Thursday, July 31, 2008

Νέα πτώση στο αργό, έκλεισε στα 124 δολάρια

Νέα πτώση στο αργό, έκλεισε στα 124 δολάρια

Πτώση της αμερικανικής ανάπτυξης οδήγησε το αργό να κλείσει σήμερα με απώλειες πάνω από 2% στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά τη χθεσινή του ανάκαμψη πάνω από 3,5%, ύστερα από την αναπάντεχη πτώση που σημείωσαν τα αποθέματα του την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και την πρώτη πτώση αποθεμάτων βενζίνης μετά από πέντε εβδομάδες.
Το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου για το αργό υποχώρησε κατά 2,1% στα 124,08 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως των 2,69 δολαρίων.

Χθες το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου για το αργό κατέγραψε κέρδη της τάξεως των 4,58 δολαρίων στα 126,77 δολάρια το βαρέλι.
Σε μηνιαία βάση η τιμή του αργού κατέγραψε απώλειες 15,92 δολαρίων τον Ιούλιο, σημειώνοντας την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Δεκέμβριο του 2004. Η τιμή του αργού σημειώνει άνοδο 59% σε ετήσια βάση, αν και τον Ιούλιο υποχώρησε σε ποσοστό 11%.
Πτωτικά κατά 2,39% κινήθηκε και το πετρέλαιο τύπου μπρεντ η τιμή του οποίου διαμορφώθηκε στα 123,34 δολάρια το βαρέλι.
Αρκετά χαμηλότερα των προβλέψεων διαμορφώθηκε το ΑΕΠ στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Αναλυτικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ήταν στο δεύτερο τρίμηνο 1,9%, έναντι εκτιμήσεων στα 2,3% και ρυθμό ανάπτυξης 0,9% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σημαντική πίεση στη σημερινή πτώση του αργού είχαν και οι δηλώσεις Υπουργού Ενέργειας της Νιγηρίας, Odein Ajumogobia, ότι οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Royal Dutch Shell στη Νιγηρία, δεν επηρέασαν την παραγωγή της εταιρείας.

Μικρότερη των εκτιμήσεων μείωση των αποθεμάτων του αργού κατά 81.000 βαρέλια ανακοίνωσε για την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας και διαμορφώθηκαν στα 295,2 εκατ. βαρέλια, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια. Την περασμένη εβδομάδα, τα εν λόγω αποθέματα είχαν αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια.

Επιπλέον, μείωση κατέγραψαν και τα διυλισμένα αποθέματα κατά 2,4 εκατ. βαρέλια στα 130,5 εκατ. βαρέλια, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 2,05 εκατ. βαρέλια.

Απρόσμενη πτώση είχαν τα αποθέματα βενζίνης για πρώτη φορά μετά από πέντε εβδομάδες, τα οποία υποχώρησαν κατά 3,53 εκατ. βαρέλια, στα 213,6 βαρέλια, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανοδο κατά 350.000 βαρέλια.

«Εάν δεν ενταθεί η κρίση στο Ιράν ή τη Νιγηρία, οι τιμές του αργού είναι πιθανό να φτάσουν τα 110 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank.

REPORTER.GR

No comments:

Share |