Friday, September 2, 2011

ΗΠΑ: Αμετάβλητα τα μισθολόγια τον Αύγουστο


ΗΠΑ: Αμετάβλητα τα μισθολόγια τον Αύγουστο

Τα χειρότερα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ σε διάστημα σχεδόν ενός έτους δημοσιοποίησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των οικονομολόγων.

Τα χειρότερα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ σε διάστημα σχεδόν ενός έτους δημοσιοποίησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες πολλών οικονομολόγων ότι η σχετική έκθεση θα ήταν χειρότερη του αναμενόμενου.

Συγκεκριμένα, τα μισθολόγια - πλην του αγροτικού τομέα - παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με τον Ιούλιο, έναντι αύξησης της τάξης των 53.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 9,1%, όπως ανέμεναν οι αναλυτές της Wall Street.

«Ο Αύγουστος ήταν ένας αρκετά δύσκολος μήνας για την οικονομία», σχολίασε οικονομολόγος της Moody's Analytics πριν την ανακοίνωση των στοιχείων.

source: naftemporiki.gr

AT&T ready to sell 25% of T-Mobile to make the merger happen



AT&T ready to sell 25% of T-Mobile to make the merger happen

The Department of Justice in USA recently filed suit against the AT&T's acquisition of T-Mobile in order to ensure the users fair market and eventually prevent mobile services price increase.

It seems AT&T wants this deal so badly that it's ready to sell 25% of T-Mobile in order to settle the antitrust suit before it goes to court and get the FCC and Department of Justice approvals.

Even if this settlement goes official, there is another problem on the table - who will buy those 25%? According to an antitrust enforcer, Verizon and Sprint will be "a no-go". So AT&T must be looking for an international buyer that is ready to step on American soil and take 25% of T-Mobile's assets (cell towers, customers, etc.).

Much like AT&T, the Department of Justice is also determined to see this through the way it's supposed to be - not allowing AT&T to become America's sole GSM carrier. An aquisition like that would also shoot the AT&T to the top, overtaking Verizon's first spot.

source: gsmarena.com

ΗΠΑ: Ετοιμάζουν μηνύσεις σε βάρος BoA,JPM,Goldman,DB και άλλων κολοσσών για τη φούσκα των ακινήτων


ΗΠΑ: Ετοιμάζουν μηνύσεις σε βάρος BoA,JPM,Goldman,DB και άλλων κολοσσών για τη φούσκα των ακινήτων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγές κατά περισσότερων από μία δωδεκάδα μεγάλων τραπεζών για παραπλανητική παρουσίαση των στοιχείων των στεγαστικών δανείων, τα οποία πούλησαν ως δομημένα ομόλογα στους επενδυτές κατά τη διάρκεια της στεγαστικής φούσκας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, το οποίο αναμετάδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.
Το δημοσίευμα επικαλείται τρεις πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Στεγαστικής Χρηματοδότησης, ο οποίος εποπτεύει την αμερικανική στεγαστική αγορά, αναμένεται να μηνύσει - μεταξύ άλλων - τη Bank of America, τη JPMorgan Chase, τη Goldman Sachs και τη Deutsche Bank. Οι αγωγές μπορεί να κατατεθούν σήμερα ή την Τρίτη, αναφέρει το δημοσίευμα και έρχονται ως κατάληξη της διαδικασίας που ξεκίνησε πέρυσι.

Η Κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι οι τράπεζες δεν έκαναν τον απαιτούμενο έλεγχο της ποιότητας των στεγαστικών δανείων που επιβάλλεται από την αμερικανική νομοθεσία και αγνόησαν τις ενδείξεις ότι είχαν παραποιηθεί ή "φουσκωθεί" τα εισοδήματα των κατόχων των στεγαστικών δανείων. Το Ρόιτερ σημειώνει ότι η πρακτική των στεγαστικών τραπεζών στις ΗΠΑ να δίνουν μεγάλα στεγαστικά δάνεια σε αγοραστές ακινήτων, οι οποίοι δεν είχαν το εισόδημα για να τα εξυπηρετήσουν, ήταν η βασική αιτία της έκρηξης της στεγαστικής αγοράς της χώρας.

Ο Οργανισμός Στεγαστικής Χρηματοδότησης κατέθεσε αγωγή τον Ιούλιο κατά της τράπεζας UBS, με την οποία ζητούσε τουλάχιστον 900 εκατ. δολάρια, ενώ αντίστοιχης έκτασης θα είναι και οι νέες αγωγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι δύο μεγάλοι δημόσιοι στεγαστικοί οργανισμοί των ΗΠΑ, η Fannie Mae και η Freddie Mac, έχασαν περισσότερα από 30 δις. δολάρια από τις αγορές τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, όταν έσπασε το 2008 η φούσκα των ακινήτων. Οι ζημιές αυτές καλύφθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος με χρήματα των φορολογουμένων. Η είδηση της αγωγής μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στις μετοχές των θιγόμενων τραπεζών την Παρασκευή, αναφέρει το Ρόιτερ.

source: reporter.gr

"Κόβει" τις τιμές στόχους για τις τράπεζες η Citi


"Κόβει" τις τιμές στόχους για τις τράπεζες η Citi


Νέες τιμές-στόχους δίνει η Citigroup σε χθεσινή της ανάλυση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με τίτλο «ένα συμμάζεμα, και όχι κούρεμα (A trim, not a haircut).

Όπως σχολιάζει, οι έξι ελληνικές τράπεζες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα, για να έχουν τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8% μετά από το 50% mark to market και τις επιδράσεις από τη Βασιλεία ΙΙΙ, χρειάζεται να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 16 δισ. ευρώ -14 δισ. ευρώ για τις ελληνικές και 2 δισ. ευρώ για τις κυπριακές τράπεζες.

Ως πιθανές πηγές κεφαλαιακής ενίσχυσης, είναι η διαχείριση του ισολογισμού, πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού/απομόχλευση, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (10 δισ. ευρώ), και το EFSF.

«Εκτιμούμε πως στο β΄ τρίμηνο οι έξι τράπεζες που καλύπτουμε έχουν ανακοινώσει απώλειες καταθέσεων 18 δισ. ευρώ. Το περισσότερο από τα δύο τρίτα αυτού του ποσού, ή περίπου 13 δισ. ευρώ, αντικαταστάθηκε από την ΕΚΤ και τη χρηματοδότηση του ELA με κόστος μεταξύ 1,5%-3,65% αντίστοιχα».

Επιπλέον, μειώνει την τιμή-στόχο για την Αγροτική Τράπεζα στα 0,30 από τα 1,03 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,45 από τα 0,75 ευρώ, για το ΤΤ στα 1 ευρώ από την προηγούμενη τιμή-στόχο των 2,25 ευρώ, και για την Εθνική Τράπεζα στα 3,50 από τα 7,75 ευρώ.

Ακόμη, για το τρέχον έτος υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την Πειραιώς σε -0,81 ευρώ ανά μετοχή από -0,02 ευρώ, για το ΤΤ στα 0,21 ευρώ από τα 0,35 ευρώ ανά μετοχή, και για την Εθνική στα -1,47 από την προηγούμενη των 0,61 ευρώ, και για την Αγροτική Τράπεζα αναμένει πλέον -0,19 ευρώ ανά μετοχή από τα -0,29 ευρώ.



source: capital.gr

Ανεβαίνουν τα δανειστικά επιτόκια


Ανεβαίνουν τα δανειστικά επιτόκια

Στο ψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 αναρριχήθηκαν τα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών δανείων, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και επιβαρύνοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην οικονομία.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων στην Κύπρο αναρριχήθηκαν τον Ιούλιο στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 33 μηνών αποτυπώνοντας τις αλλαγές στο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον αλλά και τις εκτιμήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τους κινδύνους που απειλούν το εγχώριο σύστημα.

Από τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για σταδιακή αλλαγή στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων.

Παράλληλα, οι κίνδυνοι για την εγχώρια οικονομία φαίνεται έχουν αυξηθεί λόγω της δημοσιονομικής και ρευστοτικής κατάστασης, αλλά και των μακροοικονομικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η καταστροφή στο Βασιλικό.

Υπό το βάρος των νέων δεδομένων, τα επιτόκια για επιχειρηματικά δάνεια στην Κύπρο αναρριχήθηκαν στο 6,65% από 6,59% τον Ιούνιο και 5,96% τον Ιούλιο του 2010.

Στην ευρωζώνη το επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια έφθασε στο 3,78% έναντι 3,72% τον έκτο μήνα του 2011.

Πέραν των επιχειρηματικών δανείων, αύξηση σημείωσαν και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, εν μέσω της αρνητικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά ακινήτων.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν στο 5,46% έναντι 5,35% τον Ιούνιο και 4,45% τον περσινό Ιούλιο. Είναι το ψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009.

Αντίθετα, στην ευρωζώνη το επιτόκιο στεγαστικών δανείων κρατήθηκε σταθερό στο 4,10% από 4,09%.

Αύξηση παρουσιάζεται επίσης και στα καταθετικά επιτόκια, που ανέβηκαν τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό από τα τέλη του 2008, αλλά παραμένουν κοντά στα επίπεδα του 4%.

Τα επιτόκια για νέες καταθέσεις στην Κύπρο διαμορφώθηκαν στο 4,11% από 4,02% τον Ιούνιο και 3,92% τον περσινό Ιούλιο.

Στην Ελλάδα, το κόστος άντλησης καταθέσεων ανήλθε στο 4,28% έναντι 4,08% τον Ιούνιο.

Στην ευρωζώνη ο μέσος όρος των καταθετικών επιτοκίων για γραμμάτια μέχρι ενός έτους αυξήθηκε στο 2,74% από 2,58%.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Υποβάθμιση της πρόβλεψης για ανάπτυξη


ΗΠΑ: Υποβάθμιση της πρόβλεψης για ανάπτυξη

Προς τα κάτω αναθεώρησε ο Λευκός Οίκος την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας φέτος, σε 2,1% από 3,1%, και για το 2012, σε 3,3% από 4%.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στον Λευκό Οίκο Τζακ Λιού, ανέφερε ότι από τα υπάρχοντα αριθμητικά δεδομένα αναδεικνύεται, σαφώς, η αναγκαιότητα να δοθεί μια αναπτυξιακή ώθηση στην αμερικανική οικονομία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ακόμη ότι αναθεωρείται προς τα κάτω το δημοσιονομικό έλλειμμα για φέτος, χάρη σε ανώτερα του αναμενόμενου έσοδα και χαμηλότερες των εκτιμηθέντων αρχικώς δαπάνες. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα ανέλθει σε 8,8% του ΑΕΠ, συνολικά 1.316 δισ.δολ., από 10,9% που είχε αρχικά προβλεφθεί.

source: naftemporiki.gr

LSE: Σε συνομιλίες με την LCH.Clearnet


LSE: Σε συνομιλίες με την LCH.Clearnet

Σε διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία με την LCH.Clearnet Group, το μεγαλύτερο γραφείο εκκαθάρισης για swaps στον κόσμο, ανακοίνωσε πως βρίσκεται η London Stock Exchange Group (LSE).

Σε διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία με την LCH.Clearnet Group, το μεγαλύτερο γραφείο εκκαθάρισης για swaps στον κόσμο, ανακοίνωσε πως βρίσκεται η London Stock Exchange Group (LSE).

Η διαχειρίστρια εταιρεία του βρετανικού χρηματιστηρίου αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωσή της ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε συμφωνία.

Νωρίτερα, οι Financial Times ανέφεραν ότι το LSE έχει υποβάλει προσφορά για την απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού της LCH.Clearnet, αποτιμώντας την αξία της εταιρείας σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

source: naftemporiki.gr

Στον αέρα η 6η δόση - Μετατέθηκε η συνεδρίαση του ΔΝΤ


Στον αέρα η 6η δόση - Μετατέθηκε η συνεδρίαση του ΔΝΤ


Σε διακοπή των συνομιλιών των ελεγκτών της Τρόικα φαίνεται να οδηγείται η διαπραγμάτευση για την 6η δόση των δανείων.

Οι απεσταλμένοι των ελεγκτών πιέζουν για νέα μέτρα «εδώ και τώρα», κάτι που η κυβέρνηση αρνείται και οι συνομιλίες διεκόπησαν έως ότου η ελληνική πλευρά ετοιμάσει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2012, όπου θα περιλαμβάνει μέτρα και προβλέψεις για το έλλειμμα. Ευάγγελος Βενιζέλος και οι εκπρόσωποι των δανειστών όμως δεν καθόρισαν το χρόνο για το νέο ραντεβού (ίσως σε 10-15 μέρες). Είναι άγνωστο κατά συνέπεια αν οι ελεγκτές θα παραμείνουν στην Αθήνα ή θα αποχωρήσουν, αλλά και τι μέλλει γενέσθαι με την 6η δόση του δανείου που –όπως όλα δείχνουν- θα καθυστερήσει και δεν θα δοθεί, πριν τουλάχιστον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές.

Πηγή της Τρόικας που μίλησε αποκλειστικά στο protothema.gr το πρωί της Παρασκευής τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να πει από τώρα έαν κινδυνεύει η 6η δόση του δανείου, καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη ύφεση στην Ευρωζώνη.

Το αδιέξοδο διαπιστώθηκε τα μεσάνυχτα στην σύσκεψη που είχαν Ευάγγελος Βενιζέλος και ελεγκτές στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι ξένοι τεχνοκράτες υποστήριζαν την ανάγκη λήψεως νέων μέτρων για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από 9% του ΑΕΠ φέτος.

Όπως μετέδωσε το protothema.gr, οι ελεγκτές της Τρόικα εντοπίζουν νέα «μαύρη τρύπα» στους στόχους για το έλλειμμα, κάνοντας και μια προβολή για τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους. Για το λόγο αυτό κρίνουν αναγκαίο να ληφθούν πρόσθετα διορθωτικά μέτρα «εδώ και τώρα». διαπίστωσαν Σύμφωνα με πληροφορίες, προκλήθηκε ένταση στις συζητήσεις όταν ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε στους τροϊκανούς πως θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη ελαστικότητα στους στόχους που πρέπει να πιάσει η ελληνική κυβέρνηση, λόγω της επικείμενης μεγάλης ύφεσης. Οι εκπρόσωποι της τρόικα δέχθηκαν να μειώσουμε το έλλειμμα στο 8,1% αντί για το 7,4% που προβλέπονταν για φέτος και πρότειναν μέτρα που αντιστοιχούν σε 0,7% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε στους τροϊκανούς ότι αυτό το μίγμα της πολιτικής οδηγεί σε ύφεση και ζήτησε χρόνο για να διαπραγματευτεί με το Eurogroup έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, διέκοψε τη συνεδρίαση, απεχώρησε από την αίθουσα και πήγε σε άλλο γραφείο προκειμένου – όπως είπε - να μιλήσει με τον Πρωθυπουργό. Λίγο αργότερα, ένα υπηρεσιακός παράγοντας μπήκε στην αίθουσα και ανακοίνωσε στους τροϊκανούς: «The meeting is over" («Η συνεδρίαση τελείωσε»). Οι εκπρόσωποι της τρόικα έφυγαν από το γραφείο και πιθανότατα να επιστρέψουν εσπευσμένα σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον για να μεταφέρουν το πλήρες αδιέξοδο στους ανωτέρους τους.

Τέλος, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ το ΔΝΤ μετέθεσε τη συνεδρίασή του για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να εκταμιευθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η συνεδρίαση του ΔΝΤ ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου και πλέον θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, λόγω του ότι δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

source: protothema.gr
Share |