Friday, August 1, 2008

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1002.27 ( -0.52%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2927.78 ( -0.54%)

Όγκος: € 4,006,253

---

FTSE 100 INDEX 5,354.70 -57.20 -1.06%
CAC 40 INDEX 4,314.34 -78.02 -1.78%
DAX INDEX 6,396.46 -83.10 -1.28%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,326.32 -51.70 -0.45%
S&P 500 INDEX 1,260.31 -7.07 -0.56%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,310.96 -14.59 -0.63%

Περιόρισε τα κέρδη το αργό-Έκλεισε λίγο πάνω από τα 125 δολάρια

Περιόρισε τα κέρδη το αργό-Έκλεισε λίγο πάνω από τα 125 δολάρια

Λίγο πάνω από τα 125 δολάρια το βαρέλι, έκλεισε την εβδομάδα το αργό, στον απόηχο των δηλώσεων του Ισραηλινού υποψηφίου πρωθυπουργού Shaul Mofaz, ότι η χώρα του βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Το αργό ενισχύθηκε κατά 1,5% στα 125,10 δολάρια το βαρέλι, καλύπτοντας τις απώλειες της εβδομάδας που μας πέρασε.

Το συμβόλαιο τύπου μπρεντ υποχώρησε οριακά κατά 0,02% στα 123,22 δολάρια.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι την 11η Ιουλίου, όταν και το αργό είχε αγγίξει το ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων, υπήρξε παρόμοια ένταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της MF Global, Michael Fitzpatrick, ο Mofaz έχει και το σθένος και την επιρροή, να κάνει πραγματικότητα αυτά που εξήγγειλε για το Ιράν.

Οι "μεγάλες δυνάμεις" που διαπραγματεύονται με το Ιράν (ΗΠΑ, Ρωσια, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) έδωσαν στην Τεχεράνη προθεσμία δύο εβδομάδων για να απαντήσει με σαφήνεια εάν δέχεται την πρόταση οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας που της έχει γίνει σε αντάλλαγμα για τη διακοπή των πυρηνικών δραστηριοτήτων της. Η διορία αυτή λήγει κανονικά αύριο Σάββατο και ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Ιράν ότι μπορεί να του επιβληθούν και νέες κυρώσεις εάν αρνηθεί την προσφορά.

Το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα σε παραγωγή πετρελαίου μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, η παραγωγή της οποίας διαμορφώθηκε στα 3,85 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο.

Παρόλα αυτά, έρευνα μεταξύ 29 αναλυτών, έδειξε ότι το 45% εξ’ αυτών εκτιμούν περεταίρω πτώση στην τιμή του αργού μέχρι την 8η Αυγούστου.

REPORTER.GR

Deutsche Bank: Υποβάθμιση από S&P ύστερα από τις νέες διαγραφές

Deutsche Bank: Υποβάθμιση από S&P ύστερα από τις νέες διαγραφές

Σε νέα υποβάθμιση της Deutsche Bank προχώρησε ο διεθνής οίκος Standard & Poor, από ΑΑ σε ΑΑ-, ύστερα από τις νέες διαγραφές ύψους 2,3 δις ευρώ, που ανακοινώθηκαν από τη γερμανική τράπεζα για το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.Η συνολική αναφορά του S&P για τη Deutsche Bank ήταν αρνητική, για την οποία ο κλάδος της επενδυτικής δραστηριότητας είναι κάτω από μεγάλη πίεση λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε χθες ότι τα κέρδη δευτέρου τριμήνου μειώθηκαν κατά 64%, ύστερα από τις νέες διαγραφές, που αφορούν στα ενυπόθηκα και καταναλωτικά δάνεια. Ο CEO της τράπεζας Josef Ackermann, επισήμανε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το υπόλοιπο του 2008.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Νέα πτώση στις τιμές κατοικιών το Μάιο

ΗΠΑ: Νέα πτώση στις τιμές κατοικιών το Μάιο

Στις 23 μονάδες μειώθηκαν οι τιμές κατοικιών τις μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ κατά το μήνα Μάιο, από τις 25 μονάδες που είχαν διαμορφωθεί τον περσινό Μάιο, εξαιτίας των αυξημένων πλειστηριασμών που έπληξαν την αξία κατοικίας στις περισσότερες αστικές περιοχές των ΗΠΑ.Υπενθυμίζεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο οι κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν υπερδιπλάσιες, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω της κρίσης που μαστίζει την στεγαστική αγορά. Ειδικότερα, ένα σε κάθε 171 νοικοκυριά των ΗΠΑ έχουν λάβει προειδοποιητικό σημείωμα είτε για την εξόφληση του δανείου τους είτε για επικείμενο πλειστηριασμό του σπιτιού.

Η αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα αγγίζει το 121%, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο είναι της τάξεως του 14%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η RealtyTrac.

Περίπου 740.000 κατοικίες βρίσκονται σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας κατάσχεσης. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2005 όταν και άρχισε η καταγραφή των στοιχείων.

Αναλυτικότερα, στην περιοχή του Σακραμέντο παρατηρείται η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές κατοικιών, αφού φτάνουν στο 31%, ενώ και στο Λας Βέγκας η πτώση αγγίζει το 29,5%.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Αλμα της ανεργίας στο 5,7%, μειώνονται οι θέσεις εργασίας

ΗΠΑ: Αλμα της ανεργίας στο 5,7%, μειώνονται οι θέσεις εργασίας

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, στο 5,7%, ενώ οι θέσεις εργασίας, εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα, μειώθηκαν για έβδομο συνεχή μήνα.Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσεσήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι θέσεις απασχόλησης μειώθηκανκατά 51.000, έναντι εκτιμήσεων για μείωση της τάξης των 70.000. Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει χαθεί στις ΗΠΑ συνολικά 463.000 θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά τα στοιχεία της ανεργίας, ήταν χειρότερα των αναμενόμενων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό της στο 5,6%, από 5,5% ένα μήνα νωρίτερα.

REPORTER.GR

Υπό χρεοκοπία η IndyMac

Υπό χρεοκοπία η IndyMac

Αίτηση προστασίας από χρεοκοπία κατέθεσε η IndyMac, η δεύτερη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία παροχής στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία που της έχουν απομείνει.


Το παθητικό της κυμαίνεται μεταξύ των 100 – 500 εκατ δολαρίων, ενώ η εταιρεία έχει περί τους 50 πιστωτές τους οποίους δεν κατονόμασε.

Να σημειωθεί ότι ενώ οι τράπεζες απαγορεύεται να υποβάλουν αίτηση προστασίας από χρεοκοπία, οι εταιρείες τραπεζικών συμμετοχών όπως η IndyMac μπορούν.

Υπενθυμίζεται ότι η IndyMac βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν ξέσπασε η κρίση των subprimes, με τους πελάτες της να αδυνατούν να αποπληρώσου τα δάνεια τους, τις τιμές των κατοικιών να υποχωρούν και τις κατασχέσεις να αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ.

REPORTER.GR

«Βουτιά» 90% στα κέρδη α΄ τριμήνου της British Airways

«Βουτιά» 90% στα κέρδη α΄ τριμήνου της British Airways

Κάμψη της τάξεως του 90% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου της British Airways, του βρετανικού αερομεταφορέα που σχεδιάζει να συγχωνευθεί με την ισπανική Iberia, μετά την εκτίναξη του κόστους αεροπορικών καυσίμων. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας υποχώρησαν στα 27 εκατ. στερλίνες, ήτοι 54 εκατ. δολάρια στο τρίμηνο που έληγε στις 30 Ιουνίου, από 274 εκατ. στερλίνες στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 35 εκατ. στερλινών. Οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 2,8% στα 2,26 δισ. στερλίνες.

«Βρισκόμαστε στο χειρότερο εμπορικό περιβάλλον το οποίο έχει αντιμετωπίσει ποτέ η βιομηχανία», παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του αερομεταφορέα, Γουίλι Γουόλς, υπογραμμίζοντας ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομία, το δραματικό ράλι των τιμών πετρελαίου και η εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης έπληξαν σημαντικά την κερδοφορία της εταιρίας στο α΄ τρίμηνο.

Παράλληλα, ο CEO της BA εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τη διενέργεια των συνομιλιών με την Iberia, τονίζοντας πως μια συμφωνία θα είναι θετική και για τις δύο εταιρείες, τους μετόχους και τους πελάτες τους. Οι διαπραγματεύσεις των δύο εταιρειών εντάσσονται στις προσπάθειες που καταβάλουν οι αερομεταφορείς σε παγκόσμιο επίπεδο να περιορίσουν τις δαπάνες τους για αεροσκάφη, συντήρηση και προσωπικό.

REPORTER.GR

«Εκρηξη» στην ευρωπαϊκή αγορά διαδικτύου

«Εκρηξη» στην ευρωπαϊκή αγορά διαδικτύου


Για «έκρηξη» στην ευρωπαϊκή αγορά του Διαδικτύου κάνει λόγο ο ΕΙΤΟ, το πανευρωπαϊκό παρατηρητήριο για την τεχνολογία, προβλέποντας ότι το 26% του πληθυσμού στην Δυτική Ευρώπη θα έχει ευρυζωνική σύνδεση μέχρι τα τέλη του έτους, όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ).

Οι νέες υπηρεσίες δίνουν ώθηση στην ευρωπαϊκή αγορά πρόσβασης Διαδικτύου, ο κύκλος εργασιών της οποίας υπολογίζεται να αυξηθεί πάνω από 10%. Οι υπηρεσίες φωνής αλλά και οι υπηρεσίες on line video αποτελούν την αιχμή του δόρατος στη συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του EITO, ο κύκλος εργασιών της αγοράς πρόσβασης στο Διαδίκτυο το 2008 στην Ε.Ε. θα αυξηθεί περίπου κατά 10,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά φθάνοντας τα 33,7 δισ. ευρώ.

«Οι καινοτόμες πρόσθετες υπηρεσίες και οι μειωμένες τιμές βοηθούν τους παρόχους να επιτύχουν τη σημαντική αύξηση», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΙΤΟ Bruno Lamborghini. «Οι γρήγορες συνδέσεις στο Διαδίκτυο προσφέρονται σήμερα πακέτο με χαμηλές τιμές στις υπηρεσίες τηλεφωνίας ή με on line υπηρεσίες για το «κατέβασμα» ταινιών και μουσικής».

Συγχρόνως, η αξία μεταφοράς δεδομένων μειώνεται. Εάν οι συνδέσεις με ταχύτητα 1 Mbit/sec ήταν το πρότυπο πριν από μερικά χρόνια, σήμερα το διπλάσιο ποσοστό είναι πιο συνηθισμένο. Σύμφωνα με την εκτίμηση του EITO, μέχρι το τέλος του 2008 θα υπάρχουν περίπου 114 εκατομμύρια ευρυζωνικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο στη Δυτική Ευρώπη, που αντιστοιχεί στο 26% του πληθυσμού.

Η Γερμανία αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο δυναμική αγορά διαδικτυακών υπηρεσιών, αντιπροσωπεύοντας το 25% της συνολικής ευρωπαϊκής διαδικτυακής αγοράς. Η αξία της υπολογίζεται κατά το 2008 σε 8,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,5% σε σύγκριση με πέρυσι. Ακολουθεί η Γαλλία.

Η γαλλική διαδικτυακή αγορά υπολογίζεται στα 4,6 δισ. ευρώ και υπολογίζεται ότι το 2008 θα αυξηθεί κατά 22,5%. Η Μ. Βρετανία έπεται με 4,6 δισ. ευρώ και άνοδο κατά 7,2%. Γαλλία και Μ. Βρετανία κατέχουν η καθεμία το 13,6% του συνόλου της ευρωπαϊκής διαδικτυακής αγοράς. Τέταρτη έρχεται η αγορά της Ισπανίας με αξία 3,2 δισ. ευρώ και ρυθμό ανάπτυξης 7,6% και μερίδιο στο σύνολο της Ε.Ε. γύρω στο 9,2%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΕΙΤΟ το 2009 η ευρωπαϊκή διαδικτυακή αγορά θα φτάσει τα 36,9 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 9%.


NAFTEMPORIKI

Κάμψη 43% στα κέρδη της Nissan

Κάμψη 43% στα κέρδη της Nissan

Μειωμένα κατά 43% εμφανίστηκαν τα κέρδη της Nissan Motor στο πρώτο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης, ως αποτέλεσμα του ισχυρού γιεν [JPY=X] και των χαμηλότερων πωλήσεων φορτηγών στις ΗΠΑ.

Συγκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 52, 8 δισ. γιεν (492 εκατ. δολάρια) ή 12,96 γιεν ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 62 δισ. γιεν που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές. Οι πωλήσεις της εταιρείας υποχώρησαν κατά 4,1% στα 2,35 τρισ. γιεν.

Η εκτίναξη των τιμών της βενζίνης φέτος κατά 29% περιόρισε τις πωλήσεις φορτηγών της τρίτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ κατά 20% το εν λόγω τρίμηνο.

Ως αποτέλεσμα, η διοίκηση της Nissan αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής της και περικοπές θέσεων στις ΗΠΑ. Στη μείωση των κερδών συνέβαλε και η άνοδος του γιεν στο τρίμηνο κατά 16%, η οποία περιόρισε τα κέρδη από το εξωτερικό.

Η διοίκηση επανέλαβε τις προβλέψεις της για μείωση των ετήσιων κερδών κατά 30% στα 340 δισ. γιεν.


NAFTEMPORIKI

General Motors: Ζημίες 15,5 δισ. δολ. στο β' τρίμηνο

General Motors: Ζημίες 15,5 δισ. δολ. στο β' τρίμηνο

Ζημίες ύψους 15,5 δισ. δολαρίων ή 27,33 δολαρίων ανά μετοχή εμφάνισε η Νο1 αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ General Motors στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, εξαιτίας των σημαντικά χαμηλότερων πωλήσεών της στις ΗΠΑ και των μειωμένων τιμών για τα φορτηγά.

Στις ζημίες της συμπεριλαμβάνονται και διαγραφές 1,2 δισ. δολαρίων στην αξία του μεριδίου της εταιρείας στην GMAC.

Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά τρίμηνο στο οποίο η GM ανακοινώνει ζημίες. Ένα χρόνο νωρίτερα, είχε εμφανίσει κέρδη 891 εκατ. δολαρίων. Οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 18% στα στα 38,2 δισ. δολάρια από 46,7 δισ. δολάρια που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ζημίες 2,85 δολαρίων ανά μετοχή.

Οι πωλήσεις της GM στις ΗΠΑ υποχώρησαν στους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο κατά 16%.

Εξαιρουμένων των έκτακτων αποτελεσμάτων, οι ζημίες της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 6,3 δισ. δολάρια ή 11,21 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 2,40 δολάρια ανά μετοχή που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Όπως αποκάλυψε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, τα 1,2 δισ. εκ των ζημιών της αφορούν στη μείωση της αξίας του μεριδίου της στην GMAC. Η τελευταία ανακοίνωσε χθες ζημίες 2,5 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο, έναντι κερδών 293 εκατ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι μετοχές της GM υποχώρησαν χθες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατά 2,9% στα 11,07 δολάρια, ενώ από τις αρχές του έτους έχουν καταγράψει απώλειες 56%.


NAFTEMPORIKI

Lehman: Σε διαπραγματεύσεις για πώληση ενεργητικού αξίας 30 δισ. δολ.

Lehman: Σε διαπραγματεύσεις για πώληση ενεργητικού αξίας 30 δισ. δολ.

Σε συνομιλίες με ενδιαφερόμενες εταιρείες για την πώληση στοιχείων ενεργητικού συνδεδεμένων με την αγορά ενυπόθηκων δανείων και άλλων χρεογράφων, η αξία των οποίων είναι δύσκολο να αποτιμηθεί, βρίσκεται η Lehman Brothers σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της New York Post.

Σε ανάλογη κίνηση αποφάσισε πρόσφατα να προβεί και η Merrill Lynch ανακοινώνοντας ότι θα πωλήσει χρεόγραφα ύψους 30,6 δισ. δολαρίων στην εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Lone Star Funds, προκειμένου να να μειώσει την έκθεσή της στο ρίσκο.


NAFTEMPORIKI

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,094.59 -282.22 -2.11%
HANG SENG INDEX 22,862.60 131.50 0.58%
CSI 300 INDEX 2,840.79 35.58 1.27%

Πόλσον: Σε λίγους μήνες θα ξεπεραστεί το χειρότερο σημείο της κρίσης στην αγορά ακινήτων

Πόλσον: Σε λίγους μήνες θα ξεπεραστεί το χειρότερο σημείο της κρίσης στην αγορά ακινήτων


Στην εκτίμηση πως η ομοσπονδιακή οικονομία θα ολοκληρώσει με θετικό πρόσημο την τρέχουσα χρονιά προέβη ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χένρι Πόλσον. Πρόσθεσε όμως πως ο ρυθμός ανάπτυξης για όλο το τρέχον έτος «θα είναι μέτριος». Επίσης, προέβλεψε ότι «το χειρότερο σημείο της κρίσης» στην αγορά ακινήτων των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα «σε λίγους μήνες», από σήμερα, «θα έχει ξεπεραστεί».

«Είναι αντιμέτωπη με σοβαρές δυσκολίες η οικονομία μας (...) αυτές θα συνεχίσουν να 'βαρύνουν' πάνω στην οικονομία λίγο καιρό ακόμα, βραχυπρόθεσμα δηλαδή» ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «όλο το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης της ομοσπονδιακής οικονομίας» θα αποδώσει τους καρπούς του.

«Από την αγορά ακινήτων απορρέει» ο σοβαρότερος και μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία μας, συμπλήρωσε, εκτιμώντας πως «ο αριθμός κατασχέσεων κατοικιών» έως την αρχή του (επόμενου) έτους 2009 «θα παραμείνει υψηλός». «Μήνες» όμως, «όχι έτη» θα αναμείνουμε, «πριν έλθουν τα καλύτερα» κατέληξε.


NAFTEMPORIKI

Χάνουν τη λάμψη τους οι μεγαλύτερες οικονομίες

Χάνουν τη λάμψη τους οι μεγαλύτερες οικονομίες


Από τη Βρετανία μέχρι την Ιαπωνία, οι μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως παρουσίασαν στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι χάνουν απότομα τη λάμψη τους.

Αναλυτικότερα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974, σύμφωνα με έρευνα, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός των 15 κρατών - μελών της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό όλων των εποχών.

Στην Ιαπωνία, η βιομηχανική δραστηριότητα κινήθηκε πτωτικά για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Τα μοναδικά θετικά νέα προέρχονται από τη Γερμανία, όπου ο αριθμός των ανέργων εμφανίστηκε μειωμένος κατά 20.000 τον Ιούλιο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας που έχει καταγραφεί τα τελευταία 16 χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Ομως αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική εταιρεία Siemens εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην περικοπή του 4% του εργατικού δυναμικού της.

Στη Βρετανία, οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν κατά 1,7% τον Ιούλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση από τον Ιανουάριο του 1991. Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Σουηδία διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το κόστος εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 0,7% το δεύτερο τρίμηνο, όπως ακριβώς είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Συγχρόνως, ο αριθμός των αιτήσεων ανεργίας σκαρφάλωσε στις 44.000 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με νέα κυβερνητικά στοιχεία.

Ωστόσο, απρόσμενη αύξηση παρατηρήθηκε στην αμερικανική επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο, χάρη στη μικρή άνοδο των παραγγελιών. Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 50,8 μονάδες, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι δεν θα ξεπεράσει τις 49 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο, χάρη στα κυβερνητικά δημοσιονομικά πακέτα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Αναλυτικότερα, το ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,9%, συγκριτικά με το 0,9% του πρώτου τριμήνου.


NAFTEMPORIKI
Share |