Wednesday, April 29, 2009

Επιπλέον 1 δις έλαβε από το πακέτο των 28 δις η Alpha

Επιπλέον 1 δις έλαβε από το πακέτο των 28 δις η Alpha

Σε κινήσεις που ως στόχο έχουν να ενισχύσουν τα προγράμματα και αποθέματα ρευστότητας τους προχωρούν οι τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό η Alpha bank θα εκδώσει τίτλους με εγγύηση του δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος των 28 δις ευρώ ύψους 1 δις ευρώ.Για τους τίτλους αυτούς η Alpha bank θα πληρώσει επιτόκιο 4,45% με βάση τα τωρινά δεδομένα δηλαδή 1,5% που είναι το euribor 3μηνών , 0,95% την προμήθεια προς το ελληνικό δημόσιο και περίπου 2% που είναι η διαφορά των spreads στα ομόλογα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Alpha bank μέχρι τώρα έχει λάβει 1,5 δις ευρώ από το σκέλος των εγγυήσεων , 1,138 δις ευρώ από το σκέλος των ομολόγων και θα πάρει καθώς ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί το 1 δις ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές. Δηλαδή έχει αντλήσει 3,6 με 3,7 δις ευρώ σε ρευστότητα και σε κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι το 1 δις ευρώ που θα λάβει ως ρευστότητα υπό την μορφή των εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο η Alpha bank θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει αφενός για να χορηγεί δάνεια αφετέρου για να αναχρηματοδοτήσει ή ανανεώσει παλαιές εκδόσεις που βρίσκονται σε διαδικασία λήξης.

Η Alpha bank ενισχύσει το απόθεμα ρευστότητας της με στόχο να ισχυροποιήσει την χρηματοοικονομική της θέση και παράλληλα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που μπορεί να υπάρξουν καθώς καιτο 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά.

Πάντως και λόγω της δυσμενούς συγκυρία το δολαριακό πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει η τράπεζα με στόχο να ενισχύσει την ρευστότητα της έχει παγώσει. Σε κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας της προχωράει και η Εθνική καθώς δημιουργεί πρόγραμμα MTNs κλασσικό πρόγραμμα για ρευστότητα 2,6 δις ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιεί ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να λαμβάνει κεφάλαια.

REPORTER.GR

No comments:

Share |