Wednesday, July 30, 2008

Μόνο 7 από τις 17 τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές στην Ελλάδα

Μόνο 7 από τις 17 τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές στην Ελλάδα

Μόνο οι 7 από τις 17 τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εμφανίζουν σχετικά αυξημένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και η ΤτΕ είναι εύλογο να εμφανίζεται προβληματισμένη. Μπορεί σε αυτή την συγκυρία γενικά το τραπεζικό σύστημα να μην αντιμετωπίζει προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας αλλά η ΤτΕ όπως κάθε εποπτική αρχή θα πρέπει να λειτουργεί προληπτικά στην περίπτωση που η κρίση παραταθεί επ' αόριστον, συνεχιστούν τα προβλήματα ρευστότητας και υπάρξει πραγματική επιβράδυνση στην οικονομία. Σε μια τέτοια περίπτωση ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επίδραση της κρίσης στην κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών. Βέβαια τηρουμένων των αναλογιών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέχει παρασάγγας από τις τράπεζες εκείνες που λόγω των κατακόρυφων απομειώσεων κεφαλαίων υποχρεώνονται άμεσα και επιτακτικά σε κεφαλαιακή ενίσχυση για να διατηρήσουν το ενεργητικό τους.

Ορισμένοι τραπεζίτες επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που θέλουν την ΤτΕ να τους έχει ζητήσει να λάβουν μέτρα για την κεφαλαιακή τους ενδυνάμωση. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα έχει πέσει κάτω του 11,2% που ήταν και εκτιμάται στο 10,8% με 11% με βάση πρώτες εκτιμήσεις έναντι 10,4% που ήταν στην Ευρώπη μεταξύ των μεγάλων τραπεζών.

Αναλύοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών είναι σαφές ότι τράπεζες όπως η Alpha , ATE, Κύπρου (ενισχύθηκε πρόσφατα ), Marfin , Attica Bank , Proton bank, FBBank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.α. θα χρειαστούν στομέλλον ενίσχυση. Βέβαια η κεφαλαιακή ενίσχυση δεν περιορίζεται μόνο σε αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές μετοχές , μπορεί να υλοποιηθούν προγράμματα αυξήσεων κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές μέσω της έκδοσης τίτλων υβριδικών ή μειωμένης εξασφάλισης ενώ μπορεί να υπάρξει ενίσχυση και με έμμεσους τρόπους όπως η ενίσχυση των διαγραφών στα προβληματικά δάνεια ή η μείωση των στοιχείων ενεργητικού , κοινώς επιβράδυνση συνειδητή στα δάνεια. Στα προγράμματα αυτά δεν περιλαμβάνονται οι κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω MTNs προγραμμάτων ή καλυμμένων ομολογιών.

Σε επίπεδο ρευστότητας που δεν σχετίζεται με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αντλήσουν συνολικά από πάσης φύσεως εκδόσεις , private placement , commercial paper , καλυμμένες ομολογίες κ.α,. περί τα 18 δις ευρώ ώστε να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε περιπτώσεις όπως η ΑΤΕ όπου το κράτος ελέγχειποσοστό 77% θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου;

Στην ΑΤΕ παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των κεφαλαίων της κατά 200 εκατ ευρώ με την καθαρή θέση να ανέρχεται στα 1,3 δις ευρώ. Ταυτόχρονα προχώρησε σε μια κίνηση σταθμό για τα χρονικά της να διαγράψει στο α΄ τρίμηνο 55 εκατ ευρώ προβληματικά δάνεια και σωρευτικά τα τελευταία 4 χρόνια 2,2 δις ευρώ.

Αύξηση κεφαλαίου στην ΑΤΕ π.χ. είναι δύσκολο να υλοποιηθεί ωστόσο σχεδιάζεται άμεσα υλοποίηση έκδοσης ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισηςύψους 250 εκατ ευρώ το οποίο προσμετράτε στο tier II των κεφαλαίων. Με βάση εκτιμήσεις τραπεζιτών μέσα στους επόμενους 18 μήνες οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε πάσης φύσεως αυξήσεων των κεφαλαίων τους κατά 3 έως 4 δις ευρώ.

Πέραν της διεθνούς κρίσης που αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο άρα υποχρεώνει τις τράπεζες να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια και η Βασιλεία ΙΙ υποχρεώνει τις τράπεζες να διαθέτουν ισχυρότερη κεφαλαιακή διάρθρωση. Στην Ελλάδα μόνο δύο τράπεζες εμφανίζονται να πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στην δεύτερη διαβάθμιση καθώς όλες οι υπόλοιπες θα ενταχθούν μάλλον στην τρίτητην standard και καμία στην πρώτη την advance.

REPORTER.GR

No comments:

Share |