Thursday, July 31, 2008

Χαμόγελα στο χρηματιστήριο της Κων/πολης μετά την απόφαση για το ΑΚΡ

Χαμόγελα στο χρηματιστήριο της Κων/πολης μετά την απόφαση για το ΑΚΡ

Χαμόγελα και για την τουρκική κεφαλαιαγορά έφερε η χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη μη απαγόρευση της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος της γειτονικής χώρας ΑΚΡ. Σήμερα το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης άνοιξε με άνοδο κατά 4,51% και τα ομόλογα βρίσκονται σε υψηλά δύο ετών. Ο δείκτης ΙΜΚΒ κέρδισε με τις πρώτες συναλλαγές 1865,35 μονάδες για να διαμορφωθεί στις 43.207,65 μονάδες.

Ήδη, από χθες οι επενδυτές είχαν προβλέψει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα αποφάσιζε την απαγόρευση της λειτουργίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να κλείσει με άνοδο κατά 5,59% στις 41.342,30 μονάδες.

Οι οικονομικοί κύκλοι είχαν εκφράσει φόβους ότι τυχόν απαγόρευση της λειτουργίας του ΑΚΡ θα προκαλούσε στην Τουρκία έντονη πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Το τουρκικό κυβερνών κόμμα κατηγορείτο για δραστηριότητες οι οποίες, σύμφωνα με τον εισαγγελέα που κατέθεσε την αίτηση απαγόρευσης, καταλύουν το λαϊκό χαρακτήρα της κεμαλικής δημοκρατίας.

Απομακρύνθηκε η αβεβαιότητα με την οποία ήταν αντιμέτωπη η χώρα, όμως η Τουρκία έχασε χρόνο και ενέργεια εξαιτίας αυτής της υπόθεσης, σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ πρόσθεσε ακόμη πως το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει τις κοσμικές αξίες της χώρας.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ικανοποίησή του για την απόφαση της απόρριψη της αίτησης απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας εξέφρασε με γραπτή δηλωσή του από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν. Παράλληλα, ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεχίσει ενεργά τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |