Tuesday, August 24, 2010

Οι εκτιμήσεις της HSBC για το β΄ τρίμηνο 6 τραπεζών


Οι εκτιμήσεις της HSBC για το β΄ τρίμηνο 6 τραπεζών

Κάμψη σε ετήσια βάση και άνοδο σε τριμηνιαία βάση εκτιμά η HSBC ότι θα εμφανίσουν στο σύνολό τους τα κέρδη έξι ελληνικών τραπεζών στο β’ τρίμηνο του 2010.

Ειδικότερα, η HSBC εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς, Τράπεζας Κύπρου και Marfin Bank θα διαμορφωθούν, στο σύνολό τους, στα 210 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο, καταγράφοντας πτώση 74% σε σχέση με τα 819 εκατ. ευρώ του β΄ τριμήνου της προηγούμενης χρονιάς και αύξηση 34% σε σχέση με τα 157 εκατ. ευρώ του α’ τριμήνου του έτους.

Αναλυτικότερα, η HSBC αναμένει καθαρά κέρδη από την Εθνική Τράπεζα για το β’ τρίμηνο του έτους στα 114 εκατ. ευρώ (χαμηλότερα κατά 71% σε ετήσια βάση και υψηλότερα κατά 433% σε τριμηνιαία βάση).

Για την Eurobank προβλέπει καθαρά κέρδη 14 εκατ. ευρώ στο εξεταζόμενο διάστημα (μειωμένα κατά 85% σε ετήσια βάση και χαμηλότερα κατά 16% σε τριμηνιαία βάση).

Για την Alpha Bank προβλέπει καθαρά κέρδη στα 30 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 77% σε ετήσια βάση και έναντι ζημιών 10 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο της χρονιάς).

Για την Τράπεζα Πειραιώς αναμένει ζημιές 14 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 76 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του 2009, και σε σχέση με κέρδη 7 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του έτους).

Για την Τράπεζα Κύπρου προβλέπει καθαρά κέρδη 66 εκατ. ευρώ (χαμηλότερα κατά 22% σε ετήσια βάση και μειωμένα κατά 19% συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2010).

Τέλος, για την Marfin Bank αναμένει καθαρά κέρδη 1 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 98% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2009 και χαμηλότερα κατά 97% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους).

Πιέσεις στο σύνολο του κλάδου

Η HSBC μεταξύ άλλων εκτιμά, αναφορικά με τα επιτόκια δανεισμού, ότι συνολικά οι ανατιμολογήσεις θα έχουν κάποιο όφελος για τον κλάδο, το οποίο όμως περιορίζεται από τις περιορισμένες δυνατότητες των δανειοληπτών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, αναφέρει η έκθεση, οι μεγαλύτερες μεταβολές εντοπίζονται στα επιχειρηματικά δάνεια και κυμαίνονται μεταξύ 30 και 80 μονάδων βάσης. Τα μεγαλύτερη οφέλη αναμένονται για τις Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς.

Οι πιέσεις στα καταθετικά spreads εκτιμάται ότι αυξήθηκαν σημαντικά στο β’ τρίμηνο λόγω της άνευ προηγουμένου έλλειψης ρευστότητας και σε συνδυασμό με τις εκροές καταθέσεων και τη συνεχιζόμενη δυσλειτουργία στην διατραπεζική αγορά. Αν και αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το σύνολο του κλάδου, η HSBC εκτιμά ότι η ΕΤΕ αντιμετωπίζει τις μικρότερες επιπτώσεις.

Για το β’ τρίμηνο τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια στον κλάδο εκτιμάται ότι υποχώρησαν κατά 10 μονάδες βάσης περίπου, ενώ άνοδος της τάξης του 20% αναμένεται σα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Στον τομέα των χορηγήσεων, η πτώση στο β’ τρίμηνο εκτιμάται σε 25% σε σχέση με το α’ τρίμηνο, στα 3,1 δισ. ευρώ. Όπως σχολιάζει η HSBC, η αδύναμη πιστωτική επέκταση αναμένεται να έχει επηρεάσει αρνητικά (κατά 20%) και τα έσοδα από προμήθειες.

source: capital.gr

No comments:

Share |