Friday, September 2, 2011

Ανεβαίνουν τα δανειστικά επιτόκια


Ανεβαίνουν τα δανειστικά επιτόκια

Στο ψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 αναρριχήθηκαν τα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών δανείων, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και επιβαρύνοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην οικονομία.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων στην Κύπρο αναρριχήθηκαν τον Ιούλιο στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 33 μηνών αποτυπώνοντας τις αλλαγές στο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον αλλά και τις εκτιμήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τους κινδύνους που απειλούν το εγχώριο σύστημα.

Από τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για σταδιακή αλλαγή στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων.

Παράλληλα, οι κίνδυνοι για την εγχώρια οικονομία φαίνεται έχουν αυξηθεί λόγω της δημοσιονομικής και ρευστοτικής κατάστασης, αλλά και των μακροοικονομικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η καταστροφή στο Βασιλικό.

Υπό το βάρος των νέων δεδομένων, τα επιτόκια για επιχειρηματικά δάνεια στην Κύπρο αναρριχήθηκαν στο 6,65% από 6,59% τον Ιούνιο και 5,96% τον Ιούλιο του 2010.

Στην ευρωζώνη το επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια έφθασε στο 3,78% έναντι 3,72% τον έκτο μήνα του 2011.

Πέραν των επιχειρηματικών δανείων, αύξηση σημείωσαν και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, εν μέσω της αρνητικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά ακινήτων.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν στο 5,46% έναντι 5,35% τον Ιούνιο και 4,45% τον περσινό Ιούλιο. Είναι το ψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009.

Αντίθετα, στην ευρωζώνη το επιτόκιο στεγαστικών δανείων κρατήθηκε σταθερό στο 4,10% από 4,09%.

Αύξηση παρουσιάζεται επίσης και στα καταθετικά επιτόκια, που ανέβηκαν τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό από τα τέλη του 2008, αλλά παραμένουν κοντά στα επίπεδα του 4%.

Τα επιτόκια για νέες καταθέσεις στην Κύπρο διαμορφώθηκαν στο 4,11% από 4,02% τον Ιούνιο και 3,92% τον περσινό Ιούλιο.

Στην Ελλάδα, το κόστος άντλησης καταθέσεων ανήλθε στο 4,28% έναντι 4,08% τον Ιούνιο.

Στην ευρωζώνη ο μέσος όρος των καταθετικών επιτοκίων για γραμμάτια μέχρι ενός έτους αυξήθηκε στο 2,74% από 2,58%.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |