Friday, November 26, 2010

S&P: Υποβαθμίζει τις ιρλανδικές τράπεζες, "junk" η Anglo Irish


S&P: Υποβαθμίζει τις ιρλανδικές τράπεζες, "junk" η Anglo Irish

Στο στόχαστρο της Standard & Poor΄s βρέθηκαν σήμερα οι ιρλανδικές τράπεζες, με τον οργανισμό πιστοληπτικής αξιολόγησης να υποβαθμίζει κατά μια βαθμίδα τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και κατά έξι βαθμίδες σε "junk" την Anglo Irish Bank.

Σε σχετική έκθεση ο οίκος επισημαίνει ότι η ανεξάτητη (stand-alone) πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών έχει αποδυναμωθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το αίτημα της ιρλανδικής κυβέρνησης για οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η S&P υποβαθμίζει κατά μια βαθμίδα τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Allied Irish Banks PLC (AIB), της Bank of Ireland (BOI και της Irish Life & Permanent PLC (IL&P).

Για την Anglo Irish Bank Corp. Ltd. η υποβάθμιση είναι κατά έξι βαθμίδες καθώς ο οίκος εκτιμά "ότι η ιρλανδική κυβέρνηση ενδεχομένως να υποχρεωθεί να επανεξετάσει την υφιστάμενη υποστηρικτική της στάση έναντι του μη-εγγυημένου χρέους της Anglo".

Υπενθυμίζεται ότι η S&P υποβάθμισε στις 23 Νοεμβρίου την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας σε ΄A/A-1΄.

Αναλυτικά η S&P:
Υποβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Anglo Irish Bank Corp. Ltd. (Anglo) σε ΄B/B΄ από ΄BBB/A-2΄. Η αξιολόγηση παραμένει σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησε (CreditWatch) με αρνητικές συνέπειες.

Υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της της Allied Irish Banks PLC (AIB) σε ΄BBB΄ από ΄BBB+΄. Η αξιολόγηση, μαζί με την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ΄A-2΄, παραμένει σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες.

Υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Bank of Ireland (BOI) σε ΄BBB+΄ από ΄A-΄. Η αξιολόγηση, μαζί με την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ΄A-2΄, παραμένει σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες

Υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Irish Life & Permanent PLC (IL&P) σε ΄BBB΄ από ΄BBB+΄. Η αξιολόγηση, μαζί με τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγησ ΄A-2΄, παραμένει σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες.


source: capital.gr

Ρωσία: Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο για έκτο διαδοχικό μήνα


Ρωσία: Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο για έκτο διαδοχικό μήνα

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ρωσική κεντρική τράπεζα για έκτο συνεχόμενο μήνα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο ιστορικό χαμηλό του 7,75%, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους καθώς και το επιτόκιο συμφωνιών επαναγοράς εφτά ημερών στο 6,75%.

Σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της χώρας αναφέρει πως οι πληθωριστικοί κίνδυνοι που υπάρχουν λόγω της νομισματικής πολιτικής βρίσκονται σε αποδεκτό επίπεδο.




source: capital.gr

Κάτω από τις 900 μ.β. τα ελληνικά spread με το "χεράκι" της ΕΚΤ


Κάτω από τις 900 μ.β. τα ελληνικά spread με το "χεράκι" της ΕΚΤ

Ανοδικά κινούνται την Παρασκευή τα spread της περιφέρειας της Ευρωζώνης εν μέσω έντασης των ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ευρώπης. Η διάψευση των κυβερνήσεων της Πορτογαλίας, Ισπανίας και Γερμανίας περί πίεσης προς την Πορτογαλία για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα spreads.

Με τη βοήθεια της ΕΚΤ ωστόσο, η οποία προέβη σε αγορά ελληνικών τίτλων, τα ελληνικά spreads κατάφεραν να αντιστρέψουν τη γενικότερη τάση, υποχωρώντας κάτω των 900 μ.β.

«Είναι εμφανές ότι η υποχώρηση των spread οφείλεται αποκλειστικά στις επιλεκτικές αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να βοηθήσει την ελληνική αγορά ομολόγων», αναφέρει τοπικός αναλυτής ομολόγων.

«Δεν είμαι σίγουρος αν η προσπάθεια για αναθέρμανση των όγκων στην ελληνική αγορά ομολόγων και για μείωση των spreads θα έχει άλλο αποτέλεσμα πέραν του βραχυπρόθεσμου».

Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών τίτλων έναντι του γερμανικού bund διαμορφώνεται στις 897 μ.β. την Παρασκευή, κατά 24,09 μ.β. χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης.

Ψηλά βρίσκονται τα spreads της υπόλοιπης περιφέρειας της Ευρώπης, σημειώνοντας μικρές διακυμάνσεις με τα ιρλανδικά να διευρύνονται κατά 12,85 μ.β. στις 646 μ.β., τα πορτογαλικά διαμορφώνονται στις 424 μ.β. (-4,81 μ.β.), σχεδόν σε ιστορικό υψηλό βρίσκοντα τα ισπανικά διαμορφούμενα στις 245 μ.β. (+0,46 μ.β.), ενώ τα ιταλικά βρίσκονται στις 169 μ.β. (-1,09 μ.β.).

Τα πενταετή ελληνικά CDS διαμορφώνονται στις 986 μ.β. την Παρασκευή (+56 μ.β.). Ανοδικά κινούνται και τα CDS και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.



source: capital.gr

Σε επίπεδα - ρεκόρ το spread των ισπανικών ομολόγων


Σε επίπεδα - ρεκόρ το spread των ισπανικών ομολόγων

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ αναρριχήθηκε το spread των ισπανικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, υπό το βάρος των ανησυχιών για εξάπλωση της κρίσης χρέους στις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης.

Το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για τη διακράτηση ισπανικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ενισχυόταν νωρίτερα στις 266 μονάδες βάσης από περίπου 256 μονάδες βάσης που έκλεισε χθες.

«Η αγορά έχει εστιάσει περισσότερο στην Ισπανία παρά στην Πορτογαλία, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η πρόσβαση της Πορτογαλίας σε χρηματοδότηση είναι αναπόφευκτη», παρατηρεί αναλυτής της RIA Capital Markets. «Περιμένουν το επόμενο θύμα και η πορεία των ισπανικών ομολόγων αποτελεί σημάδι μετάδοσης (της κρίσης), αν και πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες για την Ισπανία είναι υπερβολικές.»

source: naftemporiki.gr

Marfin PB: Στις 6/12 η αποκοπή του ενδιάμεσου μερίσματος ύψους €0,22


Marfin PB: Στις 6/12 η αποκοπή του ενδιάμεσου μερίσματος ύψους €0,22

Στις 6/12 ορίστηκε η αποκοπή του ενδιάμεσου μερίσματος της Marfin Popular Bank, ύψους 0,22 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διανομή ενδιάμεσου μερίσματος, ύψους 0,22 ευρώ ανά μετοχή με τη μορφή μετοχών έκδοσης της Τράπεζας με τιμή έκδοσης 1,4472 ευρώ, η οποία είναι κατά 10% κατώτερη από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά την περίοδο από 11 έως 15 Οκτωβρίου, 2010.

Επιπλέον, ορίστηκαν:

· Ημερομηνία αρχείου (record date) για σκοπούς ενδιάμεσου μερίσματος: 8/12/2010
· Προτεινόμενη ημερομηνία εισαγωγής των νέων μετοχών στo Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και το Χρηματιστήριο Αθηνών: 20/12/2010.

source: capital.gr

Τρ. Πειραιώς: Στα 14 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη 9μηνου


Τρ. Πειραιώς: Στα 14 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη 9μηνου

Υποχώρηση των καθαρών κερδών εννεαμήνου κατά 94%, σε ετήσια βάση, στα 14 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] , επικαλούμενη την έκτακτη φορολογία και την αύξηση των προβλέψεων εξαιτίας της ύφεσης.

Υποχώρηση των καθαρών κερδών εννεαμήνου κατά 94%, σε ετήσια βάση, στα 14 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, επικαλούμενη την έκτακτη φορολογία και την αύξηση των προβλέψεων εξαιτίας της ύφεσης.

Ο μέσος όρος των προβλέψεων των αναλυτών, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ήταν για κέρδη ύψους 9,7 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα ενέγραψε στο δεύτερο τρίμηνο έκτακτο φόρο 28 εκατ. ευρώ, που επέβαλε η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε 41 εκατ. ευρώ από 219 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2010 επιβαρύνθηκαν από αυξημένες προβλέψεις κατά 26% σε ετήσια βάση, ανερχόμενες σε 418 εκατ. ευρώ, λόγω των συνθηκών του οικονομικού περιβάλλοντος, αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς σε ανακοίνωσή της.

Τα κέρδη προ προβλέψεων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων ανήλθαν σε 490 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5% σε σχέση με πέρυσι. Συμπεριλαμβάνοντας τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα, τα προ προβλέψεων κέρδη του εννεαμήνου μειώθηκαν κατά 24% στα 461 εκατ. ευρώ, καθώς το φετινό εννεάμηνο οι ζημιές των χρηματοοικονομικών διαμορφώθηκαν στα 29 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 135 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα καθαρά έντοκα έσοδα παρουσίασαν αύξηση 10% στα 897 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα λειτουργίας ύψους 636 εκατ. ευρώ ήταν σταθερά σε ετήσια βάση σε ευθυγράμμιση με το στόχο για το σύνολο του έτους (διαμόρφωση λειτουργικού κόστους το 2010 σε χαμηλότερο επίπεδο έναντι του 2009).

«Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλεται για σταθεροποίηση της οικονομίας και η βαθμιαία ομαλοποίηση του τραπεζικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα κατά το τελευταίο διάστημα δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε σε πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά 800 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας και τη θωράκιση του ισολογισμού της. Στην πρόταση αυτή, για την οποία έχουν ληφθεί εγγυήσεις πλήρους κάλυψης της έκδοσης από κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων, έχουν ανταποκριθεί πολύ θετικά όλοι οι βασικοί μέτοχοι της Τράπεζας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

«Η ενίσχυση της Τράπεζας και η συνετή διαχείριση που εφαρμόζεται σε θέματα ρευστότητας, ποιότητας δανειακού χαρτοφυλακίου και λειτουργικού κόστους θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της οικονομικής συγκυρίας και θα δημιουργήσουν προοπτικές αξιοποίησης των ευκαιριών ανάπτυξης, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν», πρόσθεσε.

source: naftemporiki.gr
Share |