Thursday, November 10, 2011

Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο


Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο


Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, όπως αναμενόταν άλλωστε, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), επίπεδο στο οποίο παραμένει από το Μάρτιο του 2009.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 275 δισ. λίρες, επίπεδο στο οποίο το αύξησε τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με την BoE οι επιπλέον αγορές των 75 δισ. λιρών θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων τριών μηνών.

Ως συνήθως η κεντρική τράπεζα δεν εξέδωσε ανακοίνωσε για το σκεπτικό της απόφασης. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 23 Νοεμβρίου.

Η βρετανική οικονομία έχει επηρεαστεί από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της χώρας και από τη χαμηλή ζήτηση για εξαγωγές ειδικά από την Ευρωζώνη.

Σε απάντηση των παραπάνω η νομισματική επιτροπή αποφάσισε τον περασμένο μήνα να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 75 δισ. λίρες καθώς, σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει κίνδυνος υποχώρησης του πληθωρισμού κάτω από το στόχο του 2% παρά το γεγονός ότι το Σεπτέμβριο έφτασε το 5,2%.



source: capital.gr

No comments:

Share |