Tuesday, August 24, 2010

"Ανάμικτα συναισθήματα" στην Ασία, σε χαμηλό 15 μηνών ο Nikkei


"Ανάμικτα συναισθήματα" στην Ασία, σε χαμηλό 15 μηνών ο Nikkei

Με «ανάμικτα συναισθήματα» κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας, με κάποιες από αυτές να κινούνται θετικά, έπειτα από ένα ασταθές ξεκίνημα.


«Ο φόβος επέστρεψε στις καρδιές των επενδυτών. Είναι η πιθανότητα μιας δεύτερης (παγκόσμιας οικονομικής) ύφεσης που τους απασχολεί», δήλωσε ο Roger Tan, επικεφαλής της SIAS Research στη Σιγκαπούρη.


Στην Ιαπωνία, ο Nikkei βυθίστηκε σε χαμηλό 15 μηνών, καθώς οι μετοχές των εξαγωγών υποχώρησαν εξαιτίας της ενδυνάμωσης του γεν.


«Αυτό που ζητάμε είναι ένα μήνυμα ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσπαθεί διαρκώς να αντιμετωπίσει την ενδυνάμωση του γεν και τον αποπληθωρισμό», υποστήριξε ο Shun Maruyama της Credit Suisse, επισημαίνοντας την απογοήτευση της αγοράς καθώς δεν αποφασίστηκε καμία πολιτική ενέργεια κατά τη συνομιλία μεταξύ του πρωθυπουργού Naoto Kan και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Masaaki Shirakawa.


Επιπλέον, στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, σε επαφή με την κινεζική Sinochem Group και την βραζιλιάνικη Vale, ήλθε η Potash Corp, η οποία προσπαθεί να αποκρούσει την επιθετική πρόταση εξαγοράς της BHP Billiton.


Άλλες εταιρείες επίσης επικοινώνησαν με το δ.σ. της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων παγκοσμίως, οι συνομιλίες ωστόσο είναι πιθανό να μην ευοδωθούν.


Το ενδιαφέρον της κινεζικής κρατικής Sinochem αντανακλά την επιθυμία της Κίνας να σταματήσει την BHP Billiton από το να ελέγξει ακόμη περισσότερες προμήθειες στον μεγαλύτερο καταναλωτή commodities παγκοσμίως.


Στο ταμπλό, ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific, σημείωσε απώλειες 0,7% και διαμορφώθηκε στις 117,53 μονάδες.


Στο Τόκιο, ο Nikkei κατέγραψε απώλειες 1,33%, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 8.995,14 μονάδες, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2009. Ο ευρύτερος Topix σημείωσε πτώση 0,86%.


Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινήθηκε πτωτικά κατά 0,02%.


Αντίθετα, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,84% και ο Shenzhen Composite ενισχύεται κατά 1,62%. Ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει κέρδη 1,03%.


Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα σημειώνει πτώση 0,41%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν υποχωρεί σε ποσοστό 0,44%.


Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 καταγράφει πτώση 1,08%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία ενισχύθηκε 0,26%.


Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινήθηκε πτωτικά κατά 0,47%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη με άνοδο 0,52%.

source: capital.gr

No comments:

Share |