Wednesday, April 29, 2009

Μια ανάσα από τα 51 δολάρια το αργό- Κέρδη 2,1%

Μια ανάσα από τα 51 δολάρια το αργό- Κέρδη 2,1%

Κέρδη κατέγραψε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της πτώσης των αποθεμάτων της βενζίνης. Αν και τα αποθέματα του αργού κατέγραψαν για ακόμη μια εβδομάδα ανοδο, ωστόσο η επενδυτική κοινότητα θεώρησε πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα αποθέματα της βενζίνης μειώθηκαν, αφού αυτό σημαίνει αύξηση της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 2,1%, στα 50,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ πριν την ανακοίνωση των αποθεμάτων, το αργό βρισκόταν στα 51,03 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου της βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 3,5%, στα 1,4468 δολάρια το γαλόνι. Το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύθηκε κατά 2% στα 51 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτικότερα, τα αποθέματα του αργού αυξήθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 24 Απριλίου του 2009, κατά 4 εκατ. βαρέλια, στα 374,7 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τους αναλυτές που έκαναν λόγο για ανοδο 1,8 εκατ. βαρελιών.

Τα αποθέματα της βενζίνης υποχώρησαν κατά 4,7 εκατ. βαρέλια στα 212,6 εκατ. βαρέλια, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν ανοδο 200.000 βαρελιών. Η λειτουργία των διυλιστηρίων μειώθηκε κατά 0,8% στο 82,7%.

Ευεργετικά λειτούργησε και η ανακοίνωση της Νομισματικής Επιτροπής της Fed, μετά από τη διήμερη τακτική συνεδρίαση της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FOMC, το οικονομικό outlook βελτιώθηκε τις τελευταίες έξι εβδομάδες, αλλά η οικονομία παραμένει αδύναμη ακόμη. Επιπλέον, η Fed επισημαίνει ότι η κατανάλωση έχει αρχίσει και σταθεροποιείται, αν και διατηρούνται οι πιέσεις εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας και τη συνεχιζόμενη πτώση της αγοράς ακινήτων. Σε ορισμένες περιοχές ο ρυθμός της ύφεσης δείχνει σημάδια υποχώρησης, παρόλο που η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά βελτιώνεται με πολύ αργά βήματα.

Η επενδυτική κοινότητα έδειξε ότι ικανοποιήθηκε από την ανακοίνωση της Fed, αφού αυτό υποδεικνύει ότι σύντομα θα επιστρέψει η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.

REPORTER.GR

No comments:

Share |