Wednesday, July 30, 2008

ArcelorMittal: Υπερδιπλάσια κέρδη το β' τρίμηνο

ArcelorMittal: Υπερδιπλάσια κέρδη το β' τρίμηνο


ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης η μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο, ArcelorMittal, μετά την αύξηση των τιμών αποτέλεσμα της υψηλότερης ζήτησης.

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 5,84 δισ. δολ. ή 4,19 σεντς ανά μετοχή από 2,72 δισ. δολ. ή 1,97 δολ. ανά μετοχή το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Κατά μέσον όρο τέσσερις οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν σε 4,11 δισ. δολάρια.

Ο πλανήτης ενδέχεται να αντιμετωπίζει το πρώτο έλλειμμα χάλυβα σε δεκαετίες εξ αιτίας της αυξανόμενης ζήτησης και της έλλειψης επενδύσεων όταν το μέταλλο διαπραγματευόταν σε χαμηλότερες τιμές, δήλωσε τον Ιούνιο ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Lakshmi Mittal.

Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 27 Ιουνίου ότι αυξάνει τις τιμές για κάποια ευρωπαϊκά προϊόντα αποτέλεσμα της «έντονης ζήτησης» και ότι θα γίνουν και άλλες αυξήσεις τα επόμενα τρίμηνα εξ αιτίας «των περιορισμένων παγκόσμιων προμηθειών».

Η εταιρεία έκανε εξαγορές στην Αφρική, τη Ρωσία και της ΗΠΑ πέρυσι στο πλαίσιο της προσπάθειας να αυξήσει την επάρκειά της σε άνθρακα πλέον του 15%. Τον Ιούνιο αύξησε το μερίδιό της στην εταιρεία παραγωγής άνθρακα της Αυστραλίας Macarthur Coal Ltd. Στο 20%. Επίσης η ArcelorMittal το τελευταίο δίμηνο συμφώνησε να αγοράσει δύο εταιρείες παραγωγής άνθρακα της Δυτικής Βιρτζίνια, την Concept Group και την Mid Vol Coal Group.

Η ΑrcelorMittal, που δημιουργήθηκε το 2006 όταν η Mittal Steel Co. αγόρασε την Arcelor σε μία συμφωνία ύψους 38,3 δισ. δολ., παρήγαγε το 2007 116,4 εκατ. μετρικούς τόνους χάλυβα, σχεδόν το ίδιο με το 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία του International Iron and Steel Institute. Η ιαπωνική Nippon Steel η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο, παρήγαγε την ίδια χρονική περίοδο 35,7 εκατ. μετρικούς τόνους.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |