Wednesday, August 5, 2009

Lloyds: Ζημίες 5,2 δισ. δολ. στο εξάμηνο

Lloyds: Ζημίες 5,2 δισ. δολ. στο εξάμηνο

Ζημίες ύψους 3,1 δισ. στερλινών (5,2 δισ. δολ.) εμφάνισε η Lloyds Banking Group το πρώτο εξάμηνο, εξαιτίας των διαγραφών σε επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια.

Οι ζημίες της είναι οι μεγαλύτερες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, για τη συγκεκριμένη περίοδο, από βρετανική τράπεζα. Χθες, η Northern Rock, η πρώτη τράπεζα της χώρας που εθνικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης, ανακοίνωσε ζημίες 771 εκατ. στερλινών.

Η Lloyds – η οποία εξαγόρασε τον Ιανουάριο την HBOS – έβαλε στην άκρη 13,4 δισ. στερλίνες για «κακά» δάνεια, έναντι 11,3 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε επίπεδο proforma, οι ζημίες της έρχονται σε αντίθεση με τα κέρδη 1,95 δισ. στερλινών που είχε εμφανίσει το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

«Οι ζημίες μας στο πρώτο εξάμηνο προήλθαν από τα υψηλά επίπεδα των επιβαρύνσεων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού ομίλου Έρικ Ντάνιελς. «Οι βασικές μας δραστηριότητες παρουσίασαν ισχυρές επιδόσεις, παρά την αδύναμη οικονομία», συμπλήρωσε.

Η Lloyds ζήτησε την οικονομική βοήθεια της βρετανικής κυβέρνησης μετά την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας χορήγησης ενυπόθηκων δανείων της χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι από την HBOS προήλθε το 80% των συνδυασμένων επιβαρύνσεων της τράπεζας για «κακά» δάνεια, ύψους 15 δισ. στερλινών, την περασμένη χρονιά.

Σήμερα, με το 43% του μετοχικού της κεφαλαίου να ανήκει στο κράτος, η Lloyds έχει περικόψει περισσότερες από 8.800 θέσεις εργασίας φέτος, στο πλαίσιο των προσπαθειών να μειωθούν οι δαπάνες κατά 1,5 δισ. στερλίνες μέχρι το 2011.

naftemporiki

No comments:

Share |