Wednesday, August 5, 2009

Πώς θα μοιραστούν 2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις

Πώς θα μοιραστούν 2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις


Όλες οι επιχειρήσεις, κάθε μορφής, μεγέθους και κλάδου μπορούν να πάρουν ένα κομμάτι από την πίτα των 2 δισ. ευρώ που χορηγεί –με τη μορφή εγγυήσεων– το ελληνικό δημόσιο. Υπό ποιες προϋποθέσεις έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν;

Αρκεί να μην ήταν προβληματικές την 1η Ιουλίου. Αν, βέβαια, βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση μετά από αυτή την ημερομηνία λόγω της κρίσης, έχουν και πάλι τη δυνατότητα υπαγωγής.

Τι προσφέρει το πρόγραμμα; Εγγύηση από το Ελληνικό Δημόσιο για δάνεια σε ευρώ, που θα χορηγηθούν έως τις 31/12/2010. Τα δάνεια αφορούν:

- κεφάλαιο κίνησης με οποιαδήποτε μορφή πίστωσης (δάνειο, αλληλόχρεος λογαριασμός, κ.λπ.),

- πίστωση για επενδυτικούς σκοπούς,

- εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που δεν ξεπερνούν το 50% του εγγυημένου δανείου.

Η εγγύηση δεν υπερβαίνει το 70% του δανείου και έχει συγκεκριμένη διάρκεια τεσσάρων ετών. Μπορεί να παραταθεί αυτόματα για ένα ακόμη έτος, με την προϋπόθεση ότι η τράπεζα θα βεβαιώσει πως το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά και δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο ούτε ο πρωτοφειλέτης έχει περιέλθει σε υπερημερία.

Το εγγυημένο δάνειο εξαρτάται από τα οικονομικά μεγέθη κάθε εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του ετήσιου μισθολογικού της κόστους για το 2008.

Κατά τη διάρκεια της παρεχόμενης εγγύησης, η εξόφληση του δανείου θα γίνεται εξαμηνιαία, με ισόποσες χρεολυτικές δόσεις.

Οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν στο δημόσιο προμήθεια, η οποία διαφοροποιείται, ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα της κάθε εταιρείας, ως εξής:

Προσωρινό πλαίσιο των προμηθειών ασφαλείας σε μονάδες βάσης
Κατηγορία Πιστοληπτικής Επίπεδο εξασφάλισης βαθμολογίας

(Standard & Poor΄s) Υψηλό Κανονικό Χαμηλό

AAA 40 40 40



AA+

AA

AA-

40 40 40

A+

A

A-

40 55 55

BBB+

BBB

BBB-

55 80 80

BB+

BB

80 200 200

BBB+

200 380 380

B

B-

200 380 630

CCC και χαμηλότερες

κατηγορίες

380 630 980



Πότε καταπίπτει η εγγύηση; Εάν υπάρξουν δύο συνεχόμενες ληξιπρόθεσμες και απαιτητές δόσεις, για τις οποίες η επιχείρηση καθίσταται υπερήμερη. Προσοχή! Οι επιχειρήσεις, που θα κάνουν χρήση του προγράμματος, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μείωση των θέσεων εργασίας τους για δύο χρόνια από την ημερομηνία συμμετοχής τους σε αυτό.

Επιπλέον, τροποποιούνται παλαιότερες αποφάσεις για την παροχή εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες για τη ρύθμιση οφειλών από δάνεια βιομηχανικών, βιοτεχνικών, μεταλλευτικών, ξενοδοχειακών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στη περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στους νομούς Πιερίας, Γρεβενών, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φαρσάλων, Καβάλας, Πέλλας, Σερρών, Δράμας, στη Δυτική Μακεδονία, στο νομό Ημαθίας, Κιλκίς, Φλώρινας, Καστοριάς, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Θα παρέχεται εγγύηση του δημοσίου σε ποσοστό 80% για την λήψη νέου δανείου με το οποίο θα ρυθμίζονται χρέη των επιχειρήσεων αυτών μέχρι και 30/6/2009. Το νέο αυτό δάνειο θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με πρώτη καταβλητέα την 31/12/2010 και τελευταία την 31/12/2018. Προϋπόθεση είναι μεταξύ άλλων η υποβολή αίτησης στην τράπεζα έως 30/9/2009.

Ανάλογες εγγυήσεις δίδονται και σε επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου, ή από ανάλογα περιστατικά έως τις 20 Απριλίου. Συγκεκριμένα, η εγγύηση θα φτάνει έως και το 80%. Το δάνειο θα έχει διάρκεια 15 ετών με περίοδο χάριτος δύο ετών στην καταβολή των δόσεων. Η πρώτη δόση είναι καταβλητέα την 31/12/2011 και η τελευταία την 31/12/2023.

capital.gr

No comments:

Share |