Wednesday, August 5, 2009

Μ. Βρετανία: Σημάδια ανάκαμψης του ασφαλιστικού κλάδου διακρίνουν οι αναλυτές

Μ. Βρετανία: Σημάδια ανάκαμψης του ασφαλιστικού κλάδου διακρίνουν οι αναλυτές


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) - Οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Μ. Βρετανίας αναμένεται να εμφανίσουν μειωμένα κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους καθώς οι πωλήσεις περιορίζονται και οι συνθήκες στον τομέα των επενδύσεων επιδεινώνονται εν μέσω της οικονομικής ύφεσης.

Παρόλα αυτά, οι έντονες ανησυχίες του παρελθόντος για τα επίπεδα ευρωστίας των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν κατά κάποιο τρόπο μετριαστεί. Αυτό που παραμένει, ωστόσο αδιευκρίνιστο είναι το πότε τοποθετείται χρονικά η ανάκαμψη του κλάδου.

“Διατηρούμε τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση για ανοδική τάση στον κλάδο βασιζόμενοι στην πεποίθηση ότι η ευρωστία και η δυναμική των κερδών είναι θεμελιωδώς ισχυρά στοιχεία”, τόνισε την περασμένη Πέμπτη ο αναλυτής της Nomura, Nick Holmes.

Εντούτοις, ο Holmes σημείωσε ότι η επερχόμενη περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με “μία δόση επιφυλακτικότητας”, με τα λειτουργικά κέρδη των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών να αναμένεται να σημειώσουν πτώση 20%-30% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο τρίμηνο είναι πιθανό να είναι καλύτερο από το πρώτο.

Ο Holmes υποστήριξε ότι τα κέρδη θα εμφανιστούν μειωμένα εν μέρει λόγω των περιορισμένων κερδών των ασφαλιστικών από επενδύσεις, των αυξημένων υποχρεώσεων και των δαπανών για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των στελεχών.

Το ράλι των χρηματιστηρίων που βιώσαμε στο δεύτερο τρίμηνο ενδέχεται να ωφελήσει τον κλάδο, αλλά σε μικρό βαθμό, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν από μόνες τους μειώσει την έκθεση τους στις χρηματαγορές, τόνισε ο Holmes.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες, ο αναλυτής της Oriel Securities, Marcus Barnard δήλωσε ότι αναμένει τα κέρδη, βάσει των διεθνών λογιστικών προτύπων, να περιοριστούν κατά 14% για την Legal & General Group, κατά 19% για την Aviva και κατά 16% για την Prudential.

“Ενδεχομένως να φαίνεται απλά μια εκτίμηση, από τη στιγμή που η μειωμένη αξία των παγίων θα έχει αρνητική επίδραση στην κερδοφορία της επιχείρησης. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι οι χρηματικές ροές προς τους μετόχους θα διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα δεδομένων των κερδών από τα υφιστάμενα συμβόλαια, της πτωτικής τάσης για νέες δραστηριότητες και τις περικοπές δαπανών,” τόνισε ο Barnard.

Από τις ασφαλιστικές που είναι εισηγμένες στον FTSE 100, η L&G είναι η πρώτη που δημοσίευσε τα αποτελέσματά της χθες. Ακολουθεί η Standard Life και η Old Mutual σήμερα ενώ οι Aviva και RSA Insurance Group ανακοινώνουν την Πέμπτη.

Οι Friends Provident Group και η Prudential θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η Admiral Group ανακοινώνει στις 25 Αυγούστου.

Με την κερδοφορία να περιορίζεται σε μια βιομηχανία που χαρακτηρίζεται κορεσμένη, δύο ακόμη ζητήματα έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό - ο φόβος των περικοπών στα μερίσματα και η αναθέρμανση των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στον κλάδο.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, οι μετοχές της Aviva σημείωσαν “βουτιά” για αρκετές ημέρες υπό το φόβο περικοπής του μερίσματος. Από τότε οι μετοχές ανέκαμψαν στα επίπεδα που βρίσκονταν στην αρχή του μήνα.

Ο αναλυτής της ING Kevin Ryan τόνισε: “Σε απόλυτα νούμερα, δεδομένου του τι έλαβε χώρα στις αγορές αυτό το χρόνο, είναι αδύνατο τα κέρδη του 2009 να είναι ανάλογα εκείνων του 2008, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στις αγορές επενδύσεων. Συνεπώς, αν η Aviva συνεχίσει να εφαρμόζει την πολύ πειθαρχημένη προσέγγιση της πολιτικής της αναφορικά με τα μερίσματα, τότε η περικοπή του μερίσματος είναι πιθανή”.

Η Aviva ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι ακόμη δεν έχει λάβει κάποια απόφαση για το μέρισμα. Το μέρισμα της Aviva τον περασμένο χρόνο διαμορφώθηκε στις 33 πένες ανά μετοχή, αμετάβλητο σε σύγκριση με το 2007. Επίσης ανακοίνωσε ότι η πρόσφατη πώληση των δραστηριοτήτων της στην Αυστραλία θα πρόσθετε 400 εκατ. λίρες στο κεφαλαιακό πλεόνασμα της εταιρείας.

Σύμφωνα με την Bank of America Securities-Merrill Lynch, οι πέντε μεγαλύτερες ασφαλιστικές της Μ. Βρετανίας κατέχουν συνολικό μερίδιο λιγότερο από το μισό της αγοράς, έναντι του σχεδόν 90% που κατέχουν οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες στον τομέα τους, στοιχεία που ενισχύουν τις συγχωνεύσεις στον κλάδο των ασφαλειών.

Αναλυτές της Deutsche Bank την περασμένη Τρίτη ανέφεραν ότι η βρετανική βιομηχανία ασφαλειών ζωής “είναι πολύ πιθανό να περάσει από μία φάση συγχωνεύσεων λόγω των αλλαγών στους φορολογικούς νόμους και στο ρυθμιστικό περιβάλλον καθώς επίσης λόγω των εκτιμήσεων ότι οι όγκοι των πωλήσεων τα επόμενα τρία χρόνια θα μειωθούν σημαντικά.”

Ήδη, η υπό αναδιάρθρωση εταιρεία Resolution Ltd, “ταράζει” την αγορά προσεγγίζοντας την Friends Provident. Επίσης η Resolution σκοπεύει να αγοράσει τρεις έως τέσσερις ασφαλιστικές τα επόμενα χρόνια.

Η Friends Provident από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ των συγχωνεύσεων και κατέθεσε τη δική της αντιπρόταση για εξαγορά της Resolution.

“Εκτιμούμε ότι μικρότεροι παίκτες όπως η Friends Provident ενδέχεται να είναι οι πρώτοι που θα συγχωνευτούν, μαζί με επιλεκτικές ασφαλιστικές ξένων συμφερόντων,” αναφέρει η Deutsche Bank.

Αναλυτές εκτιμούσαν στο παρελθόν ότι οι θυγατρικές της Lloyds, Scottish Widows και Clerical Medical είναι πιθανό επίσης να αποτελέσουν στόχους.

capital.gr

No comments:

Share |