώ από 0,75 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου τα 5 ευρώ από 4,5 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 4,5 ευρώ από 4 ευρώ, για τη Eurobank τα 5,75 ευρώ από 4,25 ευρώ, για το ΤΤ τα 4,50 ευρώ από 3 ευρώ, για την Ελληνική διατηρεί τα 1,20 ευρώ, για τη Marfin μειώνει στο 1,70 ευρώ από 1,85 ευρώ και αυξάνει στα 11,25 ευρώ από 10 ευρώ την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα.

Σχετικά με τις συστάσεις υποβαθμίζει τη Marfin σε διακράτηση από αγορά και διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τις Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική, τη σύσταση διακράτησης για τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και διατηρεί τη σύσταση πώλησης για την ΑΤΕ Bank.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα περιμένει από την ATE Bank ζημιές 39 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, από την Alpha Bank κέρδη 33 εκατ. ευρώ (πριν από τα δικαιώματα μειοψηφίας), από την Τράπεζα Κύπρου 77 εκατ. ευρώ, από τη Eurobank 37 εκατ. ευρώ (πριν από τα δικαιώματα μειοψηφίας), από την Ελληνική 7 εκατ. ευρώ, από τη Marfin 17 εκατ. ευρώ, από την Εθνική 92 εκατ. ευρώ (πριν από τα δικαιώματα μειοψηφίας), από την Τράπεζα Πειραιώς 9 εκατ. ευρώ ζημιές και από το Τ.Τ. ζημιά 15 εκατ. ευρώ.

source: capital.gr

Τράπεζες: Ήρθε το τέλος των υποκαταστημάτων;


Τράπεζες: Ήρθε το τέλος των υποκαταστημάτων;


Όπως συνήθως, τις αγορές λιανικής τραπεζικής απασχολεί αρκετά το πώς συνδυάζονται τα υποκαταστήματα με τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω κινητής τηλεφωνίας. Η ερώτηση που θέτουν στον εαυτό τους είναι: «Αν επενδύσουμε στο mobile internet χρειαζόμαστε υποκαταστήματα;».

Αυτό το ερώτημα θυμίζει τις συζητήσεις που διεξάγονταν προ δεκαετίας, όταν όλοι πίστευαν πως «αν επενδύσουμε στο Διαδίκτυο, θα κλείσουμε υποκαταστήματα». Αυτό ήταν λάθος. Άραγε σήμερα θα ήταν αντιστοίχως λάθος να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο;

Ίσως και ναι. Πάντως, οι συζητήσεις αυτές φώτισαν μια σειρά θέματα.

Σε ό,τι αφορά τα υποκαταστήματα, φαίνεται να υπάρχει ανάπτυξη της λειτουργίας της χρήσης τους, η οποία ξεκινά από τις χώρες με περιορισμένη τραπεζική διείσδυση, περνά στις αναδυόμενες και φτάνει στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Στις οικονομίες με περιορισμένη τραπεζική διείσδυση το θέμα συχνά είναι η έλλειψη υποδομής και επενδύσεων σε συνδυασμό με χαμηλά έσοδα και περιορισμένες προοπτικές. Οι τράπεζες δεν επενδύουν σε υποκαταστήματα, αφού είναι κερδοφόρα μόνο αν βρίσκονται εντός μεγάλων πόλεων, όπου υπάρχουν πυκνότητα πληθυσμού, πλούτος και δουλειά. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι χώρες είχαν περιορισμένες προοπτικές σε σχέση με την τραπεζική και περιορισμένη πρόσβαση. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που αλλάζει λόγω του λανσαρίσματος νέων υποδομών και δυνατοτήτων της κινητής τηλεφωνίας. Ακόμα και έτσι, σε αυτές τις κοινότητες οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να έχουν περιορισμένη παρουσία, καθώς η διαθεσιμότητα των τραπεζικών υπηρεσιών στις αγροτικές περιοχές απέχει αρκετά από το να είναι πλήρης.




Στις αναδυόμενες οικονομίες, ωστόσο, η μαζική αστικοποίηση δημιουργεί νέο πλούτο και νέες κοινότητες. Στην Κίνα, ο λόγος του αγροτικού προς τον αστικό πληθυσμό, από το 76:24 το 1990 βρέθηκε στο 53,4:46,6 το 2009. Μαζί με την ανάπτυξη αυτού του τύπου έρχεται και η ανάπτυξη της «τραπεζικής των υποκαταστημάτων». Η Κίνα έζησε μια τραπεζική επανάσταση κατά τη διάρκεια της αστικοποίησής της και οι σημερινές κινεζικές τράπεζες με δυσκολία θυμίζουν τα προ δύο δεκαετιών ιδρύματα, από πλευράς τόσο στιλ όσο και παρεχόμενων υπηρεσιών.

Βλέποντας ωστόσο τις ανεπτυγμένες οικονομίες, παρατηρεί κανείς ότι το δίκτυο υποκαταστημάτων έχει ήδη χτιστεί επί ενός παλαιότερου τραπεζικού μοντέλου. Έτσι, αν και το υποκατάστημα λειτουργεί θετικά ή αρνητικά για έναν όμιλο, το σημαντικό είναι ότι τα νέα κανάλια και οι νέες τεχνολογίες -ειδικά το internet και το mobile internet- προσφέρουν σε αυτές τις τράπεζες εναλλακτικούς τρόπους για να φτάσουν στους καταναλωτές τους.

Αυτό, εξάλλου, ποικίλλει ανάλογα με τη γλώσσα και την κουλτούρα. Για παράδειγμα, οι Ισπανοί προτιμούν τα τραπεζικά υποκαταστήματα πολύ περισσότερο από ό,τι οι Βρετανοί, οι οποίοι προτιμούν να τηλεφωνήσουν στην τράπεζά τους παρά να επισκεφθούν ένα υποκατάστημα. Οπότε οι γενικεύσεις σε ό,τι αφορά αυτές τις υπηρεσίες δεν είναι δυνατές.

Οι πέντε ηλικίες του mobile banking

Το άλλο δεδομένο που γίνεται προφανές είναι ότι μπορεί κάποιος πλέον να δει σημαντικές αλλαγές και στο ίδιο το mobile banking. Μπορούν να παρατηρηθούν πέντε συνολικά φάσεις στην έως τώρα ζωή του mobile banking και της χρήσης του. Η πρώτη περιείχε βασικές διαδικασίες πληρωμών και συναλλαγές μέσω SMS.

Η δεύτερη περιέλαβε επιπλέον τραπεζικές υπηρεσίες με βάση το Wireless Application Protocol.

Η τρίτη γενιά mobile τραπεζικών υπηρεσιών πρόσφερε την (πλούσια σε multimedia) δυνατότητα διάδρασης, βασισμένη στα smart phones. Αυτό είχε τον περιορισμό ότι οι εταιρίες έπρεπε να αναπτύξουν εφαρμογές ("apps") διαφορετικές για το λειτουργικό κάθε τηλεφώνου και -σε ορισμένες περιπτώσεις- για κάθε διαφορετικό μοντέλο.

Η τέταρτης γενιάς τεχνολογία κινητής είναι εκεί όπου βρισκόμαστε σήμερα, με εξαιρετικές εφαρμογές που προσφέρονται από πλατφόρμες όπως εκείνες των iphone και Android. Το θετικό της εξέλιξης αυτής είναι ότι τώρα δεν έχουμε μόνο τηλέφωνα που μπορούν να προσφέρουν σαφείς και κατανοητές σε όλους τραπεζικές υπηρεσίες αλλά και εφαρμογές που μπορούν να αναπτυχθούν για το mobile internet.

Ο σχεδιασμός των εφαρμογών αυτών δεν γίνεται πια για ένα συγκεκριμένο μοντέλο τηλεφώνου ή ειδικά για ένα λειτουργικό σύστημα, αλλά χρησιμοποιώντας τη σουίτα Open Application Programming Interface (OpenAPI) και με σκοπό την παροχή ευκολότερης πρόσβασης και πλούσιων σε multimedia τραπεζικών υπηρεσιών. Σήμερα έχουμε τα EMV chips για τις έξυπνες κάρτες, τα SIM chip για τα τηλέφωνα και τα chips προσδιορισμού ραδιοσυχνότητας για υπηρεσίες χωρίς προσωπική επαφή.

Όλα αυτά θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια καθώς η Visa, η Μastercard, η GSM Association (που εκπροσωπεί τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας) και οι ίδιοι οι πάροχοι της κινητής τηλεφωνίας συνεργάζονται για τη δημιουργία νέας γενιάς chip που θα λειτουργούν ανεξάρτητα από το είδος της συσκευής με την οποία θα συνδέονται. Θα μπορεί ο καθένας να συνδέει το ασύρματο chip πληρωμών του οπουδήποτε: σε τηλέφωνο, συσκευή τηλεόρασης, iPad, laptop, ακόμα και σε… ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου. Τα πάντα μπορούν να καταστούν διαδραστικές, ασύρματες συσκευές πληρωμών.

source: euro2day.gr

Γερμανία: Στο 2,2% το ΑΕΠ του β΄τριμήνου


Γερμανία: Στο 2,2% το ΑΕΠ του β΄τριμήνου

Με ρυθμό 2,2% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία κατά το β' τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, στον απόηχο των υψηλών εξαγωγών και επενδύσεων. Το ποσοστό είναι το υψηλότερο σε τριμηνιαία βάση, από την ενοποίηση της Γερμανίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο ύψους 3,7%.


Το εξωτερικό εμπόριο και οι ακαθάριστες κεφαλαιουχικές επενδύσεις συνέβαλαν κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

source: reporter.gr

Πρόταση για την Potash φέρονται να εξετάζουν Rio Tinto και Sinochem


Πρόταση για την Potash φέρονται να εξετάζουν Rio Tinto και Sinochem

ΣΙΔΝΕΥ (Dow Jones)-- Η Rio Tinto Ltd. (RIO.AU) εξετάζει μια προσφορά για την Potash Corp. of Saskatchewan Inc. (POT) μαζί με κινεζική συνεργάτη της, ενδεχομένως την Sinochem International Corp. (600500.SH) ή την Cnooc Ltd. (CEO), σύμφωνα με δημοσίευμα της καναδέζικης εφημερίδας Globe and Mail.

Η Potash Corp. βρίσκεται σε συζητήσεις με «ένα αριθμό κινεζικών εταιρειών και άλλων διεθνών επιχειρήσεων προκειμένου να αποφύγει» την επιθετική πρόταση εξαγοράς από την BHP Billiton Ltd.΄s (BHP.AU), ύψους 38,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την εφημερίδα που δεν επικαλείται συγκεκριμένες πηγές.

«Η Rio Tinto φέρεται να εξετάζει πρόταση εξαγοράς μαζί με μια κινεζική εταιρεία», αναφέρει.

Ο εκπρόσωπος της Rio Tinto, David Luff, αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το δημοσίευμα της Globe and Mail, και σημείωσε πως η εφημερίδα είναι «η μόνη στον κόσμο που το αναφέρει».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rio Tinto, Tom Albanese, υποβάθμισε τη σημασία ενός πιθανού ενδιαφέροντος στον κλάδο της γεωργίας, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στη Σαγκάη, λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν είμαι αγρότης, είμαι μεταλλευτής… αλλά εάν εμφανιστεί κάτι στην πορεία μας, θα το εξετάσουμε».


source: capital.gr

Η Chi-X Europe επιβεβαιώνει ενδιαφέρον από τρίτο μέρος


Η Chi-X Europe επιβεβαιώνει ενδιαφέρον από τρίτο μέρος


Παρίσι – Η πανευρωπαϊκή πλατφόρμα συναλλαγών Chi-X Europe επιβεβαίωσε σήμερα αναφορές ότι έχει υπάρξει προσέγγιση από τρίτο μέρος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβολή προσφοράς για την εταιρείας.

Η κίνηση αυτή έπεται μίας σειράς εικασιών ότι στους ενδιαφερόμενους για την εν λόγω πλατφόρμα ενδεχομένως να περιλαμβάνονται οι Nasdaq OMX Group Inc. (NDAQ) ή η γερμανική Deutsche Boerse AG (DB1.XE).

source: capital.gr

"Ανάμικτα συναισθήματα" στην Ασία, σε χαμηλό 15 μηνών ο Nikkei


"Ανάμικτα συναισθήματα" στην Ασία, σε χαμηλό 15 μηνών ο Nikkei

Με «ανάμικτα συναισθήματα» κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας, με κάποιες από αυτές να κινούνται θετικά, έπειτα από ένα ασταθές ξεκίνημα.


«Ο φόβος επέστρεψε στις καρδιές των επενδυτών. Είναι η πιθανότητα μιας δεύτερης (παγκόσμιας οικονομικής) ύφεσης που τους απασχολεί», δήλωσε ο Roger Tan, επικεφαλής της SIAS Research στη Σιγκαπούρη.


Στην Ιαπωνία, ο Nikkei βυθίστηκε σε χαμηλό 15 μηνών, καθώς οι μετοχές των εξαγωγών υποχώρησαν εξαιτίας της ενδυνάμωσης του γεν.


«Αυτό που ζητάμε είναι ένα μήνυμα ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσπαθεί διαρκώς να αντιμετωπίσει την ενδυνάμωση του γεν και τον αποπληθωρισμό», υποστήριξε ο Shun Maruyama της Credit Suisse, επισημαίνοντας την απογοήτευση της αγοράς καθώς δεν αποφασίστηκε καμία πολιτική ενέργεια κατά τη συνομιλία μεταξύ του πρωθυπουργού Naoto Kan και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Masaaki Shirakawa.


Επιπλέον, στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, σε επαφή με την κινεζική Sinochem Group και την βραζιλιάνικη Vale, ήλθε η Potash Corp, η οποία προσπαθεί να αποκρούσει την επιθετική πρόταση εξαγοράς της BHP Billiton.


Άλλες εταιρείες επίσης επικοινώνησαν με το δ.σ. της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων παγκοσμίως, οι συνομιλίες ωστόσο είναι πιθανό να μην ευοδωθούν.


Το ενδιαφέρον της κινεζικής κρατικής Sinochem αντανακλά την επιθυμία της Κίνας να σταματήσει την BHP Billiton από το να ελέγξει ακόμη περισσότερες προμήθειες στον μεγαλύτερο καταναλωτή commodities παγκοσμίως.


Στο ταμπλό, ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific, σημείωσε απώλειες 0,7% και διαμορφώθηκε στις 117,53 μονάδες.


Στο Τόκιο, ο Nikkei κατέγραψε απώλειες 1,33%, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 8.995,14 μονάδες, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2009. Ο ευρύτερος Topix σημείωσε πτώση 0,86%.


Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινήθηκε πτωτικά κατά 0,02%.


Αντίθετα, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,84% και ο Shenzhen Composite ενισχύεται κατά 1,62%. Ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει κέρδη 1,03%.


Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα σημειώνει πτώση 0,41%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν υποχωρεί σε ποσοστό 0,44%.


Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 καταγράφει πτώση 1,08%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία ενισχύθηκε 0,26%.


Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινήθηκε πτωτικά κατά 0,47%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη με άνοδο 0,52%.

source: capital.gr
Share |