Wednesday, July 30, 2008

Η πτώση των αποθεμάτων έφερε πάλι πάνω από τα 126 δολ. το αργό

Η πτώση των αποθεμάτων έφερε πάλι πάνω από τα 126 δολ. το αργό

Ανάκαμψη πάνω από 3,5% παρουσίασε το αργό σήμερα ύστερα από την αναπάντεχη πτώση που σημείωσαν τα αποθέματα του την προηγούμενη εβδομάδα, αν και η ζήτηση για βενζίνη σε ΗΠΑ και Ασία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά εάν αναρριχηθεί πάλι η τιμή της σε επίπεδα ρεκόρ. Το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου για το αργό κατέγραψε κέρδη της τάξεως των 4,58 δολαρίων στα 126,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες είχε διαμορφωθεί στα 122,19 δολάρια. Ανοδικά κατά 3,55% κινήθηκε και το πετρέλαιο τύπου μπρεντ η τιμή του οποίου διαμορφώνεται στα 126,28 δολάρια το βαρέλι, από τα 122,06 δολάρια χθες.

Μείωση των αποθεμάτων του αργού την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια. Την περασμένη εβδομάδα, τα εν λόγω αποθέματα είχαν αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια. Επιπλέον, μείωση επήλθε και στα διυλισμένα αποθέματα κατά 2,4 εκατ. βαρέλια, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1,8 εκατ. βαρέλια.

Απρόσμενη πτώση είχαν τα αποθέματα βενζίνης τα οποία υποχώρησαν κατά 3,53 εκατ. βαρέλια, στα 213,6 βαρέλια.

Πριν τη ανακοίνωση των αποθεμάτων, η τιμή του αργού υποχωρούσε στα 121,11 δολάρια το βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η MasterCard έκαναν λόγο για μείωση στην κατανάλωση βενζίνης για 14η διαδοχική εβδομάδα, κατά 2,4%, στα 20,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σημαντική επίδραση στη σημερινή ανοδο του αργού είχε και η στρατιωτική επίθεση της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις της Shell στη Νιγηρία από το Κίνημα της Απελευθέρωσης στο Δέλτα του Νίγηρα.

Η διακοπή της παραγωγής στη Νιγηρία μπορεί να προκαλέσει νέα αύξηση των τιμών πετρελαίου, ανέφερε χθες ο Michael Fitzpatrick, υπεύθυνος της MF Global, αφού το ατύχημα που προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις του καναλιού τροφοδοσίας Nembe Creek, είχε αποτέλεσμα να σταματήσει την προώθηση της παραγωγής, όπως διαβεβαίωσε και η εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Shell, Caroline Wittgen.

REPORTER.GR

No comments:

Share |