Thursday, November 10, 2011

Αναστάτωση στις αγορές από λάθος της S&P περί υποβάθμισης της Γαλλίας



Αναστάτωση στις αγορές από λάθος της S&P περί υποβάθμισης της Γαλλίας

O οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, ανακοίνωσε ότι «από λάθος» εστάλη σε μέρος των συνδρομητών του ένα μήνυμα το οποίο περιείχε την πληροφορία ότι «μεταβλήθηκε η γαλλική πιστοληπτική ικανότητα».

Αναστάτωση στις αγορές προκάλεσε αποστολή λανθασμένου e-mail του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's περί υποβάθμισης της Γαλλίας.

Αυτό «δεν ισχύει: η αξιολόγησή μας για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας παραμένει αμετάβλητη, στη βαθμίδα AAA, συνοδευόμενη απο μια 'σταθερή' προοπτική», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης, λίγη ώρα αφότου εστάλη το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε συνδρομητές του.

Οι αποδόσεις των δεκαετών γαλλικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 28 μονάδες βάσης στο 3,48%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Προσωρινά επλήγη το ευρώ [EUR=X] και τα εμπορεύματα, ενώ παρενέργειες σημειώθηκαν και στις κεφαλαιαγορές.

Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ζήτησε από τις ρυθμιστικές Αρχές των χρηματαγορών, τόσο της Γαλλίας όσο και όλης της ΕΕ, να ξεκινήσουν αμέσως έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί πώς ακριβώς έγινε η εσφαλμένη μετάδοση του ηλεκτρονικού μηνύματος της Standard&Poor's, ότι δήθεν μειώθηκε η γαλλική πιστοληπτική ικανότητα.

«Πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί ποιές μπορεί να είναι οι συνέπειες» από αυτήν την ενέργεια, τόνισε ο Φρανσουά Μπαρουέν στην έγγραφη ανακοίνωση που εξέδωσε.

Λίγο αργότερα η γαλλική ρυθμιστική Αρχή για τη χρηματαγορά ανακοίνωσε πως άρχισε την έρευνά της για το θέμα.

source: naftemporiki.gr

Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο


Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο


Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, όπως αναμενόταν άλλωστε, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), επίπεδο στο οποίο παραμένει από το Μάρτιο του 2009.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 275 δισ. λίρες, επίπεδο στο οποίο το αύξησε τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με την BoE οι επιπλέον αγορές των 75 δισ. λιρών θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων τριών μηνών.

Ως συνήθως η κεντρική τράπεζα δεν εξέδωσε ανακοίνωσε για το σκεπτικό της απόφασης. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 23 Νοεμβρίου.

Η βρετανική οικονομία έχει επηρεαστεί από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της χώρας και από τη χαμηλή ζήτηση για εξαγωγές ειδικά από την Ευρωζώνη.

Σε απάντηση των παραπάνω η νομισματική επιτροπή αποφάσισε τον περασμένο μήνα να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 75 δισ. λίρες καθώς, σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει κίνδυνος υποχώρησης του πληθωρισμού κάτω από το στόχο του 2% παρά το γεγονός ότι το Σεπτέμβριο έφτασε το 5,2%.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος το Σεπτέμβριο

Μειωμένο κατά 4% στα 43,1 δισ. δολάρια ήταν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Μειωμένο κατά 4% στα 43,1 δισ. δολάρια ήταν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές το ανέμεναν στα 45,4 δισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση αναθεώρησε τα στοιχεία για το έλλειμμα του Αυγούστου σε 44,9 δισ. δολάρια από 45,6 δισ. δολάρια.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 1,4% έπειτα από άνοδο 0,1% που είχαν σημειώσει τον Αύγουστο. Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 0,3% έπειτα από πτώση 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι στα 28,06 δισ. δολάρια.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Σε χαμηλό επταμήνου οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Σε χαμηλό επταμήνου οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Μειωμένες κατά 10.000 στις 390.000, έναντι 398.000 που ανέμεναν οι αναλυτές, ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης.

Μειωμένες κατά 10.000 στις 390.000, έναντι 398.000 που ανέμεναν οι αναλυτές, ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης.

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τις αιτήσεις της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω στις 400.000 από 397.000 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε κατά 5.250 αιτήσεις στις 400.000 - τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Απριλίου.

source: naftemporiki.gr

Νέος πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος


Νέος πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος

Εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης δόθηκε στον κ. Λουκά Παπαδήμο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνης θα γίνει αύριο στις 2 το μεσημέρι.

source: naftemporiki.gr

Πάνω από 900.000 πλέον οι άνεργοι!



Πάνω από 900.000 πλέον οι άνεργοι!

Στο 18,4% σκαρφάλωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Αύγουστο του 2011 από 12,2% που ήταν τον Αύγουστο του 2010 και 16,5% το Ιούλιο του 2011, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 294.845 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (αύξηση 48,1%) και κατά 87.677 άτομα σε σχέση με το Ιούλιο του 2011 (αύξηση 10,7%) και διαμορφώθηκαν σε 907.953 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.403.503 άτομα.

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Αύγουστο εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε 4.034.537 άτομα. Μειώθηκε, δηλαδή, κατά 364.353 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (μείωση 8,3%) και κατά 105.469 άτομα σε σχέση με το Ιούλιο του 2011 (μείωση 2,5%).

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους 15-24 ετών (43,5%). Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 22,3% τον Αύγουστο από 15,5% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ στους άντρες αυξήθηκε σε 15,5% από 9,9%.

Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στη Δυτική Μακεδονία (23,1%), στην Κεντρική Μακεδονία (20,7%) και στη Δυτική Ελλάδα (20,6%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στα Νησιά του Ιονίου (12,8%), στην Ήπειρο (13%) και στο Βόρειο Αιγαίο (15%).

source: protothema.gr

DJ: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Berlusconi θα παραιτηθεί μέχρι την Κυριακή


DJ: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Berlusconi θα παραιτηθεί μέχρι την Κυριακή

Ρώμη (Dow Jones) – Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Silvio Berlusconi θα είναι έτοιμος να στηρίξει μια πιθανή έκτακτη κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Mario Monti, αλλά ο κεντροδεξιός συνασπισμός παραμένει διχασμένος για το ζήτημα, όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση.

Ο Berlusconi και οι πιο στενοί συνεργάτες του συναντιούνταν μέχρι αργά χθες το βράδυ συζητώντας για το ποιες θα είναι οι επόμενες πολιτικές εξελίξεις, καθώς η Ιταλία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους και να σχηματίσου6ν μια νέα κυβέρνηση.

Η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το εκτινασσόμενο κόστος δανεισμού, ενώ προσπαθεί να μετατρέψει σε νόμο τις προτάσεις οικονομικής τακτικής ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να επιταχυνθεί και η παραίτηση Berlusconi και να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση με περισσότερη αξιοπιστία για να οδηγήσει τη χώρα εν τω μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έφθασε σε συμφωνία χθες για να εγκρίνει τα πολυαναμενόμενα οικονομικά μέτρα και τον προϋπολογισμό του 2012 μέχρι το Σάββατο, ανοίγοντας το δρόμο για την παραίτηση του Berlusconi την Κυριακή.

Τότε, ο Ιταλός πρόεδρος Giorgio Napolitano θα μπορεί τότε να ξεκινήσει διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια σύγκλιση για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο Napolitano χθες διόρισε τον Monti ως ισόβιο γερουσιαστή, σε μια κίνηση που μπορεί να καταστήσει ακόμη πιο εύκολο για τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας.





source: capital.gr

Κομισιόν: Έλλειμμα 8,9% φέτος βλέπει για Ελλάδα



Κομισιόν: Έλλειμμα 8,9% φέτος βλέπει για Ελλάδα

Εξαιρετικά δυσμενείς είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα προβλέπεται ότι θα βγει από την ύφεση το 2013, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2011 υπολογίζεται στο 8,9%.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 7% το 2012 και στο 6,8% το 2013. Το χρέος της χώρας προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 162,8% του ΑΕΠ το 2011, για να ενισχυθεί περαιτέρω στο 198,3% του ΑΕΠ το 2012 και στο 198,5% το 2013. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι στις προβλέψεις αυτές δεν περιλαμβάνεται η τελευταία συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει επίσης ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 5,5% το 2011 και κατά 2,8% το 2012. Η επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπεται για το 2013 με ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,7%.

Σε επίπεδο ευρωζώνης η Κομισιόν βλέπει σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας από το 2012. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης ευρωζώνης εκτιμάται στο 1,5% φέτος, αλλά στο 0,5% το 2012. Από το 2013 προβλέπεται ανάκαμψη της οικονομίας με ρυθμό ανάπτυξης στο 1,3%.

Ο πληθωρισμός ευρωζώνης εκτιμάται θα διαμορφωθεί στο 2,6% το 2011, για να υποχωρήσει στο 1,7% το 2012 και στο 1,6% το 2013.


Κατά μέσο όρο το έλλειμμα προϋπολογισμών της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,1% φέτος, στο 3,4% το 2012 και στο 3% το 2013.

source: euro2day.gr

Εκτινάχθηκαν 28,7% οι εισαγωγές της Κίνας τον Οκτώβριο


Εκτινάχθηκαν 28,7% οι εισαγωγές της Κίνας τον Οκτώβριο


Οι εισαγωγές στην Κίνα εκτινάχθηκαν τον Οκτώβριο καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν την μικρότερη άνοδο των τελευταίων μηνών, υποδηλώνοντας ότι οι προσπάθειες να οδηγηθεί η οικονομία προς την εγχώρια ζήτηση, ίσως εξισορροπήσει την χαμηλή ζήτηση από το εξωτερικό.

Τα επίσημα στοιχεία εμφάνισαν ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν 28,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με πέρυσι, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 23% και έναντι του 20,9% του Σεπτεμβρίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 20,5% σε, σχέση με πέρυσι, αυξημένες κατά 7,6% έναντι του Σεπτεμβρίου.



source: capital.gr

ΕΚΤ: Μείωση εκτιμήσεων για το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης


ΕΚΤ: Μείωση εκτιμήσεων για το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης


Στη μείωση των εκτιμήσεων για το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2012 κατά 50% προχώρησαν αναλυτές της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ειδικότερα, στο μηνιαίο δελτίο για το μήνα Νοέμβριο, οι αναλυτές της ΕΚΤ προβλέπουν ανάπτυξη το 2012 0,8% έναντι 1,6% ενώ μείωσαν την εκτίμησή τους και για το 2011 στο 1,6% από 1,9%.

Οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω κυρίως λόγω των εξελίξεων στην κρίση χρέους και του χειρότερου του αναμενομένου εξωτερικού περιβάλλοντος, αναφέρει η ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται πως θα υποχωρήσει στο 1,8% το επόμενο έτος έναντι 2% που προηγουμένως καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να εξομαλυνθούν λόγω της μείωσης των τιμών στα εμπορεύματα και του χαμηλότερου outlook για την ανάπτυξη.



source: capital.gr

"Μακροβουτια" στην Ασία!


"Μακροβουτια" στην Ασία!


"Μακροβούτι" κατέγραψαν στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές οι ασιατικές αγορές, με το Χρηματιστήριο του Τόκιο να σημειώνει απώλειες της τάξεως του 3%, ύστερα από τη χθεσινή εκτίναξη των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων στο 7%.

Αγορές και επενδυτές στρέφουν το "βλέμμα" τους στην πολιτική κρίση στη χώρα, με την κυβέρνηση να οδεύει προς την κατάρρευσή της, με το Σίλβιο Μπερλουσκόνι να έχει ήδη δηλώσει πως έπειτα από την ψήφιση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, θα παραιτηθεί.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν σήμερα οι τίτλοι των ιαπωνικών τραπεζών.

Αναλυτικότερα, στα ταμπλό, ο Nikkei έκλεισε με πτώση 2,9% στις 8.500,80 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 2,6% στις 730,30 μονάδες.

source: reporter.gr

Credit Agricole: Πτώση 65% στα κέρδη γ' τριμήνου


Credit Agricole: Πτώση 65% στα κέρδη γ' τριμήνου


Μειωμένα κατά 65% ήταν τα κέρδη της Credit Agricole το τρίτο τρίμηνο εξαιτίας της διαγραφής της αξίας του ελληνικού χρέους που έχει στην κατοχή της.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας υποχώρησαν στα 258 εκατ. ευρώ από 742 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 552 εκατ. ευρώ.

Η SocGen κατέγραψε προ φόρων απώλειες 905 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει. Πέρα από την απορρόφηση των απωλειών στη μονάδα καταναλωτικής τραπεζικής στην Ελλάδα, η γαλλική τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα και στην Ιταλία, όπου τα μέτρα λιτότητας και τα αυξανόμενα κόστη αναχρηματοδότησης απειλούν την οικονομική ανάπτυξη.

Η SocGen, μαζί με την BNP Paribas συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες ξένες κατόχους ιταλικών ομολόγων.

Στην Ελλάδα, οι ζημίες από την Emporiki Bank διπλασιάστηκαν στα 397 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

source: naftemporiki.gr

S&P: Στην κατηγορία υψίστου κινδύνου οι τράπεζες


S&P: Στην κατηγορία υψίστου κινδύνου οι τράπεζες

Σε 5 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εκροές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη στιγμή της ανακοίνωσης της πρόθεσης του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, λέει τραπεζική πηγή στο Reuters, ενώ παράλληλα, σε έκθεσή της η S&P θέτει σε μέγιστη επικινδυνότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δηλαδή, στη βαθμίδα 10, στην κλίμακα από 1 έως 10. Η τραπεζική πηγή ανέφερε μάλιστα ότι το Σεπτέμβριο έφυγαν 5,5 δισ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο εκτιμά ότι η εκροή ενδέχεται να έχει φτάσει και τα 8 δισ. ευρώ από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Καταθέσεις

Περίπου το 3% των συνολικών καταθέσεων των τραπεζών με έδρα την Ελλάδα έφυγε μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθεί από το λαό η δανειακή σύμβαση, ανέφερε τραπεζίτης στο Reuters.

«Πολλοί καταθέτες απέσυραν τα χρήματά τους από τις τράπεζες την Πέμπτη και την Παρασκευή (που πραγματοποιήθηκε η ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή) και οι τράπεζες δυσκολεύτηκαν να ικανοποιήσουν τα άμεσα αιτήματα για ρευστό», είπε άλλη τραπεζική πηγή στο Reuters. «Φτάσαμε στο σημείο, οι καταθέτες να ζητούν ποσά μεταξύ 600.000 - 700.000 ευρώ για να τα πάρουν σπίτι τους. Είναι απίστευτο», τόνισε η τραπεζική πηγή του Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα, ότι η τράπεζα πρόσφερε επιτόκιο έως και 7%, προκειμένου να πείσει τους καταθέτες να αφήσουν τα χρήματά τους στην τράπεζα.

Όσον αφορά τον οίκο αξιολόγησης S&P, προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση κατά τρεις βαθμίδες του οικονομικού κινδύνου, στο 10, από 7 προηγουμένως. Υπενθυμίζεται ότι στην «ομάδα 10» περιλαμβάνονται το Βιετνάμ και η Λευκορωσία.

Ο οίκος σημειώνει ότι η αλλαγή στην αξιολόγηση αντανακλά τον «εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο» που έχει η Ελλάδα στον «πιστωτικό κίνδυνο στην οικονομία» και τον «πολύ υψηλό κίνδυνο» σε όρους «οικονομικής αντοχής» και «οικονομικών ανισορροπιών».

source: stockwatch.com.cy

US foreclosure activity hit 7-month high in Oct.


US foreclosure activity hit 7-month high in Oct.

More U.S. homes entered the foreclosure process in October than in the previous month, with Florida, Pennsylvania and Indiana registering among the largest monthly increases, new data show.

Some 77,733 properties received an initial default notice last month, up 10 percent from September, foreclosure listing firm RealtyTrac Inc. said Thursday.

The number of homes scheduled to be auctioned or repossessed by lenders also posted monthly increases.

All told, notices of default, scheduled auctions and bank repossessions - warnings that can eventually lead to a home being lost to foreclosure - hit a seven-month high in October.

The numbers are further evidence foreclosure activity is picking up.

The activity slowed a year ago after problems surfaced with the way many lenders were handling foreclosure documentation, namely shoddy mortgage paperwork comprising several shortcuts known collectively as robo-signing. Many of the nation's largest banks reacted by temporarily ceasing all foreclosures, re-filing previously filed foreclosure cases and revisiting pending cases to prevent errors.

But banks appear to be moving past those problems now and starting to tackle a swelling backlog of homes with mortgages that have gone unpaid - something that lenders are seeing more of as the economy struggles and unemployment remains high.

The rate that homeowners were 60 or more days late on their mortgage payment rose in the June-to-September period for the first time since the last three months of 2009, according to TransUnion.

The credit reporting agency said 5.88 percent of homeowners missed two or more payments, an early sign of possible foreclosure. That was up from 5.82 percent in the second quarter of 2011.

The number of U.S. homeowners underwater on their mortgage, or owe more than their homes are worth, represent another potential source of trouble for lenders.

As of June 30, some 22.5 percent of all U.S. homes had a mortgage that was under water, according to CoreLogic. That's 10.9 million properties. Another 2.4 million borrowers had less than 5 percent equity in their home, the firm said.

Industry experts say a housing market turnaround isn't likely to occur as long as there remains a glut of potential foreclosures hovering over the market, so October's increase in foreclosure activity means a potentially faster revival for housing.

"We all know that there is an underlying amount of properties that need to go into foreclosure and the sooner we clear that the sooner we can get housing to a normal level," said RealtyTrac CEO James Saccacio.

In some states, the number of homeowners put on notice by banks for missing payments far exceeded the national average for October.

Florida posted a 28 percent jump in October from September in homes receiving an initial default notice. Pennsylvania saw a 50 percent increase and Indiana registered a 61 percent gain, according to RealtyTrac.

In some cases, though, government intervention is slowing lenders down.

Take Nevada, where a law went into effect Oct. 1 requiring that foreclosure documents must be filed in the county where a property is located and a lender must provide a notarized affidavit detailing their legal right to proceed.

Saccacio said the law helped cause a 75 percent drop in initial default notices in Nevada last month versus September, bringing defaults to the lowest level since June 2006 at the peak of the housing boom.

"It's like a rain delay," Saccacio said. "We'll eventually see foreclosure processing go up."

Despite registering a 34 percent drop in foreclosure activity overall, Nevada still registered the highest foreclosure rate in the nation for October, with one in every 180 households receiving a foreclosure-related notice, RealtyTrac said.

In all, 230,678 U.S. homes received a foreclosure-related warning last month, up 7 percent from September, but down nearly 31 percent from October 2010.

Foreclosure auctions rose 8 percent from September, but climbed by more than 35 percent in several states, including Florida, Minnesota and Illinois.

Lenders took back 67,624 properties in October, up 4 percent from the previous month, but down 27 percent from a year earlier.

Bank repossessions increased by a far larger margin in several states. In Oregon they climbed 45 percent, while in New Jersey they posted a 48 percent jump. Indiana registered a 73 percent increase.

source: seattletimes.com

€3 δισ. σε κυπριακά ομόλογα έχουν οι τράπεζες


€3 δισ. σε κυπριακά ομόλογα έχουν οι τράπεζες

Τα €3 δισ. φθάνει η έκθεση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ομόλογα του κυπριακού δημοσίου, προκαλώντας πονοκέφαλο στους τραπεζίτες που φοβούνται πλέον για τις επιπτώσεις από την απομείωση της αξίας των ομολόγων στα βιβλία τους.

Στοιχεία που έδωσε στη βουλή το υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύουν τη μεγάλη εξάρτηση του κυπριακού κράτους στις τράπεζες για δανεισμό, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μείωση της αξίας τους.

Σημαντική έκθεση έχουν επίσης συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και επενδυτικά ταμεία, αλλά και αρκετές επιχειρήσεις, και δεν είναι γνωστό πως τα χειρίζονται στα βιβλία τους.

Το σύνολο του χρέους του κυπριακού δημοσίου πλησιάζει τα €12 δισ. και με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα τραπεζικά ιδρύματα κατέχουν €3 δισ., τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία €0,5 δισ. ενώ άλλο €1,5 δισ. κατέχει η Κεντρική Τράπεζα με δανειακή σύμβαση που συνάφθηκε πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Το ύψος της έκθεσης στο κυπριακό δημόσιο άρχισε να απασχολεί έντονα τους τραπεζίτες, που κλήθηκαν στην τελευταία άσκηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών να υπολογίσουν την αξία των ομολόγων με βάση τις τρέχουσες τους τιμές αντί στις τιμές αγοράς τους.

Λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Κύπρος, η αξία των ομολόγων έχει περιοριστεί σημαντικά στις αγορές.

Το ύψος της μέσης απομείωσης που προέκυψε στα ομόλογα που έχουν οι δύο μεγάλες τράπεζες στα βιβλία τους υπολογίζεται ότι φθάνει το 20%, αν και ο ακριβής αριθμός δεν έχει δημοσιευθεί.

Η συνολική απομείωση από τα κυπριακά ομόλογα αποτελεί μέρος των κεφαλαιακών αναγκών ύψους €3,6 δισ. που προέκυψαν για τις δύο μεγάλες τράπεζες.

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών προκύπτει, βέβαια, από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ύψους €5 δισ. που είχαν το 2010 οι δύο τράπεζες.

Με βάση τα τελευταία stress tests το 2010 η Τράπεζα Κύπρου είχε €1,2 δισ. σε κυπριακά ομόλογα και η Marfin είχε €285 εκ.

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του κράτους είχε μέχρι το τέλος του 2010 τουλάχιστον €1,4 δισ. σε κυπριακά ομόλογα.

Η Ελληνική ανέφερε χθες ότι διαθέτει σήμερα €425 εκ. περίπου σε κυπριακά ομόλογα εκ των οποίων τα €100 εκ. λήγουν στις αρχές του 2012 και ενδέχεται να μην ανανεωθούν.

Ο χειρισμός των ομολόγων από την ΕΑΤ προβληματίζει και το υπουργείο Οικονομικών που αναμένει ότι το 2012 οι τράπεζες θα αναχρηματοδοτήσουν μέρος του κυπριακού χρέους.

source: stockwatch.com.cy

Adobe To Lay Off 750 As Part Of Restructuring Plan


Adobe To Lay Off 750 As Part Of Restructuring Plan


Adobe Systems Inc plans to lay off 750 positions and take a charge of up to $94 million as part of a restructuring to re-focus the company on digital media and marketing.

Shares in the design software maker, which is updating its suite of products to keep pace with new trends and moving to support the increasingly popular HTML5 programing language, fell almost 7 percent in after-hours trade.

Adobe said in a statement on Tuesday it expects to record pre-tax charges of $87 million to $94 million for consolidation and severance, of which $73 million to $78 million would be booked in the fiscal quarter ending December 2.

Adobe said it was sticking with previous estimates for the fourth quarter for both revenue and earnings excluding items.

In September, Adobe projected revenue of $1.075 billion to $1.125 billion, and earnings excluding items of 57 cents to 64 cents a share, on a non-GAAP basis.

Shares in Adobe slid to $28.30 in extended trading, from a close of $30.42 on the Nasdaq.

source: huffingtonpost.com

Τουλάχιστον τρεις οι νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία


Τουλάχιστον τρεις οι νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία

Δύο εβδομάδες μετά από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Τουρκία, με περίπου 600 νεκρούς, ο εφιάλτης του εγκέλαδου ξαναχτύπησε το βράδυ της Τετάρτης, μεγέθους 5,7 Ρίχτερ, στην ανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, από τον σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, με 20 κτίρια να έχουν καταρρεύσει, ενώ ένα από αυτά είναι ξενοδοχείο που φιλοξενούσε δημοσιογράφους. Τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της 23ης Οκτωβρίου.


Αρκετοί άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα εάν υπάρχουν κι άλλοι εγκλωβισμένοι. Οι νεκροί αναμένεται να είναι δεκάδες, σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά μέσα.

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο δίνει εστιακό βάθος 4,8 χιλιομέτρων. Το επίκεντρο βρίσκεται στην περιοχή Εντρεμίτ, 17 χλμ. νότια της πόλης Βαν. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber μετέδωσε ζωντανές εικόνες από τα κτιρία που κατέρρευσαν και από τα σωστικά συνεργεία που έψαχναν για τυχόν εγκλωβισμένους στα ερείπια.


Πανικόβλητοι οι κάτοικοι της Βαν, όπου χτύπησε ο εγκέλαδος, έτρεχαν στους δρόμους της πόλης, ενώ ασθενοφόρα έσπευδαν να βοηθήσουν τα θύματα. Σύμφωνα με το Al Jazeera, κατέρρευσε ένα ξενοδοχείο, το οποίο φιλοξενούσε περίπου 35 δημοσιογράφους, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και άλλα κτίρια στην περιοχή.


source: protothema.gr

Πρωτοφανές sell off στη Wall


Πρωτοφανές sell off στη Wall

Την ώρα που οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο του 7%, στη Wall διαδραματιζόταν ένα πρωτοφανές sell off, μετά τους κλυδωνισμούς που σημειώνονται στην Ευρώπη, απόρροια της ιταλικής αστάθειας και της ελληνικής αναβλητικότητας στην επιλογή του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης.

O Dow σημείωσε πτώση 3,20% στις 11.781 μονάδες, ο Nasdaq έχασε 3,86% στις 2.622 μονάδες ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 3,67% στις 1.229 μονάδες.
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στραμμένο στην Ιταλία και την αγορά ομολόγων όπου αναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση των οίκων εκκαθάρισης CC&G και LCH.Clearnet να αυξήσουν τα margin για τη διαπραγμάτευση των ιταλικών ομολόγων.

Ο FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,92% στις 5.460 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι έχασε 2,17% στις 3.075 μονάδες ενώ ο DAX βρέθηκε στο -2,21% και τις 5.830 μονάδες.

Στο Μιλάνο, ο δείκτης υποχώρησε 3,8%, ενώ την ίδια ώρα η ΕΚΤ σύμφωνα με μαρτυρίες traders παρεμβαίνει επιθετικά στη δευτερογενή αγορά διετών και δεκαετών ομολόγων, τα οποία σήμερα σημείωσαν κούρσα που οδήγησε τις αποδόσεις τους ακόμη και στο 7,4%, οδηγώντας την Barclays να αποφανθεί πως «δεν υπάρχει επιστροφή» για την Ιταλία.

Σημαντική καταβύθιση σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος. Στο -6,4% η Deutsche Bank και στο -5,6% η Commerzbank στη Φρανκφούρτη. Στο Παρίσι η BNP Paribas υποχώρησε 4,3%, η Credit Agricole 3% και η Societe Generale 5,7%. Στο -5,8% βρέθηκε η HSBC, στο -4,9% η Barclays και στο -2,7% η Royal Bank of Scotland στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στην Ιταλία, η UniCredit υποχώρησε 6,1% και η Intesa SanPaolo 5,4%.

Για τη «χαμένη δεκαετία» της παγκόσμιας οικονομίας κάνει λόγο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, βλέποντας ως μοναδική λύση την κοινή διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση των κινδύνων της ανάπτυξης.

«Στο κόσμο τον οποίο ζούμε, καμία χώρα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της», δήλωσε χαρακτηριστικά η Lagarde, σε ομιλία της στο Πεκίνο.

Η ίδια σχολίασε παραστατικά ότι «μαύρα σύννεφα» σκιάζουν την παγκόσμια οικονομία. «Οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν την πρωταρχική ευθύνη να ανασηκώσουν την ανάπτυξη, με μπροστάρη την Κίνα, η οποία οφείλει να αυξήσει την κατανάλωση και να απελευθερώσει το γουάν», τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου.

Η ίδια υπογραμμίζει και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Ιταλία.

source: reporter.gr
Share |