Wednesday, April 29, 2009

Ευκαιρίες στην παγκόσμια αγορά ακινήτων

Ευκαιρίες στην παγκόσμια αγορά ακινήτων


Για τους επενδυτές με γερό στομάχι και πρόσβαση σε κεφάλαια η τρέχουσα περίοδος ενδεχομένως να αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία των τελευταίων δεκαετιών για την αύξηση των επενδύσεων τους στην παγκόσμια αγορά ακινήτων.



Σε πολλές περιοχές της Μαδρίτης, οι πινακίδες "Για Πώληση" σε μισοτελειωμένα κτίρια διαμερισμάτων κυριαρχούν. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη: Η παγκόσμια ύφεση έχει καταφέρει καίριο πλήγμα στην αγορά ακινήτων της χώρας που πριν από λίγα μόλις χρόνια γνώριζε πρωτοφανή ανάπτυξη. Οι τιμές ακινήτων από την Βαρκελώνη έως τις Βαλεαρίδες Νήσους έχουν υποχωρήσει 6,5% μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Αναμένεται να υποχωρήσουν 35% ή και περισσότερο από την κορυφή του 2007 μέχρι το τέλος του έτους.

Η οικονομική ύφεση -στην Ισπανία και δεκάδες άλλες χώρες- έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες να αγωνίζονται για να συνεχίσουν τις πληρωμές στα δάνεια τους. Ωστόσο, για τους αγοραστές ακινήτων που διαθέτουν επαρκή χρηματοδότηση, η ύφεση δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες. Σε καλούς καιρούς, το φθηνό χρήμα τροφοδοτούσε μια σχεδόν ακόρεστη ζήτηση για νέες κατοικίες και επενδύσεις σε ακίνητα. Σήμερα, η εξεύρεση χρηματοδότησης είναι πολύ πιο δύσκολη, ενώ την ίδια στιγμή οι κατασκευαστές μειώνουν τις τιμές για να ξεφορτωθούν μέρος των αποθεμάτων τους καθώς μειώνεται δραματικά ο αριθμός των αγοραστών.

Η μετατόπιση της ισορροπίας στην αγορά των ακινήτων αρχίζει σταδιακά να προσελκύει και πάλι αγοραστές. Από τους πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως η Κροατία και το Μαυροβούνιο, έως λιγότερες εξωτικές επενδύσεις στη Φλόριντα και τις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, ενδεχομένως τώρα να είναι η καταλληλότερη εποχή για αγορές. Η πτώση των τιμών με διψήφια διψήφια ποσοστά από το 2007 και η ανανεωμένη δύναμη του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ξένων νομισμάτων, καθιστούν τις αγορές στο εξωτερικό πιο προσιτές για τους αγοραστές από τις ΗΠΑ. Και οι αναδυόμενες χώρες, ιδίως η Βραζιλία και η Ινδία, έχουν την προοπτική να συνεχίσουν να αναπτύσσονται παρά την παγκόσμια ύφεση, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρουν ευκαιρίες με κόστος μόλις το ένα όγδοο της τιμής της μέσης κατοικίας στις ΗΠΑ.

Ελκυστικό το Μαυροβούνιο

"Όταν οι άνθρωποι εντοπίζουν μια καλή συμφωνία σπεύδουν να την εκμεταλλευτούν", αναφέρει ο Charles Weston-Baker, επικεφαλής διεθνών επενδύσεων της μεσιτικής Savills στο Λονδίνο, που γνώρισε αύξηση των πωλήσεων από 10% έως 20% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. "Η μεγάλη πτώση των τιμών φέρνει και πάλι τις κατοικίες κοντά στις δυνατότητες των αγοραστών".

Είναι περιττό να αναφερθεί ότι η αγορά ακινήτων -όταν οι τιμές είναι χαμηλές- μπορεί να αποδώσει σημαντικά μερίσματα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, οι επενδυτές εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Τα πακέτα μέτρων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να αναζωπυρώνουν τον δανεισμό, ωστόσο οι τράπεζες συνεχίζουν να επιβάλλουν υψηλά επιτόκια και να απαιτούν μεγάλες προκαταβολές που ενδεχομένως να αποθαρρύνουν ορισμένους από τους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες. Οι αναλυτές επίσης προειδοποιούν ότι η αγορά των ακινήτων ενδεχομένως να συνεχίσει να συρρικνώνεται έως και το 2010, αφήνοντας τους επενδυτές αντιμέτωπους με την πτώση της αξίας των περιουσιών τους τουλάχιστον μέχρι η παγκόσμια οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης.

Για τον περιορισμό των κινδύνων, οι αναλυτές της αγοράς προτείνουν την αναζήτηση ευκαιριών σε χώρες με τις καλύτερες μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, όπως η Τουρκία και η Ινδία. Προτείνουν επίσης οι αγοραστές να μοιράζουν τον δανεισμό τους σε πολλές τράπεζες από διαφορετικές χώρες προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο κάποια εγχώρια προβλήματα να επηρεάσουν τον δανεισμό τους.

Ποιες αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο αξίζει να εξεταστούν; Ο Adam Challis, υποδιευθυντής της CB Richard Ellis (CBG) στο Λονδίνο, είναι αισιόδοξος για το Μαυροβούνιο, βόρεια της Αλβανίας και στην ανατολική πλευρά της Αδριατικής. Με πολλά χιλιόμετρα παρθένας ακτογραμμής και τους αναπτυσσόμενους επιχειρηματικούς δεσμούς της χώρας τόσο με την Ε.Ε. όσο και με τη Ρωσία, το Μαυροβούνιο έχει γνωρίσει ανάπτυξη της τάξης του 28% ετησίως στον τουριστικό κλάδο από το 2001 και ετήσια ανάπτυξη 20% στις τιμές της αγοράς ακινήτων από το 2005. Μέχρι να αρχίσει να γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος της παγκόσμιας ύφεσης το 2008, οι αγοραστές πραγματοποιήσουν επενδύσεις σχεδόν 600 εκατ. κάθε έτος στην εγχώρια αγορά ακινήτων. "Το Μαυροβούνιο αναδεικνύεται σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό", αναφέρει ο Challis.

Οι αναλυτές της μεσιτικής Jones Lang LaSalle (JLL) προτείνουν επίσης την ανατολική Ευρώπη, ενώ επισημαίνουν ότι ορισμένες αγορές στη δυτική Ευρώπη θα πρέπει να κεντρίσουν επίσης το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ο Falk Schollenberger, επικεφαλής επενδύσεων στη Γερμανία, σημειώνει ότι η εγχώρια αγορά κατοικίας, ιδίως σε περιοχές γύρω από το Βερολίνο, το Μόναχο και την Φρανκφούρτη, προσφέρει αποδόσεις χαμηλού κινδύνου σε μια αγορά που δεν έχει γνωρίσει τη ραγδαία πτώση των τιμών που καταγράφηκε σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως στην Ισπανία και την Ιρλανδία.

Προκειμένου να μειώσουν τους κινδύνους στους ισολογισμούς τους, πολλές γερμανικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει να πουλούν ακίνητα από τα χαρτοφυλάκια τους στην ακίνητη περιουσία, συχνά προχωρώντας σε απομειώσεις έως και 50%. "Οι αναγκαστικές πωλήσεις είναι πολύ πιθανό να γίνουν πιο κοινές", αναφέρει ο Schollenberger. "Θα υπάρξει και νέα καθοδική πίεση στις τιμές των κατοικιών, με αποτέλεσμα να προκύψουν νέες ευκαιρίες για τους επενδυτές".

Αν η Ευρώπη δεν φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική, η Μέση Ανατολή και η Ασία θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για τους επενδυτές που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν επιπλέον κινδύνους. Στη κορυφή πολλών εκθέσεων βρίσκεται το Ντουμπάι. Οι αναλυτές της UBS (UBS) εκτιμούν ότι οι τιμές στη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 25% από τις αρχές του 2008 – και θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες για τους επενδυτές που επιδιώκουν να βρουν φθηνά ακίνητα σε πολυτελή θέρετρα, καθώς οι κατασκευαστές προσπαθούν να ξεφορτωθούν ακίνητα για να εξυπηρετήσουν τον υψηλό δανεισμό τους.

Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι κάθε επένδυση εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης – και ιδίως στον κλάδο των ακινήτων που αποτέλεσε τον βασικό καταλύτη για το υφιστάμενο παγκόσμιο οικονομικό χάος – εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους. Αλλά για τους επενδυτές με γερό στομάχι και πρόσβαση σε κεφάλαια, αυτή η εποχή ενδεχομένως να αποτελεί την καλύτερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών για την ενίσχυση των επενδύσεων τους.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |