Thursday, July 31, 2008

Shell: 33% πάνω τα κέρδη λόγω πετρελαίου

Shell: 33% πάνω τα κέρδη λόγω πετρελαίου

Κατά 33% ενισχύθηκαν τα κέρδη της μεγαλύτερη πετρελαϊκής εταιρείας στην Ευρώπη Royal Dutch Shell στο δεύτερο τρίμηνο, χάρη στην εκτίναξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 11,56 δισ. δολάρια έναντι 8,67 δισ. δολάρια που ήταν την αντίστοιχη περίοδο της περυσινής χρονιάς. Εξαιρουμένων των μεταβολών σε συμμετοχές και των έκτακτων αποτελεσμάτων διαμορφώθηκαν στα 7,83 δισ. δολάρια, χαμηλότερα απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ολλανδο-βρετανικού ομίλου Τζερόεν βαν ντερ Βιρ σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τη χαμένη παραγωγή στη Νιγηρία και τη Ρωσία, αξιοποιώντας τις «πετρελαιοφόρους άμμους του Καναδά και υλοποιώντας έργο φυσικού αερίου στο Κατάρ.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ξεπερνώντας τον Ιούνιο για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα 140 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 50% σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φθίνουσα παραγωγή και η πτώση κατά 13% που έχουν σημειώσει οι τιμές πετρελαίου από τα επίπεδα ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι έχουν περιορίσει σημαντικά την αξία των μετοχών της Shell. Χθες, έκλεισαν στις 1.837 πένες, μειωμένες κατά 13% από τις αρχές του έτους.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |