Wednesday, August 5, 2009

Fitch: Εξετάζει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας

Fitch: Εξετάζει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας

Το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας εξετάζει ο οίκος Fitch Ratings εάν η παγκόσμια πιστωτική κρίση συνεχιστεί και οι τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει, καθιστώντας τη χώρα ανίκανη να αποπληρώσει τα χρέη της. «Η ρωσική οικονομία, αλλά και τα χρέη της χώρας έχουν πληγεί σημαντικά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και παρά της ενδείξεις για σταθεροποίηση από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, οι υψηλοί κίνδυνοι για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας παραμένουν», σημειώνει ο αναλυτής του οίκου Edward Parker σε report του.

Παρόλα αυτά ο αναλυτής διατήρησε την αξιολόγηση της ρωσικής οικονομίας στο «BBB». Υπενθυμίζεται πως το Φεβρουάριο είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση για πρώτη φορά από το 1998, ύστερα από τη «βουτιά» των τιμών στα πετρελαϊκά προϊόντα. Η συρρίκνωσή του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά 10,1% στο α’ εξάμηνο και η υποχώρηση των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου αποτελούν «σημεία κινδύνου» για τις πιστοληπτικές προοπτικές της χώρας.

Η οικονομία της χώρας με τις περισσότερες πετρελαϊκές εξαγωγές αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7% φέτος προτού επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης την επόμενη χρονιά κατά 3,5%, καθώς οι εταιρίες ενισχύουν εκ νέου τα αποθέματά τους, οι πετρελαϊκές τιμές ανακάμπτουν και η κυβέρνηση προχωρά σε πακέτα διάσωσης, επισημαίνει η Fitch.

reporter.gr

No comments:

Share |