Wednesday, April 29, 2009

Περιμένουν μείωση τιμών ακινήτων

Περιμένουν μείωση τιμών ακινήτων


Μείωση των τιμών πώλησης ακινήτων αναμένουν οι πλείστες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς το «πάγωμα» της ζήτησης συνεχίζει να δημιουργεί έντονους κλυδωνισμούς στην πραγματική οικονομία και προκαλεί εύλογες ανησυχίες για την οικονομική βιωσιμότητα πολλών εταιρειών.

Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικών Προοπτικών Απριλίου, η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστικών επιχειρήσεων αναμένει μείωση στις τιμές πώλησης την επόμενη τριμηνία. Στην έρευνα, που καταρτίζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνονται γύρω στις 100 εταιρείες του ευρύτερου κατασκευαστικού κλάδου, μεταξύ των οποίων και εταιρείες που εξειδικεύονται στα οικιστικά κτίρια.

Με βάση την έρευνα, τον Απρίλιο η διαφορά μεταξύ των θετικών και αρνητικών εκτιμήσεων για την εξέλιξη των τιμών έφθασε τις -40 μονάδες σε σύγκριση με -38 τον Μάρτιο και -43 το Φεβρουάριο. Τον περσινό Μάιο είχε περιοριστεί στις -9 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των τιμών είναι ιδιαίτερα αρνητικές σε σχέση με αυτές που υπάρχουν για άλλους κλάδους της οικονομίας. Στις υπηρεσίες, η εκτίμηση για τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών έφθασε τον Απρίλιο τις -7 μονάδες και στο λιανικό εμπόριο τις -3 μονάδες.


Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυβέρνηση για τόνωση της δραστηριότητας στον κλάδο μέσω της επίσπευσης κατασκευαστικών έργων, η κρίση που υπάρχει στην ιδιωτική ζήτηση φαίνεται να διατηρεί τον όγκο εργασιών στον κλάδο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Τα order books των κατασκευαστικών εταιρειών παρουσιάζονται άδεια, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να δηλώνουν πως η δραστηριότητα είναι χαμηλότερη της κανονικής. Οι αρνητικές απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα ξεπερνούν τις θετικές κατά 59 μονάδες, έναντι -56 μονάδων το Μάρτιο και -59 μονάδων το Φεβρουάριο, που ήταν επίσης βροχεροί μήνες.

Νότα αισιοδοξίας στα στοιχεία είναι η βελτίωση που παρατηρείται στην οικονομική δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι είναι χαμηλότερη της κανονικής μειώθηκαν. Η διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών απαντήσεων περιορίστηκε στις -49 μονάδες τον Απρίλιο έναντι -61 μονάδες το Μάρτιο και -49 μονάδες το Φεβρουάριο. Τον περσινό Μάιο ήταν στις -24 μονάδες.

Εξίσου θετική εξέλιξη είναι η μείωση των επιχειρήσεων που αναμένουν να απολύσουν προσωπικό. Υπό το φως των εξαγγελιών για την έναρξη αρκετών δημοσίων έργων, οι επιχειρηματίες του κλάδου που εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις μειώθηκαν.

Η διαφορά αυτών που αναμένουν να προσλάβουν από αυτούς που αναμένουν να απολύσουν προσωπικό περιορίστηκε τον Απρίλιο στο -34 έναντι -43 που ήταν το Μάρτιο και -39 που ήταν το Φεβρουάριο. Τον περσινό Μάιο η αντίστοιχη μέτρηση ήταν +13 μονάδες, δηλαδή αυτοί που θα προχωρούσαν σε προσλήψεις ήταν περισσότεροι από αυτούς που θα εκτιμούσαν ότι θα απέλυαν προσωπικό.

Το ευρύτερο επιχειρηματικό κλίμα στον κλάδο είναι βαρύ. Οι αρνητικές προσδοκίες ξεπερνούν τις θετικές κατά 47 μονάδες, έναντι -50 μονάδες το Μάρτιο και -49 μονάδες το Φεβρουάριο.

Με βάση την έρευνα, ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους κλάδους υπηρεσιών (-7), το λιανικό εμπόριο (-3) και τη μεταποίηση (-3).

Αντίθετα, οι καταναλωτές είναι σχεδόν όσο απαισιόδοξοι όσο και οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις (-41 μονάδες).

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |