Wednesday, April 29, 2009

Μια ανάσα από τα 51 δολάρια το αργό- Κέρδη 2,1%

Μια ανάσα από τα 51 δολάρια το αργό- Κέρδη 2,1%

Κέρδη κατέγραψε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της πτώσης των αποθεμάτων της βενζίνης. Αν και τα αποθέματα του αργού κατέγραψαν για ακόμη μια εβδομάδα ανοδο, ωστόσο η επενδυτική κοινότητα θεώρησε πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα αποθέματα της βενζίνης μειώθηκαν, αφού αυτό σημαίνει αύξηση της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 2,1%, στα 50,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ πριν την ανακοίνωση των αποθεμάτων, το αργό βρισκόταν στα 51,03 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου της βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 3,5%, στα 1,4468 δολάρια το γαλόνι. Το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύθηκε κατά 2% στα 51 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτικότερα, τα αποθέματα του αργού αυξήθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 24 Απριλίου του 2009, κατά 4 εκατ. βαρέλια, στα 374,7 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τους αναλυτές που έκαναν λόγο για ανοδο 1,8 εκατ. βαρελιών.

Τα αποθέματα της βενζίνης υποχώρησαν κατά 4,7 εκατ. βαρέλια στα 212,6 εκατ. βαρέλια, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν ανοδο 200.000 βαρελιών. Η λειτουργία των διυλιστηρίων μειώθηκε κατά 0,8% στο 82,7%.

Ευεργετικά λειτούργησε και η ανακοίνωση της Νομισματικής Επιτροπής της Fed, μετά από τη διήμερη τακτική συνεδρίαση της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FOMC, το οικονομικό outlook βελτιώθηκε τις τελευταίες έξι εβδομάδες, αλλά η οικονομία παραμένει αδύναμη ακόμη. Επιπλέον, η Fed επισημαίνει ότι η κατανάλωση έχει αρχίσει και σταθεροποιείται, αν και διατηρούνται οι πιέσεις εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας και τη συνεχιζόμενη πτώση της αγοράς ακινήτων. Σε ορισμένες περιοχές ο ρυθμός της ύφεσης δείχνει σημάδια υποχώρησης, παρόλο που η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά βελτιώνεται με πολύ αργά βήματα.

Η επενδυτική κοινότητα έδειξε ότι ικανοποιήθηκε από την ανακοίνωση της Fed, αφού αυτό υποδεικνύει ότι σύντομα θα επιστρέψει η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Προς έκδοση ομολόγων-ρεκόρ την επόμενη εβδομάδα

ΗΠΑ: Προς έκδοση ομολόγων-ρεκόρ την επόμενη εβδομάδα


Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα δημοπρατήσει 71 δισ. δολ. σε γραμμάτια και ομόλογα την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των τριμηνιαίων πράξεων αναχρηματοδότησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα δημοπρατηθούν 35 δισ. δολ. σε ομόλογα διάρκειας τριών ετών, 22 δισ. δολ. σε ομόλογα διάρκειας 10 ετών και 14 δισ. δολ. σε ομόλογα 30 ετών προκειμένου να επαναχρηματοδοτηθούν χρεόγραφα στη λήξη τους ύψους 52,2 δισ. δολ. και να αντληθούν περίπου 18,8 δισ. δολ.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Αύξηση 4,1 εκατ. βαρελιών στα αποθέματα αργού

ΗΠΑ: Αύξηση 4,1 εκατ. βαρελιών στα αποθέματα αργού

Αύξηση 4,1 εκατ. βαρελιών σημείωσαν τα αποθέματα του αργού την εβδομάδα που έληξε στις 24 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας. Τα αποθέματα της βενζίνης υποχώρησαν κατά 4,7 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια.

REPORTER.GR

Google: Έδαφος κερδίζει η αναζήτηση ακινήτων μέσω διαδικτύου

Google: Έδαφος κερδίζει η αναζήτηση ακινήτων μέσω διαδικτύου

Σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα από τη χρήση των δωρεάν εργαλείων της Google, Google Trends και Google Insights, όσον αφορά στον χρηματοοικονομικό κλάδο και την αγορά ακινήτων.
Ξεκινώντας από την αγορά ακινήτων, ανάμεσα στους δημοφιλέστερους όρους αναζήτησης, σε διάστημα δώδεκα μηνών, βρίσκουμε τους όρους «ακίνητα», «μεσιτικά γραφεία» και «στεγαστικά δάνεια» με τους όρους «αγορά ακινήτων» και «ενοικίαση ακινήτων» να ακολουθούν. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη χρήση του όρου «ακίνητα» παρατηρήθηκε τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2008, διαπιστώνοντας στη συνέχεια απότομη πτώση στους αμέσους επόμενους μήνες (ιδιαίτερα συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους από το 2004 μέχρι σήμερα), η οποία πιθανότητα σχετίζεται με τον αντίκτυπο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2009 παρατηρήθηκε σχετική ανάκαμψη της χρήσης του όρου, πλησιάζοντας σταδιακά τα επίπεδα των αντίστοιχων χρονικών περιόδων των προηγούμενων ετών, από το 2004 μέχρι και σήμερα. Παρόμοια πορεία ακολούθησαν και οι υπόλοιποι όροι με τα «στεγαστικά δάνεια» να γνωρίζουν ιδιαίτερη αύξηση χρήσης τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2008. Παράλληλα, ο όρος «αγορά ακινήτων» φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε περισσότερο τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο 2008, σημειώνοντας σχετική αύξηση, επίσης, τον Μάρτιο 2009.

Επιπλέον, οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο οι παραπάνω όροι είναι οι ακόλουθες: Αττική (πρώτη με σημαντική διαφορά), Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Ηράκλειο, Χίος, Σάμος, Λέσβος, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Όσον αφορά στην αγορά του εξωτερικού, για τις αντίστοιχες πάντα αναζητήσεις, ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς είναι οι χώρες που φαίνεται ότι ασχολήθηκαν περισσότερο με τα ακίνητα το τελευταίο διάστημα παγκοσμίως.

Περνώντας στην χρηματοοικονομική αγορά, οι δημοφιλέστεροι όροι αναζήτησης συνοψίζονται στους «χρηματιστήριο», «δάνεια», «επιτόκια», με τις «μετοχές» και «επενδύσεις» να ακολουθούν αντιστοίχως.Ο όρος «επιτόκια» αντιστοιχεί κυρίως σε επιτόκια καταθέσεων, καθώς επίσης και στις τιμές επιτοκίων που προσφέρονται από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το euribor. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ οι μήνες με την μεγαλύτερη χρήση των παραπάνω όρων ήταν ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος του 2008, αμέσως μετά ακολουθεί απότομη πτώση από τον Δεκέμβριο 2008, πιθανότατα λόγω του ξεσπάσματος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με τάση σταθεροποίησης τους αμέσως επόμενους μήνες και μικρή ανάκαμψη τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2009.

Όπως σημείωσε ο Country Manager της Google για την Ελλάδα, κος Γιώργος Σαλιάρης Φασσέας: «Το διαδίκτυο σαφώς αποτελεί σημείο παροχής πληροφόρησης τόσο για θέματα ακινήτων, όσο και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η αναζήτηση αποτελεί βαρόμετρο, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να έχουν επαφή με τις τελευταίες εξελίξεις στους αντίστοιχους κλάδους στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Τα δωρεάν εργαλεία, όπως το Google Trends και το Google Insights μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στο να προβλέψουν και να ανταποκριθούν στη δυναμική της αγοράς, χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσουν χρήματα για τη διεξαγωγή ad-hoc ερευνών».

REPORTER.GR

Περιμένουν μείωση τιμών ακινήτων

Περιμένουν μείωση τιμών ακινήτων


Μείωση των τιμών πώλησης ακινήτων αναμένουν οι πλείστες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς το «πάγωμα» της ζήτησης συνεχίζει να δημιουργεί έντονους κλυδωνισμούς στην πραγματική οικονομία και προκαλεί εύλογες ανησυχίες για την οικονομική βιωσιμότητα πολλών εταιρειών.

Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικών Προοπτικών Απριλίου, η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστικών επιχειρήσεων αναμένει μείωση στις τιμές πώλησης την επόμενη τριμηνία. Στην έρευνα, που καταρτίζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνονται γύρω στις 100 εταιρείες του ευρύτερου κατασκευαστικού κλάδου, μεταξύ των οποίων και εταιρείες που εξειδικεύονται στα οικιστικά κτίρια.

Με βάση την έρευνα, τον Απρίλιο η διαφορά μεταξύ των θετικών και αρνητικών εκτιμήσεων για την εξέλιξη των τιμών έφθασε τις -40 μονάδες σε σύγκριση με -38 τον Μάρτιο και -43 το Φεβρουάριο. Τον περσινό Μάιο είχε περιοριστεί στις -9 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των τιμών είναι ιδιαίτερα αρνητικές σε σχέση με αυτές που υπάρχουν για άλλους κλάδους της οικονομίας. Στις υπηρεσίες, η εκτίμηση για τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών έφθασε τον Απρίλιο τις -7 μονάδες και στο λιανικό εμπόριο τις -3 μονάδες.


Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυβέρνηση για τόνωση της δραστηριότητας στον κλάδο μέσω της επίσπευσης κατασκευαστικών έργων, η κρίση που υπάρχει στην ιδιωτική ζήτηση φαίνεται να διατηρεί τον όγκο εργασιών στον κλάδο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Τα order books των κατασκευαστικών εταιρειών παρουσιάζονται άδεια, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να δηλώνουν πως η δραστηριότητα είναι χαμηλότερη της κανονικής. Οι αρνητικές απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα ξεπερνούν τις θετικές κατά 59 μονάδες, έναντι -56 μονάδων το Μάρτιο και -59 μονάδων το Φεβρουάριο, που ήταν επίσης βροχεροί μήνες.

Νότα αισιοδοξίας στα στοιχεία είναι η βελτίωση που παρατηρείται στην οικονομική δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι είναι χαμηλότερη της κανονικής μειώθηκαν. Η διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών απαντήσεων περιορίστηκε στις -49 μονάδες τον Απρίλιο έναντι -61 μονάδες το Μάρτιο και -49 μονάδες το Φεβρουάριο. Τον περσινό Μάιο ήταν στις -24 μονάδες.

Εξίσου θετική εξέλιξη είναι η μείωση των επιχειρήσεων που αναμένουν να απολύσουν προσωπικό. Υπό το φως των εξαγγελιών για την έναρξη αρκετών δημοσίων έργων, οι επιχειρηματίες του κλάδου που εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις μειώθηκαν.

Η διαφορά αυτών που αναμένουν να προσλάβουν από αυτούς που αναμένουν να απολύσουν προσωπικό περιορίστηκε τον Απρίλιο στο -34 έναντι -43 που ήταν το Μάρτιο και -39 που ήταν το Φεβρουάριο. Τον περσινό Μάιο η αντίστοιχη μέτρηση ήταν +13 μονάδες, δηλαδή αυτοί που θα προχωρούσαν σε προσλήψεις ήταν περισσότεροι από αυτούς που θα εκτιμούσαν ότι θα απέλυαν προσωπικό.

Το ευρύτερο επιχειρηματικό κλίμα στον κλάδο είναι βαρύ. Οι αρνητικές προσδοκίες ξεπερνούν τις θετικές κατά 47 μονάδες, έναντι -50 μονάδες το Μάρτιο και -49 μονάδες το Φεβρουάριο.

Με βάση την έρευνα, ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους κλάδους υπηρεσιών (-7), το λιανικό εμπόριο (-3) και τη μεταποίηση (-3).

Αντίθετα, οι καταναλωτές είναι σχεδόν όσο απαισιόδοξοι όσο και οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις (-41 μονάδες).

STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
379.87 ( 6.92%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1108.15 ( 7.25%)

Όγκος: € 4,182,810

======================

XAA

Γενικός Δείκτης
1990.51 ( 4.36%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1006.25 ( 4.76%)

Chrysler: Πρόοδος στις συζητήσεις με τη Fiat

Chrysler: Πρόοδος στις συζητήσεις με τη Fiat

Η Chrysler συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στις προσπάθειές της να καταλήξει σε συμφωνία με τη Fiat και να εξασφαλίσει, έτσι, πρόσθετη οικονομική βοήθεια από το κράτος, επεσήμανε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Μπομπ Ναρντέλι.

Σε επιστολή του προς το προσωπικό της εταιρείας, την οποία έχει στην κατοχή του το Reuters, ο Ναρντέλι τονίζει ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει με τους βασικούς πιστωτές της Chrysler για την ακύρωση χρέους ύψους 6,9 δισ. δολαρίων, ως αντάλλαγμα για 2 δισ. δολάρια σε μετρητά.

«Εάν εγκριθεί, θα αφαιρέσει ένα σημαντικό εμπόδιο στο διαρκές ταξίδι μας προς την μακροπρόθεσμη επιτυχία, ωστόσο η προτεινόμενη συμφωνία θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από όλους τους εξασφαλισμένους πιστωτές», σημειώνει ο CEO της εταιρείας.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Μείωση ΑΕΠ κατά 6,1% το α΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: Μείωση ΑΕΠ κατά 6,1% το α΄ τρίμηνο

Νέα, μεγάλη μείωση παρουσίασε το αμερικανικό ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η οικονομία συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 6,1%, ελαφρώς χαμηλότερο από το 6,3% που είχε καταγραφεί τους τρεις τελευταίους μήνες του 2008.

Η συρρίκνωση των δύο αυτών τριμήνων είναι η χειρότερη που βιώνει η αμερικανική οικονομία σε διάστημα άνω των 60 ετών. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για μείωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο κατά 5,1%.

Η συρρίκνωση του τελευταίου τριμήνου αποδίδεται κυρίως στην αδυναμία στον επιχειρηματικό τομέα, όπου οι εταιρείες ανέστειλαν τις νέες επενδύσεις, απέλυσαν εργαζόμενους και «έκοψαν» την παραγωγή τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στη μειωμένη ζήτηση.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Μείωση 18,1% των αιτήσεων ενυπόθηκων δανείων

ΗΠΑ: Μείωση 18,1% των αιτήσεων ενυπόθηκων δανείων


Μειωμένες κατά 18,1% εμφανίζονται την τελευταία εβδομάδα (σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση) οι αιτήσεις ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, παρά την υποχώρηση των επιτοκίων δανείων σταθερού επιτοκίου, σύμφωνα με την Mortgage Bankers Association.

Ειδικότερα, το ποσοστό ενυπόθηκων δανείων 30ετούς διάρκειας διαμορφώθηκε στο 4,62% για την εβδομάδα που έληξε στις 24 Απριλίου, από 4,73% την προηγούμενη εβδομάδα. Για τα ενυπόθηκα δάνεια δεκαπενταετίας σταθερού επιτοκίου, το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 4,45%, καταγράφοντας οριακή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα ετήσια δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου ανήλθαν κατά μέσο όρο στο 6,23%, από 6,19%.

CAPITAL.GR

Hedge Fund Managers, Buyout Firms Face First EU Law

Hedge Fund Managers, Buyout Firms Face First EU Law

April 29 (Bloomberg) -- The European Union proposed its first law on hedge funds and buyout firms, stepping up oversight as part of a global revamp of rules responding to the financial crisis.

Hedge-fund managers and private-equity firms who handle at least 500 million euros ($662 million), or 100 million euros if they use debt to boost returns, would report to regulators under the proposal from the European Commission in Brussels today. The commission also called for caps issued on so-called golden parachutes in new recommendations on executive-pay practices.

The rules on hedge funds and buyout firms answer demands from lawmakers to clamp down on Europe’s 2 trillion-euro alternative-investment industry, adding to pressure on money managers in a stock-market slump that knocked 47 percent off global market value last year.

“It is essential that regulators have the information and tools necessary to conduct effective macro-prudential oversight,” Charlie McCreevy, EU commissioner for financial services, said in a statement. “The crisis has also underscored the importance of robust risk and liquidity management systems and the need for reliable investor information as the basis for effective due diligence.”

The alternative-investment proposals also meet demands from the Group of 20 nations to oversee all corners of the market.

For now, the measure only covers managers, rather than funds, because many funds are based offshore. EU-regulated managers would be able to attract investors from anywhere in the 27-nation area.

Get Tougher

After three years, the rules will get tougher for funds based outside the EU. Those in countries with lower regulatory standards or that don’t cooperate in fighting tax evasion couldn’t be marketed in the region, even by EU-regulated managers.

“Politicians need to ensure that the political agenda doesn’t end up destroying the European hedge fund industry by imposing sweeping changes that are unworkable or unnecessary,” said Tom Brown, investment management partner at KPMG in London.

The EU is also ramping up bank-capital requirements and imposing other curbs, such as today’s recommendations on banker bonuses.

While not binding, the statement calls on EU governments to cap “golden parachutes” and bar them for managers fired for failure. Companies should defer bonuses and stock options to link incentives to long-term performance, and be able to claim back bonuses paid on the basis of faulty results, the commission said in updating 2004 recommendations to reflect lessons learned from the financial crisis.

The EU also may seek to expand investor-protection rules to insurance policies and bank-savings vehicles that compete with mutual funds under different regulations, the commission said in a separate policy paper issued today. Such an initiative may take more than a year to become a formal proposal.

BLOOMBERG

Κατοικία: Πτώση τιμών και ευκαιρίες στην επαρχία

Κατοικία: Πτώση τιμών και ευκαιρίες στην επαρχία

70.000 σπίτια στα αζήτητα 10% - 15% έχουν μειωθεί οι τιμές τον τελευταίο χρόνο στην επαρχία. Τα υπόλοιπα 130.000 σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη.
»Την «ανάσταση» ψάχνουν να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι κατασκευαστές κατοικιών στην ελληνική επαρχία. Oι εορτές του Πάσχα ήταν ασφαλώς μια καλή ευκαιρία, όπως κάθε χρόνο, να μπουν στο μικροσκόπιο σπίτια και οικόπεδα από τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων.

Φέτος υπήρχε ένα επιπλέον κίνητρο, καθώς οι τιμές των σπιτιών στην περιφέρεια ακολουθούν την τάση της Aθήνας και της Θεσσαλονίκης, δηλαδή υποχωρούν έστω και με βραδείς ρυθμούς. Το ενδιαφέρον, όμως, κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σε σύγκριση με πέρυσι τα ακίνητα πωλούνται κατά 10%-15% φθηνότερα, ενώ για ολόκληρο το 2009 οι πρώτες προβλέψεις κάνουν λόγο για συγκράτηση των τιμών στα ίδια επίπεδα με το 2008 ή πτώση έως 10% σε περιοχές με υψηλή ανοικοδόμηση.

Aν και τον πρώτο λόγο έχουν την περίοδο αυτή οι «κυνηγοί» εξοχικών σπιτιών, υπάρχουν και πολλοί άλλοι που αναζητούν σπίτια στις πατρίδες τους ή οικόπεδα για μελλοντική αξιοποίηση.

Tο σίγουρο είναι ότι μπορούν να κάνουν ευκολότερα παζάρια με τους εργολάβους όταν πρόκειται για αστικά ακίνητα, ενώ η καλύτερη περίοδος για διαπραγματεύσεις στις τιμές εξοχικών είναι αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο οικιστικού τμήματος της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός/Atisreal, Xρήστο Mπελεσιώτη, «η υποχώρηση της ζήτησης στην επαρχία είναι πιο ήπιας μορφής, οι τιμές δεν πέφτουν πολύ καθώς οι διαδικασίες είναι πιο κλειστές, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και κάνουν ευκολότερα διαπραγματεύσεις».

Oπως και στην Aθήνα έτσι και στην επαρχία οι κατασκευαστές βρίσκονται σε δύσκολη θέση εξαιτίας της «ανομβρίας» αγοραστών, της αδυναμίας να κλείσουν συμβόλαια και κατ’ επέκταση να προχωρήσουν σε νέες ανεγέρσεις οικοδομών. Tα στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα είναι ενδεικτικά της «παγωνιάς» στην επαρχία, όπου υπολογίζεται πως υπάρχουν πάνω από 70 χιλιάδες απούλητα σπίτια (τα υπόλοιπα 130.000 σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη).

Tον Iανουάριο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα «βούτηξε» σε όλες τις κατηγορίες, άδειες, όγκο και επιφάνεια. Για παράδειγμα στα νησιά του Iονίου οι νέες άδειες μειώθηκαν κατά 40,1%, στη Θεσσαλία κατά 27%, στην Πελοπόννησο 26,1%, στο Bόρειο Aιγαίο κατά 43,9%. Σε ό,τι αφορά την επιφάνεια το 66,3% στην Kεντρική Mακεδονία και το 62,1% στο Bόρειο Aιγαίο δείχνουν το «φρένο» που έχει μπει στην οικοδομή σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ στον όγκο στη Δυτική Mακεδονία η πτώση φθάνει 75,6% και ακολουθεί το Bόρειο Aιγαίο με 66,9%.

Στη δίνη
Δυστυχώς για την κτηματαγορά της επαρχίας φέτος στη δίνη της κρίσης βρίσκονται όλοι οι Eλληνες, επομένως, πολύ δύσκολα θα υπάρξει ανάκαμψη μέχρι το τέλος του έτους. Kι επειδή οι περισσότερες περιοχές σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τον τουρισμό, αμέσως μετά το καλοκαίρι θα φανεί το μέγεθος της ζημιάς.

«H πτώση των αφίξεων τουριστών μειώνει το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα.

Aλλωστε τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι τουρίστες είναι ηλικίας έως 35 ετών, επομένως δεν ενδιαφέρονται για αγορές», τονίζει ο κ. Mπελεσιώτης.

IMERISIA.GR

Ελλάδα: Ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τους εργαζομένους η 1η Μαΐου

Ημέρα υποχρεωτικής αργίας καθορίστηκε και φέτος, με υπουργική απόφαση, η 1η Μαΐου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, με απόφαση όμως του εκάστοτε υπουργού Απασχόλησης δύναται να χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας, βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68.

Για φέτος, η 1η Μαΐου, που συμπίπτει με εργάσιμη ημέρα (Παρασκευή), καθορίστηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας, με Υπουργική Απόφαση (αρ.πρωτ.13764/444/08-04-09), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η σχετική απόφαση, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Απασχόλησης, υπεγράφη από την υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σοφία Καλατζάκου, και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 701/15-4-09).

Στην ανακοίνωση του ΚΕΠΕΑ, για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από την απόφαση και, ειδικότερα, για την απασχόληση και την αμοιβή εργασίας, αναφέρεται ότι απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, όπως π.χ. επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κ.λπ.

Ειδικότερα:

Α) Για τους εργαζομένους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου, δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζομένους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου, θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες, θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ, αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου, θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νόμιμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.


NAFTEMPORIKI

Shell: Κάμψη κερδών κατά 62%

Shell: Κάμψη κερδών κατά 62%

Μειωμένα κατά 62% στα 3,49 δισ. δολάρια εμφανίστηκαν τα κέρδη της Royal Dutch Shell στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς η πτώση των τιμών αργού μείωσε την κερδοφορία στον τομέα έρευνας και παραγωγής.

Μειωμένα κατά 62% στα 3,49 δισ. δολάρια εμφανίστηκαν τα κέρδη της Royal Dutch Shell στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς η πτώση των τιμών αργού μείωσε την κερδοφορία στον τομέα έρευνας και παραγωγής.

Εξαιρουμένων των μεταβολών στις συμμετοχές και των έκτακτων αποτελεσμάτων, τα κέρδη της μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου στην Ευρώπη διαμορφώθηκαν στα 2,96 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι η μέση τιμή στα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο στα 43,31 δολάρια το βαρέλι, 56% χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η μετοχή της Shell υποχώρησε το ίδιο διάστημα κατά 13%, έναντι πτώσης 11% που κατέγραψε ο τίτλος της ανταγωνίστριάς της, BP Ο δείκτης Dow Jones [.DJI] Europe Oil & Gas Index υποχώρησε κατά 3,5%.

NAFTEMPORIKI

4 δισ. δολ. διεκδικεί η Washington Mutual

4 δισ. δολ. διεκδικεί η Washington Mutual


Αγωγή κατά της JP Morgan Chase κατέθεσε η Washington Mutual ,διεκδικώντας την επιστροφή καταθέσεων σε μετρητά που ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια και στα οποία έχασε την πρόσβαση μετά την πώληση της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε πέρυσι.

Χρεοκοπία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έβαλε «λουκέτο» στην WaMu τον περασμένο Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας πουλήθηκαν την ίδια ημέρα στην JP Morgan έναντι του ποσού του 1,9 δισ. δολ. και η μητρική της εταιρεία έκανε αίτηση για να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από χρεοκοπία την επόμενη ημέρα.

STOCKWATCH.COM.CY

A life time opportunity?

Πόσες ευκαιρίες ζωής στην αγορά μετοχών έχει δώσει ο τελευταίος αιώνας. Μετρημένες στα δάκτυλα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια από αυτές μπορεί να είναι η Άνοιξη που διανύουμε.

Το διάγραμμα που ακολουθεί είναι από το Investech Research μια συνδρομητική έκδοση με ενδιαφέροντα αντιθετικά στατιστικά στοιχεία για την πορεία των αγορών. Ο δημιουργός του εκτιμά ότι μπορεί να αποτελεί αυτό που αποκαλούμε ευκαιρία ζωής. A life time opportunity… Ποιος ξέρει; Θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για να το μάθουμε...


http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=724093

CAPITAL.GR

Chrysler debt deal reached

Chrysler debt deal reached

Automaker gets key agreement from banks to reduce $7 billion in loans ahead of Thursday's bankruptcy deadline.

You elected them... now grade them along with CNN's best political team! Rate the president, Congress and your state leaders in CNN's National Report Card
Wednesday, April 29th, at 7 p.m. ETPhotos


NEW YORK (CNNMoney.com) -- The major banks that loaned Chrysler LLC about $7 billion have agreed to significantly reduce that debt, according to the Treasury Department, a move that could save the struggling automaker from having to file for bankruptcy later this week.

"The agreement from Chrysler's principal banks is an exceptional accomplishment in line with the President's firm commitment that all stakeholders sacrifice to make this deal succeed," said an administration official Tuesday.

The company still needs to win a rank-and-file ratification vote Wednesday of a tentative labor deal reached with leadership of the United Auto Workers union late Sunday, and wrap up an alliance with Italian automaker Fiat before the Thursday deadline set out by the federal government.

But the deal with lenders was generally thought to be the most difficult hurdle the company had to clear in the final week before the deadline.

If Chrysler escapes bankruptcy, that would be a rare bit of good news for the struggling auto industry. Many had predicted that a Chrysler bankruptcy would lead to the company's eventual liquidation.

That could have caused even more problems throughout the industry, as a closure could have led to widespread job losses at dealerships and bankruptcies throughout the auto parts industry.

Big banks may have blinked
Being privately held, Chrysler has not released its financial results for recent years. But the company needed $4 billion in federal loans earlier this year to avoid filing for bankruptcy protection, and it has asked for an additional $6 billion in federal help.

The Treasury Department's auto industry task force found in late March that Chrysler was no longer viable as a stand-alone company and said it needed to reach a deal with Fiat, as well as with its creditors and unions, in order to receive more assistance and avoid bankruptcy. Treasury gave it until the end of April to accomplish those goals.

General Motors (GM, Fortune 500), which has also received federal help to avoid bankruptcy, has until the end of May to reach deals with its creditors and unions. It proposed a plan Monday that would give its creditors a 10% stake in that company, while giving the government and the union up to an 89% stake.

Details of the Chrysler debt reduction deal were not immediately available. The Washington Post reported that creditors agreed to cut the $6.9 billion in secured loans owed to them to $2 billion in return for an equity stake in a reorganized Chrysler.

As recently as last week, the major banks that had loaned money to Chrysler, including Citigroup (C, Fortune 500) and JPMorgan Chase (JPM, Fortune 500), were reported to be demanding 65 cents of every dollar they were owed, along with a large equity stake in the company. The Treasury Department was reportedly offering only 22 cents on the dollar and a small equity stake.

Neither of those banks nor Chrysler had any immediate comment on the debt restructuring deal.

0:00 /1:15Fiat-Chrysler talks still on
The banks were arguing they would do better than that if the company was forced into bankruptcy and its assets were liquidated, because the loans were secured by the company's assets, such as plants, land and equipment.

But some experts, including credit rating agency Standard & Poor's, have suggested that the banks could end up with virtually nothing if the government agreed to fund Chrysler's operations during a bankruptcy reorganization or liquidation, which would put the government in line to get the proceeds of any asset sales.

New owners would face same challenges
The banks are likely to get only a small equity stake in a reorganized Chrysler. The union-controlled trust funds which will assume the responsibility for retiree health care are to receive a 55% stake in the company, according to a source familiar with the agreement, while Fiat is to receive a 35% stake. Treasury and the bank lenders would receive a 10% stake.

Cerberus Capital Management, which bought 80% of Chrysler from German automaker Daimler in 2007, would no longer own a stake in the company according to the reports. Daimler agreed to give up its final 20% stake in Chrysler on Monday, and make $600 million in contributions to its pension funds over the next three years.

If Chrysler avoids bankruptcy, it still remains to be seen if the company can return to financial health anytime soon. Sales at Chrysler LLC, which includes the Chrysler, Dodge and Jeep brands, fell nearly 46% from year-ago levels in the first quarter.

And the company is only a fraction of its former self. It has about 39,000 U.S. employees, only about 40% of the total it had at the beginning of the decade, and has fallen behind Toyota Motor (TM) in sales. It is also close to being overtaken by Honda (HMC) for the No. 4 spot in the U.S. market.

CNN

Επιπλέον 1 δις έλαβε από το πακέτο των 28 δις η Alpha

Επιπλέον 1 δις έλαβε από το πακέτο των 28 δις η Alpha

Σε κινήσεις που ως στόχο έχουν να ενισχύσουν τα προγράμματα και αποθέματα ρευστότητας τους προχωρούν οι τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό η Alpha bank θα εκδώσει τίτλους με εγγύηση του δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος των 28 δις ευρώ ύψους 1 δις ευρώ.Για τους τίτλους αυτούς η Alpha bank θα πληρώσει επιτόκιο 4,45% με βάση τα τωρινά δεδομένα δηλαδή 1,5% που είναι το euribor 3μηνών , 0,95% την προμήθεια προς το ελληνικό δημόσιο και περίπου 2% που είναι η διαφορά των spreads στα ομόλογα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Alpha bank μέχρι τώρα έχει λάβει 1,5 δις ευρώ από το σκέλος των εγγυήσεων , 1,138 δις ευρώ από το σκέλος των ομολόγων και θα πάρει καθώς ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί το 1 δις ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές. Δηλαδή έχει αντλήσει 3,6 με 3,7 δις ευρώ σε ρευστότητα και σε κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι το 1 δις ευρώ που θα λάβει ως ρευστότητα υπό την μορφή των εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο η Alpha bank θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει αφενός για να χορηγεί δάνεια αφετέρου για να αναχρηματοδοτήσει ή ανανεώσει παλαιές εκδόσεις που βρίσκονται σε διαδικασία λήξης.

Η Alpha bank ενισχύσει το απόθεμα ρευστότητας της με στόχο να ισχυροποιήσει την χρηματοοικονομική της θέση και παράλληλα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που μπορεί να υπάρξουν καθώς καιτο 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά.

Πάντως και λόγω της δυσμενούς συγκυρία το δολαριακό πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει η τράπεζα με στόχο να ενισχύσει την ρευστότητα της έχει παγώσει. Σε κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας της προχωράει και η Εθνική καθώς δημιουργεί πρόγραμμα MTNs κλασσικό πρόγραμμα για ρευστότητα 2,6 δις ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιεί ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να λαμβάνει κεφάλαια.

REPORTER.GR

Fed Is Said to Seek Capital for at Least Six Banks After Tests

Fed Is Said to Seek Capital for at Least Six Banks After Tests


April 29 (Bloomberg) -- At least six of the 19 largest U.S. banks require additional capital, according to preliminary results of government stress tests, people briefed on the matter said.

While some of the lenders may need extra cash injections from the government, most of the capital is likely to come from converting preferred shares to common equity, the people said. The Federal Reserve is now hearing appeals from banks, including Citigroup Inc. and Bank of America Corp., that regulators have determined need more of a cushion against losses, they added.

By pushing conversions, rather than federal assistance, the government would allow banks to shore themselves up without the political taint that has soured both Wall Street and Congress on the bailouts. The risk is that, along with diluting existing shareholders, the government action won’t seem strong enough.

“The challenge that policy makers will confront is that more will be needed and it’s not clear they have the resources currently in place or the political capability to deliver more,” said David Greenlaw, the chief financial economist at Morgan Stanley, one of the 19 banks that are being tested, in New York.

Final results of the tests are due to be released next week. The banking agencies overseeing the reviews and the Treasury are still debating how much of the information to disclose. Fed Chairman Ben S. Bernanke, Treasury Secretary Timothy Geithner and other regulators are scheduled to meet this week to discuss the tests.

Options for Capital

Geithner has said that banks can add capital by a variety of ways, including converting government-held preferred shares dating from capital injections made last year, raising private funds or getting more taxpayer cash. With regulators putting an emphasis on common equity in their stress tests, converting privately held preferred shares is another option.

Firms that receive exceptional assistance could face stiffer government controls, including the firing of executives or board members, the Treasury chief has warned.

Today, Kenneth Lewis, chief executive officer of Bank of America, faces a shareholder vote on whether he should be re- elected as the company’s chairman of the board. While Lewis has been at the helm, the bank has received $45 billion in government aid.

‘Out of Our Hands’

Scott Silvestri, a spokesman for Charlotte, North Carolina- based Bank of America, declined to comment on Lewis yesterday. Lewis said earlier this month that the firm “absolutely” doesn’t need more capital, while adding that the decision on whether to convert the U.S.’s previous investments into common equity is “now out of our hands.”

Citigroup, in a statement, said the bank’s “regulatory capital base is strong, and we have previously announced our intention to conduct an exchange offer that will significantly improve our tangible common ratios.”

Along with Bank of America and New York-based Citigroup, some regional banks are likely to need additional capital, analysts have said.

SunTrust Banks Inc., KeyCorp, and Regions Financial Corp. are the banks that are most likely to require additional capital, according to an April 24 analysis by Morgan Stanley.

By taking the less onerous path of converting preferred shares, the Treasury is husbanding the diminishing resources from the $700 billion bailout passed by Congress last October.

‘Politically Constrained’

“Does that indicate that’s what the regulators actually believe, or is it that they felt politically constrained from doing much more than that?” said Douglas Elliott, a former investment banker who is now a fellow at the Brookings Institution in Washington.

Geithner said April 21 that $109.6 billion of TARP funds remain, or $134.6 billion including expected repayments in the coming year. Lawmakers have warned repeatedly not to expect approval of any request for additional money.

Some forecasts predict much greater losses are still on the horizon for the financial system. The International Monetary Fund calculates global losses tied to bad loans and securitized assets may reach $4.1 trillion next year.

Geithner has said repeatedly that the “vast majority” of U.S. banks have more capital than regulatory guidelines indicate. The stress tests are designed to ensure that firms have enough reserves to weather a deeper economic downturn and sustain lending to consumers and businesses.

‘Thawing’ Markets

He also said there are signs of “thawing” in credit markets and some indication that confidence is beginning to return. His remarks reflected an improvement in earnings in several lenders’ results for the first quarter, and a reduction in benchmark lending rates this month.

Financial shares are poised for their first back-to-back monthly gain since September 2007. The Standard & Poor’s 500 Financials Index has climbed 18 percent this month, while still 73 percent below the high reached in May 2007.

Finance ministers and central bankers who met in Washington last weekend singled out banks’ impaired balance sheets as the biggest threat to a sustainable recovery. Geithner has crafted a plan to finance purchases of as much as $1 trillion in distressed loans and securities. Germany has proposed removing $1.1 trillion in toxic assets.

BLOOMBERG

Ευκαιρίες στην παγκόσμια αγορά ακινήτων

Ευκαιρίες στην παγκόσμια αγορά ακινήτων


Για τους επενδυτές με γερό στομάχι και πρόσβαση σε κεφάλαια η τρέχουσα περίοδος ενδεχομένως να αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία των τελευταίων δεκαετιών για την αύξηση των επενδύσεων τους στην παγκόσμια αγορά ακινήτων.



Σε πολλές περιοχές της Μαδρίτης, οι πινακίδες "Για Πώληση" σε μισοτελειωμένα κτίρια διαμερισμάτων κυριαρχούν. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη: Η παγκόσμια ύφεση έχει καταφέρει καίριο πλήγμα στην αγορά ακινήτων της χώρας που πριν από λίγα μόλις χρόνια γνώριζε πρωτοφανή ανάπτυξη. Οι τιμές ακινήτων από την Βαρκελώνη έως τις Βαλεαρίδες Νήσους έχουν υποχωρήσει 6,5% μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Αναμένεται να υποχωρήσουν 35% ή και περισσότερο από την κορυφή του 2007 μέχρι το τέλος του έτους.

Η οικονομική ύφεση -στην Ισπανία και δεκάδες άλλες χώρες- έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες να αγωνίζονται για να συνεχίσουν τις πληρωμές στα δάνεια τους. Ωστόσο, για τους αγοραστές ακινήτων που διαθέτουν επαρκή χρηματοδότηση, η ύφεση δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες. Σε καλούς καιρούς, το φθηνό χρήμα τροφοδοτούσε μια σχεδόν ακόρεστη ζήτηση για νέες κατοικίες και επενδύσεις σε ακίνητα. Σήμερα, η εξεύρεση χρηματοδότησης είναι πολύ πιο δύσκολη, ενώ την ίδια στιγμή οι κατασκευαστές μειώνουν τις τιμές για να ξεφορτωθούν μέρος των αποθεμάτων τους καθώς μειώνεται δραματικά ο αριθμός των αγοραστών.

Η μετατόπιση της ισορροπίας στην αγορά των ακινήτων αρχίζει σταδιακά να προσελκύει και πάλι αγοραστές. Από τους πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως η Κροατία και το Μαυροβούνιο, έως λιγότερες εξωτικές επενδύσεις στη Φλόριντα και τις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, ενδεχομένως τώρα να είναι η καταλληλότερη εποχή για αγορές. Η πτώση των τιμών με διψήφια διψήφια ποσοστά από το 2007 και η ανανεωμένη δύναμη του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ξένων νομισμάτων, καθιστούν τις αγορές στο εξωτερικό πιο προσιτές για τους αγοραστές από τις ΗΠΑ. Και οι αναδυόμενες χώρες, ιδίως η Βραζιλία και η Ινδία, έχουν την προοπτική να συνεχίσουν να αναπτύσσονται παρά την παγκόσμια ύφεση, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρουν ευκαιρίες με κόστος μόλις το ένα όγδοο της τιμής της μέσης κατοικίας στις ΗΠΑ.

Ελκυστικό το Μαυροβούνιο

"Όταν οι άνθρωποι εντοπίζουν μια καλή συμφωνία σπεύδουν να την εκμεταλλευτούν", αναφέρει ο Charles Weston-Baker, επικεφαλής διεθνών επενδύσεων της μεσιτικής Savills στο Λονδίνο, που γνώρισε αύξηση των πωλήσεων από 10% έως 20% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. "Η μεγάλη πτώση των τιμών φέρνει και πάλι τις κατοικίες κοντά στις δυνατότητες των αγοραστών".

Είναι περιττό να αναφερθεί ότι η αγορά ακινήτων -όταν οι τιμές είναι χαμηλές- μπορεί να αποδώσει σημαντικά μερίσματα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, οι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Τα πακέτα μέτρων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να αναζωπυρώνουν τον δανεισμό, ωστόσο οι τράπεζες συνεχίζουν να επιβάλλουν υψηλά επιτόκια και να απαιτούν μεγάλες προκαταβολές που ενδεχομένως να αποθαρρύνουν ορισμένους από τους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες. Οι αναλυτές επίσης προειδοποιούν ότι η αγορά των ακινήτων ενδεχομένως να συνεχίσει να συρρικνώνεται έως και το 2010, αφήνοντας τους επενδυτές αντιμέτωπους με την πτώση της αξίας των περιουσιών τους τουλάχιστον μέχρι η παγκόσμια οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης.

Για τον περιορισμό των κινδύνων, οι αναλυτές της αγοράς προτείνουν την αναζήτηση ευκαιριών σε χώρες με τις καλύτερες μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, όπως η Τουρκία και η Ινδία. Προτείνουν επίσης οι αγοραστές να μοιράζουν τον δανεισμό τους σε πολλές τράπεζες από διαφορετικές χώρες προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο κάποια εγχώρια προβλήματα να επηρεάσουν τον δανεισμό τους.

Ποιες αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο αξίζει να εξεταστούν; Ο Adam Challis, υποδιευθυντής της CB Richard Ellis (CBG) στο Λονδίνο, είναι αισιόδοξος για το Μαυροβούνιο, βόρεια της Αλβανίας και στην ανατολική πλευρά της Αδριατικής. Με πολλά χιλιόμετρα παρθένας ακτογραμμής και τους αναπτυσσόμενους επιχειρηματικούς δεσμούς της χώρας τόσο με την Ε.Ε. όσο και με τη Ρωσία, το Μαυροβούνιο έχει γνωρίσει ανάπτυξη της τάξης του 28% ετησίως στον τουριστικό κλάδο από το 2001 και ετήσια ανάπτυξη 20% στις τιμές της αγοράς ακινήτων από το 2005. Μέχρι να αρχίσει να γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος της παγκόσμιας ύφεσης το 2008, οι αγοραστές πραγματοποιήσουν επενδύσεις σχεδόν 600 εκατ. κάθε έτος στην εγχώρια αγορά ακινήτων. "Το Μαυροβούνιο αναδεικνύεται σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό", αναφέρει ο Challis.

Οι αναλυτές της μεσιτικής Jones Lang LaSalle (JLL) προτείνουν επίσης την ανατολική Ευρώπη, ενώ επισημαίνουν ότι ορισμένες αγορές στη δυτική Ευρώπη θα πρέπει να κεντρίσουν επίσης το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ο Falk Schollenberger, επικεφαλής επενδύσεων στη Γερμανία, σημειώνει ότι η εγχώρια αγορά κατοικίας, ιδίως σε περιοχές γύρω από το Βερολίνο, το Μόναχο και την Φρανκφούρτη, προσφέρει αποδόσεις χαμηλού κινδύνου σε μια αγορά που δεν έχει γνωρίσει τη ραγδαία πτώση των τιμών που καταγράφηκε σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως στην Ισπανία και την Ιρλανδία.

Προκειμένου να μειώσουν τους κινδύνους στους ισολογισμούς τους, πολλές γερμανικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει να πουλούν ακίνητα από τα χαρτοφυλάκια τους στην ακίνητη περιουσία, συχνά προχωρώντας σε απομειώσεις έως και 50%. "Οι αναγκαστικές πωλήσεις είναι πολύ πιθανό να γίνουν πιο κοινές", αναφέρει ο Schollenberger. "Θα υπάρξει και νέα καθοδική πίεση στις τιμές των κατοικιών, με αποτέλεσμα να προκύψουν νέες ευκαιρίες για τους επενδυτές".

Αν η Ευρώπη δεν φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική, η Μέση Ανατολή και η Ασία θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για τους επενδυτές που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν επιπλέον κινδύνους. Στη κορυφή πολλών εκθέσεων βρίσκεται το Ντουμπάι. Οι αναλυτές της UBS (UBS) εκτιμούν ότι οι τιμές στη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 25% από τις αρχές του 2008 – και θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες για τους επενδυτές που επιδιώκουν να βρουν φθηνά ακίνητα σε πολυτελή θέρετρα, καθώς οι κατασκευαστές προσπαθούν να ξεφορτωθούν ακίνητα για να εξυπηρετήσουν τον υψηλό δανεισμό τους.

Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι κάθε επένδυση εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης – και ιδίως στον κλάδο των ακινήτων που αποτέλεσε τον βασικό καταλύτη για το υφιστάμενο παγκόσμιο οικονομικό χάος – εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους. Αλλά για τους επενδυτές με γερό στομάχι και πρόσβαση σε κεφάλαια, αυτή η εποχή ενδεχομένως να αποτελεί την καλύτερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών για την ενίσχυση των επενδύσεων τους.

CAPITAL.GR

Fortis: Πράσινο φως στη συμφωνία με BNP Paribas

Fortis: Πράσινο φως στη συμφωνία με BNP Paribas


ΒΕΛΓΙΟ (Dow Jones) – Οι μέτοχοι της Fortis ενέκριναν στη σημερινή γενική συνέλευση την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των τραπεζικών παγίων της εταιρείας στο Βέλγιο στην γαλλική τράπεζα BNP Paribas (BNP.FR).

Το πράσινο φως από το 73% των παριστάμενων μετόχων δόθηκε μετά την αποχώρηση ορισμένων μετόχων σε διαμαρτυρία για την συμμετοχή στη διαδικασία επενδυτών που αγόρασαν μετοχές της Fortis σε εξευτελιστικές τιμές μετά την διάλυση της εταιρείας τον Οκτώβριο.

Για να προχωρήσει η διαδικασία θα χρειαστεί και δεύτερη ψηφοφορία από τους μετόχους στην Ολλανδία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Αν στην αυριανή ψηφοφορία δοθεί το τελικό πράσινο φως θα τερματιστεί η νομική διένεξη των τελευταίων μηνών που ακολούθησε την διάσωση της Fortis –κάποτε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο Βέλγιο– από την κυβέρνηση της χώρας.

CAPITAL.GR

GM: Λουκέτα σε περισσότερες από 1.000 αντιπροσωπείες

GM: Λουκέτα σε περισσότερες από 1.000 αντιπροσωπείες


Η General Motors Corp. ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποχρεώσει περίπου 1.000 με 1.200 αντιπροσωπείες που υποαποδίδουν να κλείσουν οριστικά τις πόρτες τους προκειμένου να ενισχύσει τα καταστήματα που εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει το κλείσιμο περίπου 500 αντιπροσωπειών των Hummer και Saturn όταν οι συγκεκριμένες μονάδες κλείσουν ή πωληθούν, ενώ άλλες 400 αντιπροσωπείες αναμένεται να κλείσουν εθελοντικά. Επιπλέον 500 καταστήματα θα ενοποιηθούν σε υφιστάμενες μονάδες.

Τη Δευτέρα η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει κατά 42% τον αριθμό των αντιπροσωπειών έως το 2010, από 6.246 το 2008 σε 3.605.

CAPITAL.GR

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Gross Domestic Product [GDP]
Dept of Commerce


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy


2:00 PM
FOMC Policy Statement
Federal Reserve Bank

Ο τουρισμός της Αθήνας 20% κάτω

Ο τουρισμός της Αθήνας 20% κάτω


Απώλειες εισοδήματος 500 εκατ. ευρώ και 11.000-15.000 θέσεων εργασίας θα υποστεί ο τουρισμός της Αττικής έως το τέλος του 2009 εάν διατηρηθεί η συγκεκριμένη πτωτική τάση της κίνησης προς την πρωτεύουσα (-20%).

Τα στοιχεία αυτά έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής, Γιώργος Τσακίρης σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ζητήθηκε από την αρμόδια πολιτική ηγεσία η εξάμηνη αναστολή και διευθέτηση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Αθηνών - Αττικής.


Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής, Γιώργος Τσακίρης.
«Ο αθηναϊκός τουρισμός διέρχεται, ίσως την πιο κρίσιμη περίοδο στην ιστορία του των τελευταίων δεκαετιών, με τα ξενοδοχεία της πόλης να δέχονται πολλαπλές πιέσεις από διαφορετικά μέτωπα» τόνισε ο κ. Τσακίρης όπως «μείωση της ζήτησης, κάμψη της τουριστικής κίνησης με πτώση των πληροτήτων κατά 20% -τουλάχιστον- τους τρεις πρώτους μήνες του 2009, πτώση των εσόδων κατά 25% και καθήλωση των τιμών -με τάσεις ποσοστιαίας μείωσή τους κατά 5% περίπου».

Δυσάρεστα είναι και τα νέα στο μέτωπο της απασχόλησης, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, αφού όπως τόνισε με βάση το ρυθμό μείωσης των αφίξεων επισκεπτών κατά 20% (όπως περίπου αυτός εκδηλώθηκε στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2008 και Μαρτίου 2009) εκτιμάται ότι θα υπάρξουν απώλειες 10.774 έως και 14.365 συνολικά θέσεων εργασίας αλλά και απώλειες στο εισόδημα στην πρωτεύουσα από 414.788.424 έως και 553.051.233 ευρώ.

Στην Αθήνα, το 2007 οι αφίξεις έφτασαν τους 2.765.248 τουρίστες. Κάθε άφιξη επισκέπτη αντιστοιχεί σε έσοδο των 500 περίπου ευρώ. Επομένως η τυχόν μείωση των αφίξεων έστω κατά μία μόνο ποσοστιαία μονάδα (1% = 27.652 αφίξεις) οδηγεί σε απώλειες άμεσων εσόδων της τάξης των 13.826.281 ευρώ, ενώ οι έμμεσες απώλειες κυμαίνονται από 6.913.140,4 έως και 13.826.289,8 ευρώ. (πολλαπλασιαστές 1,5 και 2 αντίστοιχα).

Προς την κατεύθυνση της τόνωσης του τουριστικού ρεύματος προς την Αθήνα ο κ. Τσακίρης ζήτησε ενισχυτικά μέτρα υπέρ του συνεδριακού τουρισμού και θεματικών υποπροϊόντων, όπως ο τουρισμός πόλεων (city break) και επέμεινε στην ανάγκη να απεμπλακούν άμεσα οι διαδικασίες από τα όποια εμπόδια καθυστερούν τη δημιουργία και λειτουργία του συνεδριακού κέντρου της Αθήνας.

Οι ξενοδόχοι της Αθήνας, διά στόματος του γ.γ. Γιάννη Ρέτσου, επεσήμαναν ότι η Αθήνα θα πρέπει να σταματήσει να δυσφημίζεται η ως «ακριβή πόλη» υπενθυμίζοντας ότι -μεταξύ των δέκα βασικών ανταγωνιστών της- εντάσσεται στους τρεις φθηνότερους προορισμούς από το 2003 έως και σήμερα, έχοντας από την άλλη πλευρά το πλέον σύγχρονο ξενοδοχειακό δυναμικό.

Τέλος, εκτενής αναφορά έγινε και στο θέμα της ασφάλειας των επισκεπτών που καταλύουν στα ξενοδοχεία. Οπως αναφέρθηκε θέματα που αφορούν στη συνολικά καλύτερη εικόνα της πόλης εξακολουθούν να προβληματίζουν τα μέλη της ΕΞΑΑ η οποία γίνεται αποδέκτης πολλών καθημερινών παραπόνων τόσο των ξενοδόχων όσο και των πελατών των ξενοδοχείων και αφορούν σε κλοπές σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και μέσα μαζικής μεταφοράς Μετρό - Ομόνοια κ.λπ.), σε ναρκομανείς (Σοφοκλέους - Κεραμεικός), παρεμπόριο (Πειραιώς - Ομόνοια - Ερμού - Αγ. Κωνσταντίνου), πορνεία (Πλατεία Λαυρίου - Γ' Σεπτεμβρίου κ.λπ.).

NAFTEMPORIKI

U.S. Reaches Deal With Chrysler Banks, People Say

U.S. Reaches Deal With Chrysler Banks, People Say


April 28 (Bloomberg) -- Chrysler LLC’s largest banks reached a tentative agreement with the U.S. government to exchange $6.9 billion in secured debt for $2 billion in cash, according to three people with knowledge of the negotiations.

A Chrysler bankruptcy remains a possibility, said one of the people, who didn’t want to be identified discussing the private talks. All of the automaker’s 46 lenders must ratify the terms, which isn’t likely, the person said. A quick type of bankruptcy may be needed to bring any dissenters into an agreement, according to the person.

A debt deal is one of the steps Chrysler needs to form an alliance with Fiat SpA and avoid being forced into court protection after April 30. The Auburn Hills, Michigan-based automaker is under a government deadline to keep $4 billion in loans and get as much as $6 billion in additional federal aid.

“It’s surprising,” Scott Eisenberg of Amherst Partners LLC, a Birmingham, Michigan-based restructuring firm, said of the tentative agreement. “Everyone looked at it as a huge, huge uphill battle. The alternative for everyone was less attractive. When people’s backs are against the wall, they will negotiate a settlement.”

The Treasury Department was negotiating on Chrysler’s behalf yesterday with JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc., Citigroup Inc. and Morgan Stanley, which hold about 70 percent of the third-largest U.S. automaker’s secured debt, the people said. Other lenders also would have to approve the deal.

Those four banks, Elliott Management Corp., Stairway Capital, Perella Weinberg Partners and Oppenheimer Funds are on the lenders’ steering committee.

‘Exceptional Accomplishment’

“The agreement from Chrysler’s principal banks is an exceptional accomplishment in line with the president’s firm commitment that all stakeholders sacrifice to make this deal succeed,” said an official in President Barack Obama’s administration, who asked not to be identified.

The accord is among “important steps to assure that we get a workable deal between Chrysler and Fiat,” said Obama’s press secretary, Robert Gibbs. “We still have some ways to go.”

Shawn Morgan, a Chrysler spokeswoman, wouldn’t comment. Jenni Engebretsen, a Treasury spokeswoman, didn’t respond to telephone and e-mail messages. Representatives of the banks and other lenders declined to comment.

‘Real Money’

In a Chapter 11 bankruptcy, creditors that represent more than two-thirds of the debt can approve plans without unanimous consent from the holdouts, said Don Workman, a bankruptcy lawyer at Baker & Hostetler LLP in Washington. If some of the lenders balk to try to get a better recovery, they could be forced into a less favorable deal and legal fees, he said.

“You are talking about some real money here,” Workman said. “It would be difficult to walk away from this and force it into bankruptcy. It’s hard to believe you could get that much better of a recovery, but you possibly could.”

Chrysler still must complete its alliance with Turin, Italy-based Fiat, under the terms set by the U.S. for continued aid. Chrysler and Fiat have an agreement in principle that’s conditioned on the U.S. automaker meeting the Treasury’s other conditions, which include accords with the lenders and unions.

Gualberto Ranieri, a Fiat spokesman, didn’t respond to an e-mail seeking comment.

Chrysler in the past week has gotten money-saving accords with the United Auto Workers and Canadian Auto Workers unions. Cerberus Capital Management LP, which has owned 80.1 percent of Chrysler, reached an agreement yesterday under which Daimler AG will cede the remaining 19.9 percent of the U.S. automaker.

Under the accord reached with the UAW on April 26, a health-care trust fund for union retirees would own 55 percent of Chrysler, people familiar with the agreement said. Fiat would get an initial 20 percent stake, which may rise to 35 percent by meeting performance goals.

BLOOMBERG
Share |