Friday, August 1, 2008

Χάνουν τη λάμψη τους οι μεγαλύτερες οικονομίες

Χάνουν τη λάμψη τους οι μεγαλύτερες οικονομίες


Από τη Βρετανία μέχρι την Ιαπωνία, οι μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως παρουσίασαν στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι χάνουν απότομα τη λάμψη τους.

Αναλυτικότερα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974, σύμφωνα με έρευνα, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός των 15 κρατών - μελών της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό όλων των εποχών.

Στην Ιαπωνία, η βιομηχανική δραστηριότητα κινήθηκε πτωτικά για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Τα μοναδικά θετικά νέα προέρχονται από τη Γερμανία, όπου ο αριθμός των ανέργων εμφανίστηκε μειωμένος κατά 20.000 τον Ιούλιο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας που έχει καταγραφεί τα τελευταία 16 χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Ομως αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική εταιρεία Siemens εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην περικοπή του 4% του εργατικού δυναμικού της.

Στη Βρετανία, οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν κατά 1,7% τον Ιούλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση από τον Ιανουάριο του 1991. Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Σουηδία διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το κόστος εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 0,7% το δεύτερο τρίμηνο, όπως ακριβώς είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Συγχρόνως, ο αριθμός των αιτήσεων ανεργίας σκαρφάλωσε στις 44.000 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με νέα κυβερνητικά στοιχεία.

Ωστόσο, απρόσμενη αύξηση παρατηρήθηκε στην αμερικανική επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο, χάρη στη μικρή άνοδο των παραγγελιών. Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 50,8 μονάδες, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι δεν θα ξεπεράσει τις 49 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο, χάρη στα κυβερνητικά δημοσιονομικά πακέτα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Αναλυτικότερα, το ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,9%, συγκριτικά με το 0,9% του πρώτου τριμήνου.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |