Wednesday, August 5, 2009

S&P: Επιβεβαίωση βαθμολογιών Κύπρου

S&P: Επιβεβαίωση βαθμολογιών Κύπρου


Σε επιβεβαίωση των βαθμολογιών της Κύπρου προέβη χθες το απόγευμα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s με τις προοπτικές των διαβαθμίσεων να παραμένουν σε σταθερό ορίζοντα. Παρά τη διατήρηση των διαβαθμίσεων, ο οίκος προβληματίζεται για την απότομη μεγέθυνση των πιστωτικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών στην Κύπρο και το εξωτερικό που καθιστούν δυσκολότερη κρατική τους στήριξη σε περίπτωση ανάγκης. Οι S& P προειδοποιούν επίσης πως οι διαβαθμίσεις θα επιδεινωθούν σε περίπτωση που η αύξηση του κρατικού μισθολογίου ξεπεράσει το ύψος του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας.

Οι S&P διατήρησαν τη βαθμολογία της Κύπρου για μακροπρόθεσμο δανεισμό σε εγχώριο νόμισμα σε Α+ και τη βαθμολογία για βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε ξένο νόμισμα στο Α-1.

Όπως τονίζεται, μακροπρόθεσμα αναμένεται η κυβέρνηση να επαναλάβει τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση ενώ επισημαίνεται ότι οι υποχρεώσεις της χώρας αυξάνονται διαδοχικά με τη μεγέθυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι αξιολογήσεις της Κύπρου αντανακλούν τις υγιείς μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές, τα υψηλά εισοδήματα και τη δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση που απεδείχθη τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Η εικόνα αυτή, τονίζεται, μετριάζεται από τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις που προκύπτουν από το χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Η Κύπρος, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, έχει επηρεαστεί από τη διεθνή οικονομική κρίση και αναμένουμε ότι η οικονομία δεν θα σημειώσει ανάπτυξη το 2009 με την εξωτερική ζήτηση να μειώνεται ραγδαία. Σε μεσοπρόθεσμο στάδιο, αναμένουμε ότι το κατά κεφαλή ΑΕΠ θα αυξάνεται ετησίως κατά 1,5%-2%», επεσήμανε η αναλύτρια του οίκου Ana Mates. «Κατά την άποψη μας», πρόσθεσε, «η διαβεβαίωση ότι η πραγματική αύξηση των μισθών δεν θα υπερβαίνει το ύψος της παραγωγικότητας θα είναι σημαντική για την οικονομική απόδοση της Κύπρου στην ευρωζώνη και συνεπώς για τις προοπτικές των βαθμολογιών της».

Σύμφωνα με τον οίκο, το δημόσιο χρέος εκτιμάται να παραμείνει κοντά στο 50% του ΑΕΠ στα επόμενα χρόνια, καταγράφοντας βελτίωση από το 70% που σημειώθηκε το 2004. Επίσης, προστίθεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων θα συνεισφέρουν επίσης στη διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών και την ευημερία στην Κύπρο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σε μια άλλη παρατήρηση, ο οίκος σημειώνει ότι οι υποχρεώσεις είναι μεγάλες και αυξάνονται με την επέκταση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τα επίπεδα της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης βρίσκονται προς το τέλος της ταχύρυθμης επέκτασης. Όπως αναφέρεται, μετά την ταχεία πιστωτική επέκταση των περασμένων χρόνων, η δανειοδότηση στον εγχώριο ιδιωτικό τομέα και τους μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς υπολογίζεται να φθάνει στο 250% του ΑΕΠ (περιλαμβανομένων και των εταιρειών που δεν έχουν φυσική παρουσία στην Κύπρο).

«Εκτιμούμε ότι κάτω από το χειρότερο σενάριο, τα ακαθάριστα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού ενδεχομένως να κυμανθούν μεταξύ 25%-40% όσον αφορά τις πιστώσεις του ιδιωτικού τομέα και τους μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς ή περίπου 100% του ΑΕΠ», προστίθεται.

Σε άλλο σημείο της ανάλυσης, τονίζεται ότι οι καταθέσεις από ξένους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (περίπου ένα τρίτο του συνόλου) μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά ευαίσθητες σε εξωγενείς παράγοντες περιλαμβανομένων των τροπολογιών σε συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας και των τιμών των εμπορευμάτων. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι καταθέσεις των ξένων μεσούσης της κρίσης παρέμειναν σταθερές.

Οι σταθερές προοπτικές της οικονομίας, τονίζει ο οίκος, ισορροπούν της προσδοκίες ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση μεσοπρόθεσμα φέροντας το δημόσιο χρέος σε πτωτική τροχιά, παρά τις προκλήσεις ανταγωνιστικότητας και τις υψηλές υποχρεώσεις.

«Εάν η κυβέρνηση είναι ικανή να διατηρήσει πειθαρχία όσον αφορά τις δαπάνες μέσα σε ένα λιγότερο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον και εφαρμόσει επιτυχώς μεσοπρόθεσμα τη στρατηγική της εξυγίανσης, τότε αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει την πιστωτική της διαβάθμιση», είπε η κ. Mates προσθέτοντας ότι ομοίως σημαντική επιδείνωση των δημοσιονομικών ή αύξηση των δανειακών χαρτοφυλακίων, θα αποδυναμώσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.


stockwatch.com.cy

No comments:

Share |