Thursday, July 31, 2008

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο δεκαετίας τα κέρδη των εταιρειών

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο δεκαετίας τα κέρδη των εταιρειών

Τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών υποχώρησαν το δεύτερο τρίμηνο στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, καθώς οι διαγραφές ενεργητικού οδήγησαν την Merrill Lynch και την Lehman Brothers Holdings σε ζημίες.

Τα κέρδη των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο δείκτη Standard & Poor' s 500 έχουν μειωθεί κατά 24% συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από έρευνα του Bloomberg.

Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η εν λόγω πτώση δεν θα ξεπερνάει το 11%. Την ίδια στιγμή τα κέρδη των χρηματοοικονομικών ομίλων έχουν σημειώσει απώλειες της τάξεως του 87%. Από την άλλη πλευρά ο ενεργειακός τομέας έχει σημειώσει κέρδη, χάρη στην ραγδαία άνοδο του πετρελαίου. Για παράδειγμα, η ConocoPhilips και η Occidental Petroleum Corp. ανακοίνωσαν τα υψηλότερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της έρευνας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι σαν ένα παραμύθι, στο οποίο υπάρχουν «οι καλοί και οι κακοί». Από την κακιά πλευρά βρίσκονται οι χρηματοοικονομικές εταιρείες και από την καλή πλευρά είναι οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών υποχώρησε κατά 3,2%. Πρόκειται για την χειρότερη εμφάνιση από το 2002, ενώ ο δείκτης S&P έχει πέσει κατά 14% το τρέχον έτος.

Η πτώση της τάξεως του 24% αποτελεί την μεγαλύτερη από το δεύτερο τρίμηνο του 1998, βάσει των στοιχείων του Bloomberg. Το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2001 και το τέταρτο τρίμηνο του 2007 τα κέρδη υποχώρησαν κατά 23%.

Οι αμερικανικές εταιρείες παρουσιάζουν κάμψη κερδών για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Είναι το μεγαλύτερο διάστημα απωλειών από τον Μάρτιο του 2002, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μόλις βγει από μία περίοδο ύφεσης οχτώ μηνών. Εξαιρουμένων όμως των χρηματοοικονομικών ομίλων, τα κέρδη έχουν αυξηθεί κατά 8,5% μέχρι τώρα για το 2008.

Η Lehman ανακοίνωσε ζημίες ύψους 2,77 δισ. δολαρίων. Η Merrill Lynch, η δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ σημείωσε ζημίες ύψους 4,65 δισ. δολαρίων, ενώ οι διαγραφές ενεργητικού κόστισαν στην Lehman 4,9 δισ. δολάρια και στην Merrill 9 δισ. δολάρια.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |