Wednesday, August 5, 2009

Lufthansa: Αποζημίωση επιβατών... αν βρέξει στις διακοπές τους

Lufthansa: Αποζημίωση επιβατών... αν βρέξει στις διακοπές τους

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa δεσμεύθηκε σήμερα να αποζημιώσει τους επιβάτες της που θα πετάξουν προς 36 πολύ τουριστικούς προορισμούς… αν συναντήσουν κακοκαιρία στις διακοπές τους.

«Σε περίπτωση που οι βροχές χαλάσουν το όνειρο πολλών για μια ηλιόλουστη διαμονή», η Lufthansa θέλει «να φωτίσει την ατμόσφαιρα» με... 20 ευρώ την ημέρα και κατ' άτομο, αναφέρει ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας.

Ξεκαθαρίζεται ωστόσο ότι για να ισχύσει η αποζημίωση θα πρέπει το ύψος της βροχής που θα πέσει μέσα στην ημέρα να φτάσει τα 5 χιλιοστά ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι επιβάτες θα μπορούν να αποζημιωθούν το πολύ για 10 ημέρες βροχής, δηλαδή με 200 ευρώ ανά εισιτήριο, διευκρινίζει η Lufthansa.

Αυτή η «εγγύηση καλοκαιρίας» θα ισχύει δωρεάν για όλες τις πτήσεις της εταιρείας από την 1η Σεπτεμβρίου ως τις 31 Οκτωβρίου, με επιστροφή το αργότερο στις 8 Νοεμβρίου, με προορισμό πολλές πόλεις της νότιας Ευρώπης (Μαδρίτη, Βαρκελόνη, Λισαβόνα, Ρώμη, Βενετία), τη Μασσαλία και τη Νίκαια στη Γαλλία, καθώς και πολλές μητροπόλεις της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η προσφορά της Lufthansa ισχύει μόνο για τα εισιτήρια των οποίων η κράτηση θα έχει γίνει ως τις 18 Αυγούστου.

naftemporiki

GS: Στο 3% η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ στο β΄ 6μηνο

GS: Στο 3% η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ στο β΄ 6μηνο

Στο 3% ανέβασαν την εκτίμηση τους σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι αναλυτές της Goldman Sachs, στην τελευταία έκθεση τους, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για ποσοστό περίπου 1%. Οι λόγοι αυτής της αναθεώρησης ήταν η βελτίωση της κυκλοφορίας των επιχειρηματικών αποθεμάτων, η καλύτερη του αναμενομένου απορρόφηση των κρατικών πακέτων ενίσχυσης και η επανενεργοποίησης των περιφερειακών επενδύσεων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Goldman θεωρείται μία από τις πιο απαισιόδοξες τράπεζες σχετικά με την πιθανότητα ότι η κρίση θα ακολουθούσε σχήμα «V» ακολουθώντας μετριοπαθή στάση στις εκτιμήσεις της

reporter.gr

Goldman Sachs: Τζίρος 100 εκατ. δολαρίων σε μόλις 46 μέρες

Goldman Sachs: Τζίρος 100 εκατ. δολαρίων σε μόλις 46 μέρες

Τζίρο 100 εκατ. δολαρίων κατάφερε η Goldman Sachs σε μόλις 46 συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, σπάζοντας το προηγούμενο της ρεκορ των 34 ημερών που είχε πετύχει το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η Goldman Sachs, η οποία ήταν η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα πριν μετατραπεί σε εμπορική πέρσι, σημείωσε την καλύτερη κερδοφορία στην ιστορία της κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, αφού τα έσοδα που αποκόμισε από την διενέργεια συναλλαγών επισκίασαν κάθε απώλεια από τις άλλες δραστηριότητες της. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι η εταιρεία επέστρεψε το ποσό των 10 δισ. δολαρίων που είχε πάρει από την κυβέρνηση στα πλαίσια του προγράμματος TARP.

reporter.gr

ΗΠΑ: Νέα έκδοση ομολόγων την επόμενη εβδομάδα

ΗΠΑ: Νέα έκδοση ομολόγων την επόμενη εβδομάδα


Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα δημοπρατήσει γραμμάτια και ομόλογα συνολικού ύψους 75 δισ. δολ. την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των τριμηνιαίων πράξεων αναχρηματοδότησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση.

Αναλυτικά, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα δημοπρατήσει 37 δισ. δολ. σε ομόλογα τριών ετών στις 11 Αυγούστου, 23 δισ. δολ. σε ομόλογα 10 ετών στις 12 Αυγούστου και 15 δισ. δολ. σε ομόλογα 30 ετών στις 13 Αυγούστου για να αναχρηματοδοτήσει 60,9 δισ. δολ. και να αντλήσει επιπλέον 14,1 δισ. δολ.

capital.gr

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση στις βιομηχανικές παραγγελίες Ιουνίου

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση στις βιομηχανικές παραγγελίες Ιουνίου


Απρόσμενη αύξηση εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καταγράφοντας την τρίτη συνεχόμενη άνοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, οι παραγγελίες για βιομηχανικά αγαθά ενισχύθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η αύξηση αποτέλεσε έκπληξη καθώς οι παραγγελίες για τα διαρκή αγαθά που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν. Αντισταθμίζοντας την πτώση αυτή, οι παραγγελίες για μη διαρκή αγαθά σημείωσαν άνοδο 2,7%, κίνηση που αποδίδεται στις αυξανόμενες τιμές βενζίνης.

Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν προβλέψει πτώση 1% στις βιομηχανικές παραγγελίες. Υπενθυμίζεται πως το Μάιο είχε σημειωθεί αύξηση 1,1% και τον Απρίλιο 0,5%.

capital.gr

ΗΠΑ: Χειρότερος των εκτιμήσεων ο ISM υπηρεσιών Ιουλίου

ΗΠΑ: Χειρότερος των εκτιμήσεων ο ISM υπηρεσιών Ιουλίου


Πτώση για δέκατο συνεχόμενο μήνα σημείωσε ο δείκτης ISM του κλάδου υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Supply Management.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δείκτης υποχώρησε στις 46,4 μονάδες από τις 47 μονάδες τον Ιούνιο, ενώ οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν μικρή άνοδο στις 48,2 μονάδες.


Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 48,1 μονάδες από τις 48,6 μονάδες, ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε στις 41,5 μονάδες από τις 43,4 μονάδες, ενώ ο δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στις 41,3 μονάδες έναντι 48,6 μονάδων των Ιούνιο.

capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση στα αποθέματα αργού

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση στα αποθέματα αργού


Νέα άνοδο σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.

Αναλυτικά, τα αποθέματα αργού ενισχύθηκαν κατά 1,7 εκατ. βαρέλια στα 349,5 εκατ. βαρέλια σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης των 500.000 βαρελιών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 200.000 βαρέλια στα 212,9 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης και ντίζελ, υποχώρησαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια στα 161,5 εκατ. βαρέλια έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 900.000 βαρέλια.

capital.gr

Aegean Airlines: Σύνδεση Αθήνας με το Heathrow του Λονδίνου από 25/10

Aegean Airlines: Σύνδεση Αθήνας με το Heathrow του Λονδίνου από 25/10


Η Aegean Airlines από την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009 θα συνδέει την Αθήνα με το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου με 2 καθημερινές πτήσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ωράριο των πτήσεων καλύπτει με ιδανικό τρόπο την αεροπορική σύνδεση με το Λονδίνο και εξυπηρετεί τους ταξιδιώτες που θέλουν να το επισκεφθούν για δουλειά ή μικρές διακοπές αλλά και τους επισκέπτες μας από το Ηνωμένο Βασίλειο, με αναχωρήσεις στις 09:10 το πρωί και 17:20 το απόγευμα από Αθήνα και αντίστοιχα από Λονδίνο στις 12:45 το μεσημέρι και 20:20 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα πτήσεων έχει σχεδιασθεί κατάλληλα ώστε οι συνδέσεις και οι ανταποκρίσεις με τους εσωτερικούς προορισμούς της AEGEAN να είναι εφικτές με μικρό χρόνο παραμονής στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Οι πτήσεις θα εκτελούνται με τα ολοκαίνουργια AIRBUS A321, 195 θέσεων, η καμπίνα των οποίων είναι άνετα διαμορφωμένη σε Οικονομική και Διακεκριμένη Θέση ενώ παρέχει και σύστημα in-flight entertainment με την προβολή κινηματογραφικής ταινίας αλλά και επιλογών μουσικής μέσα από 6 κανάλια. Οι επιβάτες της διακεκριμένης θέσης εκτός των άλλων προνομίων, θα έχουν την δυνατότητα επιλογής γεύματος ενώ παράλληλα θα μπορούν να απολαύσουν espresso ή καπουτσίνο.

Πριν την έναρξη των πτήσεών της στο Heathrow, η AEGEAN θα έχει προχωρήσει σε εμπορική συμφωνία για πτήσεις κοινού κωδικού με την εταιρεία British Midland Airways της Αγγλίας, (η οποία αποτελεί πλέον θυγατρική της Lufthansa με την οποία η AEGEAN συνεργάζεται από το 2005), προκειμένου να δίνει την δυνατότητα για συνδέσεις με το Μάντσεστερ, το Εδιμβούργο, την Γλασκώβη και το Newcastle.

Επιπλέον στόχος της εταιρείας, καταλήγει η ανακοίνωση, μετά την ένταξή της στην Star Alliance, που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το Καλοκαίρι του 2010, είναι η επίτευξη συνεργασίας με τις εταιρείες-μέλη της Star Alliance, όπως την United, US Airways, Air Canada και την υπό ένταξη Continental που χρησιμοποιούν το Heathrow του Λονδίνου, προκειμένου οι επιβάτες τηs να έχουν ακόμη καλύτερη πρόσβαση σε τελικούς προορισμούς της Βορείου Αμερικής.


capital.gr

MTS: Προς εξαγορά του 51% της Comstar έναντι 1,27 δισ. δολ.

MTS: Προς εξαγορά του 51% της Comstar έναντι 1,27 δισ. δολ.


Η ρωσική Mobile TeleSystems OJSC (MTS), η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποκτήσει το 50,91% στην Comstar-United TeleSystems, πάροχο ενοποιημένων τηλεπικοινωνιακών λύσεων στη Ρωσία, από την επίσης ρωσική Sistema, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Sistema είναι κάτοχος του 53% της MTS και του 51% της Comstar UTS.

Στο πλαίσιο της συμφωνία, θυγατρική εταιρεία της MTS θα αγοράσει από την Sistema το μερίδιο του 50,91% στην Comstar έναντι 1,272 δισ. δολ.

Η ολοκλήρωση της συμφωνία υπόκειται στην άντληση των αναγκαίων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της συμφωνία και στην έγκριση των μετόχων της Sistema, ανακοίνωσε η MTS.

capital.gr

CSE & ASE

CSE

FTSE/CySE 20
546.18 ( -0.55%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1602.69 ( -0.54%)

Όγκος: € 7,737,296

=====================

ASE

Γενικός Δείκτης
2390.24 ( -1.80%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1243.61 ( -1.56%)

ΗΠΑ: Πτώση 371.000 στις νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα

ΗΠΑ: Πτώση 371.000 στις νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα


Μείωση κατά 371.000 σημείωσαν οι νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Σημειώνεται πως η μείωση αυτή αποτελεί τη μικρότερη από τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση κατά 350.000.

capital.gr

Βρετανία: Καλύτερη των εκτιμήσεων η βιομηχανική παραγωγή Ιουνίου

Βρετανία: Καλύτερη των εκτιμήσεων η βιομηχανική παραγωγή Ιουνίου



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η αύξηση της παραγωγής αυτοκινήτων στη Βρετανία ενίσχυσε τη συνολική βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το διάστημα των τελευταίων 20 μηνών, με τα στοιχεία σε μηνιαία σύγκριση να είναι καλύτερα των εκτιμήσεων.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Office for National Statistics, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση, η υψηλότερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2007, και υποχώρησε 11,1% σε ετήσια ενώ οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση έκαναν λόγο για αμετάβλητη παραγωγή στο μάνα και πτώση 12% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008.

Η μεταποιητική παραγωγή ενισχύθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση ενώ υποχώρησε 11,7% σε ετήσια, με τους οικονομολόγους να αναμένουν μηδενική μεταβολή σε σχέση με το Μάιο και κάμψη 11,4% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008.

Η αύξηση της παραγωγής οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παραγωγή αυτοκινήτων, η οποία ενισχύθηκε κατά 13,5% σε σχέση με το Μάιο, ενώ εννέα ακόμα υποκατηγορίες παρουσίασαν αύξηση της παραγωγής.

Η βιομηχανική παραγωγή παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα και τα τριμηνιαία στοιχεία αποτελούν καλύτερο οδηγό για τις τάσεις της παραγωγής σε σχέση με τα μηνιαία στοιχεία. Συγκεκριμένα, στους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,6% σε σχέση μετους προηγούμενους τρεις μήνες, ενώ η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 0,2%.

capital.gr

Ευρωζώνη: Απρόσμενη κάμψη των λιανικών πωλήσεων

Ευρωζώνη: Απρόσμενη κάμψη των λιανικών πωλήσεων

Απρόσμενη μείωση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη σε μηνιαία βάση, τον Ιούνιο, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Eurostat οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,2%, έναντι ισόποσης ανόδου που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι.

Σε ετήσια βάση κατέγραψαν πτώση 2,4%, έναντι μείωσης 2,5% που ανέμενε η αγορά.

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις έρχονται μία μόλις μέρα πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 1,0%.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, οι πωλήσεις δέχθηκαν πιέσεις από τα αδύναμα στοιχεία στη Γερμανία, όπου το λιανεμπόριο σημείωσε πτώση 1,8% σε μηνιαία βάση και 2,0% σε ετήσια βάση.


naftemporiki

Ελλάδα: Μειώθηκε κατά 23,5% η κυκλοφορία νέων οχημάτων

Συνολικά 185.043 αυτοκίνητα – καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού – κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2009, 23,5% λιγότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ΕΣΥΕ , το αντίστοιχο διάστημα του 2008 είχε καταγραφεί μείωση 2,1%.

Επίσης, η κυκλοφορία νέων μοτοσυκλετών (άνω των 50 cc) κατά το 2009 ανήλθε σε 47.351, έναντι 68.169 το 2008, παρουσιάζοντας μείωση 30,5%.

Το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2008 είχε παρουσιάσει αύξηση 2,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

naftemporiki

Societe Generale Net Falls on Writedowns, Provisions

Societe Generale Net Falls on Writedowns, Provisions

Aug. 5 (Bloomberg) -- Societe Generale SA, France’s second- largest bank by market value, said profit dropped 52 percent in the second quarter, less than analysts estimated, on asset writedowns and higher loan-loss provisions.

Net income fell to 309 million euros ($445 million) from 644 million euros a year earlier, the Paris-based bank said in an e-mailed statement today. Earnings exceeded the 68 million- euro median estimate of 16 analysts surveyed by Bloomberg as the loss at the investment bank narrowed.

Societe Generale, led by Chief Executive Officer Frederic Oudea, trailed larger French competitor BNP Paribas SA for a second quarter in a row as the bank marked down investments and set aside more money for souring loans. BNP Paribas said yesterday that profit increased 6.6 percent to 1.6 billion euros, helped by the acquisition of Fortis assets and higher investment-banking revenue.

“In an environment of global recession, the group is focusing on consolidating its market share, controlling risks and restructuring the activities most severely affected by the crisis,” Oudea, 46, said in the statement.

Societe Generale rose 29 percent this year in Paris trading, lagging behind BNP Paribas’s 74 percent gain and the 35 percent advance in the 63-company Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index.

Equities, Fixed Income

Provisions for doubtful loans totaled 1.08 billion euros in the second quarter, up from 387 million euros a year earlier, Societe Generale reported. Analysts estimated loan losses of 1.35 billion euros.

The bank said last month that net income was “slightly positive” in the second quarter after writedowns.

The corporate- and investment-banking unit recorded a 12 million-euro net loss in the second quarter, narrowing from a 180 million-euro deficit a year earlier. Analysts estimated a loss of 166 million euros.

Revenue from the equities business rose 4.2 percent to 745 million euros, Societe Generale said. While client demand shrank for complex products, there was a “rebound in flow products” compared with the first quarter, the company said. Fixed income, commodities and currencies revenue surged to 821 million euros from 58 million euros.

“July remained very good,” Oudea said in an interview with BFM Radio today, speaking of activity at the investment bank. “We are in an environment where we see normalization signs, namely in the U.S., but let’s remain prudent. There are still underlying risks that can materialize.”

Consumer Banking

Societe Generale booked 1.7 billion euros of revenue writedowns in the second quarter, including 840 million euros for marking to market credit default swaps used to hedge its corporate loan book. An improvement in the company’s own debt led to a 459 million-euro charge, and the bank wrote down risky assets by 397 million euros.

Earnings at the French consumer banking unit fell 13 percent to 280 million euros in the quarter. Profit from international retail banking declined 49 percent to 122 million euros, mostly hurt by the bank’s main market outside of France, Russia, where “the crisis has had a heavy impact” on revenue and the level of risky-loan provisions deteriorated.

Societe Generale reduced headcount at the international retail business by 1.1 percent in the quarter to 62,800 employees, it said. The bank announced in May plans to trim the staff at its Russian retail unit, OAO Rosbank, by 10 percent.

Acquisitions

Societe Generale may look for takeover opportunities to expand its retail banking and private banking units, Oudea said in the interview on BFM Radio. “If there are opportunities, why not make acquisitions.”

CEO Oudea took on the additional role of chairman in May after the resignation of Daniel Bouton. The 59-year-old Bouton, who ran the bank for more than a decade, stepped down after complaining of “repeated attacks” in the months following a 4.9 billion-euro trading loss in January of last year, which the bank blamed on former employee Jerome Kerviel. Kerviel, 32, has claimed the bank knew of his actions.

Standard & Poor’s lowered the bank’s long-term counterparty credit rating by one step to A+ from AA- on May 7, and its short-term rating to A-1 from A-1+. The rating company said at the time that the possibility of further markdowns and slumping economies meant the likelihood profit this year would match last year’s level was “remote.”

The bank, which earned 2 billion euros in 2008, posted net income of 31 million euros in the first half of this year.

bloomberg

King to End Bond Purchases as Economy Revives, Gilt Dealers Say

King to End Bond Purchases as Economy Revives, Gilt Dealers Say


Aug. 5 (Bloomberg) -- The Bank of England will end a five- month program of bond purchases as Europe’s second-largest economy shows signs of emerging from a recession, said a majority of the firms that bid at government debt auctions.

Eight of 12 primary dealers surveyed by Bloomberg said the central bank will stop the program after announcing a pause at its monthly meeting tomorrow. Four -- BNP Paribas SA, RBC Capital Markets, Merrill Lynch & Co. and UBS AG -- predict policy makers will increase purchases.

The Bank of England has spent 125 billion pounds ($212 billion) of the 150 billion pounds authorized by the Treasury in March, equivalent to almost 10 percent of Britain’s gross domestic product, to help contain borrowing costs and pull the economy out of the recession. Central bank Governor Mervyn King’s policy of so-called quantitative easing helped spur a 23 percent increase in loans to small companies, British Bankers’ Association data show.

“The Bank of England may have done enough,” said Jamie Searle, a fixed-income strategist in London at Citigroup Inc. “They will probably announce a pause and reassure the market they can step in and resume the program quickly if need be. Our view is they won’t need to because the economy is beginning to recover.”

‘Watching’ Stance

The bank’s nine-member Monetary Policy Committee, which cut rates to a record low of 0.5 percent on March 5, voted against expanding the program on July 9 while it assessed whether the worst of the recession was over. The central bank may shift to a “watching” stance at their meeting tomorrow if officials decide the purchases worked, Andrew Sentance, a member of the committee, said in an interview in London on July 23.

Nationwide Building Society said in a July 30 report that British house prices rose for a third month in July amid a shortage of properties. The Chartered Institute of Purchasing and Supply and Markit said on Aug. 3 that manufacturing expanded last month for the first time in more than a year. The Bank of England said on July 29 mortgage approvals jumped to a 14-month high in June.

The U.K. inflation rate will be the fastest in the G-7 next year, the Paris-based Organization for Economic Cooperation and Development predicts.

“The bank is likely to pause given the upturn in leading indicators that suggests we’re through the trough,” said Francis Diamond, a fixed-income strategist in London at JPMorgan Chase & Co. “Policy makers might be cautious about continuing to provide further stimulus in this kind of environment. It’s not clear exactly what quantitative easing has done in terms of sparking growth for credit.”

Yield Increase

The 10-year gilt yield will rise to 3.95 percent by year- end after the central bank stops buying as record government debt issuance overwhelms investor demand, according to the median forecast of the 12 primary dealers. The yield on the benchmark 10-year note was at 3.85 percent in London yesterday.

The Treasury is selling 220 billion pounds of bonds in the year ending March 2010, 50 percent more than fiscal 2009.

Policy makers will expand the program because the economy will prove too weak, according to BNP Paribas. The median estimate of 25 economists surveyed by Bloomberg is for gross domestic product to contract 4.1 percent this year, followed by an expansion of 0.85 percent in 2010. Growth averaged 2.35 percent from 2001 through 2008.

“The extension of the quantitative-easing program is unavoidable, and we are bearish on gilts in the near term,” said Matteo Regesta, an interest-rate strategist at BNP Paribas in London. “Although we’ve seen some tentative signs of a gradual recovery, the economy is still quite weak.”

‘Not Necessarily Bad’

HSBC Holdings Plc predicted the biggest decline for the 10- year yield, forecasting 3.40 percent by year-end.

“The end of quantitative easing is not necessarily bad for gilts,” said Andre de Silva, deputy global head of fixed-income strategy in London at HSBC. “The currency will recover and that will enhance demand for gilts from foreign investors.”

International investors bought a net 3.3 billion pounds of gilts in June, the most since the asset-buying program began, the Bank of England said on July 29.

Scottish Widows Investment Partnership and Schroder Investment Management, two of Britain’s biggest gilt funds, said they will buy U.K. government bonds with maturities of seven years or less irrespective of the Bank of England’s decision.

Policy makers will keep the main interest rate at a record low in coming months and shorter-dated securities will benefit, said David Scammell, a money manager in London at Schroder, one of the 10 biggest holders of gilts.

Short-End ‘Comfort’

“I will still find comfort in the short end of the market,” even if the Bank of England suspends the plan, said Scammell. “There’s no sign policy makers will raise interest rates any time soon. The fact is the economy is still very, very weak.”

Scottish Widows said it moved as much as 400 million pounds from long-dated bonds into shorter maturities, betting on an end to quantitative easing, according to Rod Davidson, who is in charge of the company’s bond and foreign-exchange investments.

“All the signals are there that the program is going to end,” Davidson, who oversees 47 billion pounds of investments, said in an interview on July 28.

The 12 primary dealers that participated in the survey are Barclays Capital, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank AG, HSBC, JPMorgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Nomura International Plc, RBC, Royal Bank of Scotland Group Plc and UBS. Goldman Sachs Group Inc., Credit Suisse AG and Winterflood Securities didn’t participate.

bloomberg

Fitch: Εξετάζει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας

Fitch: Εξετάζει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας

Το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας εξετάζει ο οίκος Fitch Ratings εάν η παγκόσμια πιστωτική κρίση συνεχιστεί και οι τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει, καθιστώντας τη χώρα ανίκανη να αποπληρώσει τα χρέη της. «Η ρωσική οικονομία, αλλά και τα χρέη της χώρας έχουν πληγεί σημαντικά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και παρά της ενδείξεις για σταθεροποίηση από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, οι υψηλοί κίνδυνοι για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας παραμένουν», σημειώνει ο αναλυτής του οίκου Edward Parker σε report του.

Παρόλα αυτά ο αναλυτής διατήρησε την αξιολόγηση της ρωσικής οικονομίας στο «BBB». Υπενθυμίζεται πως το Φεβρουάριο είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση για πρώτη φορά από το 1998, ύστερα από τη «βουτιά» των τιμών στα πετρελαϊκά προϊόντα. Η συρρίκνωσή του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά 10,1% στο α’ εξάμηνο και η υποχώρηση των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου αποτελούν «σημεία κινδύνου» για τις πιστοληπτικές προοπτικές της χώρας.

Η οικονομία της χώρας με τις περισσότερες πετρελαϊκές εξαγωγές αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7% φέτος προτού επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης την επόμενη χρονιά κατά 3,5%, καθώς οι εταιρίες ενισχύουν εκ νέου τα αποθέματά τους, οι πετρελαϊκές τιμές ανακάμπτουν και η κυβέρνηση προχωρά σε πακέτα διάσωσης, επισημαίνει η Fitch.

reporter.gr

Στο 10,5% θα φτάσει η ανεργία στην Ελλάδα μετά τον Σεπτέμβριο

Στο 10,5% θα φτάσει η ανεργία στην Ελλάδα μετά τον Σεπτέμβριο


Στο 10,5% αναμένεται να φτάσει η ανεργία μετά τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με προβλέψεις του «Παρατηρητήριου Απασχόλησης Ερευνητική- Πληροφορική». Ο κ. Ρωμανιάς Γιώργος, πρόεδρος του Παρατηρητήριου Απασχόλησης θεωρεί την αύξηση της ανεργίας αναμενόμενη, εφόσον δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για τους ανέργους εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος δηλώνει πως το κράτος θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει από τον περασμένο Οκτώβρη αν και θεωρεί ότι δεν είναι αργά για να υπάρξουν αλλαγές.
Η αύξηση της ανεργίας σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά οφείλεται στο ότι κλάδοι όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός, το εμπόριο επλήγησαν περισσότερο λόγω οικονομικής κρίσης. Τονίζει πως η ανεργία δεν αφορά μόνο τους παραπάνω τομείς αλλά και τουλάχιστον δεκαπέντε ακόμα «συγγενικά» επαγγέλματα για τον κάθε κλάδο όπως μεσίτες, μαραγκούς, οικοδόμους, παραγωγείς σιδήρου κλπ. Συνεχίζει λέγοντας, πως μέχρι τώρα παρουσιάζεται μείωση στο χονεδρεμπόριο ενώ από το Φθινόπωρο εκτιμά ότι θα επηρεάζεται σημαντικά και η απασχόληση στο λιανεμπόριο.

Επισημαίνει επίσης πως από την αρχή της κρίσης έγινε μη ορθολογική χρήση του δημόσιου χρήματος, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε την μείωση των τελών ταξινόμησης στα αυτοκίνητα, κλάδος που απασχολεί μόνο 25.000 εργαζομένους, εν αντιθέσει με τα 850.000 και τα 340.000 άτομα που απασχολεί το εμπόριο και ο τουρισμός αντίστοιχα.

Όσον αφορά τους οικονομικούς μετανάστες καθώς και την μαύρη εργασία ο κ. Ρωμανιάς τονίζει, πως οι ανασφάλιστοι Έλληνες είναι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με εμπειρικές παρατηρήσεις του «Παρατηρητήριου Απασχόλησης Ερευνητική- Πληροφορική», στην Ελλάδα υπάρχουν 1.100.000 ανασφάλιστοι από τους οποίους οι 600.000 είναι Έλληνες και οι 500.000 αλλοδαποί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εν μέσω οικονομική κρίσης ο Έλληνας προτιμά να δουλεύει ανασφάλιστος ή με μειωμένο μισθό παρά να χάσει την δουλειά του.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την ανεργία είναι κυρίως η Β. Ελλάδα, στους νομούς Σερρών, Ξάνθης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης. Είναι οι περιοχές που έχουν γίνει και οι περισσότερες αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας όσον αφορά την περιοδική απασχόληση καθώς και την ημιαπασχόληση.

Ο κ. Ρωμανιάς μιλάει στο “R”για τα επιδοτούμενα προγράμματα stage στα οποία απασχολούνται δήθεν εργαζόμενοι αλλά ανασφάλιστοι, αφού δεν έχουν ένσημα συνταξιοδότησης παρά μόνο υγείας. Ο ίδιος δηλώνει πως τα προγράμματα stage διαρκούν μόνο για 18 μήνες παρ΄ όλα αυτά παρανομούν και κρατάνε 5 με 6 χρόνια με αποτέλεσμα να χάσουν τα ένσημα τόσων χρόνων όσοι συμμετέχουν σε αυτά!

Σε ερώτηση σχετικά με την αυξημένη ανεργία των νέων καθώς και των ανειδίκευτων εργαζόμενων ο κ. Ρωμανιάς τονίζει πως προσπαθούν να κρύψουν τα ποσοστά των άνεργων νέων. Επισημαίνει πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) η ανεργία εκτινάχθηκε στο 9,4% η στα 466.878 άτομα. Παρ’ όλα αυτά οι νέοι, αγόρια και κορίτσια παρουσιάζουν τιμές ανεργίας έως 25%, ενώ τα κορίτσια πλήττονται περισσότερο με ποσοστό 35%. Για τα μεγάλα αυτά ποσοστά ευθύνεται και η απειρία των νέων, που αναγκάζει τους εργοδότες να μην τους προτιμούν.

Ωστόσο οι εργοδότες , όπως τονίζει ο κ. Ρωμανιάς, προτιμούν ανθρώπους με την βασική εκπαίδευση σε σχέση με τους απόφοιτους Λυκείου, εξαιτίας των μικρών επιδομάτων που πληρώνουν, με αποτέλεσμα οι ανειδίκευτοι να μην έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα ανεργίας. Εξαίρεση όμως παρουσιάζουν νέοι, πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών.

Ο κ. Ρωμανιάς υποστηρίζει πως είναι δύσκολο να υπολογιστεί η πραγματική ανεργία καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την καθορίζουν. Σημειώνει πως όλες οι χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετρούν με τον ίδιο τρόπο τα ποσοστά της ανεργίας ώστε να μπορούν τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα.

Σημαντικός παράγοντας της μέτρησης είναι τα άτομα που είναι μεν άνεργοι, θέλουν να δουλέψουν αλλά περνώντας τα χρόνια, απογοητεύτηκαν και σταμάτησαν να ψάχνουν. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται περίπου στο 1,5% με 2% δηλαδή 45.000 με 90.000 άτομα…! ʼλλωστε οι μακροχρόνια άνεργοι είναι 1 στους 2.

Τέλος, αναφέρει πως είμαστε σε καλύτερη θέση από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία που το ποσοστό ανεργίας έχει σκαρφαλώσει στο 18%, αλλά είμαστε σίγουρα σε δυσμενή θέση σε σχέση με χώρες όπως η Σουηδία με 5%, καθώς η Δανία και Φιλανδία με 4.5%.

Τα χαμηλά ποσοστά των χωρών αυτών οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην καλύτερη οικονομική πολιτική τους και στην έγκαιρη προστασία της βαριάς βιομηχανίας τους, ή άλλων σημαντικών κλάδων της οικονομίας τους. Η Ελλάδα όμως παρουσιάζει υπέρογκο δημόσιο χρέος και υψηλότατα ελλείμετα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να στηρίξει σημαντικούς κλάδους για την οικονομία της χώρας.

reporter.gr

Μ. Βρετανία: Σημάδια ανάκαμψης του ασφαλιστικού κλάδου διακρίνουν οι αναλυτές

Μ. Βρετανία: Σημάδια ανάκαμψης του ασφαλιστικού κλάδου διακρίνουν οι αναλυτές


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) - Οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Μ. Βρετανίας αναμένεται να εμφανίσουν μειωμένα κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους καθώς οι πωλήσεις περιορίζονται και οι συνθήκες στον τομέα των επενδύσεων επιδεινώνονται εν μέσω της οικονομικής ύφεσης.

Παρόλα αυτά, οι έντονες ανησυχίες του παρελθόντος για τα επίπεδα ευρωστίας των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν κατά κάποιο τρόπο μετριαστεί. Αυτό που παραμένει, ωστόσο αδιευκρίνιστο είναι το πότε τοποθετείται χρονικά η ανάκαμψη του κλάδου.

“Διατηρούμε τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση για ανοδική τάση στον κλάδο βασιζόμενοι στην πεποίθηση ότι η ευρωστία και η δυναμική των κερδών είναι θεμελιωδώς ισχυρά στοιχεία”, τόνισε την περασμένη Πέμπτη ο αναλυτής της Nomura, Nick Holmes.

Εντούτοις, ο Holmes σημείωσε ότι η επερχόμενη περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με “μία δόση επιφυλακτικότητας”, με τα λειτουργικά κέρδη των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών να αναμένεται να σημειώσουν πτώση 20%-30% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο τρίμηνο είναι πιθανό να είναι καλύτερο από το πρώτο.

Ο Holmes υποστήριξε ότι τα κέρδη θα εμφανιστούν μειωμένα εν μέρει λόγω των περιορισμένων κερδών των ασφαλιστικών από επενδύσεις, των αυξημένων υποχρεώσεων και των δαπανών για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των στελεχών.

Το ράλι των χρηματιστηρίων που βιώσαμε στο δεύτερο τρίμηνο ενδέχεται να ωφελήσει τον κλάδο, αλλά σε μικρό βαθμό, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν από μόνες τους μειώσει την έκθεση τους στις χρηματαγορές, τόνισε ο Holmes.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες, ο αναλυτής της Oriel Securities, Marcus Barnard δήλωσε ότι αναμένει τα κέρδη, βάσει των διεθνών λογιστικών προτύπων, να περιοριστούν κατά 14% για την Legal & General Group, κατά 19% για την Aviva και κατά 16% για την Prudential.

“Ενδεχομένως να φαίνεται απλά μια εκτίμηση, από τη στιγμή που η μειωμένη αξία των παγίων θα έχει αρνητική επίδραση στην κερδοφορία της επιχείρησης. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι οι χρηματικές ροές προς τους μετόχους θα διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα δεδομένων των κερδών από τα υφιστάμενα συμβόλαια, της πτωτικής τάσης για νέες δραστηριότητες και τις περικοπές δαπανών,” τόνισε ο Barnard.

Από τις ασφαλιστικές που είναι εισηγμένες στον FTSE 100, η L&G είναι η πρώτη που δημοσίευσε τα αποτελέσματά της χθες. Ακολουθεί η Standard Life και η Old Mutual σήμερα ενώ οι Aviva και RSA Insurance Group ανακοινώνουν την Πέμπτη.

Οι Friends Provident Group και η Prudential θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η Admiral Group ανακοινώνει στις 25 Αυγούστου.

Με την κερδοφορία να περιορίζεται σε μια βιομηχανία που χαρακτηρίζεται κορεσμένη, δύο ακόμη ζητήματα έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό - ο φόβος των περικοπών στα μερίσματα και η αναθέρμανση των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στον κλάδο.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, οι μετοχές της Aviva σημείωσαν “βουτιά” για αρκετές ημέρες υπό το φόβο περικοπής του μερίσματος. Από τότε οι μετοχές ανέκαμψαν στα επίπεδα που βρίσκονταν στην αρχή του μήνα.

Ο αναλυτής της ING Kevin Ryan τόνισε: “Σε απόλυτα νούμερα, δεδομένου του τι έλαβε χώρα στις αγορές αυτό το χρόνο, είναι αδύνατο τα κέρδη του 2009 να είναι ανάλογα εκείνων του 2008, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στις αγορές επενδύσεων. Συνεπώς, αν η Aviva συνεχίσει να εφαρμόζει την πολύ πειθαρχημένη προσέγγιση της πολιτικής της αναφορικά με τα μερίσματα, τότε η περικοπή του μερίσματος είναι πιθανή”.

Η Aviva ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι ακόμη δεν έχει λάβει κάποια απόφαση για το μέρισμα. Το μέρισμα της Aviva τον περασμένο χρόνο διαμορφώθηκε στις 33 πένες ανά μετοχή, αμετάβλητο σε σύγκριση με το 2007. Επίσης ανακοίνωσε ότι η πρόσφατη πώληση των δραστηριοτήτων της στην Αυστραλία θα πρόσθετε 400 εκατ. λίρες στο κεφαλαιακό πλεόνασμα της εταιρείας.

Σύμφωνα με την Bank of America Securities-Merrill Lynch, οι πέντε μεγαλύτερες ασφαλιστικές της Μ. Βρετανίας κατέχουν συνολικό μερίδιο λιγότερο από το μισό της αγοράς, έναντι του σχεδόν 90% που κατέχουν οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες στον τομέα τους, στοιχεία που ενισχύουν τις συγχωνεύσεις στον κλάδο των ασφαλειών.

Αναλυτές της Deutsche Bank την περασμένη Τρίτη ανέφεραν ότι η βρετανική βιομηχανία ασφαλειών ζωής “είναι πολύ πιθανό να περάσει από μία φάση συγχωνεύσεων λόγω των αλλαγών στους φορολογικούς νόμους και στο ρυθμιστικό περιβάλλον καθώς επίσης λόγω των εκτιμήσεων ότι οι όγκοι των πωλήσεων τα επόμενα τρία χρόνια θα μειωθούν σημαντικά.”

Ήδη, η υπό αναδιάρθρωση εταιρεία Resolution Ltd, “ταράζει” την αγορά προσεγγίζοντας την Friends Provident. Επίσης η Resolution σκοπεύει να αγοράσει τρεις έως τέσσερις ασφαλιστικές τα επόμενα χρόνια.

Η Friends Provident από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ των συγχωνεύσεων και κατέθεσε τη δική της αντιπρόταση για εξαγορά της Resolution.

“Εκτιμούμε ότι μικρότεροι παίκτες όπως η Friends Provident ενδέχεται να είναι οι πρώτοι που θα συγχωνευτούν, μαζί με επιλεκτικές ασφαλιστικές ξένων συμφερόντων,” αναφέρει η Deutsche Bank.

Αναλυτές εκτιμούσαν στο παρελθόν ότι οι θυγατρικές της Lloyds, Scottish Widows και Clerical Medical είναι πιθανό επίσης να αποτελέσουν στόχους.

capital.gr

SEC: Προς απαγόρευση των "flash orders"

SEC: Προς απαγόρευση των "flash orders"


Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγορά (SEC) σχεδιάζει να καταργήσει τις λεγόμενες "αστραπιαίες εντολές" (flash orders) που δίνουν πλεονέκτημα σε κάποιες πλατφόρμες έναντι άλλων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της SEC, Mary Schapiro.

Οι εν λόγω εντολές δίνουν σε ορισμένα μέλη χρηματιστηρίων, όπως του Nasdaq, της Bats Global Markets και του CBOE Stock Exchange, πληροφορίες σχετικά με τις εντολές για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πριν οι συναλλαγές δρομολογηθούν σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες.

Λογισμικά συστήματα υψηλής ταχύτητας μπορούν να εκμεταλλευτούν τη διαφορά αυτή, επιτρέποντας στα μέλη τους να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές και κέρδη.

Πρόταση για την κατάργηση της εν λόγω πρακτικής θα πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν εφαρμοστεί.

capital.gr

Deutsche Bank: Πρόταση για αγορά ποσοστού στην Sal. Oppenheim

Deutsche Bank: Πρόταση για αγορά ποσοστού στην Sal. Oppenheim


Η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε μη δεσμευτική προσφορά για την αγορά μεριδίου στην ιδιωτική τράπεζα Sal. Oppenheim, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Επίσης στην ανακοίνωση της Deutsche Bank αναφέρεται ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα έδινε στους πελάτες της Sal. Oppenheim τη δυνατότητα πρόσβασης στο παγκόσμιο δίκτυο της, ενώ θα ενίσχυε τη θέση της Deutsche Bank στις δραστηριότητες με εύπορους ιδιώτες πελάτες στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Boersen Zeitung, επικαλούμενο γερμανικές χρηματοοικονομικές πηγές και πολιτικές πηγές από το Λουξεμβούργο, όπου και εδρεύει η Oppenheim, οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της Deutsche Bank βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Εκπρόσωπος της Deutsche Bank δήλωσε στο Dow Jones Newswires ότι μέσω της αγοράς ποσοστού δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν διαρθρωτικές αλλαγές στην Sal. Oppenheim. Τέλος, ο χρονικός ορίζοντας της συμφωνίας ή λεπτομέρειες για το ύψος του ποσοστού που ενδέχεται να αγοράσει η Deutsche Bank δεν γνωστοποιήθηκαν.

capital.gr

Πώς θα μοιραστούν 2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις

Πώς θα μοιραστούν 2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις


Όλες οι επιχειρήσεις, κάθε μορφής, μεγέθους και κλάδου μπορούν να πάρουν ένα κομμάτι από την πίτα των 2 δισ. ευρώ που χορηγεί –με τη μορφή εγγυήσεων– το ελληνικό δημόσιο. Υπό ποιες προϋποθέσεις έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν;

Αρκεί να μην ήταν προβληματικές την 1η Ιουλίου. Αν, βέβαια, βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση μετά από αυτή την ημερομηνία λόγω της κρίσης, έχουν και πάλι τη δυνατότητα υπαγωγής.

Τι προσφέρει το πρόγραμμα; Εγγύηση από το Ελληνικό Δημόσιο για δάνεια σε ευρώ, που θα χορηγηθούν έως τις 31/12/2010. Τα δάνεια αφορούν:

- κεφάλαιο κίνησης με οποιαδήποτε μορφή πίστωσης (δάνειο, αλληλόχρεος λογαριασμός, κ.λπ.),

- πίστωση για επενδυτικούς σκοπούς,

- εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που δεν ξεπερνούν το 50% του εγγυημένου δανείου.

Η εγγύηση δεν υπερβαίνει το 70% του δανείου και έχει συγκεκριμένη διάρκεια τεσσάρων ετών. Μπορεί να παραταθεί αυτόματα για ένα ακόμη έτος, με την προϋπόθεση ότι η τράπεζα θα βεβαιώσει πως το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά και δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο ούτε ο πρωτοφειλέτης έχει περιέλθει σε υπερημερία.

Το εγγυημένο δάνειο εξαρτάται από τα οικονομικά μεγέθη κάθε εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του ετήσιου μισθολογικού της κόστους για το 2008.

Κατά τη διάρκεια της παρεχόμενης εγγύησης, η εξόφληση του δανείου θα γίνεται εξαμηνιαία, με ισόποσες χρεολυτικές δόσεις.

Οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν στο δημόσιο προμήθεια, η οποία διαφοροποιείται, ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα της κάθε εταιρείας, ως εξής:

Προσωρινό πλαίσιο των προμηθειών ασφαλείας σε μονάδες βάσης
Κατηγορία Πιστοληπτικής Επίπεδο εξασφάλισης βαθμολογίας

(Standard & Poor΄s) Υψηλό Κανονικό Χαμηλό

AAA 40 40 40



AA+

AA

AA-

40 40 40

A+

A

A-

40 55 55

BBB+

BBB

BBB-

55 80 80

BB+

BB

80 200 200

BBB+

200 380 380

B

B-

200 380 630

CCC και χαμηλότερες

κατηγορίες

380 630 980



Πότε καταπίπτει η εγγύηση; Εάν υπάρξουν δύο συνεχόμενες ληξιπρόθεσμες και απαιτητές δόσεις, για τις οποίες η επιχείρηση καθίσταται υπερήμερη. Προσοχή! Οι επιχειρήσεις, που θα κάνουν χρήση του προγράμματος, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μείωση των θέσεων εργασίας τους για δύο χρόνια από την ημερομηνία συμμετοχής τους σε αυτό.

Επιπλέον, τροποποιούνται παλαιότερες αποφάσεις για την παροχή εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες για τη ρύθμιση οφειλών από δάνεια βιομηχανικών, βιοτεχνικών, μεταλλευτικών, ξενοδοχειακών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στη περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στους νομούς Πιερίας, Γρεβενών, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φαρσάλων, Καβάλας, Πέλλας, Σερρών, Δράμας, στη Δυτική Μακεδονία, στο νομό Ημαθίας, Κιλκίς, Φλώρινας, Καστοριάς, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Θα παρέχεται εγγύηση του δημοσίου σε ποσοστό 80% για την λήψη νέου δανείου με το οποίο θα ρυθμίζονται χρέη των επιχειρήσεων αυτών μέχρι και 30/6/2009. Το νέο αυτό δάνειο θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με πρώτη καταβλητέα την 31/12/2010 και τελευταία την 31/12/2018. Προϋπόθεση είναι μεταξύ άλλων η υποβολή αίτησης στην τράπεζα έως 30/9/2009.

Ανάλογες εγγυήσεις δίδονται και σε επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου, ή από ανάλογα περιστατικά έως τις 20 Απριλίου. Συγκεκριμένα, η εγγύηση θα φτάνει έως και το 80%. Το δάνειο θα έχει διάρκεια 15 ετών με περίοδο χάριτος δύο ετών στην καταβολή των δόσεων. Η πρώτη δόση είναι καταβλητέα την 31/12/2011 και η τελευταία την 31/12/2023.

capital.gr

Βρετανία: Βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος Ιουλίου

Βρετανία: Βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος Ιουλίου

Στα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον της τελευταίας χρονιάς ανήλθε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία τον Ιούλιο, καθώς ανακόπηκε η πτωτική πορεία των τιμών κατοικίας.

Ο σχετικός δείκτης της Nationwide Building Society αναρριχήθηκε στις 60 μονάδες – τα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2008 – από 59 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο.

Η έρευνα, στην οποία πήραν μέρος 1.000 άτομα, διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 22 Ιουνίου και 19 Ιουλίου.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έρχονται να προστεθούν στις υπόλοιπες ενδείξεις ότι τα χειρότερα της ύφεσης στη Βρετανία έχουν περάσει. Αύριο, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) θα κληθεί να αποφασίσει αν η ανάκαμψη είναι αρκετά ισχυρή ώστε να χαλαρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με νέο χρήμα.

naftemporiki

Swiss Re: Απρόσμενες ζημίες το β’ τρίμηνο

Swiss Re: Απρόσμενες ζημίες το β’ τρίμηνο

Απρόσμενες ζημίες εμφάνισε η Swiss Reinsurance κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ως αποτέλεσμα των επιβαρύνσεων από τιτλοποιημένα προϊόντα και του κόστους αντιστάθμισης κινδύνου σε εταιρικά ομόλογα.

Ειδικότερα, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αντασφάλισης στον κόσμο εμφάνισε ζημίες 381 εκατ. ελβετικών φράγκων (359 εκατ. δολ.) έναντι κερδών 564 εκατ. φράγκων το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν κέρδη 134 εκατ. φράγκων, κατά μέσο όρο.

Η Swiss Re επέστρεψε στην κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο, έπειτα από ζημίες – ρεκόρ ύψους 1,75 δισ. φράγκων τους τρεις τελευταίους μήνες του 2008.

Η διοίκησης της ελβετικής εταιρείας, η οποία προχωρά φέτος σε περικοπές τουλάχιστον 1.000 θέσεων εργασίας, εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει κεφάλαια τουλάχιστον 1 δισ. φράγκων το επόμενο 12μηνο από τη μείωση του κινδύνου στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.

«Η αστάθεια στη χρηματοοικονομική αγορά και η στροφή στις επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου, η οποία επέτρεψε στη Swiss Re να μειώσει σημαντικά τις εκθέσεις της, πιθανόν να επηρεάσει σοβαρά τη μελλοντική κερδοφορία», υπογραμμίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Από την αρχή της χρονιάς, η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 35% στη Ζυρίχη, καταγράφοντας τις τρίτες χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των εταιρειών που απαρτίζουν το δείκτη Bloomberg Europe 500 Insurance Index.


naftemporiki

Lloyds: Ζημίες 5,2 δισ. δολ. στο εξάμηνο

Lloyds: Ζημίες 5,2 δισ. δολ. στο εξάμηνο

Ζημίες ύψους 3,1 δισ. στερλινών (5,2 δισ. δολ.) εμφάνισε η Lloyds Banking Group το πρώτο εξάμηνο, εξαιτίας των διαγραφών σε επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια.

Οι ζημίες της είναι οι μεγαλύτερες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, για τη συγκεκριμένη περίοδο, από βρετανική τράπεζα. Χθες, η Northern Rock, η πρώτη τράπεζα της χώρας που εθνικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης, ανακοίνωσε ζημίες 771 εκατ. στερλινών.

Η Lloyds – η οποία εξαγόρασε τον Ιανουάριο την HBOS – έβαλε στην άκρη 13,4 δισ. στερλίνες για «κακά» δάνεια, έναντι 11,3 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε επίπεδο proforma, οι ζημίες της έρχονται σε αντίθεση με τα κέρδη 1,95 δισ. στερλινών που είχε εμφανίσει το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

«Οι ζημίες μας στο πρώτο εξάμηνο προήλθαν από τα υψηλά επίπεδα των επιβαρύνσεων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού ομίλου Έρικ Ντάνιελς. «Οι βασικές μας δραστηριότητες παρουσίασαν ισχυρές επιδόσεις, παρά την αδύναμη οικονομία», συμπλήρωσε.

Η Lloyds ζήτησε την οικονομική βοήθεια της βρετανικής κυβέρνησης μετά την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας χορήγησης ενυπόθηκων δανείων της χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι από την HBOS προήλθε το 80% των συνδυασμένων επιβαρύνσεων της τράπεζας για «κακά» δάνεια, ύψους 15 δισ. στερλινών, την περασμένη χρονιά.

Σήμερα, με το 43% του μετοχικού της κεφαλαίου να ανήκει στο κράτος, η Lloyds έχει περικόψει περισσότερες από 8.800 θέσεις εργασίας φέτος, στο πλαίσιο των προσπαθειών να μειωθούν οι δαπάνες κατά 1,5 δισ. στερλίνες μέχρι το 2011.

naftemporiki

Με απώλειες 1,18% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 1,18% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 122,48 μονάδων, ποσοστό 1,18%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 10.252,53 μονάδες.


naftemporiki

Βρετανία: Αύξηση 1,1% στις τιμές κατοικίας

Βρετανία: Αύξηση 1,1% στις τιμές κατοικίας


Σχεδόν στο διπλάσιο των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν οι βρετανικές τιμές κατοικίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα περισσότερο από ένα χρόνο, δίνοντας εμφανή σημάδια ότι η οικονομία της Βρετανίας εξέρχεται της οικονομικής κρίσης.

Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,1% στις 159.623 λίρες (269.850 δολ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Halifax. Οι μέσες εκτιμήσεις 15 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Βloomberg έκαναν λόγο για αύξηση 0,6%.

Η μέση τιμή κατοικίας για το τρίμηνο έως τον Ιούλιο σημείωσε 0,8% αύξηση σε ετήσια βάση, καταγράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση σε βάση τριμήνου από τον Οκτώβριο του 2007.

Ο δείκτης τιμών κατοικίας που καταρτίστηκε από την Nationwide την περασμένη εβδομάδα έδειξε άνοδο 1,3% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, και 6,2% πτώση σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

capital.gr

Profit warning ASP λόγω επενδύσεων

Profit warning ASP λόγω επενδύσεων


Profit warning για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα για το 2009 εξέδωσε σήμερα η Aspis Holdings. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι αρνητικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του προηγούμενου εξαμήνου που έληξε στις 30 Ιουνίου 2008. Σύμφωνα με την εταιρεία,
η αρνητική απόκλιση οφείλεται κυρίως στις επενδυτικές της δραστηριότητες.

Το εξάμηνο του 2008, η εταιρεία σημείωσε κέρδη €28 εκ.

Το τρίμηνο του 2009, η εταιρεία κατέγραψε ζημιές €3,9 εκ. έναντι κερδών €7 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα αποτελέσματα της ASP αναμένεται να εγκριθούν από το ΔΣ στις 31 Αυγούστου 2009.

stockwatch.com.cy

Κρατική διάσωση Eurocypria με €35 εκ.

Κρατική διάσωση Eurocypria με €35 εκ.


Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζει το κράτος για να σώσει τη Eurocypria σε μια περίοδο όπου τα δημόσια οικονομικά επιδεινώνονται. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει το μετοχικό της κεφάλαιο με €35 εκ. προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας και να συγκρατηθούν οι ζημιές της οι οποίες αγγίζουν τα €23 εκ. για τη διετία 2008-2009. Το υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε σχετική πρόταση προς το υπουργικό η οποία δεν αποκλείεται να συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρία του σώματος.

Στην πρόταση, αναφέρεται ως προϋπόθεση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η εφαρμογή σχεδίου δράσης από την ίδια τη Eurocypria. Η αύξηση του κεφαλαίου θα είναι με δύο δόσεις, η πρώτη κατά €15 εκ. και η δεύτερη κατά €20 εκ.

Όπως αναφέρεται, το σχέδιο προβλέπει μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού κατά €1,8 εκ. ετησίως, αυξήσεις στις τιμές της εταιρείας και νέες προσλήψεις (δημιουργία και πλήρωση τεσσάρων διευθυντικών θέσεων). Στην πρόταση του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται και σε κίνδυνο κλεισίματος της εταιρείας σε περίπτωση που τρίτος προσφύγει στην ΕΕ για την ενίσχυση, ενώ παραδέχεται ότι ακόμη και με τη λήψη όλων αυτών των μέτρων υπάρχουν πάλι σοβαροί κίνδυνοι βιωσιμότητας της εταιρείας.

stockwatch.com.cy

S&P: Επιβεβαίωση βαθμολογιών Κύπρου

S&P: Επιβεβαίωση βαθμολογιών Κύπρου


Σε επιβεβαίωση των βαθμολογιών της Κύπρου προέβη χθες το απόγευμα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s με τις προοπτικές των διαβαθμίσεων να παραμένουν σε σταθερό ορίζοντα. Παρά τη διατήρηση των διαβαθμίσεων, ο οίκος προβληματίζεται για την απότομη μεγέθυνση των πιστωτικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών στην Κύπρο και το εξωτερικό που καθιστούν δυσκολότερη κρατική τους στήριξη σε περίπτωση ανάγκης. Οι S& P προειδοποιούν επίσης πως οι διαβαθμίσεις θα επιδεινωθούν σε περίπτωση που η αύξηση του κρατικού μισθολογίου ξεπεράσει το ύψος του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας.

Οι S&P διατήρησαν τη βαθμολογία της Κύπρου για μακροπρόθεσμο δανεισμό σε εγχώριο νόμισμα σε Α+ και τη βαθμολογία για βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε ξένο νόμισμα στο Α-1.

Όπως τονίζεται, μακροπρόθεσμα αναμένεται η κυβέρνηση να επαναλάβει τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση ενώ επισημαίνεται ότι οι υποχρεώσεις της χώρας αυξάνονται διαδοχικά με τη μεγέθυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι αξιολογήσεις της Κύπρου αντανακλούν τις υγιείς μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές, τα υψηλά εισοδήματα και τη δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση που απεδείχθη τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Η εικόνα αυτή, τονίζεται, μετριάζεται από τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις που προκύπτουν από το χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Η Κύπρος, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, έχει επηρεαστεί από τη διεθνή οικονομική κρίση και αναμένουμε ότι η οικονομία δεν θα σημειώσει ανάπτυξη το 2009 με την εξωτερική ζήτηση να μειώνεται ραγδαία. Σε μεσοπρόθεσμο στάδιο, αναμένουμε ότι το κατά κεφαλή ΑΕΠ θα αυξάνεται ετησίως κατά 1,5%-2%», επεσήμανε η αναλύτρια του οίκου Ana Mates. «Κατά την άποψη μας», πρόσθεσε, «η διαβεβαίωση ότι η πραγματική αύξηση των μισθών δεν θα υπερβαίνει το ύψος της παραγωγικότητας θα είναι σημαντική για την οικονομική απόδοση της Κύπρου στην ευρωζώνη και συνεπώς για τις προοπτικές των βαθμολογιών της».

Σύμφωνα με τον οίκο, το δημόσιο χρέος εκτιμάται να παραμείνει κοντά στο 50% του ΑΕΠ στα επόμενα χρόνια, καταγράφοντας βελτίωση από το 70% που σημειώθηκε το 2004. Επίσης, προστίθεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων θα συνεισφέρουν επίσης στη διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών και την ευημερία στην Κύπρο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σε μια άλλη παρατήρηση, ο οίκος σημειώνει ότι οι υποχρεώσεις είναι μεγάλες και αυξάνονται με την επέκταση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τα επίπεδα της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης βρίσκονται προς το τέλος της ταχύρυθμης επέκτασης. Όπως αναφέρεται, μετά την ταχεία πιστωτική επέκταση των περασμένων χρόνων, η δανειοδότηση στον εγχώριο ιδιωτικό τομέα και τους μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς υπολογίζεται να φθάνει στο 250% του ΑΕΠ (περιλαμβανομένων και των εταιρειών που δεν έχουν φυσική παρουσία στην Κύπρο).

«Εκτιμούμε ότι κάτω από το χειρότερο σενάριο, τα ακαθάριστα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού ενδεχομένως να κυμανθούν μεταξύ 25%-40% όσον αφορά τις πιστώσεις του ιδιωτικού τομέα και τους μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς ή περίπου 100% του ΑΕΠ», προστίθεται.

Σε άλλο σημείο της ανάλυσης, τονίζεται ότι οι καταθέσεις από ξένους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (περίπου ένα τρίτο του συνόλου) μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά ευαίσθητες σε εξωγενείς παράγοντες περιλαμβανομένων των τροπολογιών σε συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας και των τιμών των εμπορευμάτων. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι καταθέσεις των ξένων μεσούσης της κρίσης παρέμειναν σταθερές.

Οι σταθερές προοπτικές της οικονομίας, τονίζει ο οίκος, ισορροπούν της προσδοκίες ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση μεσοπρόθεσμα φέροντας το δημόσιο χρέος σε πτωτική τροχιά, παρά τις προκλήσεις ανταγωνιστικότητας και τις υψηλές υποχρεώσεις.

«Εάν η κυβέρνηση είναι ικανή να διατηρήσει πειθαρχία όσον αφορά τις δαπάνες μέσα σε ένα λιγότερο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον και εφαρμόσει επιτυχώς μεσοπρόθεσμα τη στρατηγική της εξυγίανσης, τότε αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει την πιστωτική της διαβάθμιση», είπε η κ. Mates προσθέτοντας ότι ομοίως σημαντική επιδείνωση των δημοσιονομικών ή αύξηση των δανειακών χαρτοφυλακίων, θα αποδυναμώσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.


stockwatch.com.cy

Οι δέκα ισχυρότεροι Έλληνες εφοπλιστές

Οι δέκα ισχυρότεροι Έλληνες εφοπλιστές


Είναι οι πιο ισχυροί εφοπλιστές της χώρας που συνιστά τη μεγαλύτερη δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη της ναυτιλίας. Οι δέκα μεγαλύτεροι ελληνικών συμφερόντων εφοπλιστικοί όμιλοι ελέγχουν το 35% της συνολικής χωρητικότητας σε τονάζ του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου.

Πρόκειται για κάποια παραδοσιακά κυρίως ονόματα του εφοπλισμού που ανήκουν στην «αφρόκρεμα» της παγκόσμιας ναυτιλίας. Μάλιστα είναι γνωστοί και ως «tonne millionaires», διαθέτοντας όλοι τους στόλους χωρητικότητας εκατομμυρίων τόνων.

Ενδεικτικό του μεγέθους των εφοπλιστών αυτών που ανήκουν στο “top ten” είναι ότι το άθροισμα των στόλων που ελέγχουν σήμερα ανέρχεται σε 522 πλοία χωρητικότητας 60,7 εκ. τόνων, όταν το σύνολο των Ελλήνων πλοιοκτητών διαχειρίζεται 3.135 πλοία με συνολική χωρητικότητα 169,45 εκ. τόνων. Αντιπροσωπεύουν δηλαδή πάνω από το 35% της χωρητικότητας σε τονάζ του ελληνόκτητου στόλου.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Marine Information Services του Νίκου Μώρου, στην πρώτη θέση της ομάδας των ισχυρότερων «εκατομμυριούχων» Ελλήνων εφοπλιστών βρίσκεται ο Ιωάννης Αγγελικούσης με στόλο 69 πλοίων η χωρητικότητα των οποίων υπερβαίνει τα 14 εκατ. τόνους.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Γιώργος Οικονόμου το όνομα του οποίου συνδέθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε Έλληνα εφοπλιστή με την κρίση που πλήττει τη ναυτιλία, με την διαχειρίστρια εταιρεία Cardiff Marine, ενώ την τριάδα των ισχυρών συμπληρώνει το όνομα του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου.

Στις υπόλοιπες θέσεις του “top ten” βρίσκονται ο Γιώργος Προκοπίου, τα αδέλφια Ανδρέας και Ντίνος Μαρτίνος, ο Πόλυς Χατζηιωάννου, ο Βίλλυ Παναγιωτίδης και ο Βίκτωρας Ρέστης.

Η «ταυτότητα» των... εκατομμυριούχων εφοπλιστών

Η εκτενής βάση δεδομένων που επεξεργάζεται η εταιρεία Marine Information Services, αποτυπώνει την «ταυτότητα» των δέκα ισχυρότερων «εκατομμυριούχων» εφοπλιστών ως εξής:

1. Η Maran Tankers, η Maran Gas και η Anangel Maritime του Ιωάννη Αγγελικούση με στόλο που αποτελείται από 69 πλοία και χωρητικότητα 14,09 εκατ. τόνων.

2. Η Cardiff Marine του Γιώργου Οικονόμου με 86 πλοία και χωρητικότητα 9,55 εκατ. τόνων.

3. H Τsakos Shipping and Trading του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, με 75 πλοία και χωρητικότητα 7,52 εκατ. τόνων.

4. Η Dynacom Tankers Management του Γιώργου Προκοπίου με στόλο που αποτελείται από 40 πλοία και χωρητικότητα 5,97 εκατ. τόνων.

5. Η Minerva Marine του Ανδρέα Μαρτίνου με 37 πλοία, χωρητικότητας 4,19 εκατ. τόνων.

6. Η Thenamaris του Ντίνου Μαρτίνου με 40 πλοία και χωρητικότητα 4,14 εκατ. τόνων.

7. Η Polyar Shipping του Πόλυ Χατζηιωάννου με 35 πλοία και χωρητικότητα 3.94 εκατ. τόνων.

8. Η Maryville Maritime του Βίλλυ Παναγιωτίδη με στόλο που αποτελείται από 49 πλοία, χωρητικότητας 3,95 εκατ. τόνων.

9. Η Enterprises Shipping & Trading του Βίκτωρα Ρέστη με 48 πλοία και χωρητικότητα 3,88 εκατ. τόνων.

10. Η Polembros των αδελφών Αδαμάντιου και Σπύρου Πολέμη με 23 πλοία και χωρητικότητα 3,53 εκατ. τόνων.

capital.gr

Today's Calendar (US)

10:00 AM
Factory Orders
Dept of Commerce


10:00 AM
ISM Non-Mfg Index
ISM


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy
Share |