Friday, November 26, 2010

Κάτω από τις 900 μ.β. τα ελληνικά spread με το "χεράκι" της ΕΚΤ


Κάτω από τις 900 μ.β. τα ελληνικά spread με το "χεράκι" της ΕΚΤ

Ανοδικά κινούνται την Παρασκευή τα spread της περιφέρειας της Ευρωζώνης εν μέσω έντασης των ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ευρώπης. Η διάψευση των κυβερνήσεων της Πορτογαλίας, Ισπανίας και Γερμανίας περί πίεσης προς την Πορτογαλία για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα spreads.

Με τη βοήθεια της ΕΚΤ ωστόσο, η οποία προέβη σε αγορά ελληνικών τίτλων, τα ελληνικά spreads κατάφεραν να αντιστρέψουν τη γενικότερη τάση, υποχωρώντας κάτω των 900 μ.β.

«Είναι εμφανές ότι η υποχώρηση των spread οφείλεται αποκλειστικά στις επιλεκτικές αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να βοηθήσει την ελληνική αγορά ομολόγων», αναφέρει τοπικός αναλυτής ομολόγων.

«Δεν είμαι σίγουρος αν η προσπάθεια για αναθέρμανση των όγκων στην ελληνική αγορά ομολόγων και για μείωση των spreads θα έχει άλλο αποτέλεσμα πέραν του βραχυπρόθεσμου».

Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών τίτλων έναντι του γερμανικού bund διαμορφώνεται στις 897 μ.β. την Παρασκευή, κατά 24,09 μ.β. χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης.

Ψηλά βρίσκονται τα spreads της υπόλοιπης περιφέρειας της Ευρώπης, σημειώνοντας μικρές διακυμάνσεις με τα ιρλανδικά να διευρύνονται κατά 12,85 μ.β. στις 646 μ.β., τα πορτογαλικά διαμορφώνονται στις 424 μ.β. (-4,81 μ.β.), σχεδόν σε ιστορικό υψηλό βρίσκοντα τα ισπανικά διαμορφούμενα στις 245 μ.β. (+0,46 μ.β.), ενώ τα ιταλικά βρίσκονται στις 169 μ.β. (-1,09 μ.β.).

Τα πενταετή ελληνικά CDS διαμορφώνονται στις 986 μ.β. την Παρασκευή (+56 μ.β.). Ανοδικά κινούνται και τα CDS και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.



source: capital.gr

No comments:

Share |